Referat
Strandparkens bestyrelse tirsdag den 24. juni 2025 kl. 11.30
ARKEN, Skovvej 100, 2635 Ishøj, Erhvervsklubbens mødelokale 1. sal
Indstilling
at formandsmeddelelserne tages til efterretning
Beslutning
Bestyrelsen godkender og underskriver vedtægterne.
Orientering taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Underskrift af nye vedtægter
De nuværende vedtægter er ikke tilstrækkelige, hvis Strandparken I/S skal påtage sig flere opgaver i moderniseringen og kystbeskyttelsen.
Efter kommunernes ønske er det lavet et forslag til nye vedtægter (jf. bilag 1), der:
- muliggør, at Strandparken I/S kan blive bygherre på kystbeskyttelsesprojektet og moderniseringen af de rekreative faciliteter.
- opdaterer vedtægterne i forhold til de gældende bestemmelser i den kommunale styrelseslov.
- indeholder rotationsprincippet for valg af formandskab, som Strandparkens bestyrelse besluttede i marts 2022.
Kommunalbestyrelser og byråd har i de fem ejerkommuner i april 2025 vedtaget nye vedtægter for Strandparken I/S.
Hele bestyrelsen underskriver formelt vedtægterne, som bliver gældende fra 1. juli 2025.
Status på dialog med fonden
Særloven - de første projekter
De første to projekter fra særlovens bilag bliver realiseret i 2025, anlæg fra hhv. F2 Ishøj Strand og G1 Holme Sø.
Strandparkens sekretariat har erfaret, at Kystdirektoratet og kommunerne er opmærksomme på at administrere efter særlovens bestemmelser, selvom den først træder i kraft 1. juli 2025.
1. Formidlingsområde, Ishøj Strand
Ved Ishøj Strand etableres et udendørs formidlingsområde til ophold og formidling i tilknytning til stenrevet "Fyrsten", der ligger ved indsejlningen til Ishøj og Vallensbæk Havn.
I projektgruppen sidder Køge Bugt Stenrev, Ishøj Naturcenter og Ishøj Kommune. Projektet finansieres af hhv. Strandparken I/S og Ishøj Kommune, hvoraf sidstnævnte bidrager med 150.000 kr. via Naturmillionen.
2. Udsigtstårn, Holme Sø
Syd for Holme Sø etableres et udsigtstårn i samme design og stil som tårnet ved Lille Vejlesø. Tårnet forventes opsat i slutningen af 2025
Beslutningstema
Formanden orienterer om nye vedtægter og moderniseringen
Bilag
Sagsfremstilling
På bestyrelsesmødet den 8. april 2025 blev det besluttet, at regnskabet for 2024 kunne godkendes med forbehold for revisorgodkendelse.
Indstilling
at årsregnskab 2024 godkendes
Beslutning
Bestyrelsen godkender regnskab 2024, som sendes til digital underskrift.
Beslutningstema
Regnskabet for 2024 skal endelig godkendes og underskrives.
Bilag
Sagsfremstilling
Det er blevet besluttet, at der skal ansættes en anlægsprojektleder i Strandparken I/S til arbejdet med det kommunale fælles kystbeskyttelsesprojekt mellem Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Greve kommuner.
Projektlederen skal ansættes i efteråret 2025, og lønomkostningerne foreslås dækket af projektmidlerne, som de 4 kommuner i forvejen årligt betaler 1.7 mio. kr. ind til.
Lønomkostningerne budgetteres årligt til 0,6 mio kr.
Det forventes, at projektlederen ansættes tidligst pr. 1. oktober 2025.
Projektmidlerne for 2025 skal dermed dække lønomkostninger for 3 måneder, opgjort til 150.000 kr.
Projektmidlerne for 2026 skal dække et helt årsværk, 0,6 mio. kr. hvilket vil blive indarbejdet, når fordelingen af projektmidlerne for 2026 præsenteres på bestyrelsesmødet i september.
For projektmidlerne 2025 foreslår Sekretariatet at udskyde følgende projekt:
- Mindre cirkelbro ved Ringebæk Sø - 200.000 kr.
Der er tale om en egentligt udskydelse af projektet, og Sekretariatet lægger op til, at projektet realiseres for projektmidlerne i 2026.
Indstilling
at budgetændringer til budget 2025 og 2026 godkendes
Beslutning
Bestyrelsen godkender budgetændringer til budget 2025 og 2026.
Beslutningstema
Bestyrelsen orienteres om ændringer til budget 2025 og 2026
Sagsfremstilling
Alle berørte ejendomme langs Strandparkens matrikler i Greve Kommune, i alt 68 ejendomme, blev den 17. september 2024 orienteret om LIFA landinspektørers fastlæggelse af det registrerede skel.
I juni 2025 manglede der afklaring om fastlæggelse af skellet på 2 ejendomme. Fastlæggelse af skellet for de resterende 2 ejendomme skal ske via skelforretning, hvor en uvildig landinspektør fastlægger skellet efter sagsfremstilling fra begge parter og med inddragelse af tilgængeligt materiale om skellet; måleblade, luftfotos, byggesager m.m.
Der er afviklet skelforretning for 1 ejendom, og skelforretningen for den sidste ejendom afvikles i august.
Den afviklede skelforretning blev indledt på baggrund af, at den til Strandparken tilstødende grundejer påberåbte sig hævd på ca. 350 m2 af Strandparkens matrikel. Udfaldet blev, at der ikke kunne tildeles hævd på arealet.
