Referat
Social- og Sundhedsudvalget torsdag den 14. november 2024 kl. 19.00

Kærbo - Samlingssalen

Sagsfremstilling

Mødet i Social- og Sundhedsudvalget starter med en rundvisning på plejecenteret Kærbo. Rundvisningen suppleres med præsentation af plejecenterleder Kathrin Meyer Lundberg.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Baggrund
I august 2023 igangsatte Social- og Sundhedsudvalget en proces omkring tilblivelsen af Ishøj Kommunes kommende sundhedsstrategi, socialstrategi og ældrestrategi, som efter en inddragelses- og høringsproces blev endeligt vedtaget på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 10. juni 2024. Det blev til mødet endvidere besluttet, at Social- og Sundhedsudvalget på et senere tidspunkt, som led i det forestående arbejde med at implementere strategierne, skulle forelægges en procesplan med overblik over handleplaner på sundheds-, social- og ældreområdet.

Nuværende status
Strategierne er siden de blev politisk vedtaget blevet layoutet, så de følger den grafiske linje for de øvrige strategier i Ishøj Kommune og forsynet med et forord fra formanden for Social- og Sundhedsudvalget. Relevante interessenter er informeret om de endelige strategier, som de enten har fået tilsendt eller er blevet orienteret om mundtligt.

Strategierne er langsigtede og skal derfor tegne retningen for de tre områder over de næste 4 år. Det er besluttet, at første skridt i implementeringsfasen er at få spredt budskabet om det arbejde, der vedrører strategierne, hvorfor centerchef og afdelingsledere i 4. kvartal 2024 holder oplæg på personalemøder med henblik på at udbrede kendskabet til strategierne hos medarbejderne og få drøftelser omkring implementering.

Implementeringen vil forløbe i to spor, hvor spor 1 er organisatoriske forandringer og spor 2 er arbejdspladsbaserede forandringer. I forhold til spor 1 er der igangsat eller truffet politisk beslutning om en række større indsatser, herunder er der truffet beslutning om opfølgning for nogle af disse indsatser. I bilag 1 fremgår et samlet overblik over større initiativer under spor 1, der enten er igangsat, eller som igangsættes i 2025 samt hvornår, der gives status til Social- og Sundhedsudvalget. Det drejer sig fx om:

  • Jobcenter-samarbejdet i Genoptræningen: Indsats der skal indfri sundhedsstrategiens målsætning om, at borgere mestrer sundhedsudfordringer, så de får bedre muligheder for at leve et aktivt og meningsfuldt liv til gavn for deres egen og deres familiers sundhed.
  • Din Indgang: Indsats der skal indfri socialstrategiens målsætning om, at borgere modtager sammenhængende og koordinerede forløb, også ved overgange, idet kommunen gør brug af formaliseret og struktureret samarbejde internt.
  • Borgernære Teams: Indsats der skal indfri ældrestrategiens målsætning om, at kommunen etablerer borgernære teams på ældreområdet med henblik på, at borgere oplever stabilitet og mødes med høj faglighed af medarbejdergruppen.

Administrationen vil tydeliggøre sammenhængen mellem igangværende aktiviteter og strategierne i relevante dagordenspunkter og sager til Social- og Sundhedsudvalget.

I forhold spor 2 har administrationen udarbejdet en intern procesplan for udvikling af nye arbejdspladsbaserede forandringer. Der har i september/oktober 2024 været en udviklingsproces i centerledelsen med fokus på, hvordan strategierne bedst muligt implementeres. Centerledelsen ønsker at iværksætte en strategisk organisering på tværs af voksenvelfærdsområderne i Center for Voksne og Velfærd for at sikre koordinering, opfølgning og systematik omkring fælles retning og prioritering af indsatser afledt af strategierne. Organiseringen skal samtidig sikre et kontinuerligt fokus og arbejde med sporene, for at understøtte det langsigtede i strategierne.

