Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 8. oktober 2024 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
De to boligbyggerier er opført i 2021 i henhold til lokalplan 1.88 Ørnekærs Vænge Syd, som blev vedtaget i januar 2020. Planklagenævnet ophævede efterfølgende medio december 2021 Ishøj Kommunes afgørelse om, at der på baggrund af miljøscreeningen ikke skulle udarbejdes en egentlig miljørapport, idet kommunen med baggrund i bygherres oplysninger og vurdering anså støjudfordringerne løst med støjvold og lokale støjafskærmningstiltag. Nævnet vurderede, at der skulle udarbejdes en egentlig miljørapport, der beskriver planens potentielle miljøpåvirkninger ift. trafikstøj, idet Miljøstyrelsens grænseværdier for støj var overskredet på en del af lokalplanområdet. Den hidtidige lokalplan blev ligeledes ophævet. Administrationen har på den baggrund udarbejdet et nyt forslag til lokalplan 2.04, Kommuneplantillæg nr. 5 samt en tilhørende miljørapport for de området. Klima- og Miljøudvalget vil parallelt skulle tage stilling til, om miljørapporten kan sendes i høring.
Ny beregning af trafikstøj
I forbindelse med udarbejdelsen af miljøvurderingen af lokalplanforslaget har kommunen fået foretaget en ny beregning af trafikstøjen. Den adskiller sig ved at vise en større støjpåvirkning end den beregning, som lå til grund for den hidtidige lokalplan. Ændringerne skyldes bl.a. fejl i beregningen af trafikstøj fra bygherre, idet en del af motorvejsstrækningen ikke indgik, og at der ikke var beregnet en 10 års fremskrivning ift. trafikstigningen. Derudover er der sidenhen sket en nedskrivning i vurderingen af effekten af den støjdæmpende asfalt hos Vejdirektoratet.
Lokalplanforslaget
Lokalplanforslaget muliggør rækkehusbyggeri i to etager i den nordlige del af lokalplanområdet. Alle boliger er opført i lyse facadesten og har private for- og baghaver. Rækkehusene opfylder kommuneplanens krav om 1,5 parkeringsplads pr. bolig.
Endvidere muliggør lokalplanforslaget et etagebyggeri i tre etager i den sydligste del af lokalplanområdet. Byggeriet er opført som en trelænget bebyggelse i tre etager placeret i en U-form omkring en glasoverdækket vinterhave med en glasfacade mod nordøst.
Lokalplanen har fokus på at sikre grønne fælles friarealer og forbindelser til Ørnekærs Vænge, fredskov og den grønne kile syd for området. Derudover sikres det med lokalplanen, at trærækken ud mod Ørnekærs Vænge bevares, og at der syd for etagebebyggelsen bliver plantet grupper af træer, som skaber en varieret natur- og landskabsoplevelse. Alle disse grønne løsninger er i dag etableret.
I lokalplanen er der fastsat en bestemmelse om, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier skal overholdes på facader og opholdsarealer. Lokalplanen muliggør, at der kan anvendes hegn og andre faste konstruktioner i det omfang, at det er nødvendigt for at sikre området. Løsningerne skal være ensartede for hver bebyggelse.
Administrationen har afholdt møde med den berørte grundejerforening for Ørnekærsvænge Syd om lokalplanforslaget. Høringsområdet foreslås fastsat til Ørnekærs Vænge og Vibeholms Vænge.
Hvis udvalget tilslutter sig indstillingen vil lokalplanforslaget blive sendt i høring i en 8 ugers periode. Det foreslås, at hvis der ikke modtages væsentlig indsigelser i høringen uddelegeres beslutning om den endelige vedtagelse til Teknik- og Bygningsudvalget.
Den digitale udgave af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg kan tilgås via nedenstående links:
Forslag til kommuneplantillæg: https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?TillaegId=28
Lokalplanforslag: https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?LokalplanId=115
Miljørapport: https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/media/bhxiresh/miljoerapport-for-oernekaers-vaenge-syd-plus-bilag.pdf
Lovgrundlag
Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer samt af konkrete projekter.