Den til Strandparken tilstødende grundejer kunne ikke tiltræde skellet efter skelforretningen og har 8 uger til afgøre, om de vil tiltræde eller indbringe afgørelsen for domstolene.
Afslutning på indsats i Greve Kommune
Når skellet er fastlagt for alle ejendomme, udarbejdes nye måleblade til registrering i Geodatastyrelsen.
Herefter udsendes påbud til de ejendomme, hvor der stilles krav om reetablering af fysiske forhold, f.eks. at ulovligt plantede hække skal fjernes fra Strandparkens matrikel inden en given frist.
Håndhævelse i de øvrige kommuner
Der er opstartet en proces om at fortsætte håndhævelsesprocessen i resten af Strandparken.
Indstilling
at status om håndhævelse tages til efterretning.
Beslutning
Bestyrelsen blev orienteret om, at der ikke er store udfordringer med skelforholdene i Brøndby og Vallensbæk, men at borgere hovedsageligt slår græs og tagrør på Strandparkens arealer. Strandparkens naturarealer er ikke tiltænkt at skulle vedligeholdes som en almindelig græsplæne, da det forhindrer den ønskede natur og biodiversitet. Strandparken er derfor i proces omkring at kunne anmelde borgeres græsslåning som hærværk.
Orientering taget til efterretning.
Beslutningstema
Bestyrelsen opdateres på den igangværende håndhævelsesindsats
Sagsfremstilling
Strandparkens sekretariatschef giver en orientering fra brugergruppemødet mandag den 16. juni 2025.
Dagsorden var følgende:
- Udførte og kommende projekter
Orientering om projekter Indenfor områderne natur, friluftsliv og kyst. - Håndhævelse af matrikel i Strandparken
- Tagrørsindsatsen i Strandparken
- Opdatering på modernisering
- Input fra brugergruppen til Strandparkens drift og planlægning
- Gåtur med fokus på ny slåningsplan og kystbeskyttelse
Indstilling
at referatet fra brugergruppemødet tages til efterretning
Beslutning
Sekretariatet orienterede om, at brugergruppemøderne fungerer godt med gode input til naturtiltag.
Der har været mange positive tilbagemeldinger om moderniseringen af Sivstien, og Cyklistforbundet anser stien for acceptabel. Der blev ved bestyrelsesmødet forslået, at der opsættes et siddebræt langs stien ind mod søen.
Tagrørene i søerne spreder sig med op til 80 cm om året. Status på tagrørsindsatsen er, at der har været forsøg på at fjerne tagrør denne vinter, som ikke lykkes, da maskinerne ikke kunne håndtere dem på tilfredsstillende vis. Der er taget en beslutning om, at der skal bruges en langarmet gravemaskine til at trække tagrørene ind, hvorefter de trykkes lidt ind i brinken. Det sætter sig hurtigt og bliver omsat allerede inden den efterfølgende sommer. De grønne organisationer har sagt ok til dette. På sigt skal der kigges på pumperne ved de nordlige søer.
Referatet fra brugergruppemødet var ikke klar til bestyrelsesmødet, så dette sendes ud sammen bestyrelsesreferatet.
Orientering taget til efterretning.
Beslutningstema
Kort referat fra brugergruppemøde den 16. juni 2025
Bilag
Sagsfremstilling
Kommunerne besluttede i slutningen af 2023 at gå sammen om at lave en fælles Naturplan for Strandparken. Det skete som en del af kommunernes input til særloven for Strandparken.
I 2024-2025 har kommunerne fået gennemført registreringer af Strandparkens beskyttede natur, herunder særlige og beskyttede arter. Naturplanen er påbegyndt i foråret 2025 og bliver færdiggjort i løbet af sommeren og efteråret, så den kan behandles politisk i slutningen af 2025.
Naturplanen skal formidle, hvad det er for en natur, man kan møde i Strandparken, og hvordan den hænger sammen. Planen skal give et helhedssyn på balancen mellem benyttelse og beskyttelse, og hvordan den sikres i fremtidens Strandpark. Naturplanen er ikke bundet op på en lov og er igangsat på kommunernes eget initiativ, derfor er der ingen formelle krav i forhold til offentlige høringer, frister, indberetning mv.
De lokale grønne organisationer og kommunernes naturvejledere er inddraget i arbejdet med indsamling og formidling af viden om naturen i Strandparken. Under den indledende dialog opstod idéen om at afholde Bioblitz i Strandparken. Kort fortalt er Bioblitz en intensiv registrering af biologisk aktivitet i et udvalgt område inden for en kort periode.
Registreringer kan gøres af både eksperter og interesserede uden faglig baggrund. I Strandparken er målet at få de biologiske fund indberettet i Arter.dk, som er en offentlig registreringsportal for alle.
Naturvejlederne i Ishøj, Vallensbæk, Brøndby og Hvidovre afholder Bioblitz i Strandparken med skoler og institutioner på hverdage i uge 35. Greve deltager i et andet projekt (Naturfag på tur) med støtte fra Villum Fonden. De lokale, grønne organisationer afholder Bioblitz for offentligheden den 30. august 2025. Der er også planlagt en Bioblitz i uge 22 i 2026 (maj).
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning
Orientering taget til efterretning.
Beslutningstema
Den fælles Naturplan for Strandparken færdiggøres i løbet af sommeren og efteråret, så den kan behandles i byråd og kommunalbestyrelser i slutningen af 2025. Kommunerne afholder Bioblitz i Strandparken med skoler og institutioner i uge 35, og de grønne organisationer afholder Bioblitz for offentligheden den 30. august 2025.
Beslutning
Ingen punkter.
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne.
Beslutning
Godkendt