Referat
Social- og Sundhedsudvalget torsdag den 10. oktober 2024 kl. 19.00

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Spindehuset er beliggende i Gadekæret og er et bofællesskab for borgere mellem 18 og 67 år, som er udviklingshæmmede i forskellig grad.

På mødet giver Vicky Lund Hansen og Joy Doherty, der er henholdsvis afdelingsleder og teamleder på det specialiserede udførerområde en præsentation af tilbuddet. Det er også muligt, at en af beboerne deltager under punktet.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Kommunalbestyrelserne og regionsrådet har ansvaret for udarbejdelse af en rammeaftale for det højt specialiserede socialområde og specialundervisning. KKR Hovedstaden varetager opgaven på vegne af kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden. Rammeaftalen 2025-2026 er klar til endelig godkendelse i kommunen (bilag 1) og er vedlagt sammen med to tekniske (bilag 2 og 3).

Udviklingsdel
Formålet med Udviklingsdelen er bl.a. at fastsætte, hvilke udviklingstendenser kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden oplever i forhold til tilbudstyper, målgrupper m.v. på det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. Derudover at tilvejebringe et samlet overblik over de højt og mest specialiserede tilbud, der ligger i hovedstadsregionen, med en angivelse af kapacitet og belægning på tilbuddene.

Med Rammeaftale 2025-2026 udpeges fire fokusområder. Det drejer sig om:

  • Udvikling af en relevant og aktuel tilbudsvifte til rette pris
  • Alternative og fleksible tilbud
  • Kommunale indsatser til borgere med psykisk sygdom
  • Styring og udvikling af det specialiserede socialområde gennem brug af valid data.

I Rammeaftalen følges derudover udviklingen i kapacitet og belægning på de højt og mest specialiserede tilbud på børne, unge- og voksenområdet i hovedstadsregionen.

Styringsdel
Formålet med Styringsdelen er at lægge rammerne for prissætningen samt opfølgning på udviklingen i udgifterne for de tilbud, der er omfattet af rammeaftalen i kommunerne i hovedstadsregionen og i Region Hovedstaden. Desuden er formålet at øge bevidstheden om og stillingtagen til de styringsmæssige konsekvenser af, at kommunerne på det specialiserede socialområde er afhængige af at købe og sælge pladser på sociale tilbud på tværs af kommunegrænserne og af Region Hovedstaden. Aftalen om udvikling i udgifter på det takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde lyder i Rammeaftale 2025-2026:


"At udgifter per dag i de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet, hvert år maksimalt må stige med pris-og lønfremskrivningen"

Rammeaftalen for 2025-2026 træder i kraft den 1. januar 2025 og skal være behandlet i kommunerne og regionen senest den 29. november 2024, så Rammeaftalen kan indsendes til Social- og Boligstyrelsen d. 1. december 2024.

Til dagsordenen er vedhæftet et bilag, der viser de største ændringer, der er foretaget i forhold til tidligere rammeaftaler (bilag 4).

Økonomi

Med Rammeaftalen for 2025-2026 indgås der aftale om at udgifterne på de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet ikke må stige mere end den årlige pris- og lønfremskrivning.

Indstilling

at Rammeaftale 2025-2026 for det specialiserede socialområde og specialundervisning godkendes.

Beslutning

Tiltrådt med følgende bemærkning: Administrationen skal rette henvendelse til KKR-sekretariatet i forhold til, at det fremover ønskes, at processen bliver tilrettelagt, så høringssvar fra brugerråd kan medgå i den politiske behandling.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Rammeaftale for det højt specialiserede socialområde og specialundervisning 2025-2026 fremlægges med henblik på endelig godkendelse i Byrådet. KKR Hovedstaden godkendte Rammeaftalen 2025-2026 den 6. september 2024 og anbefaler, at kommunerne i hovedstadsområdet og Regionen ligeledes godkender aftalen.

