Dagsorden
Social- og Sundhedsudvalget torsdag den 6. februar 2025 kl. 19.00

Møde- og undervisningslokalet i Brohuset

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har fået tilsendt udkast til den regionale psykiatriplan med henblik på, at kommunen indgiver et høringssvar til udkastet. Høringsfristen er den 18. februar kl. 10.00.

Med den nye regionale psykiatriplan sætter Region Hovedstaden den overordnede politiske retning for udviklingen på to områder i psykiatrien, der også er prioriteret højt i den nationale aftale om en 10-årsplan for psykiatri og mental sundhed.

Behandling af svær psykisk sygdom hos voksne

  1. Mere kvalitet i behandlingen
  2. Udbygge og styrke den ambulante kapacitet
  3. Styrke kernefagligheden
  4. Understøtte forebyggende og opfølgende indsatser i kommunernes til voksne

Behandling af børn og unges psykiske sygdom

  1. Mere kvalitet i behandlingen
  2. Udbygge og styrke den ambulante kapacitet
  3. Nytænkning af patientforløb
  4. Øget samarbejde med henblik på at styrke den tværsektorielle indsats

I udkastet til høringssvar er det skrevet ind, at Ishøj Kommune samlet set støtter planens fokus på svær psykiatri og børn og unge. Herudover gives der udtryk for, at der ønskes forbedringer inden for behandling, styrket ambulant kapacitet, kernefaglighed, forebyggende indsatser, nytænkning af patientforløb og øget tværsektorielt samarbejde. Det fremhæves, at der er behov for bedre støtte til ældre med demens og depression, differentiering i diagnosespektret i forhold til autismediagnosen samt tidlig opsporing og kontinuitet i behandlingsforløb. Det er endvidere indskrevet i høringsbrevet, at Ishøj Kommune ser frem til et fortsat samarbejde med Region Hovedstaden om den endelige vedtagelse af den regionale psykiatriplan.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at høringssvaret til den regionale psykiatriplan godkendes.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Region Hovedstaden har udarbejdet forslag til en ny regional psykiatriplan fra 2025 og frem, som er sendt i høring hos kommuner, hospitaler og organisationer. (Bilag 1) Administrationen fremlægger udkast til høringssvar til godkendelse i Social- og Sundhedsudvalget. (Bilag 2) Høringssvaret er også til godkendelse i Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse med ikrafttrædelsen af barnets lov den 1. januar 2024 blev det besluttet på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 18. april 2025 at udvide lovgrundlaget for uddeling af midler til frivilligt socialt arbejde i Ishøj Kommune. Det betyder, at midler til frivilligt socialt arbejde fra 2024 er blevet uddelt både på baggrund af § 18 i serviceloven og § 17 i barnets lov.

Ved udvidelsen af lovgrundlaget blev det ligeledes besluttet, at Social- og Sundhedsudvalgets beslutninger om bevillinger af midler til frivilligt socialt arbejde efterfølgende sendes til orientering i Børne- og Undervisningsudvalget med henblik på at øge gennemsigtigheden og forbedre vilkårene for samarbejde på tværs.

På Børne- og Undervisningsudvalgets møde i den 14. januar 2025 blev Social- og Sundhedsudvalgets bevilling af midler fra december 2024 fremlagt til orientering. Børne- og Undervisningsudvalget tog sagen til efterretning. Derudover ønskede Børne- og Undervisningsudvalget, at ansøgningerne om midler til frivilligt socialt arbejde, der vedr. børne- og ungeområdet, bliver forlagt, så udvalget har mulighed for at give en udtalelse til Social- og Sundhedsudvalget, inden deres behandling af sagen.

