Referat
Social- og Sundhedsudvalget mandag den 10. juni 2024 kl. 18.30

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Baggrund

Sundhedsstrategien, socialstrategien og ældrestrategien skal ses som en del af udmøntningen af Byrådets vision 2035 ’Fælles om mulighedernes Ishøj’. De tre strategier skal være med til at sikre rammerne for en økonomisk robust kommune, en kommune med stærke fællesskaber samt en kommune, hvor alle borgere understøttes i at leve sunde og aktive liv.

I august 2023 igangsatte Social- og Sundhedsudvalget processen omkring tilblivelsen af kommende strategierne for sundheds-, social- og ældreområdet i Ishøj Kommune.

Social- og Sundhedsudvalget godkendte et idéoplæg for strategiernes retning og temaer på udvalgets møde i december 2023. Efterfølgende blev en hørings- og dialogproces indledt, hvor idéoplægget blev drøftet følgende steder:

  • I de tre nedsatte projektgrupper.
  • På personalemøder i Center for Voksne og Velfærd.
  • På dialogmødet den 15. januar 2024 med deltagere fra Udsatterådet, Handicaprådet, Seniorrådet, brugerrådet fra Det Gule Hus, neurogruppen, plejehjemsbestyrelsen for Kærbo og Torsbo samt Folkeoplysningsudvalget.
  • På dialogmøde med beboerne i Spindehuset.
  • Til møde med administrationen i Center for Kultur og Fritid.
  • På koncernledelsesmøde.
  • Til styregruppemøde.


Idéoplægget samt input fra hørings- og dialogprocessen dannede grundlag for udarbejdelsen af udkast til Ishøj Kommunes kommende sundhedsstrategi, socialstrategi og ældrestrategi. Social- og Sundhedsudvalget behandlede udkastene på mødet den 7. marts 2024, hvorefter udkast til strategierne blev sendt i høring.

Høringsproces
Udkast til de tre strategier har været i høring hos Seniorrådet, Udsatterådet, Handicaprådet, Kultur- og Fritidsudvalget samt Folkeoplysningsudvalget. I bilag 1 ses et overblik over alle høringssvarene samt administrationens bemærkninger hertil.

Følgende er hovedpunkter fra høringssvarene:

  • I flere af høringssvarene er der positive tilkendegivelser omkring fokus på forebyggelse, aktive fællesskaber, deltagelse, involvering af frivillighed og civilsamfund samt tværgående samarbejde.
  • Nogle af høringssvarene påpeger et ønsket fokus på børn og unge. Dette er en vigtig opmærksomhed. Eftersom Social- og Sundhedsudvalget er afsendere, så er voksne strategiernes primære fokus. Strategien understøtter børne- og ungeområdet, idet der fx er fokus på at ruste voksne til at træffe sunde valg og tage ansvar for egen sundhed til gavn for sig selv og sin familie samt fokus på samarbejde på tværs.
  • Der er positive tilkendegivelser fra kultur- og fritidsområdet omkring fremtidigt samarbejde.
  • Der er rejst en opmærksomhed omkring inddragelse af borgere i arbejdet med handleplaner.
  • Der er rejst opmærksomhed omkring at økonomien skal følge med i prioriteringen af indsatser.


I arbejdet med at færdiggøre strategierne har administrationen forholdt sig til høringssvarene samt de input, der blev givet fra Social- og Sundhedsudvalget på mødet den 7. marts 2024.

Høringssvarene har givet anledning til at foretage en række præciseringer og ændringer. Derudover er der blevet arbejdet med at præcisere og sikre en ensartet struktur og sprogbrug igennem de tre strategier på baggrund af Social- og Sundhedsudvalgets drøftelser. Herudover er det blevet præciseret i ældrestrategien, at rehabilitering sker på borgerens egne præmisser med udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger. På udvalgsmødet blev brugen af ordet handicap drøftet. Høringssvarene har dog ikke givet anledning til ændringer i den forbindelse.

Vedhæftet som bilag til sagen er dokumenter med de færdige strategier med fremhævede ændringer (præciseringer og tilføjelser er markeret med rødt, mens sproglige rettelser ikke er markeret) samt dokumenter, hvor ændringerne er indarbejdet (bilag 2-7).

Fremadrettet
De endelige strategier bliver layoutet, så de følger den grafiske linje for de øvrige strategier i Ishøj Kommune. Strategierne vil ligeledes blive indledt med et forord fra formanden for Social- og Sundhedsudvalget (bilag 8-10).

Der vil blive fremsendt kvitteringsbrev til alle, der har bidraget til høringen. Vedhæftet er udkast til kvitteringsbrev fra Social- og Sundhedsudvalget (bilag 11). Herudover vil administrationen informere relevante aktører om de endelige strategier. Strategierne vil fx blive sendt ud til deltagerne i projektgrupper og på dialogmødet, og der vil blive indledt dialog med nogle målgrupper som fx Det Gule Hus, hvilket der ligeledes ytres ønske om i høringssvaret fra Udsatterådet.

Endelig forestår arbejdet med implementering af strategierne. Social- og Sundhedsudvalget vil på et senere tidspunkt blive forelagt en procesplan med overblik over handleplaner på sundheds-, social- og ældreområdet.

Lovgrundlag

Serviceloven og sundhedsloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at sundhedsstrategien, socialstrategien og ældrestrategien godkendes.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

I august 2023 igangsatte Social- og Sundhedsudvalget en proces omkring tilblivelsen af Ishøj Kommunes kommende sundhedsstrategi, socialstrategi og ældrestrategi. Udkast til de tre strategier blev sendt i høring efter Social- og Sundhedsudvalgets møde den 7. marts 2024. På dette møde fremlægges de tilrettede strategier til endelig godkendelse.

Konsulenter i Center for Voksne og Velfærd Kirsten Tolver og Ane Katrine Jensen deltager under dette punkt.

Bilag

Sagsfremstilling

På baggrund af administrationens vurdering har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025, også indgår i besparelsen i 2026. Fordelingen af besparelsen er som herunder:

1.000 kr.

2025

2026

Ishøj Kommune i alt

10.000

15.000

Økonomi- og Planudvalget

1.860

2.790

Teknik- og Bygningsudvalget

870

1.305

Klima- og Miljøudvalget

50

75

Børne- og Undervisningsudvalget

3.810

5.715

Kultur- og Fritidsudvalget

420

630

Social- og Sundhedsudvalget

2.880

4.320

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

110

165


Fagudvalgene har drøftet budgettet inden for eget område på møderne i april og maj 2024 med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.

På udvalgsmøderne i juni forventes fagudvalgene at konkretisere forslag til rådighedskataloget således, at administrationen udarbejder rådighedsforslag.

I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:

  • Sundt og aktivt liv
  • Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
  • Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
  • Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke

Økonomi

Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024. 

Indstilling

at udvalget konkretiserer forslag til rådighedskataloget.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder. 

Det er aftalt, at fagudvalgene i juni 2024 skal konkretisere forslag til rådighedskataloget, så administrationen kan udarbejde et rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. 

Sagsfremstilling

Det voksenspecialiserede område udgør de 12,9 mio. kr. af merforbruget på 17,4 mio. kr. inkl. den økonomiske konsekvens af, at Vejleåparken er optaget på Parallelssamfundslisten, hvilket udgør 5,6 mio. kr. At Vejleåparken er på parallelsamfundslisten betyder, at det nu er sværere at finde passende boliger til de borgere, der hjemtages fra botilbud eller som skal i egen bolig efter ophold på herberg eller krisecenter.

De resterende forventede merudgifter omfatter en ny BPA-sag til 1,7 mio. kr., stigende udgifter til hjælpemidler på 1,0 mio. kr. og stigning i hjemmehjælp hos privat leverandør på 1,8 mio. kr.

Refusionen for særlig dyre enkeltsager forventes modsvarende at stige med ca. 6,8 mio. kr. sammen med et fald i førtidspension svarende til ca. 2,5 mio. kr. og en merudgift til boligstøtte på 0,3 mio.kr. Dvs. i alt 9,0 mio. kr., som ligger udenfor serviceudgiftsrammen.