Bilag

Sagsfremstilling

På byrådsmødet den 3. oktober 2023, blev nedenstående principper for afholdelse af politiske møder vedtaget:

  • Byrådsmøder holdes sidste tirsdag i måneden
  • Økonomi- og Planudvalgsmøde holdes om mandagen ugen før byrådsmødet.
  • Udvalgsmøderne holdes i ugen før Økonomi- og Planudvalgsmødet
  • Ugen før udvalgsmøderne holdes mødefri.


Administrationen har udarbejdet vedhæftede udkast til mødekalender for 2025. Ændringer som følger af ferier, helligdage mv. er indarbejdet i udkastet. Herudover foreslås følgende ændringer for møderne i Social- og Sundhedsudvalget:

  • Mødet i januar foreslås flyttet til mandag den 13. januar kl. 19.00 eller tirsdag den 14. januar kl. 14.30 grundet møde i Kommunaløkonomisk Forum.
  • Mødet i juni foreslås flyttet til tirsdag den 10. juni kl. 14.30 grundet Folkemødet på Bornholm og Pinse.


Byrådet godkendte på mødet den 24. september 2024 mødeplanen for møder i Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, som det fremgår af vedhæftede bilag, med den tilføjelse, at de politiske møder i december afholdes en uge tidligere, end det fremgår af udkastet til mødekalenderen. Det betyder, at mødet i Social- og Sundhedsudvalget rykkes frem til den 4. december kl. 19.00.

Lovgrundlag

Styrelsesloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at mødekalender for Social- og Sundhedsudvalgets møder i 2025 godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Mødet i januar holdes den 13. januar kl. 19.00, og mødet i juni holdes den 10. juni kl. 14.30.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Godkendelse af mødekalender for møder i Social. og Sundhedsudvalget 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Formål og metode
Formålet med tilsynet er, at:

  • Påse at beboerne får den hjælp, de har ret til efter loven og efter de beslutninger, som byrådet har truffet.
  • Hjælpen er tilrettelagt og bliver udført på en faglig og økonomisk forsvarlig måde.
  • Forebygge ved at gribe ind før mindre problemer udvikler sig til alvorlige problemer.

Tilsynet skal bidrage til at sikre kvaliteten i tilbuddene, herunder at der er overensstemmelse mellem gældende lovgivning, områdecentrets referenceramme og den pleje- og omsorgsmæssige praksis. BDO tager afsæt i en anerkendende tilgang, og de anvendte metoder er kvalitative interviews, fokusgruppeinterviews, observation og gennemgang af dokumentation. BDO betoner, at tilsyn er udtryk for et øjebliksbillede.

Overordnet konklusion
Det er BDO’s overordnede vurdering, ”at Omsorgscenter Kærbo-Torsbo er et meget velfungerende center, som har meget engagerede medarbejdere og ledelse, der medvirker til trivsel for borgerne.”

Kvalitetsmåling og score for hvert tema fordelt på afdelingsniveau:


Plejeboliger
Kærbo

Fleksible
omsorgspladser

Plejeboliger
Torsbo

Serviceloven dokumentation

5

4

5

Medicinhåndtering

2

5

5

Personlig pleje og praktisk støtte

5

5

5

Mad og måltider

5

5

5

Kommunikation og adfærd

5

5

5

Aktiviteter, træning og genoptræning

5

5

5

Fysiske rammer

4

4

5

Kompetencer og udvikling

4

5

5

Observationsstudie

5

4

5


*Indikatorerne er ved score: 5 i meget høj grad opfyldt, 4 i høj grad opfyldt, 3 i middel grad opfyldt, 2 i lav grad opfyldt, 1 i meget lav grad opfyldt.

Bemærkninger og anbefalinger
BDO bemærker ift. dokumentation efter serviceloven på Fleksible Omsorgspladser følgende:

  • At en journal kun delvist udfolder en enkel funktionsevnetilstand og en anden journal mangler beskrivelse af borgerens forventninger og mål.
  • At der i to besøgsplaner mangler enkelte handlingsvejledende beskrivelser af hjælpen.

Tilsynet anbefaler vedr. dokumentation, at ledelsen sikrer, at dokumentation fremstår fyldestgørende og opdateret.

