Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 10. juni 2025 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Der er i november 2023 bevilliget 0,4 mio. kr. til at afdække omfang af rådskader på Gildbroskolens tagkonstruktion, udarbejdelse af et projektmateriale med løsningsforslag samt udkast til økonomisk overslag på udbedring.
Taget, som er renoveret i 2002, er bygget uden mulighed for ventilation, som senere hen har vist sig ikke at være en egnet konstruktionsmetode. Denne konstruktion med manglende ventilation er også årsagen til rådskader i udhænget.
Der er gennemført undersøgelse af taget og af selve tagkonstruktionen udvalgte steder på skolens tag, og der er lavet en tilstandsvurdering af taget.
Det er konstateret, at selve zinkbeklædningen har det bedre end først antaget, forstået på den måde, at den ikke er tæret af korrosion, og man behøver derfor ikke at udskifte hele skolens tag som følge af en tæret zinkbeklædning.
Imidlertid er det påvist, at tagudhæng har optaget fugt mange steder, ligesom krydsfiner i tagudhæng fremstår med rådskader flere steder. Der har været periodisk vandgennemtrængning ned i tagflader, der vender mod skolens atriumgårde allerede helt tilbage i årene efter 2002, og der ses vandløbere på de bærende limtræsbjælker. Tilstanden af tagfladerne mod atriumgårdene vurderes at være særligt kritisk.
I 2024 blev der konstateret rådskade i en tagrem under en af tagfladerne og på baggrund heraf er der udført generelle målinger af tagremmen over hele skolen ligesom der er foretaget tiltag med etablering af et ventileret udhæng. Det forventes, at der udvikles flere rådskader over tid. Se bilag med tegning over Gildbroskolen tagplan. Rådskaden er påvist i tagfladen, der er mærket med 5.1.
Administration har på den baggrund vurderet, hvorvidt man kan foretage reparation af taget, som stopper vandindtrængning og dermed forhindrer yderligere udvikling af råd. Administrationen indstiller derfor, at der i i 2025 frigives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. til reparation af taget på Gildbroskolen med henblik på ikke at forringe bygningens værdi og risikere udvikling af skimmelsvamp, der kan være sundhedsskadelig for elever og medarbejdere. Bevillingen finansieres af kassebeholdningen.
Økonomi
Anlægsbevillingen finansieres af kassebeholdningen og belaster anlægsrammen med 2,5 mio. kr.
Indstilling
1. at der gives 2,5 mio. kr. i anlægsbevilling til reparation af taget på Gildbroskolen i 2025. Bevillingen finansieres af kassebeholdningen.
2. at anlægsbevillingen på 2,5 mio. kr. frigives.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. til reparation af Gildbroskolens tag.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommunes broer og betonbygværker, fx tunneller, skal løbende efterses og vedligeholdes. Hvert 5. år foretages der et generaleftersyn af samtlige broer og betonbygværker med henblik på at kunne prioritere kommunens allokerede midler effektivt ud fra en konkret faglig vurdering. Der blev i 2024 foretaget generaleftersyn af kommunens broer og betonbygværker. Generaleftersynet resulterede i anbefalinger til vedligeholdsarbejder og udbedringer og en prioritering af disse.
Anbefalingerne sker på baggrund af bygværkernes tilstandsvurdering, der ud fra en række kriterier får point fra 1-5, hvor 5 er det dårligste. Kriterierne er blandt andet korrosion, slid og fugtgennemtrængning, hvilket samlet set giver et billede af bygværkets forventede levetid og bæreevne. På baggrund af bygværkernes tilstandsvurdering og budgettet til vedligehold er det besluttet, hvilke projekter der skal udføres i 2025. Det er konkret besluttet at arbejde videre med vedligeholdsarbejder på to broer i Ishøj Landsby (bro 53 og 54). Se bilag 1 for broernes placering.
Begge broer skal have udskiftet den bærende overbygning i beton inkl. rækværk. I udbudsmaterialet forudsættes, at fundamentet for brokonstruktionen og fløjvægge kan bibeholdes i forbindelse med udskiftningen. Det er estimeret, at udskiftningen af det øvre betonlag, kaldet brodækket, på begge broer vil bruge langt det meste af bevillingen i 2025. Estimatet er dog forbundet med en vis usikkerhed, dette afhænger af, om det viser sig at hele den bærende overbygning skal skiftes, eller om den kan skiftes delvist, om vederlag og fløjvægge kan bibeholdes, samt om størrelsen på de indkomne tilbud.
Det estimeres, at udskiftningen af brodækket på broerne samlet set beløber sig til 2,3 mio. kr. Den resterende bevilling på knap 0,7 mio. kr. forbeholdes til at gennemføre anbefalede særeftersyn, 1 og 5-års gennemgang af tidligere arbejder og andre mindre opgaver. Eventuelt overskydende midler i slutningen af året vil blive anvendt til mindre arbejder på kommunens broer og betonbygværker, som fx opsætning af rækværk, skridsikring og lignende.
