Referat
Strandparkens bestyrelse torsdag den 9. juni 2022 kl. 08.30
Arken
Sagsfremstilling
Strandparkens sekretariatschef har fået nyt job
Marie Louise Madsen har valgt at stoppe i Ishøj Kommune, da hun har fået nyt job som direktør for klima, miljø og teknik i Gentofte Kommune pr. 1. juni. Strandparkens sekretariat skal derfor have ny sekretariatschef. Ishøj Kommune forventer at
ansætte ny direktør pr. 1. august. I den mellemliggende periode vil kommunaldirektøren fra Ishøj Kommune, Kåre Svarre Jakobsen, fungere som konstitueret sekretariatschef.
Beslutning
Henrik Rasmussen og Kåre Svarre Jakobsen orienterer.
Sagsfremstilling
Brugergruppe i Strandparken
På bestyrelsesmødet den 31. marts 2022 blev det vedtaget, at der arbejdes videre med en brugergruppe for at fremme dialogen med interessenterne i Strandparken, bl.a. med inspiration fra Vallensbæk Mose.
En brugergruppe har mulighed for at rådgive Strandparkens sekretariat og bestyrelse i forhold, som vedrører drift, natur og rekreative interesser i Strandparken og styrke samarbejdet og den gensidige orientering imellem rådets medlemmer, og dermed også mellem de forskellige interessegrupper og organisationer i Strandparken. Derudover kan brugergruppen virke som et dialogforum, hvor man kan informere og koordinere aktiviteter og arrangementer i Strandparken.
Fra de landsdækkende foreninger, der arbejder med natur, - og friluftsinteresser, indbydes 1-2 lokale repræsentanter fra DN (Danmarks Naturfredningsforening), DOF (Dansk Ornitologisk Forening) og Friluftsrådet. Derudover indbydes 1-2 personer fra lokale kajak- og oklubber, Ishøj Lystfiskerklub, Køge Bugt Stenrev og Cyklistforbundet.
Danmarks Naturfredningsforening, der har anmodet om en brugergruppe, ønsker at interesseorganisationerne får mulighed for at mødes med sekretariatet og bestyrelsen.
Sekretariatet foreslår, at der holdes 1 årligt møde med sekretariatet og deltagelse af bestyrelsen, fx repræsenteret af formanden og så yderligere 1-2 møder, hvor kun sekretariatet deltager. Invitation til opstartsmøde er vedlagt som bilag og fremsendes i juni måned. Det første møde forventes afholdt i september eller oktober 2022.
Brugergruppen vil omhandle den daglige drift og de nuværende forhold i Strandparken. Det bemærkes derudover, at ejer-kommunerne - jf. den aktuelle tidsplan for arbejdet med en anlægslov - forventes at gennemføre en borgerinddragelsesproces i august måned. Formålet med borgerinddragelsen er at give konkrete input til den kommende bebyggelsesplan for området. Der vil være væsentligt sammenfald mellem foreninger/aktører, der inviteres med ind i den faste Brugergruppe og dem, der vil være relevante at involvere i en inddragelsesproces i august måned. Der gøres derfor i invitationen til Brugergruppen opmærksom på den parallelle proces med borgerinddragelsen umiddelbart efter sommerferien.
Beslutning
Henrik Rasmussen orienterer.
Teksten omkring parallelforløb ift. processen med anlægsloven udtages af invitationsbrevet, inden det udsendes. Hele bestyrelsen inviteres til det første møde. Der afholdes som minimum et årligt møde, evt. behov for et ekstra møde må vurderes efter det første møde.
Bestyrelsen vedtager, at der udsendes invitation til kommende medlemmer af brugergruppen, som angivet i bilag 2.A, og der på det første møde udarbejdes et forståelsespapir for
brugergruppens kommende arbejde og rammer.
Bilag
Sagsfremstilling
Bestyrelsens godkendelse af navneændring.
Bestyrelsen skal godkende, at der er sket navneændring i Strandparken IS. Denne navneændring er ikke tidligere registreret i tinglysningsbogen. For nuværende er der tinglyst navnet I/S Køge Bugt Strandpark, og bestyrelsen skal godkende, at navnet fremover registreres som Strandparken I/S på cvr. nummer 26352843.