Besparelsesforslag 2024
Administrationen foreslår følgende kompenserende besparelser:

  • 0,5 mio. kr.: Styrkelse af eget vejlederteam med henblik på at teamet kan løfte flere opgaver, så udgifterne til ekstern leverandør efter servicelovens § 85 kan reduceres. Besparelsen vil få effekt fra sidste kvartal af 2024 og videreføres til budget 2025.
  • 1,6 mio. kr.: I forbindelse med ældrereformen er der afsat 400 mio. kr. til kommunerne til bl.a. at starte implementeringen af selvstyrende teams, som kaldes Borgernære Teams i Ishøj Kommune. Tilskuddet på 1,6 mio. kr. tilføres ikke projekt Borgernære Teams i 2024. I 2024 arbejdes der med at forberede borgernære teams, således at de kan træde i kraft fra den 1. januar 2025. Udgifter til processen i 2024 finansieres af eksisterende budgetter i Hjemmeplejen og administrationen i Center for Voksne og Velfærd.
  • 0,3 mio. kr.: I forbindelse med medarbejdere, der vælger at tage en sosu-uddannelse kan kommunen kompenseres gennem puljemidlerne "Flere hænder og mere kvalitet i ældreplejen" med op til 1,6 mio. i 2024. i 2023 var beløbet omkring 1,3 mio.kr. Det foreslås, at stigningen i puljebeløbet ikke tilfalder Hjemmeplejen. Puljemidlerne er tildelt kommunerne i perioden 2021 -2024 og midlerne er ikke øremærkede.
  • 0,5 mio. kr.: Afvente besættelse af stillinger ved vakancer. Stillinger med vakancer tilbageholdes som udgangspunkt midlertidigt og for nogle typer af stillinger frem til at besparelsen er opnået.
  • 85 t. kr.: Der er budgetlagt 169 t. kr. til havehjælp og snerydning i 2024. Det er politisk bestemt, at der ikke er egenbetaling på området. Ankestyrelsen fremhæver i en principmeddelelse at havehjælp og snerydning ikke er inkluderet i de ydelser, der kan bevilges efter servicelovens § 83. I helt særlige tilfælde vil det være muligt at anvende anden lovgivning til dækning af merudgifter. I de fleste andre kommuner har man derfor valgt ikke bevilge denne form for hjælp. Ishøj Kommune har bevilget havehjælp for 2024, og det er igangsat. Det gælder endnu ikke snerydning. Der er således et besparelsespotentiale ved at følge Ankestyrelsens principmeddelelse og ikke længere bevilge havehjælp og snerydning. Seniorrådet orienteres om punktet.

Samlet besparelsesforslag udgør ca. 3,0 mio. kr., som kan realiseres i 2024. Hertil kommer 1,5 mio. kr. fra demografipuljen, som reducerede merforbruget i forbindelse med budgetopfølgningen.

I vedhæftede bilag 1 fremgår de samlede tiltag som følge af budgetopfølgningen pr. 31. marts 2024.

Administrationen har desuden peget på en række andre besparelsesforslag til rådighedskataloget for 2025, men det vurderes ikke at disse forslag vil kunne nå at få effekt fra 2024. Heri indgår desuden besparelsesforslag, som skal medvirke til at skabe balance i Center for Voksne og Velfærd i 2025 og frem.

Økonomi

Det samlede besparelsesforslag udgør ca. 3,0 mio. kr., som kan realiseres i 2024. Hertil kommer 1,5 mio. kr. fra demografipuljen som reducerede merforbruget til 17,4 mio. kr. i forbindelse med 1. budgetopfølgning.

Det forventede merforbrug i 2024 vil såfremt alle 6 spareforslag godkendes, udgøre 14,3 mio. kr. indenfor serviceudgiftsrammen, hvor 5,6 mio. kr. på nuværende tidspunkt vedrører parallelsamfundslisten. Det forventede mindreforbrug udenfor servicerammen er fortsat 9 mio. kr.

Indstilling

at de kompenserende besparelsesforslag i 2024 på 3,0 mio. kr. vedtages.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Budgetopfølgning pr. 31.marts 2024 viste på Center for Voksne og Velfærds område en forventning om et merforbrug i størrelsesorden 18,9 mio. kr., hvoraf 1,5 mio. kr. finansieres af demografipuljen på ældreområdet, således at merforbruget udgør 17,4 mio. kr. Med denne sag fremlægges forslag til kompenserende besparelser, som kan realiseres i 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Der er afsat 413.000 kr. til frivilligt socialt arbejde i Ishøj Kommune i 2024. Der uddeles 1/3 af midlerne i juni og 2/3 i december. Herudover er der tilbagebetalt 14.495 kr. i ubrugte midler. Derfor er der 152.162 kr. til uddeling til frivillige foreninger, netværk, grupper og enkeltpersoner på det frivillige sociale område i juni 2024.

Der er ved denne uddeling indkommet i alt 11 ansøgninger. Der er indkommet ansøgninger for cirka 100.000 kr. mere, end der er midler til.

Tildelingen af midler sker på baggrund af følgende kriterier:

  • Foreninger, grupper, netværk og enkeltpersoner, der yder en frivillig social indsats til gavn for Ishøj Kommunes borgere.
  • Lokal forankring og aktiviteter der fremmer samarbejdet mellem borgere, frivillige foreninger, netværk, private aktører m.fl.
  • Fokus på sårbare og udsatte målgrupper.
  • Initiativer der støtter op om kommunens politikker.
  • Aktiviteter i Ishøj Kommune. Der kan dog ydes tilskud til konkrete aktiviteter, som foregår uden for Ishøj, hvis der er deltagelse af borgere fra kommunen, og der ikke findes et lignende tilbud inden for kommunen.


Byrådet vedtog en ny vision frem mod 2035 på byrådsmødet i februar 2024. Når der udarbejdes nye kriterier for uddeling af § 18-midler i efteråret 2024, vil Byrådets vision komme til at indgå i kriterierne.

Der er indkommet ansøgninger fra følgende aktører:

  • Nyreforeningen Københavns Omegnskreds har ansøgt om 4.000 kr. til afholdelse af møder, tryk af informationsmateriale og forsendelse af blade.
  • Kroniske Influencers har ansøgt om 11.000 kr. til afholdelse af sociale aktiviteter samt udgifter til frivilliges befordring og forplejning.
  • Mødrehjælpen Høje-Taastrup lokalafdeling har ansøgt om 7.000 kr. til indkøb af varer og gavekort.
  • Frivilliggruppen Torsbo-Kærbo har ansøgt om 41.290 kr. til gaver til banko, livemusik, aktiviteter og forplejning.
  • Brugerbestyrelsen Kærbo-Torsbo har ansøgt om 130.000 kr. til anskaffelser, kurser til gruppeledere, udflugter og sociale arrangementer.
  • Dukkehuse og legetøj til udsatte børn har ansøgt om 4.048,90 kr. til materialer og legedele til renovering af dukkehuse og legetøj.
  • Ishøj Lænken har ansøgt om 25.600 kr. til sociale arrangementer, udflugter, kursus og gaver.
  • Dansk-Kurdisk Ungdomsforening har ansøgt om 11.197 kr. til seminar, kulturfestival, fejring af studenter, spilleaften, krea-udstyr, generalforsamling, julefrokost, branding, kontorartikler mm.
  • Dansk Blindesamfund Storkøbenhavn Syd har ansøgt om 10.000 kr. til afholdelse af miniferie.
  • Døvblinde Danmark (tidligere Foreningen for danske døvblinde (FDDB)) har ansøgt om 5.516 kr. til udgifter til transport, ophold, foredrag, erfagruppe og administration.
  • Læsehunde ved Fonden for socialt ansvar har ansøgt om 20.000 kr. til annoncering, tryk af materialer, honorar til hundekonsulenter i forbindelse med undervisning/certificering, forplejning, materialer mm.