Administrationen foreslår at Børne- og Undervisningsudvalget gives mulighed for at komme med udtalelse vedrørende ansøgninger under barnets lov inden behandlingen i Social- og Sundhedsudvalget, og at Børne- og Undervisningsudvalget samtidig orienteres om alle ansøgninger om midler til frivilligt socialt arbejde, så der sikres et fælles vidensgrundlag samt de bedste forudsætninger for at samarbejde på tværs af områder til gavn for borgerne. Dette vil understøtte strategierne på voksenvelfærdsområdets gennemgående tema om at sikre og understøtte sammenhæng på tværs.

Administrationens indstilling til uddeling af midler til frivilligt socialt arbejde vil fortsat foretages af Center for Voksne og Velfærd, og denne vil fortsat blive kvalificeret af Center for Børn og Forebyggelse og andre relevante aktører på børne-, unge- og familieområdet efter behov.


For ikke at forlænge sagsbehandlingstiden vil behandlingen i Børne- og Undervisningsudvalget ske i samme måned som Social- og Sundhedsudvalget behandler sagen. Indstillingen fra Børne- og Undervisningsudvalget vil derfor blive fremlagt på Social- og Sundhedsudvalgets møde og vil altså ikke blive udsendt med den øvrige dagsorden.

Lovgrundlag

Serviceloven § 18.

Barnets lov § 17.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at Børne- og Undervisningsudvalget kan give udtalelse til Social- og Sundhedsudvalget vedr. ansøgninger på børne- og ungeområdet forud for behandling af sager om uddeling af midler til frivilligt socialt arbejde.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Fra 2024 er sager om bevilling af midler til frivilligt socialt arbejde blev sendt til orientering i Børne- og Undervisningsudvalget. Børne- og Undervisningsudvalget ønsker fremadrettet at have mulighed for at give udtalelse til Social- og Sundhedsudvalget forud for uddelingen af midler. Sagen sendes til orientering i Børne- og Undervisningsudvalget.

Sagsfremstilling

Administrationen fremlægger en samlet kvalitetsstandard for aflastning og afløsning af pårørende til voksne med særlige behov efter servicelovens § 84 til godkendelse. (Bilag 1) Kvalitetsstandarden omhandler afløsning i hjemmet samt aflastning udenfor hjemmet på et aflastningstilbud, et daghjem og de fleksible omsorgspladser. Kvalitetsstandarden er med til at sikre gennemsigtighed i kommunens tilbud på området samt tydeliggøre målgruppe og indhold i tilbuddene. Kvalitetsstandarden understøtter således fokus i Social- og Sundhedsudvalgets strategier i forhold til at styrke den tværgående sammenhæng.

Processer for behandlingen
Ishøj Kommune har tidligere haft en kvalitetsstandard for aflastning på de fleksible omsorgspladser efter servicelovens § 84, stk. 2. Den fremlagte kvalitetsstandard er tilpasset den nye skabelon, men der har ikke været ændringer i serviceniveauet. Administrationen har foretaget omformuleringer med henblik på at gøre den nye version mere overskuelig, sprogligt tidssvarende og læsevenlig for borgerne. (Bilag 2)

Der har ikke hidtil været en kvalitetsstandard for afløsning i hjemmet og aflastning på et aflastningstilbud og et daghjem efter servicelovens § 84, stk. 1, hvilket er årsagen til, at der ikke er et før- og efterdokument.


Høringsproces
Kvalitetsstandarden har været i høring i Handicaprådet, Udsatterådet og Seniorrådet. Kvalitetsstandarden er tilrettet ud fra de input, der er kommet fra rådene, hvis det har givet en anledning til dette. Rådenes input samt redegørelse for rettelser i forhold til disse er vedlagt (Bilag 3).

Lovgrundlag

Servicelovens § 84.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at kvalitetsstandard for afløsning og aflastning af pårørende til voksne med særlige behov godkendes.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger revideret kvalitetsstandard for afløsning og aflastning af pårørende til voksne med særlige behov til godkendelse efter høring i Handicaprådet, Udsatterådet og Seniorrådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
I foråret 2024 blev myndighedsfunktionerne på social- og ældreområdet lagt sammen under én myndighedsleder i Social- og Sundhedsfaglig Enhed med det formål at skabe en mere robust struktur og muliggøre en sammenhængende og borgernær indgang på tværs af områderne. Initiativet til ’Din indgang’ tog blandt andet udgangspunkt i interviews med borgere, som havde en oplevelse af meget ventetid, korte åbningstider forskudt af hinanden og en oplevelse af at blive ’smidt rundt’ samt manglende sammenhæng ved flere forløb.