Ifølge planen etableres der i 1. kvartal af 2025 et strategisk mødeforum for centerledelsen i Center for Voksne og Velfærd med henblik på at nedsætte lokale arbejdsgrupper på tværs af relevante afdelinger på henholdsvis sundheds-, social- og ældreområdet. I første omgang skal arbejdsgrupperne have fokus på at sikre koordinering og fremdrift af allerede igangsatte eller besluttede aktiviteter, jf. spor 1, herunder dem der fremgår af budgetaftalen for 2025. I disse lokale arbejdsgrupper skal der desuden udvikles nye initiativer som led i spor 2, der er arbejdspladsbaserede forandringer. Arbejdsgrupperne vil således arbejde med udgangspunkt i ledelsens prioritering og de politisk vedtagne initiativer. Udvikling af initiativer under spor 2 forventes igangsat i 2025, hvor den konkrete implementering vil løbe over en årrække. Der vil årligt blive taget stilling til organisering og koordinering af arbejdet med indsatserne for at sikre den nødvendige fremdrift. De tværgående indsatser forankres i en tværgående arbejdsgruppe.

For at sikre at der arbejdes systematisk med initiativer afledt af strategierne er der udarbejdet et inspirationskatalog som arbejdsredskab til det fremadrettede lokale arbejde med sundheds-, social- og ældrestrategierne i Ishøj Kommune, se bilag 2, og der vil fremadrettet blive udarbejdet handleplaner for de aktiviteter og indsatser, der igangsættes.

De tre strategier er vedhæftet sagen. (Bilag 3, 4 og 5)

Lovgrundlag

Serviceloven og Sundhedsloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.


Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

I denne sag orienteres Social- og Sundhedsudvalget om status og plan for implementering af sundheds-, social og ældrestrategierne, som udvalget vedtog den 10. juni 2024. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
På mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 17. august 2023 blev der besluttet at pausere byggeriet af nye plejehjemsboliger på Kærbo, jf. byrådets principbeslutning fra 2021 om at udbygge Kærbo plejehjem med 30 nye plejeboliger til en værdi af ca. 55 mio. kr. Derudover besluttede Social- og Sundhedsudvalget at udvalget skulle forelægges en opdateret prognose ved udgangen af 2024.
Behov for plejeboliger 2024
For at følge udviklingen har administrationen pr. oktober 2024 udarbejdet en genvurdering af behovet for at udvide kapaciteten på Kærbo plejehjem, hvilket fremgår af vedhæftede bilag 1.

Tabellen viser den forventede udvikling i beholdningen af boliger sammenholdt med det forventede behov for boliger i Ishøj Kommune i henholdsvis 2024 og 2034. Udviklingen i ventelisten, sammenholdt med afvigelsesprocenten på plejecentrene, forventes at være sammenhængende med den eksisterende kapacitet af plejeboliger.

Det er fortsat administrationens vurdering, at der ikke er et behov for at udbygge plejehjemskapaciteten i Ishøj Kommune de kommende 10 år. Anbefalingen beror på følgende:

1. Der omlægges fortsat ældreboliger til plejehjemsboliger, hvilket vil øge kapaciteten de næste par år fra 121 til 127 plejeboliger.

2. Udviklingen i afgangen fra Kærbo og Torsbo plejehjem ligger fortsat på niveau med efterspørgslen på plejehjem (der er en belægningsafvigelse på ca. 5 pct., hvilket svarer til tomgangslejen)

3. Ventelisten til plejebolig viser, at der hvert år er ca. 60-62 borgere på listen. 55 pct. kommer på et plejehjem i Ishøj, 10 pct. kommer på et udenbys plejehjem, 7 pct. er salg til andre kommuner, 27 pct. dør eller frafalder ansøgning, mens 1 pct. er på venteliste. Der opleves ikke problemer med overholdelse af ventelistegarantien.