I vedhæftede notat (bilag 1) præsenteres ansøgerne med oplysninger om initiativet, hvad de søger midler til, hvor meget de søger, og om de tidligere har fået midler samt administrationens indstilling. Derudover er en tabel med overblik over bevillinger ligeledes vedhæftet (bilag 2). De enkelte ansøgninger er ligeledes vedhæftet dagsordenen.


Administrationen foreslår, at midler tildeles som i nedenstående indstilling således, at 30.000 kr. af de indstillede midler er målrettet initiativer på børne- og ungeområdet og 96.000 kr. af de indstillede midler er målrettet initiativer på voksen- og ældreområdet.


Lovgrundlag

Lov om social Service § 18 samt barnets lov § 17.

Økonomi

Der er i 2024 afsat 413.000 kr. til frivilligt socialt arbejde i Ishøj Kommune. Midlerne fordeles med 1/3 i juni og 2/3 i december. Siden sidste uddeling i december 2023 er der blevet tilbagebetalt i alt 14.495,7 kr. i ubrugte midler. Næstehjælperne Ishøj har tilbagebetalt 911,84 kr., Sind-nettet har tilbagebetalt 13.192 kr. og SAND Hovedstaden har tilbagebetalt 391,88 kr. Der er således i alt 152.162 kr. til uddeling i juni 2024.

Indstilling

at der uddeles midler for i alt 126.000 kr. af de 152.162 kr. der er til rådighed, fordelt på følgende ansøgere:

  • Nyreforeningen Københavns Omegnskreds 4.000 kr.
  • Kroniske Influencers 0 kr.
  • Mødrehjælpen Høje-Taastrup lokalafdeling 7.000 kr.
  • Frivilliggruppen Torsbo-Kærbo 30.000 kr.
  • Brugerbestyrelsen Kærbo-Torsbo 40.000 kr.
  • Dukkehuse og legetøj til udsatte børn 3.000 kr.
  • Ishøj Lænken 15.000 kr.
  • Dansk-Kurdisk Ungdomsforening 0 kr.
  • Dansk Blindesamfund Storkøbenhavn Syd 5.000 kr.
  • Døvblinde Danmark (tidligere Foreningen for danske døvblinde) 2.000 kr.
  • Læsehunde (Fonden for socialt ansvar) 20.000 kr.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

I henhold til lov om social service § 18 og barnets lov § 17 er der afsat midler til, at frivillige kan ansøge om økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde. I Ishøj Kommune kan der ansøges om midler to gange årligt med ansøgningsfrist i henholdsvis maj og november. Social- og Sundhedsudvalget forelægges de indkomne ansøgninger og skal træffe beslutning om tildeling af midler. Sagen sendes til orientering i Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune indgik i 2022 i samarbejde med BDO om at få udarbejdet en analyse af kommunens samlede ejendomsadministration, herunder ældre- og plejeboliger. Formålet med analysen var at ”styrke opgaveløsningen med henblik på at sikre, at Ishøj Kommune opfylder sine forpligtigelser som bygningsejer og i forhold til gældende lovgivning og rammebetingelser”. Analysen blev endeligt afsluttet i maj 2023.

Analysen af ældre- og plejeboligerne påpegede dels afvigelser mellem stamdata for bygningerne og de arealer, som anvendes ved huslejeberegningen og fastlæggelsen af fordelingsnøgler i budgetlægningen. Endvidere påpegede analysen, at budgetterne for afdelingerne var af ældre dato (2016 og 2017), og at der var begrænsede beskrivelser af de bagvedliggende forudsætninger for budgettet, hvorfor det var vanskeligt at vurdere om budgetlægning og huslejeberegning var baseret på relevante og aktuelle forudsætninger og data. Endvidere blev det påpeget, at budgetlægningen ikke tog højde for afvikling af over-/underskud for forudgående driftsår.

Som opfølgning herpå har administrationen arbejdet med at styrke administrationen af pleje- og ældreboliger i første omgang på Kærbo, da det er det største plejeboligcenter, og der hvor der har været foretaget flest ombygninger/arealændringer over årene i overgangen fra ældreboliger til plejeboliger. Der er således foretaget en opdateret arealopgørelse, udformet vedligeholdelsesplan, fastlagt driftsbudget mv. og på den baggrund udformet et forslag til huslejeregulering.

Når udredningen af Kærbo er afsluttet, vil administrationen tilsvarende udrede Torsbo plejecenter ift. driftsbudget og huslejeregulering. Der har på Torsbo været udført større ombygninger, hvorfor det må forventes, at en der vil ske en vis regulering af både budget og husleje.

I det følgende gives en foreløbig status på udredningen af Kærbo.

Ombygning af Kærbo og konsekvenser heraf
Kærbo har gennemgået en række ombygninger gennem årene i overgangen fra ældreboliger til plejeboliger.

Det oprindelige Kærbo Plejehjem (Ishøj Boulevard 2B) blev opført i 1997. Herudover blev Ishøj Boulevard 4 og 6 opført som ældreboliger. I 2005 blev Ishøj Boulevard 2A og 2C opført som plejeboliger. I 2019 omdannes Ishøj Boulevard 2A (1. og 2. sal) til akutpladser. Samme år omdannes ældreboligerne i Ishøj Boulevard 4, 1. sal, til 9 plejeboliger, og en ældrebolig omdannes til fælles opholdsrum, som er et krav ifm. plejeboliger. I 2021 omdannes ældreboligerne i Ishøj Boulevard 4, stuen, til plejeboliger, og en ældrebolig omdannes til fælles opholdsrum.

I 2023 er opstartet en løbende omdannelse af ældreboligerne i Ishøj Boulevard 6, Stuen og 1. sal, til plejeboliger. 3 ældreboliger omdannes til opholdsrum, kontor og personalestue, og 1 bolig omdannes til ægtefællebolig med 2 soveværelser og 2 badeværelser.

Den nye arealopmåling af Kærbo fra 2024 viser, at ombygningerne har betydet, at der er sket en ændring af bolig-, fælles- og serviceareal i forhold til de opmålinger, der lå til grund for de oprindelige statslige ydelsesstøttesager ifm. byggeriet i 2005. Fællesarealer skal fordeles mellem fælles- og serviceareal, hvilket sker på baggrund af kvadratmeter.

Man har i forbindelse med ombygningerne imidlertid ikke været opmærksom på, hvilke konsekvenser disse arealændringer har på huslejeberegning, fastlæggelse af fordelingsnøgler mv.
Endvidere har man ikke været opmærksom på, at efter almenboligloven skal enhver forandring/nedlæggelse af arealer i en ejendom, hvortil der er opnået statslig ydelsesstøtte via Landsbyggefonden, indberettes til Udbetaling Danmark med henblik på endelig stillingtagen vedrørende indestående belåning. Administrationen forventer, når arealopgørelsen ligger fast, at kunne fastslå endelige konsekvenser for tilbagebetaling af evt. lånoptag.

Afklaring af økonomiske konsekvenser af arealændringer på Kærbo
Kærbos plejeboliger har baggrund i tre forskellige landsbyggefondssager og lånebetingelser, hvilket hidtil har haft betydning for beregning af huslejen i de enkelte afdelinger. Der er, som det ser ud i dag, flere forskellige kvadratmeterpriser som grundlag for huslejen for Kærbos plejeboliger; disse ligger i spændet kr. 1.097-1.328 pr. m2. De tre statsstøttede lån blev i 2009 omlagt, så de har samme rente og løbetid. Dette medførte dog ikke en regulering af huslejen, hvor man i den nuværende leje kan se en uoverensstemmelse mellem boligernes størrelse og pris, hvilket har betydet, at nogle af de største lejligheder har været væsentligt billigere end de noget mindre. Dette har været medvirkende til, at nogle beboere i de store lejligheder, som er beregnet til ægtepar, er blevet boende efter, at de er blevet enlige, fordi det har været billigere for dem, end at flytte til en af de mindre men dyrere boliger.

