Referat
Strandparkens bestyrelse onsdag den 12. april 2023 kl. 09.00

ARKEN, Skovvej 100, 2635 Ishøj - Erhvervsklub mødelokale

Sagsfremstilling

  • VM i Laserjolle


  • Det næste møde i Strandparkens Brugergruppe afholdes d. 20. juni 15.30-17.00 (lokalitet tilgår senere)


  • Mulig udstilling i Strandparken "INTO THE ICE". Afventer tilladelser hos myndigheder


  • Modernisering af Strandparken ved Christine Brønnum-Johansen




Beslutning

  • VM i Laserjolle
  • Der afholdes VM i laserjolle i perioden den 1.-14. juli 2023 omkring Vallensbæk strand.


  • Det næste møde i Strandparkens Brugergruppe afholdes d. 20. juni 15.30-17.00 (lokalitet tilgår senere)
  • Bestyrelsen har mulighed for at deltage.


  • Mulig udstilling i Strandparken "INTO THE ICE". Afventer tilladelser hos myndigheder
  • ’Into the Ice’ er en udstilling baseret på en dokumentarfilm om den smeltende grønlandske indlandsis. Udstillingen kan ikke stå i ARKEN, men der søges midler i Ishøj Kommune til, at udstillingen placeres i klitterne på Ishøj strand eller langs Arken Walk. Stilles udstillingen i klitterne, kræver det en dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, og dette kan tage tid. Hvis dette ikke kan nås inden maj, kan udstillingen flyttes op mod ARKEN Walk, da det kun kræver at Ishøj Kommune giver en dispensation fra søbeskyttelseslinjen. Ishøj Kommune betaler for udstillingen og informerer skolerne i Ishøj om denne. Bestyrelsen står selv for videreformidlingen til egne kommuners skoler. Der vil derudover også blive lagt en orientering på Strandparkens hjemmeside om udstillingen, hvis den bliver en realitet.


  • Modernisering af Strandparken ved Christine Brønnum-Johansen
  • Der har været afholdt møder med store danske fonde, som er meget positive overfor projektet, men det kræver, at alle Strandparkens kommuner er enige om, hvad projektet skal indebære. Der skal være en proces omkring at få defineret dette.

Bestyrelsen drøftede vigtigheden af at reparere og vedligeholde Strandparken, og det er vigtigt at holde sig for øje, at Strandparken ikke kun er et rekreativt anlæg men også et kystbeskyttelsesanlæg, som beskytter hele strækningen.

Sagsfremstilling

Selskabet Strandparken IS er en fælleskommunal virksomhed oprettet efter styrelseslovens § 60, hvorfor regnskabet aflægges i henhold til gældende lovgivning og efter de retningslinjer, der er fastlagt af ministeriet i Budget- og Regnskabssystem for kommuner. Regnskabet er aflagt efter samme regnskabspraksis som sidste år. Selskabets bogføring foretages i overensstemmelse med god bogføringsskik.

Regnskabet for 2022 er gennemgået og godkendt af Revisor og afventer derfor bestyrelsens godkendelse.

Driftsregnskab
Indregning af indtægter og udgifter
Indtægter indregnes så vidt muligt i det regnskabsår, de vedrører, jf. transaktionsprincippet. Driftsudgifter i regnskabsopgørelsen indregnes i det regnskabsår, de vedrører, jf. transaktionsprincippet, forudsat at de er kendte for selskabet inden udløbet af supplementsperioden, der slutter den 10. januar i det nye regnskabsår. Anlægsudgifter indregnes i regnskabsopgørelsen i de regnskabsår, hvori anlægsudgiften afholdes.

Udgiftsbaseret regnskab
Det udgiftsbaserede regnskab udviser et resultat på (27 tkr.). Til sammenligning var der et resultat på (-1.074 tkr.) i 2021.

Bestyrelsen er løbende orienteret om den økonomiske udvikling i Strandparken, herunder at den frie likviditet i selskabet er faldende.

Regnskab Strandparken IS 2022 (Bilag 6.1), udgiftsbaseret driftsregnskab (Bilag 6.2), nøgletalsopgørelse (Bilag 6.3), revisionsberetning (Bilag 6.4) vedlægges.


Beslutning

Det undersøges i øjeblikket, om der kan laves en anden selskabsform, så det fx bliver muligt at optage lån til modernisering. Hvis dette er nærmere belyst inden næste bestyrelsesmøde, kommer det på som punkt.

Bestyrelsen godkendte regnskabet.

