Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 3. december 2024 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Sydengen var et lille erhvervsområde, som opstod i 1960’erne, og har i en årrække været under omdannelse fra erhvervsområde til boligområde. I dag er der opført 550 boliger, og yderligere 272 boliger er under opførelse. Der kan være omkring 1.100 boliger i området, når de sidste arealer er omdannet. Udviklingen i området og planerne for omdannelsen er beskrevet i Helhedsplan Sydengen 2022, vedtaget af Byrådet i september 2022.

Grundet omdannelsen fra erhvervs- til boligområde er det nødvendigt at ændre regn-, drikke- og spildevandssystemerne. Det er også nødvendigt at ændre Industrivangen og Industriskellet samt et stykke af Fasanvangen og Fasanskellet til de nye trafikale behov og klimaudfordringer. Ishøj Kommune gennemfører vejomdannelsen i et projektsamarbejde med Ishøj Forsyning. Projektet Sydengen omfatter også etablering af en grøn plads på adressen Industriskellet 10, centralt i Sydengen med plads til rekreative aktiviteter og et regnvandsbassin. Ishøj Kommune ejer matriklen, hvor pladsen vil blive opført. I dag udlejer kommunen arealet til en virksomhed. Arbejdet forventes at starte i slutningen af 2025 og afslutte medio 2028.

Forslag til omdannelse af veje

Administrationen fremlægger tre forskellige forslag for Industrivangen og to forskellige forslag for Industriskellet for omdannelsen af vejene i Sydengen. Forslagene bygger videre på principperne fra Helhedsplan Sydengen 2022 som forudsætning for udbygning med flere boliger og fremtidig klimasikring. Klimasikringen består i, at der etableres grøfter (wadier) og regnvandsbede ved vejene, som kan rumme større mængder af regnvand, og som renser vejvandet.

Helhedsplanen lægger op til, at de kommunale veje i Sydengen i højere grad bruges til klimasikring fremfor parkering. I dag kan op til 125 biler parkere på Industrivangen, og der er 17 parkeringsbåse på Industriskellet. I de tre forslag er pladsen til parkering reduceret kraftigt i forhold til i dag og ifølge en ny parkeringsundersøgelse, er der tilstrækkelig parkeringskapacitet i området på de private matrikler.

Vejene skal laves om, så de bedre kan rumme både fodgængere og cyklister, og så trafikafviklingen skal ske under hensyn til de bløde trafikanter. Forslagene følger helhedsplanens principper om, at cyklister skal ledes til Banestien eller til cykelstierne på Ishøj Strandvej, og gående skal kunne krydse området via en central grøn plads, som forbinder boligområderne til Banestien.

Forslag til Industrivangen

  • I forslag 1 er fokus på begrønning. Der er fortov i en side af vejen, og der afsættes plads til seks parkeringsbåse. I dette forslag prioriteres det grønne, afvanding og cyklisternes forhold højest, der er flere træer, større grønne øer og der er mere fartdæmpning i dette forslag i forhold til de to andre.
  • I forslag 2 er der i højere grad fokus på parkering. Der er fortov i en side af vejen og der afsættes plads til 28 parkeringsbåse. Ud af de tre forslag prioriteres parkering højest i dette forslag, samtidig med at der er plads til grønt.
  • I forslag 3 har fokus på fortove på begge sider af vejen og omfanget af grønt er derfor lidt mindre end i de to andre forslag. Ud af de tre forslag prioriteres fortove og tilgængelighed højest i dette forslag.

Forslag til Industriskellet

  • Forslag 1 og 2 er ens for Industriskellet. Der er fokus på begrønning og fortov i en side af vejen, og der er afsat plads til seks parkeringsbåse. I dette forslag prioriteres det grønne og afvanding højest.
  • I forslag 3 er der fokus på fortove på begge sider for begge veje og omfanget af grønt er derfor lidt mindre. I dette forslag prioriteres fortove og tilgængelighed højest.

Input fra boligforeningernes bestyrelser
Den 24. oktober 2024 blev der afholdt et dialogmøde med repræsentanter fra boligforeningernes bestyrelser i Sydengen for at drøfte de tre forslag, der var på tegnebrættet. Alle bestyrelser var enige om, at vejene bør omdannes for at øge trafiksikkerheden og forbedre forholdene for de bløde trafikanter og for bilisterne. De var også enige om at, at de gerne vil have mere grønt og mindre asfaltering på og ved vejene i området.