På baggrund af de enslydende lånebetingelser samt ny arealopmåling, opdateret budget og fastlagte fordelingsnøgler mv., har administrationen beregnet en kvadratmeterpris, som er ens for alle boligerne på Kærbo og dermed et ensartet huslejegrundlag for alle boligerne. Kvadratmeterprisen er på det foreliggende grundlag beregnet til ca. kr. 1.148 pr. m2. Til sammenligning ligger kvadratmeterprisen på sammenlignelige boliger på kr. 1.105 og 1.297 i hhv. Hillerød og Holbæk.

En regulering som denne vil have betydning for beboernes nuværende huslejeniveau. Der vil derfor blive tilrettelagt en proces med inddragelse af bestyrelser, råd samt beboere og pårørende for på den måde at sikre, at huslejeændringer kommunikeres ud til de berørte beboere og deres pårørende (Bilag 3).

Til de beboere, som bagudrettet har været opkrævet en for høj husleje, har BDO anbefalet en formodet tilbagebetalingsret på 3 år, og at tilbagebetalingen skal ske til nuværende beboere samt til de fraflyttede, hvor skifteretten endnu ikke har afsluttet boopgørelsen. Hertil skal der tages højde for evt. for meget udbetalt boligstøtte. For de beboere, hvor ændringerne medfører huslejestigninger, vil administrationen sikre en inddragende proces med fokus på de individuelle konsekvenser det kan have for de berørte beboere.

Fremtidige ønsker om arealændringer på Kærbo

Administrationen er blevet gjort bekendt med, at der har været et ønske om yderligere arealændringer på Kærbo, Ishøj Boulevard 4, hvor der specifikt er udtrykt ønske om nedlæggelse af en bolig, som i øjeblikket står tom uden lejeindtægt. Formålet er at få et større fællesareal og nogle flere servicekvadratmeter.

Jævnfør de førnævnte økonomiske konsekvenser af arealændringer, vil nedlæggelse af boligkvadratmeter få konsekvenser for støttesagen, hvor støttelånet skal omlægges, og ændringen af arealer fra bolig- til fællesareal, vil betyde, at de yderligere fælleskvadratmeter skal fordeles blandt de eksisterende lejere.

Administrationen vil fremadrettet udarbejde en procedure med henblik på at sikre, at der i forbindelse med eventuelle nye ønsker om arealændringer, sker en afklaring af, hvilke konsekvenser det har for budget/regnskab, fordelingsnøgler, huslejeberegning, indfrielse af lån og fremadrettede vedligeholdelsesplaner.

Lovgrundlag

Servicelovens § 192.

Almenboligloven.

Økonomi

Det har endnu ikke været muligt at foretage en endelig beregning af de økonomiske konsekvenser af arealændringerne og huslejereguleringen.

Der vil blive forelagt en ny sag for udvalget, når de økonomiske konsekvenser er afdækket.

Indstilling

  • at orienteringen tages til efterretning
  • at iværksættelse af huslejeregulering og de afledte konsekvenser heraf ift. tilbagebetaling godkendes
  • at klargøring af sag til Udbetaling Danmark med henblik på endelig stillingtagen til omfang af evt. indfrielse af restgæld på statsstøttede lån godkendes
  • at eventuelle kommende arealændringer på Kærbo sættes i bero, indtil de endelige økonomiske konsekvenser for det nuværende er afdækket.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om status for gennemgang af administrationen af plejeboligerne på Kærbo, herunder opdatering af driftsbudget og arealopgørelse med efterfølgende konsekvenser for huslejeregulering, lånoptag mv.

På baggrund heraf skal Social- og Sundhedsudvalget træffe beslutning om indførelse af huslejeregulering på Kærbo. Social- og Sundhedsudvalget skal herudover træffe beslutning om, at en sag til Udbetaling Danmark gøres klar med henblik på endelig stillingtagen til omfang af evt. indfrielse af restgæld på statsstøttede lån. Social- og Sundhedsudvalget skal desuden tage stilling til, hvorvidt der skal arbejdes videre med yderligere arealændringer på Kærbo på nuværende tidspunkt.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Ishøj Kommune vedtog, på baggrund i KL’s anbefalinger, med budgetforlig 2021, at der skulle oprettes en fælles plejehjemsbestyrelse på kommunens to plejehjem, Kærbo og Torsbo. I KL’s holdningspapir bliver det beskrevet at ”bestyrelserne skal bestå af brugere, pårørende og ressourcer fra ældrerådet og lokalsamfundet og skal være med til at styrke og formalisere samarbejdet mellem beboere, pårørende og ledelsen”. Efter behandling af sagen i Social- og Sundhedsudvalget blev forslaget sendt i høring i Seniorrådet og Ældresagen, og i januar 2022 blev plejehjemsbestyrelsen konstitueret.

Ansøgning fra plejehjemsbestyrelsen
Formanden for plejehjemsbestyrelsen skriver i ansøgningen, at det er udfordrende at hverve og fastholde pårørende i bestyrelsen. Det sidste fordi det varierer, hvor længe, man er pårørende på plejecentrene. I gennemsnit har borgerne ophold i to år. Plejehjemsbestyrelsen ansøger derfor om midler til at dække udgifter til et pårørende, - beboer og civilsamfundsarrangement.

Bestyrelsen har set bredt på mulighederne for at søge midler til arrangementet, herunder §18-midler, men de administrative krav, der er til at søge §18-midler, er ikke forenelige med bestyrelsens virke.

Plejehjemsbestyrelsen har en vision om at afholde et event med mad og drikke, jazzmusik, oplæg fra fx Røde Kors og oplysning og reklame for bestyrelsesarbejdet. Dette ønske støtter op om Byrådets vision om lokalsamfundets sammenhængskræft samt ældrestrategiens fokus på civilsamfundsinddragelse.

Afdelingslederen for plejecentrene vurderer, at ca. 30 - 40 ud af 104 beboere vil kunne deltage, hvortil ca. halvdelen har pårørende med.

Plejehjemsbestyrelsen anser det som en succes, hvis 50 - 75 personer, herunder pårørende, beboere, inviterede repræsentanter fra civilsamfundet, personale og relevante råd, deltager i begivenheden. Dertil håber de, at rekrutterer to pårørende fra Kærbo, som pt. ikke er repræsenteret i plejehjemsbestyrelsen samt suppleanter fra både Kærbo og Torsbo.

Administrationen anbefaler at SSU tildeler Plejehjemsbestyrelsen de ansøgte midler, og at midlerne tages fra Social- og Sundhedsudvalgets pulje.

Økonomi

Social- og Sundhedsudvalget har en pulje, hvor der pt. er 99.000 kr. til rådighed. Der er på nuværende tidspunkt ikke planlagt øvrig aktivitet, som skal finansieres af puljen.

Plejehjemsbestyrelsen ansøger 18.000 kr. i økonomisk støtte.

Anslået budget:
Mad inkl. drikkevarer: 5.000 kr.
Underholdning: 8.000 kr.
Foredrag: 3.000 kr.
Diverse: 2.000 kr.

Indstilling

  • at plejehjemsbestyrelsens ansøgning godkendes, og midlerne tildeles.
  • at de resterende midler i puljen, eftersom de ikke er yderligere disponeret, anvendes til at dække underskud i Center for Voksne og Velfærd.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Plejehjemsbestyrelsen søger om midler til et pårørendearrangement, der skal tiltrække nye medlemmer til bestyrelsen og være ramme for, at pårørende kan mødes og dele erfaringer og skabe netværk. Ansøgningen er vedhæftet (Bilag 1)

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har afsat et budget til Seniorrådet på 53.000 kr. årligt med mulighed for overførsel af midler mellem årene. I en henvendelse til Social- og Sundhedsudvalget oplyser Seniorrådet, at de mener deres budget er mindre i 2024 end i 2023 (- 11.000 kr.). Desuden har Seniorrådet fremsendt en prognose over deres forventede forbrug i 2024, hvor der blandt andet er budgetteret med 31.150 kr. til mødediæter og ca. 25.000 kr. til kursusvirksomhed og landsråds- og regionsrådsmøder, svarende til et forventet forbrug på i alt 74.650 kr. (Bilag 1). Seniorrådet forventer derfor et merforbrug på 21.650 kr. i 2024.