Økonomi
Planforslaget har ikke direkte økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.
Indstilling
at forslag til lokalplan 2.04 og kommuneplantillæg nr. 5 sendes i offentlig høring i en periode på 8 uger.
at byrådet uddelegerer beslutning om endelig vedtagelse af lokalplanforslaget og tilhørende kommuneplantillæg til Teknik- og Bygningsudvalget, medmindre der modtages væsentlige høringssvar i høringsperioden.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om at sende forslag til lokalplan 2.04 for Ørnekærs Vænge Syd og kommuneplantillæg nr. 5 i høring i 8 uger. Lokalplanforslaget har til formål at lovliggøre etagebebyggelsen, Bovieran, med 55 seniorboliger samt 12 rækkehuse i den sydlige del af boligområdet Ørnekærs Vænge.
Bilag
Sagsfremstilling
Formålet med BO2 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i "Bilag 1. Forventede afvigelser BO2 2024", og "Bilag 2. Fagudvalgsoversigt - afvigelser" viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.
Servicerammen
Det samlede resultat af BO2/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Det forventede regnskabsresultat dækker over en række større merforbrug på Social- og Sundhedsudvalgets (SSU) områder og Børne- og Undervisningsudvalgets (BUU) områder, som modsvares af forventede mindreforbrug på Økonomi- og Planudvalgets (ØPU) centrale puljemidler. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.
SSU forventer et merforbrug på serviceudgifter i budget 2024 på 19,2 mio. kr., hvoraf 8,7 mio. kr. skyldes Parallelsamfundslisten. De væsentligste årsager til det forventede merforbrug er en tilgang af fem udgiftstunge sager til forebyggende indsatser samt en aktivitetsstigning til aktivitets- og samværstilbud. SSU's forventede merforbrug, foruden udgifter til parallelsamfundslisten, er 10,5 mio. kr. hvilket er en reduktion i forhold til budgetopfølgning 1, hvor udvalget forventede et merforbrug på 16,6 mio. kr.
BUU forventer et merforbrug på serviceudgifter på 3,6 mio. kr. i budget 2024, foruden et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. på udgifter til parallelsamfundslisten. Merforbruget dækker over et merforbrug på 9,5 mio. kr. på det specialiserede børneområde og familieområdet. Disse merforbrug kompenseres delvist af mindreforbrug på det almene folkeskole- og dagtilbudsområde, hvor der forventes et mindreforbrug på 5,9 mio. kr.
På ØPU's områder forventes et mindreforbrug på serviceudgifter på 10,6 mio. kr. Årsagen til det forventede mindreforbrug skal findes ved, at en række centrale puljer ikke forventes udmøntet.
Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 16,6 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes langt overvejende refusioner fra særligt dyre enkeltsager.
Anlæg
Det forventes et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede.
Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)
Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling, kan ses i "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".
Parallelsamfundslisten
På BUU's områder, skoler og dagtilbud, blev der på BUU's møde d. 8. februar 2024 bevilget 7,1 mio. kr. til merudgifter som følge af Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Ved budgetopfølgning 2 forventes der at skulle anvendes 4,4 mio. kr., og der forventes således et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. På SSU's områder, botilbud for voksne, forventes et merforbrug på 8,7 mio. kr. grundet de skærpede anvisningskriterier ved optag på parallelsamfundslisten. Det forventes således, at parallelsamfundslisten genererer merudgifter for Ishøj Kommune for 6,2 mio. kr. De samlede afvigelser kan ses i "Bilag 4. Forventede afvigelser - Parallelsamfundslisten".
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Økonomi
Der foretages budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, jævnfør "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".
Fagcentre, som forventer merforbrug arbejder på at skabe budgetbalance hen imod årets afslutning, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Indstilling
at Budgetopfølgning 2/2024 tages til efterretning
at der gives tillægsbevillinger til budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter jf. Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byråd
Beslutningstema
Det samlede resultat af budgetopfølgning 2 (BO2) pr. 31. august 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes parallelsamfundslisten. Derudover forventes et mindreforbrug udenfor servicerammen på 16,6 mio. kr. Anlægsniveauet forventes ikke at kunne realiseres fuldt ud i 2024, og der forventes derfor et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlæg.
