Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 8. april 2025 kl. 18.30
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Med budget 2023 blev der bevilliget 6,0 mio. kr. til renovering af fortovene i erhvervsområdet omkring Industribuen. Midlerne er frigivet med 2,0 mio. kr. årligt i 2024, 2025 og 2026, og arbejdet er opdelt i etaper.
I 2024 blev fortovene på begge sider af Industribuen renoveret ved at erstatte de hidtidige dobbeltrækkede flisebelagte stier med asfaltbelægning. Næste etape omfatter fortovene på Baldersbækvej, hvor der i dag er dobbeltrækkede fortove på begge sider af vejen.
Efter den oprindelige bevilling blev givet, er nettoprisindekset steget markant, hvilket betyder, at projektet ikke kan realiseres inden for den oprindelige ramme. Der er således to mulige scenarier for at gennemføre projektet. Begge scenarier medfører behov for tillægsbevilling.
- Scenarie 1: At gennemføre projektet som tiltænkt med udskiftning og genetablering af begge fortove. Gennemførelse kræver en tillægsbevilling på 0,8 mio. kr.
- Scenarie 2: At gennemføre udskiftning og retablering af fortovet i den ene side og fjerne fortovet i den anden side og erstatte det med beplantning. Gennemførelse kræver en tillægsbevilling på 0,5 mio. kr.
Da der er et begrænset antal fodgængere i industriområdet, og disse uden problemer kan benytte det ene fortov, anbefaler administrationen scenarie 2, dvs. at fjerne fortovet på den ene side af Baldersbækvej og i stedet etablere beplantning.
Fordele ved fjernelse af fortovet
- Ingen trafikale udfordringer: Kapaciteten på det tilbageværende fortov er tilstrækkelig til de bløde trafikanter.
- Understøtter biodiversitetsstrategien: Beplantningen vil bestå af græsser, stauder og mindre træer, der kræver begrænset vedligehold.
- Reduceret vedligeholdelse af fortov: Mindre behov for renholdelse og reparationer.
- Forbedret regnvandshåndtering: Fjernelse af ca. 1.400 m² befæstet areal fremmer nedsivning af regnvand.
De fjernede fliser genbruges til at etablere en ny bund, hvilket er nødvendigt, da den nuværende ikke kan bære et nyt fortov. Løsningen reducerer omkostninger og giver lavere CO2-aftryk. De gamle fortovsfliser knuses på kommunens materialeplads og omdannes til knust beton, som anvendes til at etablere en mere stabil bund end tidligere.
Fortovet på den modsatte side af Baldersbækvej bevares, da det har belysning og en dobbeltfortovsstruktur, hvilket sikrer gode forhold for fodgængerne.
Økonomi
Der er med budgetaftale 2023 bevilliget 2,0 mio. kr. i 2025 til renovering af fortovene på Baldersbækvej. Grundet omfattende prisstigninger kræves en tillægsbevilling på 0,8 mio. kr. for at gennemføre projektet som beskrevet i scenarie 1, og 0,5 mio. kr. at gennemføre projektet jf. scenarie 2. Det foreslås, at tillægsbevillingen finansieres af kassebeholdningen.
Indstilling
at scenarie 2 gennemføres,
at der gives en tillægsbevilling på 0,5 mio. kr., der finansieres af kassebeholdningen.
Beslutning
Tiltrådt med den bemærkning, at entreprise for 2025 udbydes med en option for arbejdet i 2026.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til udformning af projekt for renovering af fortove i industriområdet .
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har fået foretaget en støjkortlægning, som viser, at ca. 28 % af kommunens helårsboliger er belastet af vejstøj over Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier. Ca. 65 % af de støjbelastede boliger i kommunen er belastet af vejstøj fra Køge Bugt Motorvejen og Motorring 4. Det er Vejdirektoratet, som er den ansvarlige myndighed for de to motorveje, og derfor også er ansvarlig for støjbekæmpelsen langs disse veje. Knap 1000 boliger i Ishøj Kommune er belastet af trafikstøj over Miljøstyrelsens grænseværdier fra kommuneveje, hvor Ishøj Kommune har ansvaret for støjbekæmpelse.
Ishøj Kommune har i 2024 fået udarbejdet en støjhandlingsplan for at sætte rammerne for en indsats, som bidrager til at begrænse støjgenerne ved de støjbelastede boliger. Planen udpeger 10 konkrete strækninger, der kan arbejdes med og foreslår hvilke indsatser, der kan gennemføres for at opnå en støjreduktion fra de kommunale veje. De foreslåede indsatser i Støjhandlingsplanen er ikke finansieret.