BDO bemærker ift. medicinhåndtering og administration på Plejeboliger Kærbo følgende:

  • At der i et tilfælde ikke er overensstemmelse mellem ordineret dosis og dosis på præparat i beholdningen.
  • At der i to tilfælde ikke er kvitteret for, at medicin er givet.

Anbefalingen er, at ledelsen sikrer, at medarbejderne anvender gældende instrukser og vejledninger. Som det fremgår af handleplanen for plejecentret (bilag 2), så får medicinhåndtering nu særlig ledelsesmæssig bevågenhed ved at Center for Voksne og Velfærds risikomaneger løbende vil følge op på om instrukser m.v. følges med henblik på at sikre korrekt medicinhåndtering, herunder være i tæt dialog med medarbejdere og ledelse.

BDO bemærker i forhold til observationsstudier på Fleksible Omsorgspladser følgende:

  • At en borgers intimsfære under personlig pleje kun delvist imødegås, samt at borgerens lejring kun delvist understøttes.
  • Anbefalingen er, at ledelsen sikrer, at alle medarbejdere arbejder med afsæt i god klinisk praksis for personlig pleje.

BDO bemærker ift. fysiske rammer på Plejeboliger Kærbo og de Fleksible Omsorgspladser følgende:

  • At haverne ved de tidligere ældreboliger ved blok 4 og 6 på Plejeboliger Kærbo ikke inviterer til ophold, og de fremstår slidte uden vedligeholdelse.
  • At møbleringen på et fælles opholdsareal på en afdeling på Fleksible Omsorgspladser fremstår med mange forskellige møbler og flere træningsredskaber, hvor møblerne bærer præg af lang tids brug.

Tilsynet anbefaler, at ledelsen ifm. den igangværende renovering har fokus på havens indretning, så den inviterer til ophold samt har fokus på, hvordan borgeroplevelsen på de Fleksible Omsorgspladser kan styrkes.

Arbejdet med at implementere anbefalingerne fremgår at handleplan vedr. tilsyn på Omsorgscentret Kærbo-Torsbo.

Opfølgning på seneste tilsyn
Der er fulgt op på anbefalinger på seneste års tilsyn, hvilket bl.a. har medført ændret praksis i forhold til, at der arbejdes systematisk med medicinhåndtering og opdatering af dokumentation. Derudover arbejdes der med relevante temaer i kvalitetsarbejdet til fortsat udvikling af den samlede kvalitet, fx at fremstå som en samlet ledergruppe og på at styrke kvaliteten i plejen via makkerpar, som giver hinanden feedback.

Plejehjemsbestyrelsen blev orienteret om tilsynet den 22. august 2024. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet.

Lovgrundlag

Retssikkerhedslovens § 16, servicelovens § 148 a og medicin i henhold til sundhedsloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Konsulent- og revisionsfirmaet BDO har henholdsvis den 19. og 21. juni 2024 gennemført et uanmeldt tilsyn, som omfatter borgere, der modtager indsatser i henhold til serviceloven og medicin i henhold til sundhedsloven på omsorgscentret Kærbo-Torsbo. Tilsynsrapporten (bilag 1) viser, at Kærbo-Torsbo, der har i alt 122 plejeboliger samt 19 fleksible omsorgspladser, overordnet lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau, men at der er vurderet enkelte mangler under flere temaer. Dog er der under temaet medicin påvist alvorlige mangler i en enkelt afdeling på trods af, at tilsynet ellers vurderer, at medicinhåndteringen i høj grad er struktureret og systematisk.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO2 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i "Bilag 1. Forventede afvigelser BO2 2024", og "Bilag 2. Fagudvalgsoversigt - afvigelser" viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.

Servicerammen
Det samlede resultat af BO2/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Det forventede regnskabsresultat dækker over en række større merforbrug på Social- og Sundhedsudvalgets (SSU) områder og Børne- og Undervisningsudvalgets (BUU) områder, som modsvares af forventede mindreforbrug på Økonomi- og Planudvalgets (ØPU) centrale puljemidler. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.