Administrationen indstiller at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter med henblik på at opnå et mere retvisende budget 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune indgik i 2015 en revideret brugsretsaftale med Ishøj Havn, herunder en aftale om helårsbeboelse i husbåde i Ishøj Havn. I brugsretsaftalen er der lagt op til genforhandling mhp. modernisering hvert 10. år, og derfor i 2025. Administrationen har derfor igangsat et arbejde for at arbejde hen imod en revidering af aftalen. Som bilag til aftalen er det aftalt, at der tillades max 20 husbåde i havnen, og at der max kan gives tilladelse til husbåde for et år ad gangen. Det er havnebestyrelsen, som behandler ansøgning herom. I aftalen fremgår desuden, at husbådene skal være i forsvarlig stand – og kunne sejle med egen kraft. Aftalen kan opsiges af kommunen med 1 års varsel og fremgår af bilag 1.
Social- og Boligstyrelsen har i juli 2024 oplyst overfor administrationen, at husbåde til helårsbeboelse skal leve op til regler om bolig i bygningsreglementet, og derfor kræver en byggetilladelse på samme måde som en almindelig bolig til helårsbeboelse, herunder en ibrugtagningstilladelse. Der er ikke udstedt byggetilladelse til de pågældende 20 husbåde, som pt. er beliggende fast i havnen, og de er derfor ud fra lovens forstand ikke godkendt til helårsbeboelse.
Administrationen er bekendt med, at havnebestyrelsen hidtil har udtrykt ønske om, at der ikke blev tilladt helårsbeboelse i havnen med henvisning til, at havnen er en lystbådehavn. Området er omfattet af lokalplan 1.54. Af § 3.1 fremgår, at lokalplanområdet anvendes til havneformål (lystbådehavn, klubhuse og havnerelaterede erhverv).
Udover den manglende byggetilladelse har der gennem tiden været en række udfordringer med helårsbeboelse i husbåde i havnen. Det omhandler bl.a. et væsentligt højere strømforbrug pga. installerede varmepumper, som kablerne i området ikke er gearet til, støjklager fra husbådene ift. de omkringliggende erhverv, store renovationsudgifter for kommunen samt håndtering af spildevand. Udledning af spildevand til havnen er ikke tilladt iht. loven. Trods dette ses der i Ishøj Havn en voldsom algeopblomstring omkring bådene, og især i områder, hvor der ligger husbåde. Algeopblomstring er et tegn på et forøget indhold af kvælstof i vandet, der igen tyder på udledning af spildevand fra bådene. Vandkvaliteten i havnen vil kunne forbedres betydeligt, hvis der ikke var beboelse, med deraf medførende ulovlig udledning af spildevand.
Administrationen er desuden blevet oplyst af havnefogeden, at der udover de omtalte 20 tilladte husbåde er ca. 30 både, som bebos helårligt ulovligt, dvs. uden tilladelse og uden at have folkeregisteradresse på båden.
Administrationen kan oplyse, at husbåde med helårsbeboelse ikke er tilladt i bl.a. Brøndby Havn, Vallensbæk Havn, Greve Marina, Hvidovre Havn og Mosede Havn.
Administrationen foreslår, at det ligesom i de nævnte andre Køge Bugt havne ikke skal være tilladt at have husbåde i Ishøj Havn. Hvis indstillingen vedtages, foreslås, at kommunen opsiger den et årige aftale om husbåde med havnen pr. 1. januar 2026 og går i dialog med havnebestyrelsen om opsigelsen af husbådeejerne.