Det forventes, at der tegnes kontrakt med en entreprenør inden eller i starten af sommerferien, og at projektet kan færdiggøres i indeværende kalenderår.
Der er taget kontakt til relevante naboer med henblik på at sikre, at denne har god adgang til sin matrikel, mens udbedringsarbejdet pågår.
Der blev i 2024 udført to større projekter for bevillingen til vedligehold af broer og betonbygværker, som var hhv. udbedring af en bro ved Strandparken, samt skråningssikring og omisolering ved Lille Vejleå og Baldersbækken. Derudover blev en del genfundne, originale tegninger af broerne fra 70’erne og 80’erne indscannet og arkiveret for at fremtidssikre viden om kommunens broer og betonbygværker.
Lovgrundlag
Lov om offentlige veje
Økonomi
Der var oprindeligt allokeret 2,8 mio. kr. til broer og betonbygværker, men i medfør af budgetaftale 2025, er der blevet trukket 0,4 mio. kr. fra denne bevilling. Der blev fra sidste års budget overført 0,63 mio. kr. Den samlede anlægsbevilling udgør på den baggrund 3,03 mio. kr. i 2025. Udgifter til de planlagte vedligeholdsarbejder afholdes indenfor den eksisterende bevilling.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget
Beslutningstema
Teknik- og Bygningsudvalget orienteres om plan for vedligehold af Ishøj Kommunes broer og betonbygværker i 2025
Bilag
Sagsfremstilling
Helhedsplanen for området ved Idrætscenteret og den nye letbanestation blev godkendt i oktober 2024. Administrationen arbejder nu på at omsætte planen til et konkret bygge- og anlægsprojekt. Det indebærer blandt andet brugerdialoger, tekniske forundersøgelser, udarbejdelse af ny lokalplan og miljøkonsekvensvurdering samt en udbudsstrategi, der skal sikre, at projektet udbydes på en måde, der understøtter dets kompleksitet. Projektet forventes sendt i udbud i april 2026, når lokalplan og miljøkonsekvensvurdering er godkendt. En overordnet tidsplan er vedlagt som bilag 1.
Brugerinddragelse
Der er stort fokus på at sikre inddragelse af relevante aktører i planlægningsprocessen. I forhold til idrætsfaciliteter og klubhuse inddrages lokale foreninger, forbund og divisionsforeningen (for fodbold) for at sikre, at kommende behov og specifikke krav bliver imødekommet. Når det gælder stier, pladser og byrum, inddrages nærliggende institutioner, og der hentes inspiration fra både andre byer og relevante undersøgelser. Derudover vil der i udbudsmaterialet blive stillet krav om, at de vindende arkitekter skal inddrage brugerne i udviklingen af de endelige løsninger. Som man kender det fra Brohuset, Sydengen og Landsbyskoven, vil der også blive afholdt en offentlig navnekonkurrence for området. Denne konkurrence er planlagt til slutningen af 2026, umiddelbart før første spadestik.
Trafikplan, lokalplan og kommuneplantillæg
På baggrund af høringssvarene til helhedsplanen er der igangsat en trafikplan, som skal sikre en sammenhængende løsning for veje, parkering og stinettet. Planen vil både rumme en overordnet strategi og konkrete delprojekter for strækninger, kryds og områder med særlige behov. Den forventes fremlagt politisk i tredje kvartal af 2025, hvor der skal træffes beslutning om det endelige løsningsforslag. Trafikplanen vil desuden indgå i den samlede miljøkonsekvensvurdering af projektet, som også vil belyse forhold som vandhåndtering, støj fra idrætsanlæg og lysforhold fra stadion.
For at realisere helhedsplanen, skal der ligeledes udarbejdes et nyt plangrundlag. Det omfatter både kommuneplantillæg og ny lokalplan, som udarbejdes parallelt med brugerdialoger og forundersøgelser. Igangsættelse af lokalplansarbejdet vil blive fremlagt politisk sammen med sagen om trafikplanen.
2025 udgør således projektets planlægningsfase, hvor der gennemføres brugerdialoger og udarbejdes lokalplan, miljøkonsekvensvurdering og udbudsstrategi. I begyndelsen af 2026 forventes en politisk temadrøftelse og fremlæggelse af en sag, der præsenterer forskellige måder at gennemføre projektet på – herunder konkrete valg af løsninger som belægningstyper på banerne, udformning af områdets centrale 'rygrad' samt etablering og indretning af de forskellige pladser. Disse scenarier vil blive fremlagt sammen med en opdateret økonomisk ramme, der belyser de forventede omkostninger ved de forskellige løsningsforslag.