Dertil kommer, at der med sundhedsudspillet er lagt op til, at hovedparten af kommunernes fleksible/midlertidige pladser skal overgå til regionerne. Såfremt denne del af sundhedsudspillet vedtages i den kommende sundhedsaftale, kan det betyde, at hovedparten af de 19 fleksible pladser på Kærbo istedet kan tages i anvendelse som plejeboliger, hvis behovet vurderes at være til det.

Det er derfor administrationens anbefaling, at der ikke iværksættes plejehjemsbyggeri pt. Da der er tale om en prognose, som er forbundet med nogle usikkerheder, anbefaler administrationen, at der i forbindelse med udarbejdelse af budget 2027, udarbejdes en fornyet prognose. Anlægsbevillingen forskydes tilsvarende.

Lovgrundlag

Ifølge Lov om Social Service §§ 5 og 8 er kommunen forpligtet til at tilbyde borgere, der er visiteret til plejehjem en plads senest efter to måneder, og borgere har frit plejehjemsvalg. Ishøj Kommune er ikke forpligtet til at tilbyde kommunens borgere en plejebolig i Ishøj, hvorfor kommunen kan vælge at købe pladser i andre kommuner, hvis efterspørgslen i en periode overstiger udbuddet.

Økonomi

Sagen har i sig selv ingen økonomisk betydning. Der blev i 2021, i forbindelse med principbeslutningen om udvidelse af plejeboligkapaciteten, udarbejdet et foreløbigt overslag til anlægsudgifter på 55 mio. til byggeriet og truffet beslutning om at reservere midlerne. Ved en eventuel igangsætning skal budgettet genberegnes. Hertil kommer tilhørende driftsudgifter, som pt. ikke er budgetlagt. 

Indstilling

  • at igangsættelse af udbygning af plejeboligkapacitet i Ishøj Kommune udskydes, og at anlægsbevillingen skydes tilsvarende.
  • at der i forbindelse med budget 2027 udarbejdes en opdateret prognose vedrørende behov for plejeboliger til borgere i Ishøj Kommune.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der fremlægges en ny prognose for behovet for plejeboliger samt oplæg til beslutning om, hvorvidt den politiske beslutning om at udvide Kærbo med 30 plejehjemspladser fortsat skal effektueres efter den nuværende plan, eller om den nye prognose giver anledning til at udskyde byggeri af plejeboliger på ny.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Regeringen fremlagde på et pressemøde den 30. januar 2024 sit udspil til en ældrereform, der er centreret omkring princippet om helhedspleje og følgende tre bærende værdier:

  • Selvbestemmelse for den ældre
  • Tillid til medarbejdere og ledelse
  • Et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.

Lovforslaget vedr. ny ældrelov udmønter den del af Aftale om en reform af ældreområdet fra den 18. april 2024, som vedrører en ny hovedlov for ældrepleje og -omsorg. Aftalen har været i høring med høringsfrist den 19. september 2024, og loven forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.

Udfordringer på ældreområdet
70% af borgere, der modtager personlig pleje i eget hjem, modtager også sygepleje. Lovgivningen tager udgangspunkt i, at der i fremtiden vil der komme flere ældre og flere borgere med én eller flere kroniske sygdomme. For at skabe gode og sammenhængende borger- og patientforløb bør der være en kobling mellem den kommunale ældrepleje og sygepleje i det nære sundhedsvæsen, og et sundhedstilbud tæt på borgerne. Desuden forventes det, at det bliver sværere at rekruttere medarbejdere til den kommunale sygepleje og på ældreområdet.

Overordnet om den ny ældrelov
Den ny ældrelov vil medføre mange ændringer, bl.a.:

  • Afskaffelse af det kommunale tilsyn med ældreområdet og oprettelse af et nyt tværkommunalt ældretilsyn, herunder samtilsyn.
  • Mere fokus på udbredelse af velfærdsteknologi i ældreplejen.
  • Tættere samspil med pårørende og civilsamfund.
  • Styrket kvalitet og skræddersyede forløb på SOSU-uddannelser.