Hvis indstillingen ikke tiltrædes, vil husbådene skulle overholde gældende regler i bygningsreglementet. Det er administrationens umiddelbare vurdering, at langt størstedelen af bådene ikke vil kunne opfylde dette, hvilket vil nødvendiggøre enten en større fysisk lovliggørelse eller påbud om, at de ikke anvendes til beboelse, og deraf efterfølgende tilsyn, gentagne påbud, politianmeldelse mv. Det forventes at betyde et væsentligt ressourcetræk for kommunens byggesagsbehandling, hvilket kan betyde længere sagsbehandlingstid for øvrige byggesager. I forhold til de yderligere ca. 30 husbåde, som er i strid med brugsretaftalen, vil administrationen gå i dialog med havnebestyrelsen om, hvordan dette fremover undgås. Dertil kommer, at der evt. også vil være behov for ny lokalplan som tillader husbåde, og tilhørende miljøvurdering, hvor der kan vise sig evt. udfordringer ift. støj fra de nærtliggende virksomheder. Endvidere vil administrationens skulle se på forsyningsudfordringer i havnen og en ændret medbetaling fra husbådeejere ift. renovation mv..
Andre regler, der gælder
Udover regler om byggetilladelse vil husbådene også skulle godkendes af Søfartsstyrelsen mhp. dens konstruktion, herunder flydeevne og stabilitet mv.. Det er den enkelte husbådeejer, som er forpligtet til at opnå den nødvendige godkendelse. Ordningen varetages af autoriserede personer, som på samme måde som bilsyn, er autoriseret til at godkende og foretage syn. Ifølge reglerne fra Søfartsstyrelsen skal der ligeledes være et bundsyn hvert femte eller tiende år alt efter bådtype. Husbåde, som enten anvendes erhvervsmæssigt, eller husbåde på eller over 20 BT (bruttotonnage), der anvendes til privat bolig skal endvidere registreres i skibsregisteret via Søfartsstyrelsen.
Videre forløb i havnen
Brugsretsaftalen mellem Ishøj Kommune og Ishøj Havn omfatter en række forhold, herunder brug af arealer, renovation mv. Aftalen vil skulle revideres i 2025, og der er derfor igangsat et arbejde for at skabe klarhed over de eksisterende forhold i havnen, herunder ift. administration, brug af arealer, forsyning og renovation mv. Dette skal på sigt sikre en mere klar arbejdsdeling mellem kommune og havn og sikre, at regler og retningslinjer overholdes med den nye aftale. Byrådet forventes at få forelagt udkast til ny aftale i løbet af første halvår 2025.
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelseslovens § 27 stk. 1
Byggeloven, herunder Bygningsreglementet
Lov om Sikkerhed til Søs
Økonomi
Der er ikke direkte økonomiske konsekvenser foranlediget af opsigelse af aftalen om husbåde, men en eventuel lovliggørelsesproces forventes at afføde et væsentligt ressourcetræk for administrationen, som bl.a. kan forsinke andre byggesager og dermed KL’s servicemål for sagsbehandlingstider.
Indstilling
- at den eksisterende aftale om husbåde med Ishøj Havn ikke fornyes ved udløb den 1. januar 2026 og at de eksisterende husbådeejere varsles herom og tilladelse af husbåde i havnen derefter bortfalder,
- at administrationen går i dialog med havnebestyrelsen om hvordan yderligere husbåde o.l., som benyttes til helårsbeboelse, kan undgås under hensyntagen til gældende regler
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, hvorvidt aftalen om helårsbeboelse i husbåde i Ishøj Havn skal opsiges, eller om der skal igangsættes en lovliggørelsesproces for husbådene beliggende i havnen.
Bilag
Sagsfremstilling
De tidligere ejere af Strandvangen 14 har i marts 2018 ansøgt om opførelse af et nyt enfamiliehus.
Forud for byggetilladelsen blev givet, blev der i 2017 forelagt en sag om dispensation for Teknik- og Bygningsudvalget. Udvalget vedtog at dispensere til bl.a., at huset måtte opføres i delvis 2 etager på betingelse af, at skelbræmmen skulle friholdes for byggeri, og at der ikke måtte opføres vinduer på 1. sal mod Strandvangen 16. Herudover blev administrationen bemyndiget til at foretage en helhedsvurdering pga. overskridelse af det skrå højdegrænseplan ud mod naboskel.