Seniorrådet foreslår følgende løsninger:

  • Diætpuljen ikke længere indgår i budgettet for Seniorrådet.
  • Udgiften til kursusvirksomheden ikke længere afholdes af Seniorrådet, og beløbet gives som en ekstra bevilling i 2024 og genforhandles i forbindelse med budget 2025.


Forskellen mellem budget 2023 og 2024 hænger sammen med, at Seniorrådets i budget 2023 fik overført et mindreforbrug fra 2022 til 2023. Det betød, at Seniorrådet i 2023 havde flere midler til rådighed og dermed et større budget til rådighed end i 2024.

Seniorrådets forbrug i 2023 viser, at udgiften til mødediæter som vedrører deres budget, udgør ca. 10.000 kr., hvilket forventes at blive det samme i 2024. Den forventede udgift til mødediæter, er således betydeligt mindre end budgetteret i Seniorrådets prognose. Det skyldes at Seniorrådet beregner mødediæter til samtlige medlemmer for alle møder. Administrationen kan i regnskaberne for de foregående år se, at det ikke er alle medlemmer, der har valgt at modtage mødediæter og derfor har den samlede udgift til diæter i de foregående år været mindre end beregningen foretaget af rådet. Da der ikke er sket ændringer i rådet forventes dette også at gøre sig gældende i 2024. En mindre forventet udgift til mødediæter betyder således, at Seniorrådet har et rådighedsbeløb på 43.000 kr. til øvrigt forbrug, herunder kursusvirksomhed og landsråds- og regionsrådsmøder. Dermed kan rådet dække deres budgetterede udgifter for 2024 inden for rammen af deres budget.

På baggrund af ovenstående vurderer administrationen, at der er en balance mellem Seniorrådets budget og forventede forbrug i 2024, hvorfor der ikke er behov for yderlig tilførsel af midler i indeværende år. Administrationen foreslår, at der kan oprettes et særskilt budget afsat til mødediæter, hvilket betyder, at det forventede beløb fra det eksisterende budget til mødediæter, vil blive overført til dækning af mødediæter på det nyoprettede budget.

Hvis det viser sig, at udgiften til mødediæter er større i 2024 end i 2023, og de foregående år, vil administrationen forholde sig til dette.

Social- og Sundhedsudvalget har tidligere behandlet en henvendelse fra Seniorrådet den 22. maj 2021 vedr. Seniorrådets budget, herunder diæter. På mødet blev det besluttet, at Seniorrådet ikke længere afholder udgiften til ældreprisen, og at udgiften fremover afholdes af Ishøj Kommune. Ligeledes afholdes alle udgifter forbundet med det kommende valg i Seniorrådet af Ishøj Kommune (Bilag 2).

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at Seniorrådets ønske om forhøjet budget ikke imødekommes.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Seniorrådet har fremsendt henvendelse til Social- og Sundhedsudvalget den 9. april 2024 vedrørende et ønske om, at Seniorrådets budget forhøjes, da deres egen prognose for det forventede forbrug i 2024 overstiger budgettet (Bilag 1).

Bilag

Sagsfremstilling

På baggrund af en ændring i lovgivningen ultimo 2022 vedr. muligheden for botilbud om at opsige ældre borgere, der har ophold efter serviceloves § 108, men som ikke længere vurderes til at have socialpædagogisk støtte som primært behov, er der fremsat forslag om at etablere 8 plejeboliger i stueetagen i Blok 6 på Kærbo. De specialiserede plejeboliger er målrettet ældre borgere i § 108-tilbud, hvis behov har ændret sig til primært at omfatte pleje og omsorg, som tilbydes i et plejecenter. Der forventes en overgangsperiode på et til to år, og at tilbuddet kan være endeligt etableret i 2025.

Sagen har været i høring i de respektive råd samt LokalMED på Kærbo og i plejehjemsbestyrelsen. I høringssvarene gives der generelt udtryk for, at det er en god løsning for borgerne. Desuden giver høringssvarene anledning til, at administrationen kontinuerligt er optaget af et styrket samarbejde mellem Kærbo og Visitationen i forbindelse med visitation af beboere til de specialiserede plejeboliger, således at Kærbo inddrages fra start og får mulighed for at lære borgeren bedre at kende, gennem besøg hos borgeren, inden endelig visitering. Derudover giver høringssvarene anledning til, at der i forhold til kompetenceudvikling af medarbejderne kommer særligt fokus på at sikre viden om målgruppen og de særlige krav, der kan være i forhold til kommunikationen med denne gruppe af beboere.


Høringssvar

Seniorrådet

Seniorrådet finder, at det er en god løsning for denne gruppe borgere.

Handicaprådet

Sagen er taget til efterretning.
Rådet ønsker tilstrækkeligt med personale i de specialiserede plejeboliger.

Udsatterådet

Sagen er taget til efterretning.

LokalMED på Kærbo

Sagen er taget til efterretning.

LokalMED lægger vægt på, at Kærbo involveres så tidligt som muligt i processen (jf. sagsfremstilling den 7. marts 2024), særligt at de møder borgeren inden denne endeligt visiteres ind i tilbuddet.

For medarbejderne giver det mening, at målgruppen samles på én etage.

Plejehjemsbestyrelsen

Bestyrelsen ser det som en god løsning for både målgruppen og det øvrige Kærbo.

Bestyrelsen anser det som særligt vigtigt, at der er fokus på kompetenceudvikling af medarbejderne, da det kan kræve en anden måde at kommunikere på end personalet ellers har kendskab til.


Lovgrundlag

Servicelovens § 108.

Økonomi

Det er administrationens vurdering, at personalenormeringen i de eksisterende plejeboliger i Blok 6 matcher behovet hos målgruppen. Udgifter til kompetenceudvikling vil kunne holdes inden for rammen. Forslaget vil dermed ikke påvirke budgettet til Plejecenter Kærbo.

En omlægning af eksisterende plejeboliger til specialiserede plejeboliger vil øge den nuværende efterspørgsel efter plejeboliger. Administrationen vurderer, at efterspørgslen ikke øges mere end, at kommunen fortsat kan imødekomme ældre borgeres behov for en plejebolig. Når administrationen i slutningen af 2024 opdaterer prognosen over det fremtidige behov for plejeboliger, vil effekten af dette forslag medindregnes, så det indgår i vurderingen af behovet for plejeboliger på længere sigt.

Forslaget vil betyde, at udgifterne til botilbud reduceres på voksen-socialområdet, da udgiften til botilbud bortfalder, når borgerne opsiges i deres længerevarende botilbud og flytter i plejebolig. Den samlede effekt i 2024 vil bero på, hvor mange borgere, der flytter fra botilbud til plejebolig i Blok 6, og hvor meget det vil nå at slå igennem i 2024. En beregning af dette indgår i forbindelse med budgetopfølgningen sammen med beregning af effekten på de øvrige indsatser, som igangsættes med henblik på at nedbringe det merforbrug prognosen peger på i 2024 på specialiserede voksenområde.

Indstilling

at forslaget om etablering af specialiserede plejeboliger i stuetagen i Blok 6 på Kærbo godkendes.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

På Social- og Sundhedsudvalgsmødet den 7. marts 2024 blev der fremsat forslag om etablering af specialiserede plejeboliger på Plejecenter Kærbo i stueetagen i Blok 6. Forslaget har været i høring og forelægges for Social- og Sundhedsudvalget til endelig godkendelse.

