Referat
Strandparkens bestyrelse torsdag den 7. december 2023 kl. 17.00

ARKEN, Skovvej 100, 2635 Ishøj - Erhvervsklub mødelokale

Sagsfremstilling

Kommunal henvendelse til Miljøministeren om fremtidig økonomisk støtte efter stormfloden.


Østkystkommuner fra Sjælland, Lolland og Falster har bedt Miljøministeren at få et tilsagn om, at deres kommuner og havne har Danmark i ryggen i den økonomisk vanskelige situation efter stormfloden.

Der er efterfølgende afsat en stormflodspulje i den nye finanslov.

Beslutning

Strandparkens forberedelser, anlæg samt beredskab fungerede godt ved stormfloden i oktober. Koordineringen mellem nogle af kommunernes kommunikation og pressemeddelelser fungerede godt, og orienteringerne var med til at skabe tryghed for borgerne på dagen om, at situationen var under kontrol.

Sagsfremstilling

Resultatopgørelsen inklusive Masterplan (projektmidler) forventes for 2023 at udvise et positivt resultat på ca. 350.000 kr.

I det vedtagne budget for 2023 blev de budgetlagte indtægter opgjort til 10.967.515 kr. De forventede samlede indtægter opgøres i regnskabet til ca. 11,6 mio. kr.

I det forventede regnskab opgøres de samlede udgifter til knap 11,3 mio. kr., og det samlede forventede driftsresultat kan opgøres til et overskud på ca. 350.000 kr.

Oversigt over forventet resultat fordelt på budgetposter fremgår af bilag 1 - Forventet regnskab 2023.

Grundet forskellige omstændigheder er personalestyrken i Strandparkens sekretariat reduceret fra 3 til 2 ved indgangen af 2023 sammenlignet med 2022. En af medarbejderne i Strandparkens sekretariat sagde op inden sommerferien. Den nye ansatte startede i oktober måned. Derudover stoppede driftslederen i Strandparken i løbet af året, og der er stadig ikke ansat nogen i hans sted.

Serviceniveauet er dog fastholdt gennem året grundet det ekstra tilskud til Strandparken i 2023, men pga. den manglende driftsleder og en forsigtighed grundet Strandparkens økonomi i 2023, har det medvirket til en vis økonomisk tilbageholdenhed tidligere på året og dermed færre udgifter. Disse ting har tilsammen medvirket til, at Strandparken har haft større indtægter end ventet og færre udgifter, hvilket betyder, at der forventes et lille overskud i slutningen af regnskabsåret.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Bestyrelsen tager orienteringen til efterretning.

Beslutningstema

Det forventes, at Strandparken kommer ud af regnskabsåret 2023 med et lille overskud.

Bilag

Sagsfremstilling

Sekretariatet indstiller forud for hvert budgetår en række projekter, der ønskes realiseret.

Vedlagte bilag indeholder en kort beskrivelse og en forventet økonomisk ramme for projektmidlerne i 2024.

Projektmidlerne udgør årligt 1.700.000 kr.


Økonomi

Projektmidlerne udgør årligt 1.700.000 og indgår som en post i budgettet

Indstilling

at fordelingen af projektmidler 2024 godkendes.

Beslutning

Bestyrelsen drøftede hovedsageligt gentænkning af Sivstien, som indgår i den prioriterede oversigt over projektmidler i 2024. Der er sat en proces i gang med at få skabt en mere landskabeligt bearbejdet sti. Det er tænkt, at Sivstien skal have ét tracé, og at den skal gå fra at være en lige, smal asfalteret sti til at være en mere snoet, bredere grussti, som minder mere om Svingelstien i sin udformning. Dermed vil der være mere plads til gående og cyklister. Det vil fortsat være muligt at cykle på stien, men den vil ikke være egnet til store grupper af cyklende eller hurtigt kørende cyklister, som i stedet henvises til at benytte supercykelstien. Bestyrelsen bliver præsenteret for en visualisering af stien og en plan for konverteringen på bestyrelsesmødet i foråret 2024.


Bestyrelsen godkender indstillingen.

Beslutningskompetence

Bestyrelsen

Beslutningstema

Sekretariatet indstiller forud for hvert budgetår en række projekter, der ønskes realiseret. Vedlagte bilag indeholder en kort beskrivelse og en forventet økonomisk ramme til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Strandparken har i alt ca. 15.000 meter sti med asfaltbelægning inkl. cykelstier langs de store indfaldsveje til Strandparken.


Sekretariatet har udarbejdet en prioriteret liste, fra høj til lav, med strækninger der ønskes konverteret (se bilag - Plan for konvertering fra asfalt til grus)

Strækninger med lav prioritet foreslås ikke konverteret.


Tabel: Stier med asfaltbelægning i meter, opdelt efter prioritet

Prioritet

Længder i meter

Høj

*4.483

Middel

5.098

Lav (konverteres ikke)

5.656

I alt

15.237

*Heraf udgør Sivstien 2.943 meter, som behandles som et selvstændigt projekt i 2024.


Omlægningen fra asfalt til grus er omfattende rent økonomisk. Af den grund indstiller Sekretariatet, at der årligt afsættes driftsmidler til konverteringen, indtil planen er gennemført.