  • Industrivangen: Tre bestyrelser valgte forslag 2 med fokus på parkering og to bestyrelser valgte forslag 1 med fokus på begrønning. Ingen pegede på forslag 3.
  • Industriskellet: Alle bestyrelser valgte forslag 1(2) med fokus på begrønning.

Administrationens anbefaling

Administrationen anbefaler byrådet, at vælge forslag 2 med fokus på parkering for Industrivangen og forslag 1(2) med fokus på begrønning for Industriskellet. Anbefalingen er i tråd med boligforeningernes bekymring i forhold til reduktionen af parkeringspladser på Industrivangen og ønsket om mere grønt end i dag for begge veje.

Parkeringstælling

Det samlede antal parkeringspladser i området er cirka 1.000 pladser i dag og vil blive cirka 1400 pladser ved fuld udbygning af boliger i området, som forventes at være omkring år 2032-35.

Administrationen har fået udført en parkeringstælling for at belyse parkeringssituationen i Sydengen. Tællingerne blev udført hen over flere dage i august 2024 og viste, at der i gennemsnit kun var mellem 30-40 % af parkeringspladserne i området, der var i brug. Det var ledige pladser i området også på spidsbelastningstidspunkter som ved fredagsbøn.

Ifølge optællingen har butikkerne i Sydengen 181 parkeringspladser og boligområderne har 584 pladser, disse pladser indgår i beregningen af parkeringskapaciteten. Undersøgelsen peger på, at der er parkeringskapacitet nok i området, og at parkeringsmulighederne kan udnyttes mere effektivt. En tidligere parkeringsundersøgelse (2019) viste også, at der er nok parkeringspladser i området. Det vil, ud fra et bæredygtighedssynspunkt, derfor ikke være hensigtsmæssigt at etablere flere parkeringspladser i området, selv med den eksisterende plan for udbygning af boliger.

Siden parkeringsundersøgelsen blev udført har Ishøj Mevlana Moské, på Industriskellet 4, opkøbt grunden på adressen Industriskellet 6 med henblik på at etablere parkeringspladser. Det vurderes, at der er mulighed for at etablere ca. 80 parkeringspladser på grunden.

Økonomi

I 2022 blev der ansøgt om 10,6 mio. kr. i projektmidler til Projekt Sydengen. Bevillingen er godkendt i Byrådet april 2022. Af disse midler er der brugt 0,9 mio. kr. til rådgiverudbud, projektering og undersøgelser. Projektet har ændret sig siden 2022, dette gør sig også gældende for de økonomiske forudsætninger, der ligger til grund for den oprindeligt afsatte bevilling på 10,6 mio. kr. Det betyder, at projektet i dag er udenfor den bevillingsmæssige ramme.

De ændrede forudsætninger, som medfører stigningen i projektøkonomien, handler blandt andet om:

  • Nedrivning af bygningen på den grønne plads ca. 2,0 mio. kr.
  • Uforudsete udgifter på 30 % af entreprenørudgifterne ca. 4,8 mio. kr.
  • 30 broer over grøfter ca. 1,2 mio. kr. (hvilket er en fordobling ift. det oprindelige overslag)
  • Der er sket en prisudvikling (stigning) på anlæg af veje på 11 % fra 2022 til 2024 ca. 1,1 mio.kr.

På baggrund af rådgivers projektering og de udførte undersøgelser er anlægsoverslaget revideret. Det reviderede overslag viser, at de samlede projektudgifter anslås til at ligge mellem 17,0 -26,0 mio. kr. Det beskrives nærmere i bilag "Faktorer der påvirker projektøkonomien".

Projektets økonomi påvirkes ikke væsentligt af hvilke forslag, der vælges til omdannelsen af vejene.

Bevillingsplan og driftsmidler
Der vil blive ansøgt om de yderligere midler til projektet i slutningen af 2025. Bevillingen kan ikke nå at komme med i budgetforhandlingerne for 2026, da administrationen først får entreprenørtilbud ind i starten af oktober 2025.

Administrationen vil fremlægge en bevillingsplan i forbindelse med ansøgningen om tillægsbevilling til gennemførelse af projektet og ansøgning om bevilling til afledte driftsudgifter.

Indstilling

at byrådet vedtager at vælge forslag 2 med fokus på parkering til Industrivangen og forslag 1 med fokus på begrønning til Industriskellet i Sydengen.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til valg af løsningsforslag for omdannelsen af vejene Industrivangen og Industriskellet i Sydengen.