Sagsfremstilling

Formål og metode
Formålet med tilsynet er at sikre kvaliteten i tilbuddene, herunder at der er overensstemmelse mellem gældende lovgivning, madserviceleverandørens referenceramme og den praksis, der er omkring mad og måltider i Ishøj Kommune. Tilsynet er tilrettelagt på baggrund af Ishøj Kommunes Kvalitetsstandard for Madservice - gældende fra maj 2017, Standardkontrakt mellem Ishøj Kommune og leverandører af madservice og Anbefalingerne for den Danske Institutions Kost.

Udover ovenstående materiale og retningslinjer på området, omfatter tilsynet de organisatoriske, ernærings-, produktions- og leveringsmæssige forhold for det enkelte køkken.

Tilsynets overordnede konklusion
BDO vurderer, at Det Danske Madhus overordnet er et særdeles velfungerende køkken, som har engagerede medarbejdere og ledelse samt gode fysiske rammer og arbejdsforhold for medarbejderne. Tilsynet vurderer, at forplejningen er tilrettelagt således, at næringsindholdet lever op til de nationale anbefalinger. Det vurderes, at Det Danske Madhus har et bredt og varieret menukort. Borgerne er meget tilfredse med de tilbudte retter og menuer, og de er tilfredse med variationen på menuplanerne. Tilsynet vurderer, at Det Danske Madhus’ kvalitetssikring af produktionen i alle værdikædeled i høj grad er med til at sikre tilbuddene en høj og ensartet kvalitet. Tilsynet vurderer, at borgerne er tilfredse med madens kvalitet i forhold til smag, udseende og duft.

Til trods for klare arbejdsgange omkring udportionering og kontrol af mængder, konstaterer tilsynet ved kontrolvejning, at ikke alle portioner efterlever Ishøj Kommunes minimumskrav til portionsstørrelser. Tilsynet vurderer, at borgerne er tilfredse med portionsstørrelsen på hovedretterne. Borgerne er ligeledes tilfredse med leveringssikkerheden fra Det Danske Madhus. Borgerne er også særdeles tilfredse med chaufførerne. Tilsynet vurderer, at køkkenet har stort fokus på kontakten til kommunen/visitationen for på den måde at yde borgerne så optimal en forplejning, vejledning samt tryghed som muligt.

Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • Kostformer, ernæring og næringsstofsammensætning scorer 5 ud af 5 point.
  • Dagskosttilbud, energitrin, og næringsstofberegning scorer 5 ud af 5 point.
  • Råvarekvalitet, menuer, variationer og madspild scorer 5 ud af 5 point.
  • Portionstørrelser scorer 3 ud af 5 point.
  • Metoder og systematik i kvalitetsarbejdet scorer 5 ud af 5 point.
  • Køkkenets arbejde med borgeroplevet kvalitet scorer 4 ud af 5 point.
  • Frekvens, levering og forgæves gang scorer 4 ud af 5 point.
  • Kompetencer og stabilitet scorer 5 ud af 5 point.
  • Tværfagligt samarbejde og beredskab scorer 5 ud af 5 point.


Tilsynets anbefalinger
Tilsynet bemærker vedr. portionstørrelser:

  • at ved kontrolvejningen levede portionsstørrelsen på én af de tre tilfældigt udvalgte portioner ikke op til de aftalte minimumskrav for portionsstørrelsen for de enkelte komponenter i måltidet.


Tilsynet bemærker vedr. køkkenets arbejde med borgeroplevet kvalitet:

  • at en borger har oplevet at få leveret andre menuer end de bestilte.


Tilsynet bemærker vedr. frekvens, levering og forgæves gang:

  • at der ikke skal fremvises en ren straffeattest ved ansættelse, som ellers er en del af aftalegrundlaget med Ishøj Kommune.


Tilsynet anbefaler vedr. portionstørrelser:

  • at der arbejdes med at sikre at udportionering af de enkelte komponenter lever op til aftalen med Ishøj Kommune.


Tilsynet anbefaler vedr. køkkenets arbejde med borgeroplevet kvalitet:

  • at der arbejdes med at kvalitetssikre leverancerne til borgerne.


Tilsynet anbefaler vedr. frekvens, levering og forgæves gang:

  • at der fremover udarbejdes en arbejdsgang for dokumentation for fremvisning af en ren straffeattest.


Opfølgning på seneste tilsyn
Leder redegør for at have igangsat arbejdet med udvikling af medarbejderne. Målet er at udvide og styrke kompetenceniveauet for den enkelte medarbejder, således at medarbejderne kan mestre flere arbejdsstationer for bl.a. at sikre en stabil drift, udvikling, fagligt højt niveau samt kvalitet i de producerede madprodukter.

Aktuelt vilkår
Leder oplyser at være nyansat som madhuschef pr. 1. oktober 2023. Leder fremlagde mundtligt sin strategi for det fremtidige arbejde i forhold til at sætte fokus på medarbejdernes kompetencer og trivsel med henblik på at sikre kvaliteten og en stabil drift. Leder oplyser endvidere, at der arbejdes på at centralisere produktionen af specielle kostformer, biretter m.m. herunder dysfagikosten. Udviklingsarbejdet sker i samarbejde med de øvrige madhuschefer i Det Danske Madhus samt firmaets tyske ejere, og det oplyses, at det er meget vigtigt, at udviklingen af produkter bliver med dansk madkultur og smag.

På baggrund af tilsynets bemærkninger og anbefalinger, har administrationen udarbejdet en handleplan i samarbejde med Det Danske Madhus. (Bilag 2)

Lovgrundlag

Servicelovens § 83.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om resultat af BDO's uanmeldte tilsyn den 31. oktober 2023 hos Det Danske Madhus, som er ekstern leverandør af madservice for borgere i Ishøj Kommune. Resultatet viser, at køkkenet overordnet lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau (Bilag 1).

Bilag

Sagsfremstilling

Tilsyn med Hjemmeplejen med fokus på insulinbehandling

Formål og metode

Formålet med tilsynet er at vurdere patientsikkerheden på behandlingsstedet og at sikre læring hos sundhedspersonalet. Styrelsen for Patientsikkerhed udfører risikobaserede tilsyn. Det betyder, at der udvælges temaer og målepunkter ud fra en vurdering af, hvor der kan være risiko for patientsikkerheden, ligesom der tages hensyn til behandling af særligt svage og sårbare grupper.

Tilsynets overordnede konklusion
Tilsynet vurderer, at målepunkterne for Ishøj hjemmesygeplejes organisering og instrukser er opfyldt. Tilsynet vurderer, at der er mangler i den sygeplejefaglige dokumentation, idet Ishøj Kommunes hjemmesygepleje ikke i tilstrækkeligt og nødvendigt omfang havde beskrevet patienternes aktuelle og potentielle problemstillinger i relation til diabetes. Tilsynet vurderer, at der i en journal ikke var dokumentation for kontakt til den behandlingsansvarlige læge ved blodsukre udenfor referenceværdi. Ved tilsynet konstateres det endvidere, at handleplan udarbejdet af Ishøj hjemmesygepleje, på baggrund af henstillinger ved tidligere reaktivt tilsyn, kun var implementeret delvist. Tilsynet vurderer samlet set, at der er tale om mindre problemer af betydning for patientsikkerheden. Tilsynet vurderer, at Hjemmesygeplejen kan rette op på manglerne, på baggrund af den rådgivning og vejledning, der er givet under tilsynet, samt ved at udarbejde og følge en ny handleplan. (Bilag 1)


Tilsynets henstillinger

Målepunkt nr. 2: Journalgennemgang af den sygeplejefaglige vurdering af aktuelle problemer, risici og plan for pleje og behandling af patienter med insulinkrævende diabetes.

  • Tilsynet henstiller til, at behandlingsstedet skal sikre, at sygeplejefaglige problemområder i forbindelse med patientens insulinkrævende diabetes er vurderet og journalført.
  • Tilsynet henstiller til, at behandlingsstedet skal sikre, at planen for patientens pleje og behandling af diabetes følges, evalueres og opdateres.