Årsagen til, at der skal ske ændring til tinglysningen af navnet, er, at selskabet i forbindelse med tinglysning af tillæg 2 til brugsretsaftale mellem Strandparken I/S og ARKEN på matr.nr. 43a og 43b ønsker denne aftale tinglyst, og dette kan først ske, når bestyrelsen har godkendt en tinglyst navneændring. Vedlagte fuldmagter vedrører begge registreringer af tillæg 2 til brugsretsaftalen
med ARKEN.
Den ene fuldmagt skal underskrives af de tegningsberettigede (formanden og f.eks. næstformanden) for Strandparken IS, og den anden fuldmagt skal underskrives af tegningsberettigede for ARKEN. Fuldmagterne skal også attesteres af to vitterlighedsvidner (de tegningsberettigede må godt underskrive på hver deres). Fuldmagterne sendes retur til HORTEN, der varetager registreringen.
Beslutning
Henrik Rasmussen orienterer.
Bestyrelsen vedtager at bemyndige formanden og næstformanden eller et andet medlem af bestyrelsen til at godkende en fuldmagt, der bemyndiger HORTEN til at tinglyse vedlagte tillæg 2 til brugsretsaftalen samt til forestå ændring af selskabets navn fra I/S Køge Bugt Strandpark til det nuværende Strandparken I/S på cvr. 26352843.
Bilag
Sagsfremstilling
Nyansat fælleskommunal projektleder
Christine Brønnum-Johansen blev 1. juni 2022 ansat som fælleskommunal projektleder for at hjælpe kommunerne med at realisere visionerne for Strandparken. Christine er uddannet landskabsarkitekt. Hun har været godt 10 år i staten, hvor hun har arbejdet med strandbeskyttelseslinje, plandata, biogas, Fingerplanen m.m. Før det i Miljøcentret og i Vestsjællands Amt. Senest har Christine været ansat i Glostrup Kommune, hvor hun har arbejdet med byplanlægning. Qua hendes mange år i styrelse og miljøcenter har hun et bredt netværk inden for den nationale regulering og planlægning. Hendes primære base bliver i Vallensbæk med Tine Christiansen som nærmeste leder, men hun kommer til at have tæt samarbejde med alle kommuner og med Strandparkens sekretariat.
Status på kommunernes og Bolig- og Planstyrelsens arbejde med principaftalen
Gennemgang v. Christine Brønnum-Johansen.
Udkast på principaftale, jf. bilag 4.A, er i behandling i kommunerne i løbet af juni. Nedenstående er seneste tidsplan udarbejdet af Bolig- og Planstyrelsen for arbejdet omkring en anlægslov for Strandparken.
22. maj 2022 Godkendelse af udkast til principaftale af minister.
23. maj 2022 Kommunerne modtager ministergodkendt udkast til principaftale sammen med udkast til pessemeddelelse.
Juni 2022 Kommunalbestyrelserne behandler udkast til principaftale.
Ultimo juni 2022 Offentliggørelse af principaftale.
August 2022 Borgerinddragelse i kommunerne.
September 2022 Kommunerne sender udkast til placering og afgrænsning af byggefelter og beskrivelse af maksimal byggehøjde og bebyggelsesprocent for hvert byggefelt til Bolig- og Planstyrelsen med henblik på at styrelsen kan igangsætte miljøvurdering og udarbejdelse af anlægslov.
Ultimo 2022 Kommunalbestyrelserne vedtager de endelig placeringer og afgrænsninger af byggefelter og endelig, maksimal byggehøjde og bebyggelsesprocent for hvert byggefelt, som skal ind i anlægsloven. Disse sendes til Bolig- og Planstyrelsen og der foretages eventuelle justeringer af udkast til anlægslov og miljøvurdering.
Forår 2023 Miljøvurdering færdig og forslag til anlægslov sendes i
offentlig høring.
2. halvdel af 2023 Behandling af forslag til anlægslov i Folketinget.
Beslutning
Christine Brønnum-Johansen orienterer.
På mødet blev der udleveret den seneste opdaterede tidsplan. Der orienteres om, at det forventes, at der foreligger en godkendt anlægslov i efteråret 2023.