Støjhandlingsplanen blev forelagt Klima- og Miljøudvalget og Byrådet i november 2024. I forbindelse med Støjhandlingsplanens behandling i Byrådet blev det ønsket, at støjbekæmpelsesindsatsen skulle samtænkes med allerede igangværende indsatser forbundet med slidlagsarbejder og trafiksikkerhed, der er finansieret med årlige bevillinger. Ydermere besluttede Byrådet at sende Støjhandlingsplanen i Teknik- og Bygningsudvalget med henblik på at få prissat og prioriteret initiativerne. Det blev samtidig besluttet at tildele op til 10 mio. kr. ekstra til støjreducerende tiltag med henblik på at finansiere udmøntning af Støjhandlingsplanen.
Administrationen har på den baggrund vurderet Støjhandlingsplanens foreslåede indsatser med henblik på at afklare, hvilke indsatser fra Støjhandlingsplanen, der med fordel kunne prioriteres og søges bevilling til. Hertil skal bemærkes, at ikke alle foreslåede indsatser fra støjhandlingsplanen kan realiseres indenfor de eksisterende puljemidler til trafiksikkerhed og udlægning af slidlag, heller ikke hvis der tilføres 10 mio. kr. ekstra til området.
Som udgangspunkt er alle midler i trafiksikkerhedspuljen i 2025 afsat til planlagte projekter, som udspringer af Trafiksikkerhedsplanen, forelagt for Teknik- og Bygningsudvalget i september 2024. Konkret udmøntning af puljen til trafiksikkerhed blev godkendt i Teknik- og Bygningsudvalget i marts 2025. Der er her en række indsatser for trafiksikkerhed, som bidrager til reduktion af støj, og understøtter de anbefalede tiltag i Støjhandlingsplanen. I de konkrete tilfælde er projekterne tænkt sammen, hvilket fx drejer sig om hastighedsnedsættelse på Ishøj Strandvej.
Støjreducerende belægning
I Støjhandlingsplanen er ’’Støjreducerende belægning’’ foreslået som virkemiddel til at reducere støjen. Administrationen har undersøgt muligheden for at anvende disse belægninger samt deres effekt. Der foretages stadig mange forsøg med forskellige typer af belægninger, som har støjdæmpende effekt. Moderne støjreducerende belægninger har en relativt stor effekt, denne falder dog med belægningens levetid. Samtidig er det påvist, at støjreducerende belægninger kun opnår den høje støjreducerende effekt på strækninger, hvor der køres med høj hastighed, fx motorveje. Støjreducerende belægninger vil derfor på mange af de berørte strækninger i Ishøj Kommune ikke kunne løse støjproblematikken, da der på disse køres med lav hastighed.
Administrationen vil derfor fremadrettet på baggrund af en konkret faglig vurdering, der baseres på trafikmængde, kørt hastighed, levetid og økonomi, vurdere hvilken type belægning, der skal udlægges på strækningerne, når der fremadrettet skal ske slidlagsrenovering. Konkret har administrationen således vurderet, at der i forbindelse med udmøntning af årets pulje til slidlag udlægges støjreducerende asfalt på Ishøj Søvej.
Administrationen anbefaler ikke, at der udskiftes slidlag, som er i god stand før tid, hvis ikke dette sker i forbindelse med ændring af vejens forløb. Dette for at sikre at de investeringer i belægninger, som kommunen allerede har gjort bevares, samt at kommunens CO2-aftryk ikke øges unødigt.
Prioritering af indsatser fra Støjhandlingsplanen
Administrationen har med udgangspunkt i projektporteføljen i Støjhandlingsplanen undersøgt, hvor der er sammenfald mellem Støjhandlingsplanen, trafiksikkerhedspuljen og puljen til udlægning af slidlag, så indsatser i støjhandlingsplanen meningsfuldt kan finansieres af eksisterende bevillinger. Samtidig har administrationen prioriteret og prissat samtlige indsatser, herunder vurderet hvilke projekter, der kan sættes i gang i indeværende år, og hvilke projekter, der kræver yderligere afklaring, for at kunne realiseres. Nedenfor listes de indsatser, som administrationen har prioriteret, og dermed foreslår gennemført i prioriteret rækkefølge. I prioriteringen har administrationen lagt vægt på at skabe støjreducerende effekt for flest mulige borgere. Finansiering af tiltagene sker via trafiksikkerhedspuljen, puljen til udlægning af nye slidlag samt ved at søge tillægsbevilling på 10 mio. kr. jf. Byrådets beslutning i november 2024. (Bogstavet ud for hvert projekt svarer til prioriteringen i støjhandlingsplanen)
En oversigt over samtlige projekter fra Støjhandlingsplanen, inklusive prioritering og prissætning, kan ses af bilag 2. En nærmere beskrivelse af projekterne findes i bilag 3, og et kort over indsatsernes fysiske placering findes i bilag 4.