Målepunkt nr. 7: Øvrige fund med patientsikkerhedsmæssige risici.

  • Tilsynet henstiller til, at behandlingsstedet skal sikre, at øvrige forhold er håndteret og implementeret patientsikkert forsvarligt.


Styrelsen for Patientsikkerheden har den 19. marts 2024 godkendt handleplanen, som opfylder tilsynets henstillinger. (Bilag 2)


Tilsyn med den kommunale leverandør af hjemmepleje

Formål og metode

Det overordnede formål med tilsynet er at afdække, hvorvidt der er sammenhæng mellem de beskrevne og vedtagne rammer og den praksis, der udføres på stedet samt at bidrage til den løbende udvikling og kvalitetsforbedring af tilbuddets rammer og indhold.

Tilsynet tager udgangspunkt i den anerkendende metode og en konstruktiv tilgang. Dette indebærer, at man i fællesskab søger at identificere tilbuddets resurser, styrker og gode erfaringer.


Tilsynets overordnede konklusion
Tilsynet vurderer, at leverandøren overordnet lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau, hvor der dog er vurderet mangler under fem temaer. Den personlige pleje, som borgerne modtager, leveres generelt med en god faglig kvalitet, og borgerne er meget tilfredse med hjælpen og med kvaliteten af hjælpen. Tilsynet vurderer, at den praktiske støtte, som borgerne modtager, generelt leveres med en god faglig kvalitet, og borgerne er generelt tilfredse med hjælpen. Tilsynet vurderer, at der er overensstemmelse mellem ledelsens og medarbejdernes fokus på, at de leverede indsatser tilrettelægges på borgernes præmisser. Borgerne oplever, at de har indflydelse og medbestemmelse i hverdagen. Borgerne er generelt meget tilfredse med medarbejderne, og de oplever imødekommenhed samt respektfuld og anerkendende kommunikation. Det er vurderingen, at medarbejderne kan redegøre for, at de har fokus på kommunikation, hvor medarbejderne har tillid til hinanden og har en feedback kultur i forhold til uhensigtsmæssig kommunikation. Vurderingen er, at journalføringen har en god faglig standard men med mangler, som vil kunne afhjælpes ved en fortsat fokuseret indsats. Tilsynet vurderer, at medicinhåndteringen delvis lever op til gældende instruks på området, og der er fundet mangler vedrørende opbevaring, dokumentation samt udlevering af medicin. (Bilag 3)


Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • Dokumentation scorer 3 ud af 5 point.
  • Medicinhåndtering scorer 3 ud af 5 point.
  • Personlig pleje og støtte scorer 4 ud af 5 point.
  • Praktisk hjælp scorer 4 ud af 5 point.
  • Rehabilitering scorer 5 ud af 5 point.
  • Sundhedsfremme og forebyggelse scorer 5 ud af 5 point.
  • Kommunikation og adfærd scorer 4 ud af 5 point.


Opfølgning på sidste tilsyn

Ledelsen redegør for, hvordan der er fulgt op på anbefalinger på sidste års tilsyn, samt at der arbejdes med relevante temaer i kvalitetsarbejdet til fortsat udvikling af den samlede kvalitet, fx med praksisnær opfølgning og læring, kompetenceudvikling med faste månedlige fokusområder samt case-baseret undervisning.


Hjemmeplejen har udarbejdet en handleplan på baggrund af tilsynets bemærkninger og anbefalinger. (Bilag 4)


Der er ikke givet påbud for tilsynene, men der er en række bemærkninger og anbefalinger, der er udarbejdet en handleplan for opfølgning af, som kan findes i bilag 2 og 4.

Lovgrundlag

Sundhedsloven og serviceloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Styrelsen for Patientsikkerhed har den 5. februar 2024 gennemført et anmeldt sundhedsfagligt, planlagt- og udgående tilsyn hos Hjemmesygeplejen med fokus på patienter i insulinbehandling. Den samlede vurdering er, at der er mindre problemer af betydning for patientsikkerheden.

Derudover har BDO gennemført et uanmeldt tilsyn den 2. november 2023 hos den kommunale leverandør af hjemmepleje. Den samlede vurdering er, at leverandøren er en velfungerende enhed, der har engagerede medarbejdere og ledelse, som medvirker til trivsel for borgerne.

Bilag

Sagsfremstilling

Formål og metode
Socialtilsyn Hovedstaden fører hvert år tilsyn med flere tilbud i Ishøj Kommune. De driftsorienterede socialtilsyn skal sikre, at kvaliteten i tilbuddene i praksis er tilstrækkelige, og at betingelser for godkendelse fortsætter med at være opfyldt. I forbindelse med tilsynsbesøget har socialtilsynet foretaget en konkret vurdering af tilbuddets samlede kvalitet med udgangspunkt i alle temaer i kvalitetsmodellen, ligesom der er foretaget en aktuel risikovurdering af tilbuddets drift. (Bilag 1)

Socialtilsynet udvælger hvert år temaer, som de har ekstra fokus på. Tilbuddets økonomi behandles som et selvstændigt tema.

Særlige fokusområder ved tilsynet:

  • Tema 3: Målgruppe, metoder og resultater
  • Tema 5: Om organisation og ledelse
  • Tema 6: Om kompetencer


Tilsynets samlede konklusion
Socialtilsynet konkluderer, at Pitstop leverer en relevant faglig indsats til den godkendte målgruppe. I samarbejde med andre aktører, leverer tilbuddet en relevant helhedsorienteret indsats med fokus på kerneopgaven i form af rusmiddelbehandling. Socialtilsynet kan i tilsynsprocessen konstatere, at der ikke foreligger dokumentation, der kan belyse tilbuddets resultater.

Den daglige praksisnære ledelse varetages af den socialfaglige koordinator i tæt dialog med tilbudsleder. Socialtilsynet vurderer, at tilbudsleder har de fornødne uddannelses- og erfaringsmæssige kompetencer til at lede tilbuddet. Socialtilsynet konkluderer, at personalegennemstrømning og sygefravær i 2023 er højt i forhold til sammenlignelige tilbud, og anvendelsen af ikke fastansatte medarbejdere sikrer kun i nogen grad, at den borgerettede indsats har karakter af en egentlig rusmiddelbehandlingsindsats. I forhold til at være et ambulant behandlingstilbud vurderes tilbuddet at have en høj normering.

Det er socialtilsynets konklusion, at andelen af medarbejdere med en social- eller pædagogisk basisfaglighed er lav. Alle medarbejdere har relevant korterevarende uddannelse, kurser og efteruddannelser samt målgruppeerfaring, men hovedparten af medarbejderne har deres målgruppeerfaring fra tilbud med en væsentlig højere behandlingsintensitet, som ikke ligger indenfor en politisk ledet organisation.

Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har den fornødne økonomiske kvalitet, jf. lov om socialtilsyn. Der henvises til temaet økonomi for uddybning heraf.

Socialtilsynet har hverken givet påbud eller anbefalet opmærksomhedspunkter- og udviklingspunkter ved dette tilsyn.

Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • Uddannelse og beskæftigelse scorer 4,5 ud af 5 point.
  • Selvstændighed og relationer scorer 4,5 ud af 5 point.
  • Målgruppe, metoder og resultater scorer 3,7 ud af 5 point.
  • Sundhed og trivsel scorer 5 ud af 5 point.
  • Organisation og ledelse scorer 2,9 ud af 5 point.
  • Kompetencer scorer 2,5 ud af 5 point.
  • Fysiske rammer scorer 5 ud af 5 point.