Der blev drøftet, hvilke områder som på nuværende tidspunkt indgår i principaftalen. Greve Kommune har ønsket, at området ”Dykanden” også kommer til at indgå som del af
Anlægsloven. Kortbilag til principaftalen er en del af kommunernes sagsbehandling af principaftalen.
Orientering taget til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Strandparken har den 3. maj 2022 fremsendt input til sagsfremstilling til behandling i ejerkommunerne med forslag om at fremskrive budgettet for 2023 med 25% og derefter som normalt med den årlige prisindeksregulering. Efter ønske fra bestyrelsen blev der udarbejdet et ekstra supplerende bilag i form af en driftsoversigt, der illustrerer den tværgående indsats for pleje og vedligehold i Strandparken som blev medsendt (jf. bilag 5.A). Strandparken afventer en tilbagemelding fra ejerkommunerne.
Status på øget bevilling i kommunerne bordet rundt:
- Vallensbæk
- Ishøj
- Brøndby
- Hvidovre
- Greve
Beslutning
Henrik Rasmussen orienterer.
Der blev taget en status bordet rundt. Kommunerne melder tilbage til Strandparken, når der foreligger en endelig beslutning i de enkelte
kommuner.
Orientering taget til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
I dagene fra den 23. juli til den 31. juli 2022 flytter omkring 32.000 spejdere fra Danmark og udlandet til naturområdet Hedeland Naturpark i Høje-Taastrup, Greve og Roskilde Kommune
under arrangementet kaldet ’Spejdernes Lejr’.
Sekretariatet er blevet kontaktet, da spejderne også ønsker at lave aktiviteter i Strandparken. Det forventes, at ca. 1.700 spejdere vil besøge Strandparken fordelt fra søndag den 24. juli til lørdag
den 30. juli 2022. Deltagerne vil være fordelt på tre forskellige landaktiviteter (skattejagt, forhindringsbane og stryge rejer/naturaktiviteter på stranden øst for Greve Marina) kombineret med kanosejlads på Jægersø og Lille Vejlesø, og de vil være opdelt i formiddagshold og eftermiddagshold. Der vil ca. opholde sig 150 spejdere ad gangen i Strandparken, og ift. kanoaktivitet vil der spredt over de syv dage i alt være op til 300 deltagere igennem kanosejlads.
Spejderne sørger selv for toiletfaciliteter og logistik, og udgangspunktet er, at Strandparken ikke skal have udgifter forbundet med arrangementet. Det er positivt, at spejderne ønsker at besøge Strandparken, mens de er i Hedeland, men det skal også afstemmes med, at aktiviteterne foregår i et naturområde med eksisterende brugere. Efter dialog med spejderne og Ishøj Kommunes naturafdeling er det sekretariatets vurdering, at det er muligt at tilpasse arrangementet på en måde, så spejdernes ønske om at besøge Strandparken kan imødekommes. Heri indgår i særlig grad hensynet til søernes bæreevne ift. forstyrrelser af fuglelivet, hvor der her er forsøgt at finde en balance imellem beskyttelse og benyttelse bl.a. ved at undgå de mest sårbare steder og flytte de mere forstyrrende aktiviteter væk fra søerne.
Beslutning
Henrik Rasmussen orienterer.
Bestyrelsen er positive over arrangementet, og det drøftes, at netop sådan et arrangement ville være en oplagt sag at bringe ind i den fremtidige brugergruppe. Det noteres at interesseorganisationerne DN og DOF orienteres om arrangementet.
Orientering taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I nogle områder i Strandparken er der problemer med, at naboer foretager ’selvbestaltet drift’ af Strandparkens arealer. Primært i form af græsslåning og beskæring af siv ud foran deres
tilstødende grunde.Den forrige bestyrelse besluttede, at der udsendes et brev her i foråret 2022 til tilstødende grundejerforeninger og vejlaug med informationsmateriale, der indeholder en beskrivelse af problemstillingen samt en opfordring til, at grundejerforeninger/vejlaug tager en drøftelse med deres medlemmer om at ophøre den uønskede aktivitet på Strandparkens areal. Dette brev er nu sendt til alle grundejerforeninger og vejlaug ved Sivstien mellem Vallensbæk og Brøndby (jf. bilag 7.A).