Beslutningskompetence

Bestyrelsen

Beslutningstema

Regnskab for 2022 forelægges bestyrelsen til underskrift og godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

På bestyrelsesmødet den 14. marts 2023 blev det besluttet, at Vallensbæk, Ishøj og Brøndby kommuner imødekommer indstilling om ekstrabevilling til Strandparken i 2023 og ekstraordinært bidrager med 462.000 kr. med henblik på at sikre serviceniveauet i Strandparken. Hertil afklarer Hvidovre, om de ønsker at bidrage ekstraordinært i 2023 med henblik på at sikre serviceniveauet. Efterfølgende har Hvidovre Kommune den 28. marts behandlet bevillingen og besluttet fortsat at give tilsagnet i 2023.

Ligeledes besluttede bestyrelsen på mødet den 14. marts, at sekretariatet undtagelsesvis for driftsåret 2023 udarbejder en differentieret plejebeskrivelse for Strandparken med udkast til tilhørende ekstern kommunikation, som forelægges bestyrelsen på mødet den 12. april, således at besparelserne for Ishøj, Brøndby, Vallensbæk og Hvidovre rulles tilbage, og det eksisterende serviceniveau fastholdes indenfor disse kommuner. Indenfor Greves kommunegrænse i Strandparken implementeres den bebudede besparelse for 2023, svarende til Greves andel af ekstrabevillingen. (140.000 kr.)

Differentieret drift 2023

Sparekataloget indeholdt lukning af halvdelen af Strandparkens toiletter og indførelse af lavere loft over udgifter til sandflytning og tangrensning.

I Greve ligger der 2 toiletbygninger i Strandparken. Ved at lukke 50% af toiletterne vil det således betyde, at der lukkes 1 toiletbygning. Det foreslås at være 'Klithuse', som ligger ved parkeringspladsen nord for Greve Marina (jf. Kortbilag 7.1). Dette giver en besparelse på 20.000 kr. for 2023. Lukningen af toiletbygningen vil betyde, at der ikke er toiletter direkte ved hundestranden, og der således vil være 350 meter til det nærmeste åbne toilet, 'Lynghuse'.

Derudover vil der blive indført et loft over udgiften til tangrensningen på strækningen nord for Greve Marina. Mængden af tang, der skyller op på Strandparkens strande, varierer fra år til år, men på et gennemsnitsår bruger Strandparken omkring 1 mio. kr. til strandrensning, hvor udgifterne til ovennævnte kyststrækning udgør godt halvdelen, da der her opskyller massive mængder ålegræs hvert år, og materialet bortkøres efter rensning til udbringning på landbrugsjord. Ved at sætte et loft over udgiften på 430.000 kr. til strandrensning på denne strækning, giver det en forventet besparelse på 120.000 kr., som sammen med lukningen af en toiletbygning svarer til Greve Kommunes andel af ekstrabevillingen. Tabel over implementering af sparekatoget kan ses i Bilag 7.2.

Alt efter hvordan tangsæsonen forløber, må det forventes, at udgiftsniveauet rammer loftet inden badesæsonen er slut, og serviceniveauet derfor ikke kan fastholdes hele sommeren.

Forslag til kommunikation på Strandparkens hjemmeside:

Besøgende i Strandparken, vil i 2023 opleve, at der i dele af Strandparken sker et reduceret driftsniveau.

Ændringen skyldes forskelle i kommunernes økonomiske bevillinger i 2023.

Forslag til svar ved konkrete borgerhenvendelser vedr. toiletter og tangrensning i Greve Kommune afledt af differentieret drift

Strandparkens sekretariat vil oplyse, at der er en stram driftsøkonomi i 2023, og det nuværende serviceniveau vedr. tangrensning og toiletlukning afspejler Greve kommunes bidrag til service og vedligeholdelse for året.

Sekretariatet orienterer bestyrelsen om henvendelser efter behov.


Indstilling

At bestyrelsen godkender forslag om implementering af differentieret drift i budgetåret 2023 samt kommunikationslinje.

Beslutning

Dette punkt sendes til Greve Kommunes tekniske direktør, som kan orientere Greves byråd

Bestyrelsen godkendte indstillingen.

Bilag

Sagsfremstilling

Strandparkens bestyrelse besluttede til det ekstraordinære betyrelsesmøde den 14 marts under behandling af budget 2024 at medsende input til en fælles sagsfremstilling til ejerkommunerne vedr. godkendelse af budget 2024, idet der foreslåes et øget bidrag på 25%.


Til orientering er input til den fælles sagsfremstilling samt budget 2024 fremsendt til ejerkommunerne den 31.marts, jf. bilag 8.

Økonomi

Jf. bilag lægges der op til en 25% stigning af ejerkommunernes bidrag.

