Referat
Strandparkens bestyrelse torsdag den 19. september 2024 kl. 10.00

ARKEN, Skovvej 100, 2635 Ishøj - Erhvervsklubbens mødelokale

Sagsfremstilling

Havfaldsposer
Som det er nu, kan man som havmiljøvogter hente havfaldsposer på alle fire havne i Strandparken. Alle kan tilmelde sig og blive havmiljøvogter.

Sekretariatet har undersøgt muligheden for at lave en havfalds-indsamlingsdag ved at tage kontakt til foreningen for havmiljøvogtere.
Foreningen har ikke ressourcer til at facilitere en havfalds-indsamling, så det vil være en opgave, som sekretariatet skulle drive.

Foreningen vil dog kunne være behjælpelig med at skabe kontakt til havmiljøvogtere i lokalområdet.

Ansøgning af kystpuljen - grundejertilkendegivelse

Strandparkens kystbeskyttelse ligger geografisk i Greve, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby. I september/oktober behandler de fire kommuner fremme af det projekt, som skal forhøje diger og beskytte mod stormfloder de næste 50 år.

Kommunerne ønsker at søge statens kystpulje 2024 om penge til projektet. Den eksisterende kystbeskyttelse – og en kommende forhøjelse - ligger på Strandparken I/S’ areal, og det vil være en fordel, at ansøgningen vedlægges en tilkendegivelse fra grundejer.

En grundejertilkendegivelse signalerer enighed og samarbejdsvillighed mellem myndigheder og grundejer. Formelt set er en godkendelse ikke nødvendig, da kystbeskyttelsesmyndighederne (kommunerne) har mandat til at træffe afgørelse om placering af kystbeskyttelsesanlæg.

Grundejertilkendegivelsen underskrives af formandskabet og har ikke økonomiske konsekvenser for Strandparken I/S.


Grundejertilkendegivelsen er vedlagt til underskrift som bilag 1.


Vedtægtsændringer

De kommende opgaver med modernisering af Strandparken kræver, at vedtægterne for Strandparken I/S bliver opdateret på en række områder.

Kommunerne arbejder på en revision af vedtægterne, så de kan rumme følgende opgaver:

  • Når kystbeskyttelsen skal forhøjes, skal de fire kystmyndighedskommuner have mulighed for at overdrage bygherrerollen for anlægsprojektet til Strandparken I/S (med den tilhørende finansiering).
  • Strandparkens I/S skal have mulighed for at arbejde med udvikling og fondsansøgninger og ikke kun drift. Når anlægsloven kommer, og de nye rekreative byggerier skal udformes, skal Strandparken I/S være bygherre på egne arealer.
  • Strandparken I/S er et fælleskommunalt selskab, og lovgivningen for § 60-selskaber blev ændret i 2018. Det betyder, at Strandparken I/S nu er et § 60 a-selskab, og vedtægterne skal opdateres til de gældende regler.

Nye vedtægter kræver godkendelser i alle kommunalbestyrelser og byråd og vil blive fremlagt politisk, inden de kan træde i kraft.

Beslutning

Havfaldsposer

Orientering taget til efterretning.


Ansøgning af kystpuljen - grundejertilkendegivelse

Orientering taget til efterretning og grundejertilkendegivelse underskrevet af formandskabet.


Vedtægtsændringer

Orientering taget til efterretning.

Bilag

Beslutning

Brugergruppemødet forløb godt, og følgende punkter var nogle af de emner, som blev drøftet eller orienteret om:

  • Orientering om naturprojekter og rekreative tiltag.
  • Orientering om håndhævelsesindsatsen
  • Orientering om tilgængelighed ifm. den nye badebro i Ishøj.
  • Drøftelse om hvad der vil blive gjort ved jordarealerne omkring Sivstien, når den er blevet etableret. Det overvejes at lave assisteret spredning, hvor hjemmehørende frø spredes ud som alternativ til såning af græs.
  • Drøftelse om hydraulik og vandstand i søerne, som er områder, hvor der er mange interesser i spil, bl.a. rekreative tiltag og fugleliv.


