Referat
Social- og Sundhedsudvalget torsdag den 21. september 2023 kl. 19.00

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Administrationen foreslår en revideret tidsplan, der giver plads til, at rådene kan få opdateringerne i høring, inden disse behandles i Social- og Sundhedsudvalget. Dette foreslås med baggrund i, at erfaringerne viser, at rådenes brugerrepræsentanter ofte har input, som kvalificerer kvalitetsstandarderne og derfor er relevante at få medtaget i administrationens udarbejdelse af den pågældende standard.

Den nye tidsplan tager derfor højde for rådenes mødekadencer, ligesom der er sat tid af til høringsperioder (den politiske mødeplan for 2024 kendes ikke endnu, så de konkrete datoer for 2024, er endnu ikke anført). Den enkelte kvalitetsstandard sendes kun i høring i det/de relevante råd for det område, som kvalitetsstandarden vedrører.

Følgende seks kvalitetsstandarder tilføjet, ud fra en administrativ vurdering af, at der er behov for at få udarbejdet disse:

  • Vejledende specialrådgivning efter Lov om Social Service § 13
  • Kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service § 98
  • Behandlingstilbud efter Lov om Social Service § 102
  • Tilskud til individuel befordring efter Lov om Social Service § 117
  • Hjælp og støtte til borgere med en hastigt fremadskridende sygdom efter Lov om Social Service § 117a
  • Midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer efter Lov om Social Service § 110.

Tidsplanen opdateres med datoer for 2024, når disse er fastlagt.

Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.

Lovgrundlag

Lov om Social Service og Sundhedsloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at den nye tidsplan for opdatering af kvalitetsstandarder i Center for Voksne og Velfærd godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget godkendte på mødet den 22. juni 2023 en tidsplan for opdatering af kvalitetsstandarder i Center for Voksne og Velfærd. Tidsplanen er nu revideret med henblik på, at de høringsberettigede råd får forslag til opdateringer i høring, inden sagerne behandles i Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Den 22. juni 2023 godkendte SSU en kvalitetsstandard for ledsagerordning efter servicelovens § 97. Efterfølgende har Handicaprådet indgivet et høringssvar, der har medført ændringer i dokumentet.

De ændringsforslag, der er kommet fra brugerrepræsentanterne i Handicaprådet, retter sig mod følgende:

  • Det fremgik i standarden hvem, der må varetage kørsel af borgere. Administrationen har undersøgt dette nærmere, og da Center for Voksne og Velfærd hovedsageligt benytter den private leverandør DUOS til ledsagelse, vil det være leverandøren, der i samarbejde med borgeren beslutter transportformen. Derfor er dele af den tidligere beskrivelse slettet og andet er ændret.
  • Der var mange gentagelser i teksten og vigtig information om støttens omfang stod først langt nede. Administrationen har vurderet, at høringssvaret giver anledning til ændringer, og derfor er gentagelser slettet flere steder, og information om støttens omfang er tilføjet på den første side, som er den borgerrettede del af standarden.


Der vedlægges tre bilag til sagen: 1) Kvalitetsstandard for § 97 ledsagerordning (den endelige udgave af kvalitetsstandarden), 2) Kvalitetsstandard for § 97 ledsagerordning - udgave med rettelser fra høringssvar og 3) Høringssvar fra Handicaprådet.

Lovgrundlag

Lov om Social Service § 97.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at kvalitetsstandarden for ledsagerordning godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Kvalitetsstandarden for ledsagerordning fremlægges til endelig godkendelse. Kvalitetsstandarden er rettet til i forhold til ændringsforslag i Handicaprådets høringssvar.

Bilag

Sagsfremstilling

Social- og Sundhedsudvalget blev på mødet den 22. juni 2023 forelagt forslag til revideret kvalitetsstandard for plejevederlag ved pasning af dødende samt hjælp til sygeplejeartikler. Herefter blev kvalitetsstandarden sendt i høring hos Seniorrådet.

