Dagsorden
Strandparkens bestyrelse tirsdag den 8. april 2025 kl. 13.00
ARKEN, Skovvej 100, 2635 Ishøj, Erhvervsklubbens mødelokale 1. sal
Indstilling
at formandsmeddelelserne tages til efterretning
Sagsfremstilling
Strandparkens dag i 2025?
Den 30. maj 2024 inviterede Strandparken byråd og kommunalbestyrelser fra alle 5 ejerkommuner til Strandparkens dag. Der var 24 tilmeldte, inklusiv bestyrelsen og Strandparkens sekretariat.
Er der ønske om at afholde Strandparkens dag igen i år og i så fald med hvilket format?
Vedtægtsændringer
De nuværende vedtægter er ikke tilstrækkelige, hvis Strandparken I/S skal påtage sig flere opgaver i moderniseringen.
Efter kommunernes ønske er det lavet et forslag til nye vedtægter (jf. bilag 1), der:
- muliggør, at Strandparken I/S kan blive bygherre på kystbeskyttelsesprojektet og moderniseringen af de rekreative faciliteter.
- opdaterer vedtægterne i forhold til de gældende bestemmelser i den kommunale styrelseslov.
- indeholder rotationsprincippet for valg af formandskab, som Strandparkens bestyrelse besluttede i marts 2022.
De fem kommuner behandler parallelt forslaget til de nye vedtægter på byråds- og kommunalbestyrelsesmøder i april 2025 (jf. bilag 2).
Hvis alle kommuner tiltræder forslaget til nye vedtægter, skal de behandles på næste bestyrelsesmøde i juni 2025.
Det vil medføre, at de nye vedtægter træder i kraft 1. juli 2025, samme dag som ”Lov om modernisering af Køge Bugt Strandpark”.
Bilag
Sagsfremstilling
Selskabet Strandparken I/S er en fælleskommunal virksomhed oprettet efter styrelseslovens § 60, hvorfor regnskabet aflægges i henhold til gældende lovgivning og efter de retningslinjer, der er fastlagt af ministeriet i Budget- og Regnskabssystem for kommuner.
Regnskabet er aflagt efter samme regnskabspraksis som sidste år. Selskabets bogføring foretages i overensstemmelse med god bogføringsskik.
Vedlagte regnskab og årsrapport (jf. bilag 3) er fremsendt til revisorgodkendelse. Såfremt regnskabet revisorgodkendes inden bestyrelsesmødet, medbringes dette til fremlæggelse.
Hvis regnskabet ikke når at blive revisorgodkendt forud for mødet, fremsendes det efterfølgende til underskrift hos bestyrelsen.
Indstilling
at årsregnskabet for 2024 tages til efterretning
Beslutningstema
Årsrapporten for 2024 fremlægges
Bilag
Sagsfremstilling
Sekretariatet indstiller, at budgettet for 2026 fremskrives med den kommunale pris- og lønudvikling fra KL. Budgettet for 2026 fremskrives derfor med 2,6% i forhold til budget 2025.
Budget for drift og interessentindbetalinger 2026 er vedlagt (jf. bilag 4).
Indstilling
at budget 2026 godkendes og sendes til interessenterne
Beslutningstema
Budgettet for 2026 fremlægges til godkendelse.
Bilag
Sagsfremstilling
Den 5. november 2024 havde Strandparkens sekretariat statusmøde med LIFA om tilbagemeldingerne fra lodsejerne.
Ud af de 68 ejendomme var der 12 ejendomme, hvor der endnu ikke var opnået enighed om skellets placering.
Ved statusgennemgang i marts 2025 er der kun 2 ejendomme, hvor der mangler en afklaring om, hvorvidt lodsejer kan acceptere det registrerede skel som det gældende fremadrettet. Dermed er der siden sidste bestyrelsesmøde kommet afklaring for 10 ejendomme som følge af afholdte møder.
Møderne kan have 3 udfald:
- Der kan ikke opnås enighed mellem Strandparken og lodsejer - sagen køres til skelforretning
- Lodsejer vinder hævd på et mindre areal grundet en eksklusiv råden over et afgrænset areal igennem en længere periode
- Strandparken vinder areal tilbage som følge af det registrede skel og lodsejers anvendelse ophører
Strandparken I/S skal sammen med landinspektør afvikle møderne med de resterende ejendomme, inden en endelig status kan viderebringes.
Møderne søges afholdt inden påske i år.
Herefter samles alle ejendomme, hvor der er landet en aftale med lodsejer omkring skellets placering fremadrettet, og der udarbejdes nye måleblade til registrering i Geodatastyrelsen. Herefter udsendes påbud til ejendomme, hvor der stilles krav om reetablering af fysiske forhold, f.eks. at ulovligt plantede hække skal fjernes fra Strandparkens matrikel inden en given frist.
Sager, der ender i skelforretning, køres særskilt.
Indstilling
at orienteringen om håndhævelsesindsatsen tages til efterretning
Beslutningstema
Der gives en status på håndhævelesindsatsen i Greve.
Sagsfremstilling
Tilbage i 2005 har Strandparkens sekretariat søgt om at få kendskab til ejerskabet og lovligheden af broer og anlæg i Strandparkens søer, jf. ældre notat. Det kan idag konstateres, at sagen strandede af uvisse årsager, og at der i dag er en lang række broer og anlæg på Strandparkens søer, som vi ikke kender lovlighed og ejerskab af.
En lang række af broerne er udført i så dårlig håndværksmæssig kvalitet, at vi ikke kan stå inde for det som lodsejer, f.eks. i forbindelse med en forsikringssag.
Derudover er der forholdet om overtrædelse af matrikelskel, som vi naturligvis ikke kan acceptere, set i lyset af den igangværende og fremadrettede håndhævelse af vores matrikel.