’Din indgang’ er målrettet samtlige borgere, som har behov for støtte inden for voksenområderne i Center for Voksne og Velfærd og er således indgangen for nye henvendelser og for borgere, som har en eller flere sager/forløb på områderne. Det betyder, at der nu er fælles telefonnummer og mailadresse til 'Din indgang' med en daglig telefontid fra 9-15 mandag - torsdag og 9-13 fredag, hvor to medarbejdere betjener indgangen. Indgangen understøtter princippet om “no wrong door”, hvor det er indgangen, der har ansvar for at sikre, at borgerens henvendelse altid finder den rette ejer, selv hvis den første kontakt ikke kan løse sagen fuldt ud. Dette skal ske inden for tre hverdage, således at man som borger ved, hvornår man senest kan forvente at blive kontaktet.

Det vil fortsat være muligt for borgerne at kontakte de udførende afdelinger i Center for Voksne og Velfærd på samme måde som hidtil. Det gælder f.eks. Hjælpemiddeldepotet, Hjemmeplejen og Sygeplejen, tilbuddene på Det Sociale Udførerområde og Plejecenter Kærbo og Torsbo.

Formål og ambitioner med ‘Din indgang’

’Din indgang’ skal

  • gøre det nemt og overskueligt for borgerne at kontakte myndigheden i Center for Voksne og Velfærd uden usikkerhed om, hvor de skal henvende sig
  • sikre at borgerne føler sig hørt og forstået samt oplever en god og imødekommende kontakt med myndighedsområdet, som skaber gennemsigtighed i forhold til behandling af henvendelser og ansøgninger, og som samtidig sikrer en kvalificeret og målrettet vejledning uanset henvendelse.
  • styrke det tværfaglige samarbejde, da en samlet indgang gør det lettere for medarbejdere at koordinere på tværs af fagområder, hvilket skaber bedre sammenhængende løsninger for borgerne.
  • på sigt varetage dele af sagsbehandlingen, som f.eks. omfatter henvisning til lav-intensive tilbud og/eller tilbud, der hovedsageligt kan bevilges gennem en screening via indgangen. Dette skal medvirke til, at borgerne oplever, at ansøgninger af sådan karakter behandles hurtigere end i dag.


Status og statistik

De nye kontaktinformationer fremgår af Ishøjs Kommunes hjemmeside, Facebook og via plakater og postkort på forskellige relevante lokationer og via brev til samarbejdspartnere. (Bilag 1). Der er afsat to fuldtidsstillinger til at varetage opgaven, som går på skift medarbejderne imellem. Nogle af medarbejderne oplever at få henvendelser uden for deres kompetenceområde, hvorfor der er et kontinuerligt fokus på at udbygge fagligheden, så alle på sigt kan håndtere forskellige typer af henvendelser med høj kvalitet.

Med det nye telefonsystem i 'Din indgang' bliver det muligt at lave statistik/ledelsesinformation på opkald. Indtil videre er der ikke trukket data grundet systemiske udfordringer, men 'Din indgang' følger med på daglig basis, hvor de kan se at de i løbet af de første uger har modtaget mellem 40 og 60 opringninger om dagen, hvoraf der typisk er 1 - 2 mistede opkald. Ventetiden på at komme igennem til din indgang er ind til videre kort. De første uger kunne der i kortere perioder lidt længere ventetid dog max 20 min og i uge 4 og 5 var ventetiden i gennemsnit på 2 min. Dette indikerer, at borgerne har fundet vej til 'Din indgang' og viser, at kommunikationen om den nye fælles indgang har virket efter hensigten. Der er meget få opkald til Din indgang, som skulle have været en henvendelse til et andet sted i kommunen. Samlet set har der været 2 henvendelser, som skulle have været til Borgerservice. Derudover har der været henvendelser, som ikke var fra borgere med behov for vejledning, men fra f.eks. medarbejdere.