Derudover vedtog den daværende bestyrelse, at selvtægt ikke accepteres på Strandparkens areal. Hver sag skal vurderes individuelt, og der er opbakning til, at en overtrædelse kan føre til en politianmeldelse. Derudover vil Strandparken øge samarbejdet med myndighederne for at finde fælles løsninger, når en sag rækker indover flere ansvarsområder.
Sekretariatet kan af historiske luftfotos konstatere, at tagrørene i nogle områder vokser med op til 1 meter om året, hvilket der også kommer henvendelser omkring. Sekretariatet ønsker, at tagrørene skal være en del af søerne, som levested for en række arter, men ønsker samtidig, at det åbne vandspejl sikres og der de fleste steder er udsigt over søerne fra Sivstien. Men det helt grundlæggende skal være, at det er Strandparken, der forvalter området ud for en fælles natur- og landskabsinteresse og ikke ud fra enkeltstående ønsker fra én nabo. Der er tale om ny og bekostelig opgave, som kræver specialmaskiner, der flydende kan foretage målrettet beskæring af tagrør eller opgrave rodnettet i udvalgte områder. Det er forhåbningen at ved at være mere synlig vedr. bekæmpelse af tagrør, kan det også reducere trangen til, at nogle vælger ’at tage sagen i egen hånd’.
Sekretariatet vil i den kommende tid have fokus på selvtægt og fortsætte praksis i forhold til beslutningen fra den tidligere bestyrelse og vil samtidig vurdere, om der kan allokeres den nødvendige økonomi til en øget opgravning/beskæring af tagrør i udvalgte områder fremadrettet.
Beslutning
Henrik Rasmussen orienterer.
Der foreslås en fælles vejledningen/procedure imellem Strandparken og kommunerne, som kan understøtte den daglige håndtering, og at det måske kunne være gavnligt at anvende en
advokat/jurist til at kommunikere med konkrete naboer om, at ulovlige forhold bringes i orden. Politianmeldelser godkendes ved formanden.
Bestyrelsen vurderer, at det fortsat er en god idé at kommunikere direkte til grundejerforeninger/vejlaug, og at et fællesbrev evt. kan udsendes igen på et senere tidspunkt.
Orientering taget til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Dagsordenen overgår til First Agenda fra næste bestyrelsesmøde i september. Derved udgår den fysiske dagsordensmappe. Der er mulighed for selv at printe en fysisk papirudgave for dem, der
skulle have behov for det. Den digitale dagsorden giver mulighed for at søge relevante punkter eller emner frem samt altid at have mulighed for at tilgå den, uanset hvor man er. Der vil også være mulighed for, at sekretariatet tildeler adgang til dagsorden for relevante parter på tværs af kommuner og fysiske lokationer.
Der vil i første omgang blive tildelt adgang til dagsorden for Strandparkens bestyrelse, borgmestrene fra de 5 ejerkommuner samt de 5 tekniske direktører. Sekretariatet arbejder på at tilrettelægge en hurtigere proces for dagsorden, som bl.a. vil betyde, at dagsorden fremadrettet vil være tilgængelig 1 uge før selve bestyrelsesmødet. Pt. er dagsorden ikke offentlig tilgængelig grundet tekniske udfordringer. I forbindelse med, at dagsordenen overgår til First Agenda, vil dagsordenen blive offentlig tilgængelig via Ishøj Kommunes hjemmeside.
Beslutning
Henrik Rasmussen orienterer
Det præciseres, at bestyrelsen senest skal have dagsorden 5 arbejdsdage før bestyrelsesmødet.
Orientering taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Det blev drøftet at der er en fælles kommunal interesse for Havplanen og særligt råstofindvindingsområderne i Køge Bugt, Torben Hoffmann sender information videre til kommunerne.
- Der kommer muligvis et kommende issalg fra den gamle kioskbygning ’Lynghuse’ mellem Ishøj og Greve som forsøg i sommersæsonen 2022.
Beslutning
Orientering taget til efterretning.