Forslag til revideret kvalitetsstandard blev behandlet på Seniorrådets møde den 22. august 2023. Seniorrådet har indgivet følgende høringssvar: Seniorrådet ønsker at vide hvad der er af kriterier for, hvor ofte og hvor længe en borger kan være indlagt, inden det berører den pårørende, der er i plejeorlovsforløbet. Seniorrådet tager resten til efterretning. Vedhæftet er mødereferat fra Seniorrådets møde.

Administrationen vurderer ikke, at høringssvaret giver anledning til ændringer i kvalitetsstandarden. Der er fremsendt følgende svar til Seniorrådet:

I henhold til lovgivningen kan plejevederlag ikke udbetales, når den døende bor i institutionslignende boformer som fx plejehjem, plejebolig og hospice, hvorfor en bevilling til plejevederlag i princippet kan bortfalde, hvis en indlæggelse på hospital eller hospice sker med henblik på, at den døende ikke kommer hjem i egen bolig igen. Eftersom en bevilling om plejevederlag ikke nødvendigvis omfatter personlig pleje, så kan bevillingen fortsat have sin berettigelse på trods af en indlæggelse.

Vi har i Ishøj Kommune ikke en praksis for, eller erfaringer med, at fratage en bevilling om plejevederlag på baggrund af indlæggelse. Plejevederlag gives med henblik på give omsorg og lindring for at forbedre livskvaliteten hos en døende med kort levetid (oftest 2-6 måneder). Det er i praksis vanskeligt at vurdere varigheden af en indlæggelse. Der vil derfor altid træffes en konkret individuel vurdering af hele borgerens situation, og der indgår i høj grad etiske overvejelser i disse vurderinger. Hvis en bevilling af plejevederlag skulle stoppes på baggrund af en indlæggelse, ville dette ikke ske fra den ene dag til den anden, og det vil altid ske på baggrund af dialog med de pårørende og den døende.

Hvis Seniorrådet ønsker yderligere uddybelse af svaret, deltager administrationen gerne i et Seniorrådsmøde med henblik på en dialog om emnet.

Kvalitetsstandarden er vedhæftet som bilag.

Lovgrundlag

Lov om Social Service §§ 119-122.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at kvalitetsstandarden for plejevederlag ved pasning af dødende samt hjælp til sygeplejeartikler godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Forslag til revideret kvalitetsstandard for plejevederlag ved pasning af døende samt hjælp til sygeplejeartikler efter Lov om Social Service §§ 119-122 har været i høring i Seniorrådet og fremlægges til endelig godkendelse i Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen har undersøgt mulighederne for en studietur i februar ud fra udvalgets ønsker om at besøge et fondsejet plejecenter og en hjemmepleje med gode erfaringer fra arbejdet med faste teams.

Der foreslås en studietur onsdag den 28. februar 2024 med følgende program:
Kl. 10-12: Besøg på Dronning Anne-Marie Centret, som er et plejecenter ejet af OK-Fonden og ligger i Solbjerg Have på Frederiksberg.

Dronning Anne-Marie Centret byder på frokost.

Kl. 13:30-15:30: Besøg i Tårnby Kommune vedrørende Tårnbys erfaringer med faste teams i hjemmeplejen.

Indstilling

at planlægningen af studieturen fortsættes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger forslag til dato og indhold for studietur for Social- og Sundhedsudvalget i februar 2024.

Sagsfremstilling

Indvielse af nyrenoverede fællesarealer på Kærbo
Der holdes indvielse af de nyrenoverede fællesarealer på Kærbo den 30. november kl. 14.30. Fællesarealerne er renoveret for midler fra Socialstyrelsens pulje til 'Mere hjemlig indretning'.