Ledelsen og medarbejdere i Social- og Sundhedsfaglig Enhed fortæller, at de har oplevet færre opstartsudfordringer, end de havde risikoberegnet. Der estimeres at over 50 % af henvendelserne bliver behandlet i den første henvendelse, mens ca. 45 % bliver sendt videre med henblik på at borgeren ringes op af en medarbejder, som kan hjælpe. De typiske henvendelser handler om behov for råd og vejledning. Det kan f.eks. være en borger, som gerne vil høre om muligheden for at få en ældrebolig. Ved sådanne opkald kan medarbejderne i Din indgang stille opklarende spørgsmål og screene med henblik på sammen med borgeren at vurdere, om borger er i målgruppe og på den måde sikre, at borgeren får den rette vejledning til at komme videre i processen. En del henvendelser har også handlet om hjemmehjælp, f.eks. at borgeren ønsker mere hjælp eller en anden form for hjælp. Ved disse henvendelser kan indgangen ligeledes give den nødvendige vejledning og foretage en første vurdering af behovet. Eksempler på henvendelser, som bliver sagsbehandlet i Din indgang er f.eks. henvendelser vedr. bestilling af madservice, bevilling af nødkald/beekey og rolattor.


Der vil løbende blive fulgt op på antallet af henvendelser, ventetider og mistede opkald med henblik på læring, ligesom der vil være fokus på kompetenceudvikling i forhold til at medarbejderne, som betjener indgangen løbende opkvalificeres inden for de forskellige områder.


Din indgang understøtter Ishøj Kommunes arbejde med at skabe bedre tilgængelighed, gennemsigtighed og borgerinddragelse, som strategierne på social- og ældreområdet lægger op til.


Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om etableringen af den nye fælles borgerindgang i Center for Voksne og Velfærd, ’Din indgang’, som gik i drift den 8. januar 2025. Orienteringen omfatter baggrunden for initiativet og status på implementeringen.

Bilag

Sagsfremstilling

I Ishøj blev der i 2024 tilkendt førtidspension til i alt 88 personer. Det er samme niveau som i 2023. Af de 88 tilkendelser er de 73 tilkendt ved møder afholdt i perioden fra december 2023 - november 2024. Disse tilkendelser er gældende i perioden fra den 1. januar - 31. december 2024. De sager, som er behandlet på Pensionsnævnets møde i december 2024, er først gældende pr. 1. januar 2025, og er derfor ikke med i denne opgørelse.

Der er behandlet 94 sager, heraf har en fået afslag, og 20 sager er tilbagevisiteret til rehabiliteringsteamet, da sagerne ikke var tilstrækkeligt oplyst.15 sager er behandlet uden om Pensionsnævnet og tilkendt førtidspension. Det skyldes, at nogle sager går direkte til formandsafgørelse, da de skal behandles hurtigt, typisk i tilfælde med alvorlig sygdom.

Center for Voksne og Velfærd og Center for Beskæftigelse og Erhverv arbejder tæt sammen om at nedbringe antallet af pensionssager. Gennem tidligere indsatser tilstræbes det at fastholde borgerne på arbejdsmarkedet, evt. i småjob eller fleksjob. Center for Voksne og Velfærd understøtter dette gennem forebyggende indsatser på socialområdet. På den baggrund forventer administrationen et faldende antal nye tilkendelser af førtidspension i de kommende år. Der er samtidig fokus på,
at dokumentationskravene er opfyldt, inden sagen kommer til behandling i Pensionsnævnet. Dermed forventes antallet af sager, der tilbagesendes til rehabiliteringsteamet, at blive væsentligt reduceret. På trods af at der er tilkendt færre pensioner end året før, kan der fortsat være en stigning i antallet af borgere, der modtager førtidspension. Det skyldes, at afgangen fra førtidspension kan være lavere end tilgangen. Årsagen er den stigende folkepensionsalder, som medfører, at man har flere år på førtidspension, inden man overgår til folkepension.