- B) Ishøj Strandvej mellem Pileskovvej og Skovvej: Støjreducerende belægning samt for-screening ift. opsætning af støjskærm. Det skal bemærkes, at selve opsætning af støjskærm ikke kan realiseres, medmindre der tildeles yderligere anlægsmidler til området.
- C) Ishøj Strandvej nord for Ishøj Stationsvej: Hastigheden er reduceret til 60 km/t i januar 2025. For-screening, herunder trafikafviklingsanalyse, ift. mulighed for at gøre strækningen 2-sporet. Efterfølgende forventet realisering af projekt.
- D) Køgevej mellem byskiltene: For-screening med henblik på at kortlægge udfordringerne på strækningen, for at foretage et samlet, koordineret projekt.
- F) Ishøj Søvej ud for Østergården: Fartvisere på strækningen samt støjreducerende belægning.
- G) Ishøj Stationsvej ved Taastrup Valbyvej: Fartvisere på strækningen.
- J) Torslundevej fra Køgevej til Torslunde: Forundersøgelser af strækningen med henblik på trafiksikkerheds- og fartdæmpende tiltag i og omkring Torslunde. Efterfølgende forventet realisering af projekt.
De tiltag, der afhænger af for-screeninger, vil administrationen iværksætte hurtigst muligt. Hvis det er muligt at realisere yderligere tiltag end ovenstående liste for 2025, jf. beslutning i Byrådet i november 2024, vil der blive søgt en særskilt bevilling til disse.
Administrationen koordinerer løbende med Ishøj Forsyning ift. at sikre bedst mulig koordinering af de foreslåede slidlagsarbejder med Ishøj Forsynings projekter, hvorfor der kan ske ændringer. Koordineringen for indeværende år er foretaget.
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven.
Vejloven.
Økonomi
I administrationens foreslåede udmøntning af Støjhandlingsplanen, finansieres en del tiltag af trafiksikkerhedspuljen og slidlagspuljen jf. bilag 2, herudover lægges der op til at der gives en tillægsbevilling på 10,0 mio. kr. i 2025 fordelt som følger:
· til projekt B) For-screening af støjskærm på Ishøj Strandvej mellem Pileskovvej og Skovvej: ca. 100.000 kr., udlægning af støjdæmpende asfalt ca. 3,0 mio. kr.
· til projekt C) For-screening af Ishøj Strandvej nord for Ishøj Stationsvej: ca. 100.000 kr. inkl. forventet efterfølgende realisering, anslået 5-10 mio. kr.
· til projekt D) Køgevej mellem byskiltene: For-screening ca. 100.000 kr., udlægning af støjdæmpende asfalt ca. 2,2 mio. kr.
I alt 10,0 mio. kr. Udgiften inkluderer midler til ½ ÅV ressourceperson grundet kompleksiteten, tilsyn samt projektledelse, udbud, koordinering mv.
Indstilling
at den foreslåede udmøntning af støjhandlingsplanen godkendes,
at der gives en anlægsbevilling på 10 mio. kr. til finansiering af de prioriterede projekter, som finansieres af kassebeholdningen.
Beslutning
Tiltrådt.
Seyit Ahmet Özkan (L) afventer stillingtagen til sagen.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om den foreslåede prioritering af projektporteføljen i Støjhandlingsplanen for Ishøj Kommune kan godkendes, herunder tildele en anlægsbevilling med henblik på delvis udmøntning af indsatserne i Støjhandlingsplanen.
Bilag
Sagsfremstilling
Strandparken I/S er et tværkommunalt selskab, som ejes af de fem beliggenhedskommuner: Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Greve. Strandparken I/S ledes af en bestyrelse med fem medlemmer, der er udpeget af ejerkommunerne. Administration, drift og vedligeholdelse varetages i dag af Strandparken I/S’ sekretariat og driftsenhed. I forhold til den fremtidige kystsikring og modernisering af strandparken vil det være hensigtsmæssigt, at Strandparken I/S kan stå for hele anlægsdelen, hvilket dog ikke er muligt indenfor nuværende vedtægter.