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Beslutningstema

Til orientering er input til den fælles sagsfremstilling samt budget 2024 fremsendt til ejerkommunerne, jf. bilag 8.

Bilag

Sagsfremstilling

Blå Flag – badestrande i Strandparken

Hvert år ansøger Strandparken på vegne af ejerkommunerne om Blå Flag på strandene. De ligger placeret nær store adgangsveje og parkeringspladser og er spredt ud over kyststrækningen fra Hvidovre til Hundige. Det drejer sig om én i Brøndby nær Gyvelhuse og Strandporten, én i Vallensbæk nær Tanghuse, én i Ishøj nær Skovhuse og én i Greve imellem Lyng – og Klithuse. Hvis ansøgningerne går igennem, og strandene får tildelt Blå Flag, skal flaget hejses til badesæsonen senest den 5. juni. Strandparkens personale hjælper til med det praktiske med flagstang m.m., og kommunerne står selv for deres individuelle arrangementer.

Blå Flag er garanti for en høj standard indenfor miljø, vandkvalitet og sikkerhed. Blå Flag er en international miljømærkningsordning, som sikrer gode oplevelser ved strand og havn. Desuden arbejder Blå Flag for at beskytte og passe godt på hav- og kystmiljø.

Blå Flag har meget skrappe krav til vandkvaliteten på stranden. For at få Blå Flag skal vandkvaliteten normalt være klassificeret som Udmærket, hvilket er den højeste klassifikation i EU’s 4 klasser, og der skal ansøges om Blå Flag hvert år. Det er Strandparkens ejerkommuner som hvert år sørger for, at der bliver udtaget badevandsprøver på badestederne. Der er en badevandsstation ved hver strand; Hundige Strand, Ishøj Strand, Vallensbæk Strand og Brøndby Strand, og der bliver udtaget 20 prøver i badesæsonen pr. station. Resultaterne samles hos Strandparkens sekretariat, som står for, at det bliver skrevet på informationstavlerne på stranden og lagt på hjemmesiden.

En Blå Flag strand:

  • er ren og tilses jævnligt.
  • har rent badevand og oplyser om den aktuelle vandkvalitet.
  • har pligt til at tage det Blå Flag ned ved akut opstået forurening.
  • har rene toiletfaciliteter og velholdte bygninger.
  • har affaldsordning.
  • har livredningsudstyr, førstehjælpskasse og (nød)telefon i nærheden eller god mobil dækning. På nogle Blå Flag strande er der også livredder. Strandparken betaler for Tryg-livredder på alle fire Blå Flag strande.
  • tilbyder miljø-/naturaktiviteter og informerer om beskyttede og sårbare naturområder.


Friluftsrådet har godkendt Strandparkens ansøgninger om Blå Flag på Hundige Strand, Ishøj Strand, Vallensbæk Strand og Brøndby Strand i 2023. Friluftsrådet har indstillet ansøgningerne til den internationale jury for at få den officielle godkendelse.

Beslutning

Strandparken vil lave et fælles presseindlæg om, hvad Blå Flag betyder, hvorfor bestyrelsen synes det er vigtigt samt hvilke datoer det Blå Flag hejses i de forskellige kommuner.

Orientering taget til efterretning.

Beslutningstema

Til orientering har Friluftsrådet godkendt Strandparkens ansøgninger om Blå Flag på Hundige Strand, Ishøj Strand, Vallensbæk Strand og Brøndby Strand i 2023. Friluftsrådet har indstillet ansøgningerne til den internationale jury for at få den officielle godkendelse.

Beslutning

Beskyttelse af natur og dyreliv i Strandparken

Brøndby Kommune har modtaget en henvendelse fra DOF om brugen af Holmesø under fuglenes ynglesæson, og kommunen har rettet henvendelse til sejlklubberne og henstillet til at der tages særligt hensyn til fuglelivet i ynglesæsonen. Bestyrelsen henviser til, at dette bør tages på brugermøderne, hvor det allerede er drøftet tidligere.

Strandparken kan kun appellere til, at folk ikke sejler for tæt på fugleøerne fx gennem kommunikation via skiltning og hjemmeside. Hvis offentlighedens adgang skal indskrænkes, kræver det, at kommunerne går ind og tager en beslutning om at forbyde adgang på specifikke områder i specifikke perioder i henhold til naturbeskyttelsesloven.


Tang i Greve

Der skubbes i uge 15 tang fra stranden ud i havet syd for Greve Marina for at reducere de mængder tang, der oprenses og bortkøres i forbindelse med den egentlige badesæsons start i maj/juni. Dette blev også gjort i 2022, hvor det reducerede mængderne betydeligt og dermed er med til at holde udgiften nede.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Beslutning

Punkt godkendt.