Forenkling af arbejdsgang
Administrationen arbejder på en forenkling af arbejdsgangen i forhold til førtidspension. Forenklingen vil medføre, at Pensionsnævnet på sigt nedlægges, og Rehabiliteringsteamet i stedet vil have beslutningskompetencen til at tilkende førtidspension. Dette er for at afbureaukratisere processerne, så sagsbehandlingstiden forkortes, og borgere oplever smidigere sagsbehandling. Det vil ikke ændre på kriterierne for tilkendelse af førtidspension, og det vil være de samme krav, der skal opfyldes som i dag, før man er berettiget til pension. Rehabiliteringsteamets sammensætning sikrer, at de kompetencer, der i dag er til stede i Pensionsnævnet også vil være til stede i Rehabiliteringsteamet – sammen med en række andre faglige kompetencer.

Rehabiliteringsteamet består af repræsentanter fra henholdsvis: Center for Voksne og Velfærd, Genoptræningen, Forebyggelse og Rehabilitering, sundhedskoordinator fra Socialmedicinsk Center samt mødeleder fra Jobcenteret. I Rehabiliteringsteamet mødes de forskellige repræsentanter med forskellige fagligheder for at drøfte, om de hver især har mulighed for at udvikle borgerens arbejdsevne. Hvis det ikke er tilfældet, anbefaler rehabiliteringsteamet at indstille til en førtidspension.

Som det fungerer i dag, så indstiller Rehabiliteringsteamet sagen til Pensionsnævnet. Der kan gå noget tid fra en sag er behandlet i Rehabiliteringsteamet til den bliver behandlet i Pensionsnævnet. Det er denne sagsgang, der arbejdes på at forenkle, så det bliver Rehabiliteringsteamet, der træffer afgørelsen om pension, og pensionsnævnet dermed nedlægges. Det sker dog først, når Rehabiliteringsteamet har været gennem et kompetenceforløb, der sikrer, at afgørelserne også fremover vil have samme høje faglige kvalitet som i dag.

Lovgrundlag

Lov om socialpension § 17.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social og Sundhedsudvalget orienteres om antal tilkendte førtidspensioner i Ishøj Kommune i 2024 samt om en kommende forenkling af arbejdsgangen i førtidspensionssager.
Sagen er også til orientering i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Sammen med de praktiserende læger i Ishøj Kommune har administrationen igangsat en prøvehandling for dosisdispenseret medicin fra den 1. maj 2024. Aftalen om en prøvehandling kom i stand gennem Kommunalt Lægefagligt Udvalg (KLU). I prøvehandlingen deltager borgere fra et distrikt tilknyttet Ishøjcentrets Lægehus og medarbejdere fra den kommunale hjemmepleje fungerer som nøglepersoner fra Ishøj Kommune.

Formålet med dosisdispensering er:

  • Mere patientsikkerhed (det er en maskine, der doserer medicin, og det skal godkendes af flere instanser som fx maskine, apoteket og hjemmeplejen).
  • Bedre arbejdsmiljø for sygeplejerskerne, der doserer medicin hos borgerne.
  • Sygeplejerskerne kommer færre gange i borgerens hjem.
  • Mere selvstændighed og rehabilitering til borgerne.

Målgruppen som indgår i prøvehandlingen for dosisdispenseret medicin er borgere, som:

  • Er stabilt medicinerende uden forventning om nært forestående ændringer i medicinen.
  • Modtager hjælp til medicindispensering/medicinadministration fra den kommunale hjemmepleje.