Bemærkninger fra administrationen til rapportens resultat og fremadrettet fokus
Pitstop fik i oktober 2023 ny leder efter en periode med en konstitueret leder. Der har været relativ stor udskiftning i personalet, som hænger sammen med et højt sygefravær. Disse forhold er blevet påpeget af Socialtilsynet samtidig med, at lederen vurderes at være kompetent og med en god strategi for udviklingen af kvaliteten af tilbuddet. Socialstyrelsen giver en lav score af medarbejdernes manglende grundfaglighed på bachelor-niveau, men tilkendegiver, at alle medarbejdere har de rette kompetencegivende kurser samt målgruppeerfaring. Alle syv borgere, som Socialtilsynet har interviewet, har en oplevelse af at møde kompetente medarbejdere, og at de modtager behandling, der hjælper dem og i overensstemmelse med deres egne ønsker, behov og drømme, jf. en recoveryorienteret -og rehabiliterende tilgang.

På baggrund af tilsynets resultater, har administrationen udarbejdet en handleplan, som også viser, at det tidligere høje sygefravær i 2023 er nedbragt betydeligt i perioden januar-april 2024. (Bilag 2)

Lovgrundlag

Lov om Social Service § 101
Lov om socialtilsyn §§ 6 og 12-18.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om resultatet af Socialtilsyn Hovedstadens anmeldte tilsynsbesøg den 18. marts 2024 på Pitstop. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet har den fornødne kvalitet, og opfylder betingelserne for godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Etablering af Borgernære Teams i Ishøj hjemmepleje og hjemmesygepleje har til formål, at borgere oplever øget selvbestemmelse, og at der kommer færre medarbejdere i den enkeltes hjem. Det kræver, at medarbejderne indgår i mindre teams, der bliver mere selvstyrende gennem nye samarbejdsformer og faglige fremgangsmåder, der kan kvalificere medarbejdernes møde med borgere og pårørende. Ambitionen for projektet er at øge borgernes livskvalitet og samtidig øge medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde, hvilket også er i tråd med pejlemærket om 'Stærkt fællesskab - med sammenhold og engagement' i Byrådets vision.

På baggrund PwC’s budgetanalyse (fremlagt for SSU den 12. oktober 2023 og på temamøde i Byrådet den 7. november 2023), er det besluttet, at implementeringen af Borgernære Teams skal ske samtidig med, at der udvikles en ny og mere gennemsigtig økonomistyringsmodel, der imødekommer den demografiske vækst i Ishøj Kommune. En ny økonomistyringsmodel skal understøtte tildelingen af timer til de enkelte teams, hvis organisering gennem tværfagligt samarbejde, selvstyring og planlægning kan frigive kapacitet til pleje af de ældre.

Organisering og proces
Der er nedsat en styregruppe på tværs af hjemmeplejen samt Myndighed og Økonomi med LokalMED i hjemmeplejen som referencegruppe, der inddrages ved større produktbeslutninger. LokalMED i Myndighed og Økonomi inddrages løbende mellem faserne.

PwC er eksterne konsulenter på projektet og understøtter projektets tre faser samt udviklingen af en ny styringsmodel. Understøttelsen af projektet, der både omfatter økonomi, myndighed og udførerområdet er organisatorisk forankret i sekretariatet under centerchefen.

Projekt Borgernære teams omfatter tre faser før organiseringen og den tilhørende styringsmodel er klar til implementering. Projektets første fase er gennemført, og fase 2 er igangsat og godt undervejs. De tre faser omfatter følgende:

Fase 1: Rammer og principper
Rammer og retningslinjer er blevet fastlagt, og der har været afholdt møde i LokalMED samt et stormøde med medarbejderne i hjemmeplejen.
På baggrund af tre workshops er følgende fire hjørneflag fastlagt som bærende principper for den videre proces med udvikling af metoder og samarbejdsformer som ramme for de borgernære teams:

  • Selvstyrende og tværgående faglig organisering i x antal teams
  • Få og faste medarbejdere i borgernes hjem
  • Medarbejderne møder borgerne og deres netværk venligt med nærvær, værdighed, respekt og forståelse
  • Sammenhæng i borgerforløb

Direktionen har godkendt projektets rammer og retningslinjer samt navnet "Borgernære teams" (navnet ændres fra Faste Teams, da den kommende Ældrelov har fokus på det borgernære, og fordi Faste Teams giver associationer til et tidligere projekt).

Fase 2: Udvikling af værktøjer
Denne fase er i gang og løber til og med august. Den indeholder to samtidige forløb:

  • Analyse af den nuværende borgersammensætning (skal sikre overensstemmelse mellem borgernes behov og de tildelte ydelser)
    Analysens konklusioner vedrørende tildeling af leverede timer, som bliver styrende for ressourcetrækket, anvendes til at fastlægge sammensætningen af de borgernære teams.
  • Udarbejdelse af håndbog for borgernære teams med inddragelse af Lokal-MED og medarbejdere i arbejdsgrupper.

Fase 3: Train-the-trainer
Umiddelbart efter sommerferien påbegyndes træning af udvalgte medarbejdere, som skal være trænere for de øvrige medarbejdere (train the trainer), således at den samlede medarbejdergruppe bliver klædt på til at arbejde i den nye teamstruktur. Træningen vil ske løbende og dermed vil overgangen til borgernære teams også ske løbende, således at medarbejderne efter endt træning kan overgå til den nye måde at arbejde på, som er påkrævet i en teamstruktur. Omkring 1. januar 2025 forventes den nye organisering og styringsmodel at blive fuldt ud implementeret, forstået på den måde, at samtlige  medarbejdere vil være overgået til den nye teamsstruktur og økonomistyringsmodellen er taget i anvendelse. Derefter vil der være en fase i 2025, hvor organiseringen skal forankres. I slutningen af 2024 vil Social- og Sundhedsudvalget derfor blive forelagt en status, hvor forankringsfasen ligeledes beskrives.

Der udarbejdes en kommunikationsplan til fase 3, da det bliver i denne fase, at først medarbejdere og derefter borgere begynder at kunne mærke de forestående forandringer.

Økonomi

Omkostninger i forbindelse med omlægningen er endnu ikke endeligt beregnet, men omfatter bl.a. udgifter til konsulentydelser fra PwC og projektledelse. Udgifterne afholdes inden for rammen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om status på etablering af Borgernære Teams (tidligere kaldet Faste Teams) i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen. På udvalgets møde den 18. januar 2024 blev processen for implementeringen godkendt.

Sagsfremstilling

Nøgletal på Social- og Sundhedsudvalgets område er vedhæftet dagsordenen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Henvendelse fra Gigtforeningen vedr. ny kvalitetsstandard for kroniske sygdomme
Alle landets kommuner har modtaget en henvendelse fra Gigtforeningen, der på vegne af Hjerteforeningen og KL henviser til den nye kvalitetsstandard for kroniske sygdomme og henleder kommunens opmærksomhed på, at der skal etableres et forebyggelsesforløb for borgere med artrose (slidgigt) i knæ og hofter (Bilag 1). Administrationen har henvendt sig til KL, da det ikke er kutyme, at en patientforening udstikker retning for, hvad kommunerne skal tilbyde borgerne. KL har svaret, at de ikke er afsender på brevet, men at dette alene er fra Gigtforeningen. KL svarer ligeledes, at det er op til den enkelte kommune at beslutte og vurdere, hvilket tilbud kommunen skal tilbyde borgere med kroniske sygdomme (Bilag 2). Eftersom Ishøj Kommune tilbyder træning til borgere med artrose (slidgigt) efter den evidens, der er på området, når borgerne henvises efter sygehuskontakt samt tilbud om fysisk træning og patientuddannelse til borgere med kronisk sygdom (som fx KOL og diabetes via forløbsprogrammer) er det administrationens vurdering, at Ishøj Kommune lever op til gældende anbefalingerne.

Rammeaftale på handicapområdet
Regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har indgået rammeaftale på handicapområdet. Aftalen indeholder en række initiativer på kort sigt samt et flerårigt arbejdsprogram for handicapområdet. (Bilag 3)
Regeringen og KL er i et separat spor blevet enige om en række initiativer - disse fremgår af side 8 og 9 i aftalen.

Årshjul for sager til Social og Sundhedsudvalget
Årshjul for sager i Social- og Sundhedsudvalget i 2024 er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 4)

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at protokol/referat godkendes.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.