Forslag til nye vedtægter for Strandparken I/S er vedlagt som bilag 1, 2 og 3. De gældende vedtægter er vedlagt som bilag 4, og bilag 5 indeholder en redegørelse for ændringer fra de gældende vedtægter til de nye.
De nye vedtægter for Strandparken I/S er udformet, så Strandparken I/S får kompetence til at påtage sig de anlægs- og driftsopgaver, som moderniseringsprojekterne og kystbeskyttelsesprojektet muliggør på Strandparkens arealer. Den efterfølgende drift af projekterne varetages af Strandparken I/S. I dag varetager Strandparken I/S alene ordinær drift og enkelte mindre projekter.
Formålet med de nye vedtægter er at sikre, at nye anlæg på Strandparken I/S arealer anlægges og driftes af Strandparken I/S, så der sikres den bedst mulige sammenhæng og kontinuitet i Strandparken på tværs af kommunegrænserne.
Herudover er der foretaget en generel opdatering af vedtægterne, så de svarer til gældende lov og praksis. Vedtægter er senest ændret tilbage i 2007. Det skete i forbindelse med, at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune trådte ud af Strandparken I/S og gik sammen om at eje og drive Amager Strandpark I/S. Da Frederiksberg og København trådte ud, var der ikke enighed om rammerne for udtrædelsesopgørelsen, og først i 2015 blev der truffet en endelig afgørelse af Statsforvaltningen, som dengang var myndighed. For at forebygge misforståelser og lange, juridiske forløb ved domstolene ved eventuelle fremtidige tvister, er bestemmelserne for udtræden og opløsning derfor foldet ud i forslaget til nye vedtægter, så rammerne gjort mere klare.
Tilsvarende sager om ændring af vedtægterne i Strandparken I/S bliver behandlet i kommunalbestyrelser og byråd i Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk og Greve kommuner. Vedtægtsændringerne fra Strandparken I/S kan kun gennemføres, hvis alle 5 kommuner godkender det fremlagte forslag.
Økonomi
Forslaget til nye vedtægter for Strandparken I/S indebærer i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune
Indstilling
at fremlagte forslag til nye vedtægter for Strandparken I/S godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til om udkast til nye vedtægter for Strandparken I/S kan godkendes.
Bilag
Sagsfremstilling
Det blev i maj 2024, i forbindelse med Teknik- og Bygningsudvalgets behandling af trafikbestilling 2025, besluttet at etablere en ny buslinje fra Ishøj Station til Torslunde og videre til Hedehusene Station. Bussen vil begynde at køre fra det køreplansskifte, som træder i kraft i juni. Den nye buslinje vil i Ishøj og Ishøj Landsby benytte de eksisterende stoppesteder, hvorfor der kun vil ske en tilføjelse af en køreplan på disse.
I Torslunde skal der etableres stoppesteder, som bussen kan betjene. Stoppestedernes placering er blevet udvalgt i dialog med Movia på baggrund af en faglig vurdering af parametre som gåafstande, trafikal infrastruktur som sideveje og stikveje, samlingssteder, som i dette tilfælde kirken mm. Målet er at sikre god service af borgerne i Torslunde. Derfor oprettes 4 nye stoppesteder på strækningen i og omkring Torslunde. Se bilag 1 for den omtrentlige placering af stoppestederne. Administrationen er ved at afklare den præcise placering af stoppestederne med Politiet fx ift. ændring af vejafmærkning, trafikale forhold og lignende.
Den eksisterende vendeplads ved Solhøj anvendes som et stoppested for den nye linje, og derudover oprettes to stoppestedspar i Torslunde by ved hhv. Kirken og nær Ellekilde, samt et ved kommunegrænsen til Høje-Taastrup. På vendepladsen ved Solhøj er der et busskur af ældre dato, og der vil skulle opsættes en rørstander, som køreplanerne kan hæftes på, og som Movia sætter top på. Se bilag 2 for eksempel på rørstander i Ishøj Kommune. De øvrige stoppesteder i og omkring Torslunde markeres som udgangspunkt med en rørstander. Busstoppestedet ved kommunegrænsen til Høje-Taastrup kræver potentielt anlæg af et mindre areal, hvorfra passagerer kan stige af og på. Dette afhænger dog af den trafikale vurdering, og dialogen med Politiet. Udgifter til dette, inkl. reparation af buslæskuret på vendepladsen ved Solhøj og udbedring af belægningen, afholdes inden for den eksisterende bevilling.