Desuden bortfalder en række krav til kommunerne, herunder krav om årligt fastsatte kvalitetsstandarder og krav om værdighedspolitikker, tilsynspolitikker og forebyggende hjemmebesøg. Desuden lægges der op til, at der ikke er krav om, at medarbejdere skal dokumentere udførelse af ydelser som personlig pleje og omsorg.

Opmærksomhedspunkter i Ishøj Kommune ved implementering af ny ældrelov
For at implementere den nye ældrelov skal Ishøj Kommune særligt være opmærksom på at iværksætte tiltag for at kunne indfri:

  • Målsætninger i forhold til helhedspleje og borgernær visitation.
  • Målsætninger om at etablere små, borgernære teams.
  • Mulighed for at etablere lokalplejehjem.
  • Borgernes mulighed for frit valg af leverandør til genoptræning og rehabilitering.

Ishøj Kommune er godt i gang med at etablere ”Din indgang” og borgernære teams, herunder omlægning af enkeltydelser til pakker, der er et tiltag, som via omorganiseringer og kulturforandringer, skal sikre helhedspleje og borgernær visitation.

Der er et opmærksomhedspunkt i forhold til, at kommunerne fra 1. januar 2025 får mulighed for at etablere eller omlægge kommunale plejehjem til lokalplejehjem, som kendetegnes ved kommunalt ejerskab og en selvstændig, professionel bestyrelse, hvilket betyder, at myndighed og drift adskilles, så bestyrelsen har ansvaret for drift og økonomi, mens byrådet fortsat har ansvaret for visitation, finansiering og forsyning.

Aftalepartierne er enige om, at ældre skal kunne vælge mellem minimum to leverandører af helhedspleje, hvilket fordrer, at den private leverandør af hjemmepleje Ishøj Kommune benytter, fremadrettet skal kunne tilbyde genoptræning og rehabilitering for at leve op til helhedspleje.

Sideløbende med at ældreloven er i høring, er der kommet et sundhedsudspil på baggrund af Sundhedsstrukturkommissionens rapport. Der lægges i sundhedsudspillet ikke op til at flytte plejeopgaver på ældreområdet fra kommuner til regioner.

Ved implementeringen af den nye ældrelov vil der være opmærksomhed på Byrådets vision og sundheds- social- og ældrestrategierne, der er vedtaget af Social- og Sundhedsudvalget.

Lovgrundlag

Ældrereform og ny ældrelov.

Økonomi

Det fremgår af Ishøj Kommunes budgetaftale for 2025, at der er politisk enighed om at overføre statstildelte puljer til faste teams (i Ishøj nu kaldet borgernære teams) i hjemmeplejen og til løft af kvaliteten i ældreplejen for sammenlagt 3,9 mio. kr. med henblik på at styrke kvaliteten i Ishøj ældrepleje.

En del af midlerne 1,134 mio. kr. uddeles som puljemidler, og er derfor øremærkede. Det betyder, at der skal aflægges projektregnskab for forbruget af midlerne senest den 31. marts 2026, og at eventuelt ubrugte midler skal tilbagebetales. Der kan i projektregnskabet fx indgå udgifter til personale, som allerede aflønnes af forskellige eksisterende budgetter. Midlerne er modtaget allerede i 2. halvår 2024, idet processen omkring borgernære teams blev igangsat primo 2024. Midlerne er i 2024 anvendt til projektledelse og ekstern konsulentbistand.

De resterende tildelte statslige midler er givet som bloktilskud (DUT), der ikke er øremærkede, men det er i budgetaftalen for Ishøj Kommune vedtaget, at midlerne skal anvendes til et kvalitetsløft af ældreplejen. Det kan fx være til tiltag, som kan give medarbejderne mere tid til de ældre borgere eller tiltag, der kan bidrage til øget kontinuitet og stabilitet i borgernes forløb. Center for Voksne og Velfærd (CVV) skal ansøge Social- og Sundhedsudvalget løbende for at få midler udbetalt.