Strandparkens bestyrelse drøftede høj vandstand bl.a. ifm. reparationer af det hydrauliske anlæg og den høje vandstand over store dele af landet i januar 2024. Det blev foreslået, at der skal ses på, om der i fremtiden skal være pumper på de fire søer.

Bestyrelsen var enige om, at en hydraulik skal samtænkes med kystsikringsprojektet. Det fulde projekt skal beskrives, og her skal forsyningernes rolle indgå, og hvad de kan påtage sig. Det blev understreget, at finansieringen af pumperne skal holdes adskilt fra kystbeskyttelsesprojektet, men at det skal koordineres samtidig.

Der var enighed om at en opgave af sådan en størrelse bør påbegyndes hurtigst muligt, så beslutningsprocesserne kommer i gang, men at det er nedløbskommunen, der skal tage det op.

  • Drøftelse om opgravning af tagrør
    Stubbe Sø og Ringebæk Sø, og hvordan man kommer af med rørene.
  • Input om zonering i Lille Vejlesø og Jægersø
  • Implementering af tilgængelighed som et indtænkt element i moderniseringsprojektet.
  • Opblomstring af søgræs i Stubbe Sø og Maglebæk Sø, som skaber problemer for kano- og kajakroere.

Beslutningstema

Der gives et kort referat fra brugergruppemødet, som blev afholdt torsdag den 29. august 2024.

Sagsfremstilling

Status fra Midt- og Vestsjællands Politi samt vagtfirma CNS

Politiet har patruljeret i området, som en fast del af deres rundering, siden sekretariatets henvendelse i april.

I den mellemliggende periode har politiet ikke modtaget nogen anmeldelser om krænkende eller grænseoverskridende adfærd.

Det bekræftes, at der stadig er en del aktivitet i området. Særligt længst nede ved molen ved Pilehuse. Så på afstand af Blå Flag stranden, Hundige Strand.

Politiet vil ikke kunne være tilstede i samme omfang fremadrettet, da de skal undersøtte Hovedstadens Politi i forbindelse med den verserende bandekonflikt.


Vagtfirmaet har år til dato modtaget 6 henvendelser fra besøgende, der gør opmærksom på problemet og udtrykker, at de er glade for, at vagtfirmaet er i området.

Til orientering patruljerer vagtfirmaet i hele Strandparken fredag og lørdag i tidsrummet kl.19 - 24, derudover på særlige helligdage ifm. påske, EID, pinse og sidste skoledag m.v.

Vagtordningen er gældende for perioden 23.03 – 28.09.2024 og ophører altså til efteråret.

Tiltag

Knusning og tynding

Efter bestyrelsesmødet den 27. juni er sekretariatet i dialog med entreprenør om udførelse af knusning og tynding i de områder og bevoksninger, hvor vi ved, at aktiviteterne foregår.

Overvågning (inkl. udtalelse fra politiet)

Vi har efter dialog med politiet fået følgende afklaring på spørgsmålet om overvågning:

  • Vi kan lovligt etablere overvågning på vores bygninger Klithuse og Lynghuse
  • Vedr. etablering af overvågning på parkeringspladsen vil politiet ikke komme med et klart svar.
    Derfor skal vi sammen med egne jurister afgøre, om der kan findes hjemmel i lovgivningen til etablering.

Sekretariatet vurderer, at effekten af overvågning på støttehusene vil være minimal, da de ligger forholdvist langt væk fra områderne med uønsket aktivitet.

Sekretariatet oplyser, at der udføres knusning af hyben og havtorn i klitterne, og at bevoksningen omkring parkeringspladsen ved Hundige Strand gøres markant mere transparent. Dette arbejde forventes udført i oktober.

Der evalueres efterfølgende på indsatsen, og behovet for etablering af overvågning tages op til beslutning efterfølgende.