Lovgrundlag
Færdselsloven
Økonomi
Midlerne til etablering af stoppestederne afholdes af den eksisterende bevilling til drift af den nye buslinje på i alt 3,0 mio. kr..
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Teknik- og Bygningsudvalget orienteres om, hvor busstoppestederne i og omkring Torslunde placeres.
Bilag
Sagsfremstilling
På budgetseminaret den 5. marts 2025 blev der givet en status på kommunens økonomiske situation og udvikling. Derudover blev der drøftet fokusområder, som skal indgå i administrationens budgetarbejde som forberedelse af oplæg til budget 2026 - 2029.
Den økonomiske status er på nuværende tidspunkt ikke kendt, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt i juni måned.
På trods af de mange usikkerheder, der foreligger, er det administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog, der dels kan håndtere eventuelle budgetmæssige ubalancer, og dels kan håndtere eventuelle politiske ønsker til budget 2026. Det er vurderingen, at et rådighedskatalog vedr. servicerammeudgifterne på 10 mio. kr., vil kunne indgå i det politiske drøftelser som grundlag for at overholde servicerammen, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Administrationen fremlagde nedenstående fordeling på budgetseminaret, og efterfølgende for Økonomi- og Planudvalget. Modellen for fordeling af fagudvalgenes bidrag til rådighedskataloget blev godkendt. Modellen tager afsæt i fagudvalgenes andel af servicerammen i budget 2025, korrigeret for enkelte ikke påvirkelige poster, som fx udgifter til tjenestemandspensioner.
Udvalg | Andel af 10 mio.kr. (1.000 kr.) |
Økonomi- og Planudvalget | 1.860 |
Teknik- og Bygningsudvalget | 870 |
Klima- og Miljøudvalget | 50 |
Børne- og Undervisningsudvalget | 3.810 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 420 |
Social- og Sundhedsudvalget | 2.880 |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | 110 |
I alt | 10.000 |
I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i april og maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres. På udvalgsmøderne i april skal der tages en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget. På udvalgsmøderne i maj konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Der arbejdes henimod, at der på udvalgsmøderne i maj træffes beslutning om, hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger. I nogle fagudvalg kan det blive nødvendigt at inddrage mødet i juni.
Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2026:
- 16. juni - Deadline for indmeldelse af rådighedsforslag med udfyldte skemaer til Økonomistyring og Analyse.
- 24. juni - Temamøde for Byrådet og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2025.
- 24. juni - Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog med henblik på udsendelse til høring medio august.
- 15. august - Budgetmaterialet sendes til høring i råd, nævn og MED-udvalg med høringsfrist den 4. september.
Indkomne høringssvar udsendes til Byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.
Lovgrundlag
Økonomisk Politik for Ishøj Kommune samt den vedtagne budgetprocedure 2026 - 2029.
Økonomi
Materialet vedr. budget 2026 - 2029 fremlægges i forbindelse med høringen i sidste halvdel af august 2025.
Indstilling
at der træffes beslutning om, i hvilken retning administrationen skal arbejde med rådighedskataloget, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret på udvalgsmødet i maj.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 17. marts 2025 besluttet, at der i forbindelse med budget 2026 udarbejdes et rådighedskatalog på 10,0 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2026.
Arbejdet blev igangsat på Økonomi- og Planudvalgets møde i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april og maj. På udvalgsmøderne i april - maj drøfter udvalgene budget 2026 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.
Sagsfremstilling
Årshjul for Teknik- og Bygningsudvalget, se bilag 1.
Besøg i Brohuset
Oprindeligt var planen, at Teknik- og Bygningsudvalget skulle på rundvisning i Brohuset i forbindelse med mødet i april.
Rådgiver vurderer, at der er en sikkerhedsmæssig risiko ved et besøg i denne fase i byggeriet, og rundvisningen udskydes derfor til mødet i maj.
Natkørsel på linje 400S
Region Hovedstaden har besluttet, at bus 400S, som har start/endestation ved Ishøj Station, skal have natdrift i weekenden fra 29. juni. Det er en god nyhed for Ishøj Kommunens borgere, og deres muligheder for at benytte kollektiv transport – også i nattetimerne.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.