Fordelingen af midlerne til kvalitetsløft af ældreplejen i Ishøj Kommune ser således ud:


2025

2026

2027

Varigt

Kvalitetsløft af ældreplejen

2,80 mio. kr.

2,98 mio. kr.

4,26 mio. kr.

4,26 mio. kr.


Midlerne der er afsat til kvalitetsløft af ældreplejen kan omfatte konkrete tiltag og aktiviteter relateret til borgernære teams, men skal også anvendes til, at Ishøj Kommune kan implementere de andre tiltag, som bliver lovpligtige i forbindelse med den ny ældrelovs vedtagelse. Administrationen vil løbende forelægge Social- og Sundhedsudvalget udmøntningssager med henblik på at midlerne anvendes i henhold til de tilsigtede formål.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres i denne sag om opmærksomhedspunkter for Ishøj Kommune i forbindelse med, at en ny ældrelov forventeligt træder i kraft den 1. juli 2025. Udvalget drøftede hovedpunkterne i den nye ældrelov på mødet den 8. februar 2024.

Sagsfremstilling

Baggrund
Etablering af Borgernære Teams i Ishøj Hjemmepleje og Hjemmesygepleje har til formål, at borgerne oplever øget selvbestemmelse, og at der kommer faste medarbejdere i den enkeltes hjem. Det kræver, at medarbejderne indgår i selvstyrende tværfaglige teams med fokus på helhedspleje og sammenhæng i ydelser. Ambitionen for projektet er at øge borgernes livskvalitet og samtidig øge medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde, hvilket også er i tråd med pejlemærket om 'Stærkt fællesskab - med sammenhold og engagement' i Byrådets vision.

På baggrund PWC’s budgetanalyse (fremlagt for SSU den 12. oktober 2023 og på temamøde i Byrådet den 7. november 2023), blev det besluttet, at implementeringen af Borgernære Teams skulle ske samtidig med udvikling af en ny og mere gennemsigtig økonomistyringsmodel, der imødekommer den demografiske vækst i Ishøj Kommune. Den nye model, er nu udviklet og skal understøtte tildelingen af timer til de enkelte teams for at sikre, at organisering gennem tværfagligt samarbejde, selvstyring og planlægning frigiver kapacitet til pleje af de ældre. (Bilag 1)

Overordnet proces
Der er nedsat en styregruppe på tværs af hjemmeplejen, Myndighed, Økonomi og med LokalMED i hjemmeplejen som referencegruppe. PWC er eksterne konsulenter på projektet og understøtter projektforløbet samt udviklingen af en ny økonomistyringsmode Projektet omfatter tre forberedende faser i 2024 frem mod forankringsfasen, der påbegyndes i januar 2025. (Bilag 2)

Organisering af teams
Der bliver etableret tre-fire teams sammensat af social- og sundhedsassistenter og Social- og sundhedshjælpere, sygeplejersker og rengøringsmedarbejdere, hvilket udgør ca. 110 medarbejdere. Hvert team får tilknyttet ca 1 fast planlægger og 2-3 visitatorer. I en senere fase også terapeuter med flere. (Bilag 2)

Økonomistyring
Med baggrund i den analyse, som PWC har udarbejdet 2023, har udvikling af en ny økonomistyringsmodel udgjort et afgørende punkt for projekt borgernære teams. I den nye model er visitationen budgetansvarlig for budgettet til hjemmeplejens administration, drift, medarbejdere og udmøntning af visitationen, mens hjemmeplejen styrer på leverede timer (Bilag 2)