Bilag

Sagsfremstilling

Som del af hhv. Ishøjs DK2020-Klimaplan 2050 og den seneste Planstrategi 2024-2036 indgår, at der inden 2024 skal igangsættes udarbejdelsen af en mobilitetsstrategi for kommunen. En mobilitetsstrategi er en samlet vision og plan for mobiliteten i kommunen, som både omhandler vejnet, stinet og kollektiv trafik samt adfærdsmæssige tiltag. Strategien kan introducere nye ambitioner og tiltag på mobilitetsområdet, samt give retning og sammenhæng mellem igangværende indsatser – som bl.a. DK2020-klimaplanen, trafiksikkerhedsplanen og støjhandlingsplanen - og kan ligeledes indeholde både større forslag til langsigtede strukturændringer og konkrete forslag til mikrohandlinger. Strategien skal understøtte byrådets vision 2035 blandt andet ift. ”Sunde og aktive liv” samt ”Lokalt ansvar for klima, natur og miljø.”


Som det er kortlagt i klimaplanen, er transportsektoren den største udleder af CO2 i kommunen. Kommunen har også store potentialer ift. en forbedring af kommunens sundhedsprofil, og trafikstøj er en stor udfordring. En mobilitetsstrategi kan således også medvirke til at se på, hvorledes kommunens trafikale netværk kan videreudvikles, så det er så fleksibelt og let tilgængeligt som muligt, så flest mulige tilvælger andre trafikformer end fossilbiler i deres daglige transport fx. ved de kortere ture. De trafikale forudsætninger kan også være afgørende, når kommunen omdanner eller planlægger nye byudviklingsområder, så der allerede i planlægningen bliver set på, hvordan den fysiske udvikling understøtter, at nye tilflyttere vil tilvælge aktive transportformer, som bidrager til øget sundhed og mindre udledning af fossile brændstoffer.


Mobilitetsstrategien vil blive tænkt sammen med udmøntning af det kommende projekt om bedre skiltning og wayfinding i kommunen, som er en del af budgetaftalen for 2025.


Den kommende proces

Administrationen forventer, på baggrund af en mobilitetsanalysen, at kunne afholde en workshop for byrådet i forsommeren 2025, hvor visioner og temaer for mobilitetsstrategien i Ishøj vil blive drøftet.


På baggrund af workshoppen bliver strategien videreudviklet og konkretiseret i samarbejde med interessenter i løbet af 2025. Efter planen forventes den endelige mobilitetsstrategi vedtaget i første halvår 2026.


Økonomi

Udarbejdelsen af mobilitetsstrategien afholdes inden for de eksisterende økonomiske rammer, bl.a. med medfinansiering af klimahandlingsplanen.

Indstilling

at udarbejdelsen af en mobilitetsstrategi igangsættes.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Udvalget skal tage stilling til igangsættelse af arbejdet med en mobilitetsstrategi for Ishøj Kommune.

Sagsfremstilling

Teknik- og Bygningsudvalget orienteres om Ishøj Kommunes vinterberedskab, herunder om klassifikation af veje og stier, om den interne organisering, systemunderstøttelse og økonomi.

Ishøj Kommunes vinterberedskab består af en kombination af interne ressourcer og eksterne entreprenører. Det interne beredskab udgør grundstammen, og de eksterne entreprenører købes ind til supplerende opgaver og til ekstra beredskab. Beredskabet er styret af en udkaldsleder, der en uge ad gangen, har ansvaret for at aktivere beredskabet. I aften- og nattetimer udføres opgaven af medarbejdere, der er tilmeldt vintertjenesten. I dagtimerne supplerer alle øvrige driftsmedarbejdere med lokale indsatser.

Økonomi

Udgifter til vintertjeneste afholdes indenfor det afsatte budget.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Orientering om Ishøj Kommunes vinterberedskab

Bilag

Sagsfremstilling

EU's direktiver er rammelovgivning for EU's medlemsstater. De nyligt vedtagne revisioner af Energieffektiviseringsdirektivet og Bygningsdirektivet er således ikke direkte gældende for kommunen og borgerne, men for den danske stat. Kravene er dog så specifikke, blevet skærpet så meget og har så kort en deadline, at administrationen vurderer, at de er væsentlige at tage bestik af allerede nu.


Som noget nyt stiller EU nu krav til energirenoveringer og energieffektiviseringer af eksisterende bygninger. Tidligere trådte energikrav (og øvrige krav i bygningsreglementet) først i kraft ved større renoveringer. Fremover skal bygningerne optimeres, hvis de f.eks. har en vis størrelse eller ikke lever op til fastlagte minimumsstandarder. Det kan blive en stor opgave, også for Ishøj Kommune.