SSU forventer et merforbrug på serviceudgifter i budget 2024 på 19,2 mio. kr., hvoraf 8,7 mio. kr. skyldes Parallelsamfundslisten. De væsentligste årsager til det forventede merforbrug er en tilgang af fem udgiftstunge sager til forebyggende indsatser samt en aktivitetsstigning til aktivitets- og samværstilbud. SSU's forventede merforbrug, foruden udgifter til parallelsamfundslisten, er 10,5 mio. kr. hvilket er en reduktion i forhold til budgetopfølgning 1, hvor udvalget forventede et merforbrug på 16,6 mio. kr.

BUU forventer et merforbrug på serviceudgifter på 3,6 mio. kr. i budget 2024, foruden et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. på udgifter til parallelsamfundslisten. Merforbruget dækker over et merforbrug på 9,5 mio. kr. på det specialiserede børneområde og familieområdet. Disse merforbrug kompenseres delvist af mindreforbrug på det almene folkeskole- og dagtilbudsområde, hvor der forventes et mindreforbrug på 5,9 mio. kr.

På ØPU's områder forventes et mindreforbrug på serviceudgifter på 10,6 mio. kr. Årsagen til det forventede mindreforbrug skal findes ved, at en række centrale puljer ikke forventes udmøntet.

Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 16,6 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes langt overvejende refusioner fra særligt dyre enkeltsager.

Anlæg
Det forventes et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)
Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling, kan ses i "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".

Parallelsamfundslisten
På BUU's områder, skoler og dagtilbud, blev der på BUU's møde d. 8. februar 2024 bevilget 7,1 mio. kr. til merudgifter som følge af Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Ved budgetopfølgning 2 forventes der at skulle anvendes 4,4 mio. kr., og der forventes således et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. På SSU's områder, botilbud for voksne, forventes et merforbrug på 8,7 mio. kr. grundet de skærpede anvisningskriterier ved optag på parallelsamfundslisten. Det forventes således, at parallelsamfundslisten genererer merudgifter for Ishøj Kommune for 6,2 mio. kr. De samlede afvigelser kan ses i "Bilag 4. Forventede afvigelser - Parallelsamfundslisten".

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.


Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, jævnfør "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".
Fagcentre, som forventer merforbrug arbejder på at skabe budgetbalance hen imod årets afslutning, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Indstilling

at Budgetopfølgning 2/2024 tages til efterretning

at der gives tillægsbevillinger til budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter jf. Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 2 (BO2) pr. 31. august 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes parallelsamfundslisten. Derudover forventes et mindreforbrug udenfor servicerammen på 16,6 mio. kr. Anlægsniveauet forventes ikke at kunne realiseres fuldt ud i 2024, og der forventes derfor et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlæg.

Administrationen indstiller at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter med henblik på at opnå et mere retvisende budget 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Resultaterne af kortlægningen for Ishøj Kommune i 2024 viser, at der er sket en stigning i hjemløsheden i forhold til kortlægningen i 2022. I 2024 er der registreret 40 personer i hjemløshed, mens der i 2022 blev registreret 34 personer i Ishøj Kommune. I forhold til de registrerede antal i 2024 ses det, at brugere af herberger og personer, der overnatter hos familie, venner og bekendte (sofasovere) på grund af hjemløshed, er højst, ligesom ved kortlægningen i 2022 (bilag 3, tabel 1 og 3).

En forklaring på denne stigning i hjemløshed i 2024 kunne være, at Vildtbanegård I+II er kommet på listen over forebyggelsesområder i 2023 samtidig med, at Vejleåparken er udpeget som et udsat boligområde og parallelsamfund. I uge 6 i 2024 var der konkret tre borgere på herberg, der var vurderet klar til at flytte i egen bolig, men hvor det ikke var muligt at tilbyde dem en bolig grundet de skærpede anvisningskriterier. De tre borgere ville formodentligt ikke være talt med i denne opgørelse, såfremt der havde været det samme antal boliger til anvisning som i de foregående år, før Vejleåparken kom på parallelsamfundslisten og Vildtbanegården I+II kom på listen over forebyggelsesområder.