Stier, der forventes at indgå i moderniseringsplanerne, konverteres som udgangspunkt sidst, f.eks. hovedstien langs det ydre dige mellem Ishøj Havn og Greve Marina.


Økonomi

Anslået samlet pris for konvertering af strækninger med høj prioritet, eksklusiv Sivstien, 1.200.000 kr.

Indstilling

at der igangsættes konvertering af stier fra asfalt til grus, hvor strækninger med høj prioritet og nedslidning, jf. investeringsplanen, konverteres først.


Beslutning

Bestyrelsen blev orienteret om, at alle overgangene fra parkeringsområderne og ned til strandarealerne er blevet hævet i november måned, da de er slidt ned af besøgende. Nu er de ført op til det, de er dimensionerede til, og overgangenes belægning er lavet af komprimeret stabilgrus, som er meget hårdt for at gøre dem mere tilgængelige for dårligt gående.


På Hyldestien har der været lagt et strandtæppe i egelameller, så diget ikke blev trådt længere ned, men med en komprimering af stabilgrus forventes det ikke længere at være nødvendigt. Om sommeren lægges der strandtæppe ud i Vallensbæk og Ishøj. Sekretariatet vil undersøge, om det er muligt at også lægge et strandtæppe på Hundige strand ved hjælp af enten driftsmidler eller projektmidler til tilgængelighed.


Bestyrelsen godkender indstillingen.

Beslutningskompetence

Bestyrelse

Beslutningstema

Konvertering af stier fra asfaltbelægning til grus på baggrund af beslutning på bestyrelsesmøde den 20. juni 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Bestyrelsen besluttede den 20. juni 2023, at der i 2024 skal afholdes et arrangement, hvor byråd og kommunalbestyrelser fra de fem ejerkommuner bliver inviteret til 'Strandparkens dag' for at få et bedre kendskab til Strandparken og de begivenheder og indsatser, der finder sted i 2024. Bestyrelsen vil herefter evaluere, om det skal blive en tilbagevendende begivenhed.


Bestyrelsen tager en drøftelse af form og indhold for 'Strandparkens dag'.


Beslutning

Bestyrelsen ønsker at afholde arrangementet i juni 2024, hvor alle beliggenhedskommunernes kommunalbestyrelser vil blive inviteret. Her vil det være muligt at se og høre om Strandparken i nogle udvalgte områder samt deltage til et afsluttende møde mellem Strandparkens bestyrelse og de respektive kommunalbestyrelser. Hensigten er at skabe mere involvering og at bibringe forståelse for Strandparken og moderniseringsplanerne for arealet.


Sekretariatet vil udarbejde et udkast og en tidsplan for arrangementet og vil lave et oplæg om dette til næste bestyrelsesmøde.

Beslutningskompetence

Bestyrelse

Beslutningstema

Bestyrelsen drøfter indhold og form for arrangement i Strandparken for byråd og kommunalbestyrelser fra ejerkommunerne

Sagsfremstilling

Det er en realitet, at der begås selvtægt på Strandparken I/S’ arealer. Det gælder bl.a. udvidelser af private haver ind på Strandparken naturarealer, fjernelse af siv i søerne og intensiv slåning af naturarealer. På den baggrund har bestyrelsen afsat 300.000 kr. i budgettet for 2024 til at påbegynde en håndhævelse af Strandparkens ejergrænser og håndhævelse af hærværk.


Udkast til strategien for den kommende håndhævelse er vedlagt som bilag.


Formålet med strategien er, at håndhævelsesopgaven bliver mere overskuelig, forståelig og effektiv samt at forebygge nye overtrædelser.

I strategien er Strandparken inddelt i 6 håndhævelsesstrækninger, som skal påbegyndes forskudt, i prioriteret rækkefølge. Rækkefølgen fastlægges ud fra en samlet vurdering af bl.a.
grovhed af overtrædelser og praktisk sammenhæng på strækninger.


De 300.000 kr. forventes primært at blive brugt til rådgiverydelser hos en landinspektør.


Det bemærkes, at håndhævelse kræver en langsigtet indsats, da sagerne omfatter vedvarende dialog og handling. Det kan derfor blive behov for at afsætte midler til håndhævelsesindsatsen løbende.

Økonomi

Der er afsat 300.000 kr. til håndhævelsesindsatsen i 2024 i budgettet for 2024.

Indstilling

at bestyrelsen godkender strategien for håndhævelsesindsatsen i 2024.

Beslutning

Bestyrelsen godkender indstillingen.


Sekretariatet vil løbende orientere bestyrelsen om processen.

Beslutningstema

På bestyrelsesmødet den 25. oktober 2023 blev det besluttet at afsætte 300.000 kr. til håndhævelse af ejergrænser og håndhævelse af hærværk i Strandparken i 2024. Strategien for den kommende håndhævelsesindsats fremlægges til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Beslutning

Punktet godkendes.

Beslutning

Bænke i Strandparken

Der er et ønske fra flere, bl.a. Ældresagen, om at der opstilles flere bænke ved stierne i Strandparken, så de besøgende har flere muligheder for at kunne hvile sig.


Sekretariatet vil gerne undersøge, hvor der kan opsættes flere bænke.