Der er krav til både offentlige ejendomme, private boliger og erhvervsbygninger. Det offentlige forventes at gå foran, men der er også krav til, at staterne sikrer energieffektivisering hos erhvervslivet og hos borgerne. I nærværende dagsordenspunkt og bilag fokuseres på kravene til kommunen som bygningsejer og bygherre. Kommunens rolle som myndighed forventes ikke at ændre sig ikke nævneværdigt, da selve sagsbehandlingen ikke står til at ændre karakter.


I direktiverne lyder de (væsentligste) nye krav som følger:

  • De 26% mest energikrævende offentlige bygninger skal være energirenoveret inden 2033. Det svarer til, at kommunen ikke må have bygninger med energimærke E eller værre i 2033. Allerede i 2030 skal bygninger med F og G være energirenoveret.
  • Inden 2028 skal der etableres (rentable) solenergianlæg på alle bygninger på over 2000m2. I 2029 er bygninger over 750 m2 inkluderet, og i 2031 er det alle bygninger over 250 m2.
  • Store og mellemstore bygninger skal inden hhv. 2026 og 2030 have installeret en bygningsautomatik, der opfylder en række omfattende krav. Dette krav er allerede indført i det danske bygningsreglement.
  • Hvert år skal energiforbruget i de offentlige bygninger reduceres med mindst 1,9 %. Dette krav gælder med tilbagevirkende kraft fra 2021, sådan at kommunen i 2027 skal have opnået 11,4 % energibesparelser.
  • Hvert år skal 3 % af offentlige bygninger over 250 m2 energirenoveres til såkaldte 'næsten energineutrale bygninger', hvilket svarer til energimærke B.
  • Derudover er der skærpelser af kravene til ladestandere og til at borgere, der lejer sig ind hos kommunen skal kunne fjernaflæse deres eget vand- og energiforbrug.


Alle kravene er uddybet i bilag 1. Her vurderes det også, hvor mange kommunale bygninger og kvadratmeter, der skal opfylde de enkelte krav, såfremt kravene indtræder i dansk lovgivning i den ordlyd, de har i direktiverne. Administrationen arbejder på at vurdere de økonomiske konsekvenser ved de forskellige krav. Kravene i direktiverne indgår desuden som inspiration for kommunens målsætninger på energiområdet, der revideres i forbindelse med Energihandleplan 2025.

Lovgrundlag

Det danske Bygningsreglement

Økonomi

Ingen

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget

Beslutningstema

Administrationen orienterer om nye EU-krav til bygningers energiforbrug. Kravene stammer fra EU's Energieffektiviseringsdirektiv og Bygningsdirektiv, der blev vedtaget i hhv. 2023 og 2024. Kravene indtræder forventeligt i den danske lovgivning ultimo 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Årshjul for Teknik- og Bygningsudvalget, se bilag 1.

Vedrørende forskelle i parkeringsrestriktioner
Der blev på Teknik- og Bygningsudvalgets møde tirsdag den 12. november 2024 spurgt til baggrunden for forskellen på parkeringsrestriktionerne på hhv. Broenge og Baldersbækvej. Forskellen er begrundet i den konkrete trafik på de to strækninger, hvor der på Broenge har været udfordringer, som har krævet restriktioner, samt henvendelser fra erhvervsdrivende på og ved Broenge med ønske om restriktioner. Gennerelt kører der flere lastbiler på Broenge i forhold til Baldersbækvej, hvilket kræver mere plads på vejarealet til at manøvrere ved ind- og udkørsel. Inden restriktionerne blev indført, parkerede mange af lastbilerne også på Broenge, hvilket resulterede i alvorligt forværrede oversigtsforhold og manøvremuligheder fx ved ind- og udkørsler for både lastbiler og almindelige personbiler. Ishøj Kommunes vejmyndighed etablerer som udgangspunkt så få restriktioner som muligt, for at sikre maksimal fleksibilitet og udnyttelse af kommunens offentlige veje. Forskellen i parkeringsrestriktionerne på de forskellige veje i erhvervsområdet er baseret på de konkrete trafikale forhold, som vurderes ved tekniske og faglige tilsyn og på baggrund af eksempelvis udregning af kørekurver og oversigtsforhold.

Status på AndelLumens gadebelysning i Ishøj

Status på landsplandirektiv

Status på landsplandirektiv for højspændingsstationen Lindehøj (Høje-Taastrup Kommune)

I vedlagte notat er givet seneste status for statens kommende landsplandirektiv for højspændingsstationen Lindehøj.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.