Der er registreret følgende antal broer med ukendt ejer i Strandparkens søer. Etableringsår er fastsat ved gennemgang af historiske luftfotos:
Placering | Etableringsår | Kommune |
Ringebæk Sø | Før 1980 | Brøndby Kommune |
Stubbe Sø (1) | 2002-2004 | Brøndby Kommune |
Stubbe Sø (2) | 2006-2008 | Brøndby Kommune |
Maglebæk Sø (1) | 1999 | Brøndby Kommune |
Maglebæk Sø (2) | 1994 | Brøndby Kommune |
Holme Sø (1) | 2014-2016 | Brøndby Kommune |
Holme Sø (2) | 2004-2006 | Brøndby Kommune |
Jæger Sø (1) | 2012-2014 | Ishøj Kommune |
Jæger Sø (2) | Før 1980 | Ishøj Kommune |
Se i øvrigt kort (jf. bilag 5).
Forslag til videre proces
- Sekretariatet retter henvendelse i E-boks til lodsejere i første række samt grundejerforeninger i Brøndby Kommune på strækningen Ringebæk Sø mod vest til Holme Sø mod øst.
Henvendelsen vil basere sig på, at Strandparken I/S ønsker at få kendskab til ejerskabet for broer og anlæg på strækningen samt indgå dialog om lovligheden af broerne og få klarlagt, om der findes et aftalegrundlag.
Henvendelsen indebærer også en orientering om, at al pleje og drift af Strandparkens arealer kun må udføres af Strandparkens driftspersonale. - Strandparken indgår efterfølgende i dialog med personer eller foreninger, der vedkender sig ejerskabet over et pågældende anlæg. Herefter kortlægges om anlægget fortsat kan eksistere og på hvilke vilkår.
- Ved broer og anlæg, hvor ejerne ikke kan findes, bliver disse fjernet af Strandparken på en nærmere fastsat dato.
Indstilling
at bestyrelsen godkender oplægget til processen for at kortlægge ejerskab og lovlighed af broer og anlæg
Beslutningstema
Som et led i håndhævelsen af Strandparkens matrikel ønsker sekretariatet at få kortlagt ejerskab og lovlighed for alle broer og anlæg i Strandparkens søer.
Bilag
Sagsfremstilling
Strandparkens sekretariat inviterede alle 3 forpagtere til møde den 24. februar, og 2 ud af 3 forpagtere deltog på mødet.
Det centrale for mødet var at gøre det klart, at samtlige kontrakter stod til at udløbe indenfor 1 år, og at der dermed var behov for at drøfte en forlængelse af forpagtningerne. Derudover også klargøre at de kommende år i Strandparken formentlig byder på store ændringer som følge af det planlagte kystbeskyttelsesprojekt med forhøjelse af digerne samt moderniseringen.
I sig selv er det to store projekter, der har stor indflydelse på grundlaget for at drive café. Der skal forud for anlægsperioden tages stilling til, om cafédriften skal ophøre under anlæg, eller om den kan fortsætte på andre midlertidige vilkår, f.eks. mobile caféer, salg fra container m.v.
I det lys orienterede vi forpagterne om, hvilke vilkår de nye kontrakter ville indebære, og hvad vi vil melde ind til bestyrelsesmødet i april.
Vilkårene, som sekretariatet indstiller, er opsummeret herunder:
- Forpagtningsafgiften fastholdes og reguleres ikke.
I dag udgør indtægterne for forpagtningerne hhv. 2.000 kr. (Haveje), 4.000 kr. (Strandcaféen) og 5.000 kr. (Ka'nalu)
Beløbene har ikke tidligere været indeksreguleret, og vi ønsker at anerkende, at projekterne om kystbeskyttelse og modernisering er forbundet med en vis usikkerhed for cafédriften og investering i denne på lang sigt. Derudover lægger vi op til at pålægge forpagterne en udgift ved selv at håndtere affald, jf. pkt. 8. - Forpagter er ansvarlig for al indvendig vedligeholdelse.
- Udendørs arealer med tilknytning til caféen renholdes af forpagter.
- Strandparken I/S er ansvarlig for al udvendig vedligeholdelse af bygninger.
- Kontrakterne forlænges til og med 1. januar 2028
Forventningen er, at anlægsfasen for både kystbeskyttelsesprojekt og modernisering tidligst starter i 2028.
Skulle de opstarte før, har vi mulighed for opsigelse med 6 måneders varsel, jf. pkt. 7. Ellers vil der pr. 1. januar 2028 være krav om yderligere forlængelse. - Forpagter er forpligtiget til at fremsende årsregnskab, et pr. driftsår
Strandparkens sekretariat ønsker at få kendskab til det økonomiske grundlag for at drive café i Strandparken. Både med henblik på udbud af forpagtningerne efter modernisering, men også for at kunne give input til planlægningen, f.eks. hvor store caféarealer kan der planlægges for ved moderniseringen, så en evt. forpagtningsafgift står mål med den forventede omsætning. - Strandparken I/S kan opsige kontrakten med 6 måneders varsel.
- Forpagter står selv for bortskaffelse og håndtering af affald.
I dag håndterer Strandparken I/S affald for 2 ud af 3 forpagtere. For at frigive ressourcer i driften overgår ansvaret for bortskaffelse til forpagter.
Udkast til nye forpagtningskontrakter er vedhæftet (jf. bilag 6).
Indstilling
at de nye vilkår til forlængelse af forpagtningskontrakterne godkendes og sendes til forpagterne
Beslutningstema
Alle forpagtningskontrakter i tilknytning til caféerne i Strandparken udløber indenfor 1 år. Med henblik på moderniseringen er der behov for at ændre vilkårene til de nye kontrakter.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne, når referatudkastet fremsendes. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.