Iht. byggeansøgningen overholdt byggeriet en afstand på 2,5 m til naboskel ind mod Strandvangen 16, som reglerne foreskriver og det indgik derfor ikke i dispensationsansøgningen.
I juni 2021 kom der nye ejere på naboejendommen Strandvangen 16, ligesom der i juni 2022 kom nye ejere på Strandvangen 14.
Klage om byggeri tæt på skel mv.
Ejerne af Strandvangen 16 sendte i april 2022 en klage til kommunen om, at det nye hus var placeret tættere på skel end 2,5 m. Dette baseret på en skelforretning, som blev afgjort ved en landinspektørerklæring af 6. april 2022.
Efterfølgende blev afgørelsen fra skelforretningen indbragt for domstolene, og administrationen vurderede derfor, at genoptagelse/genbehandling af sagen først skulle ske efter, at der kom en afgørelse fra domstolene i sagen omkring skellets placering.
Den 1. oktober 2023 blev administrationen orienteret om, at ejerne af Strandvangen 14 havde
frafaldet deres påstand om, at skellet skal fastsættes anderledes end angivet i landinspektørens erklæring af 6. april 2022. Det skel, som blev fastlagt ved skelforretningen står derfor ved magt. Ejerne af Strandvangen 16 fremsatte herefter et ønske om, at klagesagen blev genoptaget.
Iht. byggeloven skal kommunalbestyrelsen, når denne bliver opmærksom på et ulovligt forhold, søge forholdet lovliggjort, medmindre det er af ganske underordnet betydning.
I februar 2024 har kommunen derfor genoptaget sagen. Administrationen modtog efter anmodning den 11. marts 2024 reviderede tegninger fra ejerne af Strandvangen 14 via en landinspektør, der bekræftede, at bygningen er placeret tættere på naboskel end 2,5 m. Byggeriet har en afstand på ca. 2 m fra naboskel. Forskellen skyldes ifølge ejerne af Strandvangen 14 en fejlafsætning fra landinspektørfirmaets side ifm. byggeansøgningen, hvor skellet er afsat forkert og byggeriet efterfølgende opført i overensstemmelse hermed.
Ud fra skellet fastsat ved skelforretningen i april 2022 overholder huset således ikke byggeretten i forhold til afstand til naboskel samt det skrå højdegrænseplan, og huset skal derfor lovliggøres fysisk, retligt eller ved en kombination heraf.
Ejerne af Strandvangen 16 er blevet partshørt i sagen. Administrationen har kun bemyndigelse til at behandle dispensationer og helhedsvurderinger administrativt, såfremt der ikke kommer væsentlige indsigelser til partshøringen/naboorienteringen. Strandvangen 16 har gjort indsigelse (vedlagt som bilag).
Administrationen har herefter foretaget en helhedsvurdering (vedlagt som bilag) samt vurderet byggeriet ift. forvaltningsretlige hensyn (vedlagt som bilag). Administrationen indstiller på den baggrund, at det eksisterende hus lovliggøres ud fra en kombination af retlig og fysisk lovliggørelse.
Retligt lovliggøres byggeriet på dets nuværende placering på betingelse af fysiske tiltag ift. brand. De fysiske tiltag omhandler brandsikring af bygningens facade for at undgå brandsmitte mod nabo, som en afstand på 2,5 m alternativt skulle sikre. Administrationen vil udstede et varsel om påbud herom.
Den tidligere meddelte dispensation til byggeri i delvis 2 etager vurderes fortsat at være gældende, da den nye ændret placering vurderes at være af underordnet betydning ift. antal etager.
Endvidere overholder bygningen ikke den servitut, der ifm. dispensationen er tinglyst på ejendommen, der stiller krav til, at skelbræmmen på 2,5 m holdes fri for byggeri. Administrationen vil træffe en selvstændig afgørelse vedr. denne del.
Lovgrundlag
Byggeloven 16C.
BR18 §§ 187 og 188.