En anden årsag til stigningen er større systematik i optællingen. For det første er der sket en specialisering gennem etableringen af et team som led i Hjemløsereformen, der primært arbejder med hjemløshed med henblik at sikre gode overgange for borgerne i forbindelse med at de f.eks. flytter i egen bolig fra herberg. For det andet inddrages en bredere kreds af medarbejdere med kendskab til borgere i hjemløshed i optællingen. Det betyder f.eks., at de borgere, som overnatter hos familie, venner og bekendte, som ellers kan være vanskelige for kommunen at få kendskab til, hvis de ikke selv tager kontakt, kommer med i optællingen.

Resultaterne for Ishøj Kommune viser, at borgere i hjemløshed i 2024 er flest i aldersgruppen 25-29 år og dernæst i aldersgruppen 30-39 år. I 2022 var borgere i hjemløshed flest i aldersgruppen 30-39 år og dernæst i aldersgruppen 40-49 år (bilag 3, tabel 2 og 4).

I Ishøj Kommune er antallet af borgere i hjemløshed 1,7 pr. 1.000 indbyggere. Resultaterne viser, at antallet af borgere i hjemløshed i Ishøj Kommune ligger over både landsgennemsnittet og gennemsnittet for Vestegnskommunerne (bilag 3, tabel 5).

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger kortlægning af nøgletal for hjemløshed i Ishøj Kommune i 2024. VIVE har gennemført kortlægningen af hjemløshed i uge 6, 2024. Rapporten tegner et billede af omfanget af og udviklingen i hjemløsheden samt hjemløshedens fordeling på byområder, regioner og kommuner. Ligeledes afdækkes den demografiske og sociale profil i forhold til fx køn, alder og helbredsmæssige forhold. Rapporten fra VIVE er vedlagt som bilag 1 og 2.

Bilag

Sagsfremstilling

Regeringens udspil er opdelt i følgende 8 initiativer:


  1. Ny organisering af sundhedsvæsenet
  2. Flere læger og bedre fordeling
  3. Sundhedsvæsenet skal styrkes dér, hvor behovet er
  4. Bedre forløb for borgere med kronisk sygdom
  5. Frit valg og styrkede patientrettigheder
  6. Moderne sygehuse, bedre fysiske rammer for nye lokale sundhedsindsatser og digitale løsninger
  7. Mere behandling i eller tæt på hjemmet
  8. Lige muligheder for et sundere liv


Regeringens udspil har overskriften 'Sundhed tæt på dig', og er opdelt i to publikationer. (Bilag 1 og 2)


Der har på baggrund af regeringens udspil været en høringsperiode, og nu kommer forhandlingerne med de øvrige partier i Folketinget. Høringssvar fra hovedstadsregionens borgmestre er vedhæftet. (Bilag 3)

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Regeringen præsenterede den 18. september 2024 sit udspil til en sundhedsreform. Reformen kommer på baggrund af de anbefalinger, som Sundhedsstrukturkommissionen fremlagde før sommerferie. På mødet orienteres der om indholdet i regeringens udspil til sundhedsreform.

Bilag

Sagsfremstilling

Nøgletal på Social- og Sundhedsudvalgets område er vedhæftet dagsordenen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Status på et mere demensvenligt Torsbo
Ifølge tidsplanen skulle ombygningen af Torsbo have været færdig den 13. september 2024, men pga. leveranceproblemer på stål og vinduespartier er entreprenøren forsinket, men forventer at byggeriet er færdigt den 11. oktober 2024. Desuden har der været ekstraomkostninger, bl.a. pga. udbedringer af ulovlige elinstallationer og ophugning af beton, som har været skjult under jorden, hvor tilbygningen skal være. Center for Ejendomme og Arealer forventer, at økonomien kan holdes indenfor rammen, fordi der i budgettet er afsat omkring 300.000 kr. til tillægsarbejder/uforudsigelige udgifter.

Årshjul for sager til Social og Sundhedsudvalget
Årshjul for sager i Social- og Sundhedsudvalget i 2024 er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 1)

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at protokol/referat godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.