Forankringsfasen
Når projektet går ind i forankringsfasen i januar 2025, skal koordineringen af projektets forskellige spor sikre, at alle rammer er klare, at alle værktøjer er funktionelle og, at alle berørte parter er tilstrækkeligt informerede. (Bilag 1)

I uge 2 afholdes første kick-off for medarbejderne, og herefter følger aktiviteter i opstartsfasens spor i forhold til teamkultur, kompetencer og samarbejde med visitation. (Bilag 3)
Det var oprindeligt påtænkt at opstarte kompetenceudvikling i efteråret 2024 for at være klar til at arbejde i teams efter nytår, men efter en revurdering har styregruppen besluttet, at opstart og kompetenceudvikling går hånd i hånd, så medarbejderne kan knytte kompetenceudviklingen op på den konkrete kontekst og dermed få en mere glidende overgang til den fulde implementering.

Borgerne vil opleve, at medarbejderne fra januar sætter fokus på helhedspleje og frisættelse i dagligdagen. Selve skiftet i organiseringen slår igennem i uge 10. Hjemmeplejens ledelse vægter det højt, at alle borgere kommer til at få kendte ansigter i det team, de tilknyttes, da kontinuitet netop er et essentielt tema for de borgernære teams.
Der udarbejdes en kommunikationsplan, der bl.a. skal sikre, at borgerne kommer til at være velinformerede om, hvad de kan forvente af ændringer.

Den nye organisering og økonomistyringsmodel vil være fuldt implementeret, så samtlige medarbejdere vil være overgået til den nye teamstruktur og økonomistyringsmodellen er taget i anvendelse pr. 1. marts 2025.

Forankringsfasen indeholder også en tæt opfølgning og sparring med en forandringskonsulent.

Processens inddragelse af medarbejdere er beskrevet i bilag 4.

Økonomi

Udgifterne afholdes inden for rammen af 3,9 mio. kr. i DUT-midler til løft af ældreområdet, og bliver forelagt som udmøntningssager for Social- og Sundhedsudvalget, jf. budgetaftalen for 2025.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om status på etablering af Borgernære Teams i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen med beskrivelse af forankringsfasen i 2025, hvilket er et ønske fra mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 10. juni 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Plejehjemsbestyrelsen har henvendt sig til Social- og Sundhedsudvalget med henblik på at ansøge om 30.000 kr. til to julearrangementer på henholdsvis Kærbo og Torsbo, hvor midlerne skal anvendes til bespisning og underholdning.

De to julearrangementer skal henvende sig til pårørende og beboere på Kærbo og Torsbo samt til personalet og deres børn. Formålet med arrangementerne er at synliggøre bestyrelsen og dens arbejde med henblik på at rekruttere flere pårørende, som har lyst til at være aktive og eventuelt indtræde i bestyrelsen. Samtidig får medarbejderne en god mulighed for at lære hinanden bedre at kende på tværs af forskellige afdelinger.

Plejehjemsbestyrelsen har tidligere, i juni 2024, ansøgt om og fået bevilget midler til et pårørende-arrangement med henblik på rekruttering til bestyrelsen. I den forbindelse blev bestyrelsen tildelt 18.000 kr. til to arrangementer, som blev afholdt i september 2024 på henholdsvis Kærbo og Torsbo. Der var fint fremmøde af pårørende til begge arrangementer. Der deltog 12 pårørende til arrangementet på Kærbo og 10 pårørende til arrangementet på Torsbo. Resultatet blev, at to af de pårørende nu er tiltrådt i bestyrelsen. Det er bestyrelsens og plejecenterledelsens vurdering, at arrangementer som disse er med til at skabe fokus på bestyrelsen samt medvirker til, at flere pårørende engagerer sig og dermed ønsker at komme i bestyrelsen.