Indstilling
at byggeriet ud fra den foretagne helhedsvurdering og vurdering af de forvaltningsretlige hensyn lovliggøres ved en kombineret retlig og fysisk lovliggørelse.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Eksisterende boligbyggeri på ejendommen Strandvangen 14 er ved en fejl placeret tættere på skel end 2,5 m. Udvalget skal tage stilling til lovliggørelse af byggeriet.
Bilag
Sagsfremstilling
På byrådsmødet den 3. oktober 2023, blev nedenstående principper for afholdelse af politiske møder vedtaget:
- Byrådsmøder holdes sidste tirsdag i måneden
- Økonomi- og Planudvalgsmøde holdes om mandagen ugen før byrådsmødet.
- Udvalgsmøderne holdes i ugen før Økonomi- og Planudvalgsmødet
- Ugen før udvalgsmøderne holdes mødefri.
Administrationen har udarbejdet vedhæftede udkast til mødekalender for 2025. Ændringer som følger af ferier, helligdage mv. er indarbejdet i udkastet.
Lovgrundlag
Styrelsesloven.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at mødekalender for Teknik- og Bygningsudvalgets møder i 2025 godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Godkendelse af mødekalender for møder i Teknik- og Bygningsudvalget 2025.
Bilag
Sagsfremstilling
Årshjul for Teknik- og Bygningsudvalget, se bilag 1.
Skiltning på p-pladser forbeholdt elbiler
Som opfølgning på status for udrulning af ladestandere i Ishøj Kommune er vedlagt det design af skiltene, som administrationen er nået til enighed om med politiet (se bilag 2). Skiltene bliver opsat løbende.
Vedrørende Andel Lumens gadelysforretning
Andel Lumen har sendt et brev til Ishøj Kommune, hvori det fremgår, at Andel Lumen er i proces med gradvist at afvikle selskabets gadelysforretning, herunder også i Ishøj Kommune. Administrationen er i gang med at danne sig et overblik over, hvilke konsekvenser, dette har for Ishøj Kommune. Se henvendelse fra Andel Lumen i bilag 3.
Tekniske høringssvar vedr. Energinets nye højspændingsstation ved Lindehøj i Høje-Taastrup samt kabellægning
Administrationen har den 30. september sendt vedlagte to tekniske høringssvar til henholdsvis Energinet og Miljøstyrelsen (bilag 4 og 5). Begge høringssvar relaterer sig til projektet med en ny højspændingsstation i Høje-Taastrup Kommune nord for Solhøj samt en kabellægning igennem kommunerne. Høringssvaret til Energinet omhandler kommentering af et udkast til beplantningsprincip, der skal hjælpe til at afbøde den visuelle indvirkning fra det tekniske anlæg samt medvirke til at forbedre naturforholdene i området. Høringssvaret til Miljøstyrelsen omhandler en teknisk forhøring af hele projektet med både højspændingsstation og kabellægning. I dette høringssvar er kommenteret på den foreslåede metode til krydsning af vandløb samt et par andre emner som enten bedes uddybet eller forklaret tydeligere.
Status på lancering af delecykler fra DOTT
Region Hovedstaden og DOTT har på et møde med de involverede ni kommuner den 24. september givet en første status på udfordringerne med efterladte delecykler. I forlængelse af mødet har administrationen henvendt sig til Region Hovedstaden for at få en redegørelse for problemerne. I Region Hovedstadens vedlagte besvarelse (bilag 6) fremgår det, at 9 % af ture i Ishøj Kommune blevet afsluttet uden for hubs frem til seneste opgørelse den 23. september, sammenlignet med 7 % for alle kommunerne i forsøget. Region Hovedstaden peger blandt andet på manglen af hubs i store boligområder som en af årsagerne bag udfordringerne i Ishøj. Ishøj Kommune har derfor kontaktet boligforeningerne med en opfordring til at etablere hubs på foreningernes grunde, da dette forventes at reducere antallet af efterladte cykler. Desuden hæver Dott gebyret for at efterlade forkert placerede cykler fra 26 kr. til 70 kr.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.