Det specialiserede socialområde - monitorering 2023
KKR Hovedstaden har efter anbefaling fra Embedsmandsudvalget for det specialiserede socialområde besluttet, at der hvert år skal udarbejdes en monitoreringsrapport, der viser udviklingen i udgifter og aktiviteter på det specialiserede socialområde. Monitorering 2023 opgør de samlede udgifter til det specialiserede børne- og ungeområde samt voksenområdet i perioden 2018 - 2022 for kommunerne i hovedstadsregionen. De angivne udgifter dækker både over udgifter til køb af pladser i eksterne tilbud og drift i egne tilbud. Rapporten konkluderer, at kommunerne i hovedstadsregionen samlet set brugte 18,7 mia. kr. på det specialiserede socialområde i 2022 - fordelt med 6. mia. til det specialiserede børne- og ungeområde og 12,7 mia. til det specialiserede voksenområde. Fra 2018 til 2022 er udgifterne til det specialiserede socialområde steget med 7 % i hovedstadsregionens kommuner - på landsplan er udvikling 9 %. Udgifterne til det specialiserede voksenområde er i samme periode steget med 9 %, mens udgifterne på landsplan i samme periode er steget med 11 % på landsplan. For hvert område i rapporten er der indsat kort over hovedstadsregionens kommuner, hvoraf udgifterne pr. kommune fremgår. Monitoreringsrapport 2023 er vedhæftet dagsordenen.

Ældretilsyn på Torsbo
Den 22. august 2023 var Styrelsen For Patientsikkerhed på Torsbo for at lave et ældretilsyn. Rapporten er endnu ikke kommet, men når den er klar, forelægges den Social- og Sundhedsudvalget sammen med en handleplan fra Torsbo. Den tilbagemelding som Styrelsen for Patientsikkerhed gav på selve dagen var positiv, og der var kun mindre ting i forhold til nogle af målepunkterne, herunder hvordan der registreres i CURA. Dette blev ikke vurderet til at udgøre en risiko i forhold til kvaliteten af den social- og plejefaglige indsats. Derudover kom tilsynet med ros til Torsbo for den høje faglighed, som de oplever er til stede.

Region Hovedstadens redegørelse vedr. indberettet aktivitet 2022
I forlængelse af Bekendtgørelse om den kommunale medfinansiering på sundhedsområdet og Cirkulære om statsligt, resultatafhængigt tilskud i 2022 til regionernes sygehusvæsen (Nærhedsfinansiering), har Region Hovedstaden sendt revisionspåtegnet redegørelse for aktiviteten i 2022. Følgende dokumenter er vedhæftet: 

  • Regionsrådets behandling og godkendelse af redegørelse vedr. indberettet aktivitet mv. 2022 (sag 5 fra møde 22.08.2023)
  • Regionens redegørelse vedr. indberettet aktivitet mv. 2022
  • Revisionens beretning nr. 33, 2022


I Regionens redegørelse, vedhæftede bilag 3, er der resumé på side 2.

Vaccination mod covid-19 og influenza i sæson 2023/2024
Sundhedsstyrelsen udgav i juni 2023 det faglige grundlag for den kommende vaccinationsindsats, hvor formålet med vaccinationsprogrammet er at forebygge indlæggelser og dødsfald samt den heraf afledte belastning af sundhedsvæsenet. Vaccinationsprogrammet omfatter influenza og covid-19 og planlægges med opstart den 1. oktober 2023. Målgrupperne for vaccinationstilbuddet er de samme for begge vacciner og omfatter:

  • Alle personer på 65 år eller derover
  • Personer under 65 år i øget risiko for et alvorligt forløb af covid-19 og/eller influenza
  • Gravide i 1. - 3. semester.

Herudover tilbydes børn i alderen 2 - 6 år influenzavaccination. Der bliver ikke tilbud om vaccination til sundhedspersonale.
Sundhedsstyrelsen arbejder på kriterierne for, hvornår borgere under 65 år er i øget risiko for et alvorligt forløb, hvilket bl.a. får betydning for, hvilke borgere på botilbud, der vil være i målgruppen for vaccination. Det betyder, at det endnu ikke er afklaret, i hvilket omfang socialt udsatte borgere, fx hjemløse vil blive tilbudt vaccination. Tilrettelæggelse af vaccinationsindsatsen organiseres af regionerne.

Topmøder i efteråret
KL afholder i efteråret et par faglige konferencer indenfor ældre-, sundheds- og socialområdet:
Ældre- og Sundhedskonference den 12. oktober 2023 i Kolding - program mv., kan ses på dette link: https://tilmeld.kl.dk/aeldresundhed23

KL Social den 22. november 2023 i Odense - program mv. kan ses på dette link: https://tilmeld.kl.dk/klsocial23

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Bilag

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at protokol/referat godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.