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Beslutningstema

Der gives en kort status på episoder og kommende tiltag ifm. uønskede aktiviteter ved Hundige Strand

Sagsfremstilling

På bestyrelsesmødet i juni blev det oplyst, at der overordnet set var 47 ejendomme, hvor der var ingen eller meget lille overskridelse, samt 21 ejedomme hvor skeloverskridelsen var grov. Denne vurdering lavede LIFA sammen med Strandparkens sekretariat.

Vurderingen er udelukkende baseret på gennemgang af luftfotos og ikke andre kilder eller lodsejers egne informationer.

Det samlede areal, som vi skal søge håndhævet, udgør samlet 1706-1961 m².
Mindste håndhævelse er 13 m² og største er 219 m².

Den videre proces

Alle 68 ejendomme får tilsendt orienteringsskrivelse nr. 2 med tilbud om at underskrive en skelerklæring, hvor de tilslutter sig LIFA’s registrerede skel som det faktiske og gældende skel.
Der er 2 udgaver af orienteringsskrivelsen og skelerklæringen, alt efter om det opmålte skel enten stemmer overens med de fysiske ejendomsgrænser eller ej. Jf. vedlagte bilag 2.

Herfra er der 3 scenarier der kan udspille sig:

  1. Skelerklæring underskrives, og det registrerede skel bliver det faktiske skel.
  2. Skelerklæring underskrives ikke. Sekretariatet og LIFA vurderer, at en skelforretning er hensigtsmæssig. Det faktiske skel fastlægges ved skelforretning.
  3. Skelerklæring underskrives ikke. Sekretariatet og LIFA vurderer, at en skelforretning er uhensigtsmæssig. Hvis Strandparken ikke indkalder til skelforretning, indmåles det registrerede skel og brugsgrænsen, hvorved Strandparken gennem passivitet accepterer det nye skel.

Tidsplan

Orienteringsskrivelsen udsendes senest d. 17 september. Fristen for at underskrive skelerklæringen er sat til den 1. november.

Efter fristens udløb vurderes det sammen med LIFA, hvilke sager der ønskes indstillet til skelforretning.

Erfaringsmæssigt er skelforretninger dyre, og afgørelse om hvordan omkostningerne til skelforretningen dækkes, afgøres udelukkende af Hegnssynet.

Ved skelforretning kan LIFA ikke indgå som rådgivende landinspektør grundet inhabilitet.

Beslutning

Bestyrelsen blev orienteret om den nye håndhævelsesindsats. Sekretariatet vil give en mere fyldestgørende orientering til bestyrelsesmødet i december omkring tilbagemeldinger fra de borgere, som har modtaget en orienteringsskrivelse ifm. grove skeloverskridelser.

Beslutningstema

Der gives en status på næste skridt i håndhævelsesindsatsen. Der er udsendt orienteringsskrivelse til alle 68 ejendomme, og deres reaktion på det registrerede skel kan udløse tre scenarier, der redegøres for.

Bilag

Sagsfremstilling

By-, Land- og Kirkeministeriet forventer at sende udkast til en anlægslov i offentlig høring medio september 2024, og det forventes, at høringsperioden bliver 4 uger. Det antages derfor, at lovudkastet er sendt i høring umiddelbart inden bestyrelsesmødet.

Kommunerne har ikke set lovudkastet inden høringen og på tidspunktet for udsendelse af dagsordenen, vides det ikke, hvordan loven ser ud, og i hvilket omfang kommunernes ønsker bliver imødekommet.

Pga. den korte høring skal kommunerne være klar på at agere hurtigt, så kommunerne får en intern og fælles afklaring forud for høringssvar. 

Styrelsen har meldt ud, at en ny anlægslov forventes at blive behandlet i Folketinget i slutningen af 2024 med ikrafttrædelse i foråret 2025. Når loven er vedtaget af Folketinget, bliver det klart, hvad anlægsloven giver mulighed for. Herefter kan der arbejdes videre med bl.a. fondsansøgninger og arkitektkonkurrence.

Beslutning

Udkast til anlægslov er ikke blevet sendt i høring endnu bl.a. grundet nogle spørgsmål fra Miljøministeriet, som stadig er i intern proces. Dato for udsendelse af høringen er ikke fastsat endnu, og styregruppemødet er blevet udskudt til uge 44, så det må forventes, at loven er sendt i høring inden da.