Ledelsen på Kærbo og Torsbo har allerede besluttet at bakke op om de to julearrangementer økonomisk, og derfor foreslår administrationen, at arrangementerne finansieres ad den vej. Derudover foreslår administrationen, at Social- og Sundhedsudvalget forelægges en sag i 2025, hvor der tages stilling til, hvordan bestyrelsen fremadrettet finansierer arrangementer og aktiviteter for pårørende og beboere.

Økonomi

I forbindelse med, at plejehjemsbestyrelsen i juni 2024 ansøgte om midler til et arrangement, blev bevillingen finansieret gennem Social- og Sundhedsudvalgets pulje. Eftersom de resterende midler i puljen ikke var disponeret for resten af året, blev de ved samme lejlighed besluttet anvendt til dækning af merforbrug i Center for Voksne og Velfærd. Ledelsen på Kærbo og Torsbo har afsat midler til de to julearrangementer, og de vil således blive finansieret af plejecentrenes budget.

Indstilling

  • plejehjemsbestyrelsen ikke tildeles yderligere midler til afholdelse af to julearrangementer i december 2024 på henholdsvis Kærbo og Torsbo, da ledelsen på plejecentrene har allokeret midler til arrangementerne.
  • Social- og Sundhedsudvalget forelægges en sag i 2025 med henblik på at træffe beslutning om, hvordan plejehjemsbestyrelsen fremadrettet finansierer arrangementer og aktiviteter for pårørende og beboere.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Plejehjemsbestyrelsen på Kærbo og Torsbo ansøger om midler til afholdelse af julearrangementer i december 2024 på henholdsvis Kærbo og Torsbo med henblik på at tiltrække flere pårørende til bestyrelsen. Ansøgningen far plejehjemsbestyrelsen er vedhæftet. (Bilag 1)

Bilag

Sagsfremstilling

Brugertilfredshedsundersøgelser i ældreplejen
Ældreministeriet gennemfører fremover årlige brugertilfredshedsundersøgelser i hjemmeplejen og på plejehjem. Baggrunden for brugertilfredshedsundersøgelserne er et politisk ønske blandt aftalepartierne bag ældreaftalen om at benytte brugertilfredshedsundersøgelser som en kvalitetsindikator for hjemmeplejen og det enkelte plejehjem og for at give borgerne bedre adgang til at til at udøve deres frie valg på et oplyst grundlag. Resultaterne bliver offentliggjort på Plejeoversigten (den nuværende plejehjemsoversigt). Det er Danmarks Statistik, der udfører brugertilfredshedsundersøgelserne på vegne af Ældreministeriet. For hjemmeplejen gennemføres undersøgelsen i perioden fra november 2024 til februar 2025. For plejehjem gennemføres undersøgelsen fra januar til maj 2025. Borgerne inviteres til at deltage via Digital post, og undersøgelsen gennemføres som besøgsinterview på hvert plejehjem. Det er frivilligt for det enkelte plejehjem at deltage i brugertilfredshedsundersøgelse. Brev fra KL om brugertilfredshedsundersøgelsen er vedhæftet. (Bilag 1)

Sundhedsreform
Regeringen præsenterede den 18. september 2024 sit udspil til en sundhedsreform. Social- og Sundhedsudvalget blev på mødet d. 10. oktober orienteret om hovedlinjerne i dette udspil. Regeringen har forhandlet med de øvrige partier i Folketinget i løbet af oktober for at opnå bred politisk opbakning til en aftale om sundhedsreformen. På mødet orienteres om indholdet af den endelige politiske aftale vedrørende sundhedsreform, som forventes at være færdig forhandlet omkring 1. november 2024.

KL's sundhedskonference 2025
KL holder Sundhedskonference den 25. februar på Comwell i Kolding. Temaet er: Sundhedsreform – når brikkerne rykker fokus på sundhedsreformens betydning.

Social- og Sundhedspolitisk Forum 2025
KL afholder Social- og Sundhedspolitisk Forum den 8. og 9. maj i Aalborg.

Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalget
Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalget i 2024 er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 2)

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at protokol/referat godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.