Hvis en borger vurderes kognitivt svækket vil borgeren modtage hjælp til medicinadministration af hjemmeplejen.


Status på prøvehandlingen på dosispakket medicin
Data fra prøvehandlingen på dosispakket medicin viser, at der før prøvehandlingen den 1. maj 2024 var 5 borgere på dosispakket medicin fra Ishøjcentrets Lægehus. Som led i prøvehandlingen er 25 borgere blevet godkendt til at opstarte dosispakket medicin, hvoraf fire borgere efterfølgende er ophørt, da de ikke længere har behov for hjælp eller tilknytning til sygeplejen. På nuværende tidspunkt er der således 21 borgere, der er godkendt til dosispakket medicin, som sygeplejen besøger.

Status på tidsforbrug hos sygeplejen
Før den 1. maj 2024 brugte sygeplejen 6,5 timer hver anden uge på at dispensere medicin til de 21 borgere, hvilket nu er reduceret til, at sygeplejen bruger 3,3 timer hver anden uge på blandt andet opfølgning og tjek hos de 21 borgere, der modtager dosispakket medicin.

På baggrund af prøvehandlingen med dosispakket medicin ses et markant fald i tidsforbruget hos sygeplejen i forhold til at dispensere medicin. Administrationen vurderer, at dette giver sygeplejen mere tid til komplekse opgaver og til at hjælpe den enkelte borger, der har brug for støtte. Derudover opleves en generel tilfredshed hos borgerne i prøvehandlingen, eftersom de oplever at blive mere selvhjulpne. Dette understøtter Ishøj Kommunes vision om det sunde liv, hvor alle borgere kan leve sunde og aktive liv. Visionen omfatter også differentieret hjælp, hvilket sikrer, at borgerne modtager den støtte, de har brug for, baseret på deres individuelle behov.

I samarbejde med de praktiserende læger arbejdes der videre med dosisdispensering med henblik på udbredelse efter ophør af prøvehandlingen.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om recepter og dosisdispensering af lægemidler.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen orienterer Social- og Sundhedsudvalget om prøvehandling på dosisdispensering til borgere.

Sagsfremstilling

I forbindelse med budgetaftalen for 2025 - 2028 blev Ishøj Kommunes budget øget for at imødekomme stigende udgifter på social- og ældreområdet.

Der er afsat ekstra midler til BPA-ordningen (2,1 mio. kr.), hjælpemidler (1,2 mio. kr.), aktivitets- og samværstilbud (7,728 mio. kr.), det voksenspecialiserede socialområde (8,972 mio. kr.), hjemmehjælp til private leverandører (1,872 mio. kr.) og køb af plejepladser (2 mio. kr.).

I vedhæftede bilag 1 gives der en status medio januar på de seks budgetområder.

Økonomi

Budgetaftale 2025 - 2028 for Ishøj Kommune.

Indstilling

at status på budgetudvidelserne i budgetaftalen for 2025 tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om udvidelsesforslag i budgetaftale 2025 på udvalgets område.

Bilag

Sagsfremstilling

Politisk sundhedsklynge Syd har på mødet den 17. december 2025 drøftet følgende punkter:

Afsluttende drøftelse af tværsektoriel indsats om overvægt

På mødet blev der orienteret om resultaterne og anbefalingerne fra den tværsektorielle indsats om overvægt.

Markedsplads: De politisk besluttede indsatser
På mødet blev der arrangeret en markedsplads, hvor deltagerne deltog i oplæg vedrørende igangsatte projekter. De fire projekter var:

  • Den Gode Overgang – fra indlæggelse til udskrivelse.
  • Den gode start på livet – en fælles ammeindsats.
  • Implementering af samarbejdsaftale for voksne med psykisk sygdom.
  • Implementering af samarbejdsaftale for børn og unge med psykisk sygdom.