Bestyrelsen drøftede, hvorvidt det kunne blive problematisk, hvis processen omkring anlægsloven ikke kører sideløbende med tidsplanen for kystsikring af Strandparken.

De 4 kystbeskyttelsesmyndigheder i kommunerne (Greve, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby) søger om midler fra statens kystpulje 2024, og afgørelsen sker inden nytår. Hvis projektet får penge, er der 5 år til at anvende puljemidlerne.

Beslutningstema

Orientering om status på behandling af anlægsloven, der sendes i høring medio september.

Sagsfremstilling

Onsdag den 4. september påbegyndte Munck A/S anlægget af projekt Sivstien.


Arbejdet udføres i 2 etaper af hensyn til brugerne i området.

1. etape fra Maglebæk Sø til Holme Sø

2. etape fra Ringebæk Sø til Stubbe Sø


Projektet forventes at være afsluttet midt oktober, såfremt der ikke kommer længere perioder med dårligt vejr.


Sekretariatet afholder løbende møder med entreprenør, og der gøres status på tidsplan og økonomi, når 1. etape er afsluttet.

Der arbejdes med de grønne opholdsrum med bænke m.v. efter projektets afslutning.


Kommunikation

Der er forud for projektets start udsendt orientering til grundejerforeninger og andre interessenter langs Sivstien.
Derudover er der kommunikeret om projektet på Facebook, og besøgende vil møde skilte langs Sivstien, der fortæller om projektet.


Kommunikationsafdelingerne i Brøndby Kommune og Vallensbæk Kommune har fået tilsendt materiale til Facebook-opslag om projektet.


Entreprenør oplever, at besøgende fuldstændigt ignorerer afspærringerne og vælter dem om eftermiddagen, når de er gået hjem, hvilket vanskeliggør arbejdet.

Ligesom det har vist sig, at der er klare tilhængere og modstandere af projektet.

Beslutning

Projekt Sivstien skrider planmæssigt fremad, og arbejdet på stierne ved de to nordlige søer afsluttes i uge 39, mens arbejdet ved de to sydlige søer forventes afsluttet i uge 40-41.

Beslutningstema

Orientering om opstart og kommunikation samt forventet tidsplan for moderniseringen af Sivstien.

Beslutning

Renovation

Reparationer og istandsættelser er i gang som følge af den udarbejdede plan for renovationsbehov. Der arbejdes i øjeblikket på broer mellem Lille Jægersø og Vejlesø samt en grussti i Brøndby.


Mobile toiletter

Der har været en forespørgsel fra Strandcaféen i Brøndby
om mulighed for midlertidig opstilling af mobile helårstoiletter i vinterhalvåret ved caféen. Sekretariatet oplyser, at den månedlige ydelse på vognen er 7.005 kr. + 7,5% forsikring + moms.

Derudover ca. 4.700 kr. som engangsbeløb der dækker levering/afhentning, tilkobling, tømning og slutrengøring.

Opsætningen kræver en tilladelse.

Strandparkens bestyrelse drøftede finansiering af de mobile toiletter, og hvilken andel af omkostningerne hhv. caféerne og Strandparken skal stå for. Det besluttes, at sekretariatet vil gå i dialog med forpagterne af de to caféer, som har åbent hele året, omkring evt. opsætning og finansiering.


Fyrværkeri ved Sankt Hans

Sekretariatet oplyser, at der ikke har været en skriftlig aftale om, at Strandparken betaler for det årlige Sankt Hans fyrværkeri ved Ishøj Tange. På den baggrund blev det besluttet, at Strandparken fremover ikke kommer til at stå for finansierigen af dette.


Naturplan

Der er ved at blive indsamlet data til Naturplanen, som skal ligge til grund for de kommende miljøvurderinger. Lokale grønne organisationer og skoletjenester skal involveres, og Naturplanen forventes at være klar i 2025.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Formand og næstformand påtegner referatet.