Temadrøftelse psykiatri
Politisk sundhedsklynge Syd blev præsenteret for tre oplæg vedrørende indsatser for borgere med psykisk sygdom. Oplæggene skal være med til at danne et fælles vidensgrundlag og lede op til en fælles drøftelse af, hvordan samarbejdet på tværs af sektorer kan styrkes. De tre oplæg var følgende:

  • Oplæg om 10 års planen for psykiatrien og udsigterne på området i 2025, herunder arbejdet med fx botilbudsteams og sikkerhed, der vil blive udvidet i 2025.
  • Oplæg om det konkrete arbejde med udviklingen og udbredelse af botilbudsteams, og de positive erfaringer fra den tværsektorielle indsats.
  • Oplæg om specialiserede plejeboliger og arbejdet med etableringen af disse.


Sundhedsreform
I efteråret 2024 blev der indgået en politisk aftale omkring den kommende sundhedsreform. Reformen vil medføre en række ændringer i den nuværende forvaltningsstruktur, opgavefordeling og økonomi på sundhedsområdet. Politisk Sundhedsklynge Syd drøftede det tværsektorielle samarbejde på sundhedsområdet i overgangsperioden i forbindelse med sundhedsreformen.

Referat fra mødet i Politisk Sundhedsklynge Syd den 17. december 2024 er endnu ikke endeligt godkendt.

Lovgrundlag

Sundhedsloven § 203.

Bekendtgørelse om sundhedsklynger, sundhedssamarbejdsudvalg, sundhedsaftaler og patientinddragelsesudvalg. BEK nr. 1248 af 05/09/2022.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Der har den 17. december 2024 været møde i Politisk Sundhedsklynge Syd på Omsorgscenteret Kærbo. Administrationen orienterer om indholdet på mødet.

Sagsfremstilling

Orientering om kommunernes forsyningspligt efter serviceloven og barnets lov
Ankestyrelsen har den 10. december 2024 rettet henvendelse til Ishøj Kommune med henblik på at sammenfatte og præcisere allerede udmeldt praksis om kommunalbestyrelsernes forpligtelser efter servicelovens § 4 og efter barnets lov § 12. (Bilag 1)

  • Sørge for nødvendige tilbud inden for serviceloven og barnets lov.
  • Bevilget hjælp skal iværksættes efter bevillingen.
  • Hvis kommunen ikke har et egnet tilbud, skal de finde et tilbud uden for kommunen.
  • Ved kortvarig ventetid skal kommunen tilbyde et midlertidigt tilsvarende tilbud eller anden midlertidig hjælp.
  • Der må ikke oprettes ventelister, undtagen ved frit valg af længerevarende botilbud efter servicelovens § 108, stk. 2.

På baggrund af henvendelsen vurderer administrationen, at kommunen ikke oplever en udfordring i forhold til ovenstående forpligtelser om ventetider.

Orientering om Handicaprådets Årsberetning 2024
Handicaprådet ønsker at synliggøre det arbejde rådet laver og har derfor udarbejdet en årsberetning, som giver et indblik i de væsentligste aktiviteter, initiativer og de resultater, som er opnået i 2024. (Bilag 2) Årsberetningen er også at finde på Handicaprådets hjemmeside.

Orientering om "Vejen til hverdagslivet"
Sammen med Sind Vestegnen indgår Ishøj Kommune i et samarbejde, hvor der opstartes en ny indsats for psykisk sårbare. Projektet får støtte fra Velux Fonden og Peer Partnerskabet. Indsatsen er bygget op om et særligt gruppeforløb for voksne over 18 år, hvor frivillige med egne erfaringer med psykisk sårbarhed er ledere for grupperne. Netop denne model har i et forudgående pilotprojekt vist sig at have en markant positiv effekt på deltagernes bedring og livskvalitet. På nuværende tidspunkt er projektet igang med at rekruttere frivillige peers, som har mod på at bruge deres erfaringer og til at køre gruppeforløb over 11 uger, hvor de også vil fungere som mentorer for deltagerne.

Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalget 2025
Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalgets møder i 2025 er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 3)

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.