Politisk behandling – overblik over kommende milepæle
For at give udvalget et klart billede af den videre proces, forventes politisk behandling på følgende tidspunkter:
Foreløbig plan for politisk behandling | |
2. kvartal 2025 | Status og orientering om projektproces (nærværende sag) |
Lovgrundlag
Ingen
Økonomi
Der er afsat 125 mio. kr. til realisering af helhedsplanen, baseret på et tidligt estimat. Det forventes, at en fuld realisering vil overstige denne økonomiske ramme. Senere i planlægningsprocessen vil administrationen fremlægge et opdateret budget og præsentere forskellige scenarier for realisering, der viser, hvordan valg og prioriteringer vil påvirke de samlede omkostninger.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget
Beslutningstema
Formålet med orienteringen er at give udvalget et klart overblik over den aktuelle status for projektet samt de kommende skridt – herunder hvornår og hvordan udvalget igen vil blive inddraget i centrale beslutninger. Orienteringen forelægges til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Lokalplanforslag 2.04 for Ørnekærs Vænge Syd har været i en gentaget høring i perioden fra den 19. marts - den 14. maj 2025, grundet en teknisk fejl, som Økonomi- og Planudvalget blev orienteret om den 17. marts. Høringsperioden gav ikke anledning til yderligere høringssvar. Hvidbog og høringsnotat fra den første høringsperiode er vedlagt som bilag.
Forslag til lokalplan, kommuneplantillæg samt miljørapport for Ørnekærs Vænge Syd blev fremlagt for Teknik- og Bygningsudvalget i oktober 2024, og Byrådet vedtog i oktober 2024 at sende forslaget i høring i 9 uger, samt at uddelegere den endelige vedtagelse til Teknik- og Bygningsudvalget, såfremt der ikke var væsentlige indsigelser.
Lokalplanområdet omfatter andels- og etageboligbebyggelsen Bovieran med 52 boliger samt 12 rækkehuse, ejerboliger. De to boligbyggerier er opført i 2021 i henhold til lokalplan 1.88 Ørnekærs Vænge Syd, som blev vedtaget i januar 2020. Planklagenævnet ophævede efterfølgende medio december 2021 Ishøj Kommunes afgørelse om, at der på baggrund af miljøscreeningen ikke skulle udarbejdes en egentlig miljørapport, idet kommunen med baggrund i bygherres oplysninger og vurdering anså støjudfordringerne løst med støjvold og lokale støjafskærmningstiltag. Nævnet vurderede, at der skulle udarbejdes en egentlig miljørapport, der beskriver planens potentielle miljøpåvirkninger ift. trafikstøj, idet Miljøstyrelsens grænseværdier for støj var overskredet på en del af lokalplanområdet. Den tidligere lokalplan 1.88 blev derfor ophævet.
Der er efterfølgende udarbejdet et nyt forslag til lokalplan - lokalplan 2.04.
Lokalplan 2.04, Kommuneplantillæg nr. 5 samt miljøvurdering har været i offentlig høring fra den 30. oktober 2024 til den 1. januar 2025. Ved høringsfristen var der modtaget 6 høringssvar.
Administrationen har udarbejdet en tematisk gennemgang af høringssvarene med vurdering samt evt. forslag til ændringer i lokalplanen (Bilag 2). Endvidere er alle høringssvar vedlagt i sin fulde længde (Bilag 3). Høringssvarene omhandler følgende emner: bebyggelsen, naturhensyn, grundejerforening og støj. Et høringssvar er imødekommet om justering af kortbilag for delområde C ift. stiforløb, mens der er andre høringssvar, som har krævet en forklaring pga. misforståelser, men som ikke foreslås at medføre ændringer, herunder bl.a. at lokalplanforslaget ikke tillader ny bebyggelse. Høringssvarene og de foreslåede ændringer er primært af teknisk karakter og vurderes derfor indenfor bemyndigelsen udlagt til udvalget. Lokalplanforslaget i den udgave, som var sendt i høring, er vedlagt som bilag 1. Hvis udvalget godkender de foreslåede ændringer, vil de blive indarbejdet og en endelig lokalplan vil blive udstedt herefter.
Lovgrundlag
Planlov § 27
Økonomi
Sagen har ikke direkte økonomiske konsekvenser for kommunen.
Indstilling
1. at udvalget afgør sagen indenfor den bemyndigelse, som Byrådet har givet,
2. at lokalplan 2.04, kommuneplantillæg nr. 5 Ørnekærs Vænge Syd vedtages endeligt og offentliggøres med de ændringsforslag, som administrationen har foreslået på baggrund af høringssvarene.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om at vedtage lokalplan 2.04, kommuneplantillæg nr. 5 og for Ørnekærs Vænge Syd, endeligt.
Bilag
Sagsfremstilling
Sydengen har været under omdannelse fra erhverv til primært boliger siden 2011, hvor den første lokalplan blev vedtaget. Den 3. september 2019 besluttede byrådet, at skovfugle skulle være kategorien for vejnavne i området grundet de allerede tildelte vejnavne - Fasanvangen og Fasanskellet. Byrådet godkendte i den forbindelse ligeledes en række forslag til konkrete navne for fremtidige veje, som løbende er blevet anvendt i området i takt med udviklingen.
Igennem årene er de forskellige grunde opkøbt og udviklet på tværs af andre matrikler end forudsat i den tidligere sag. Desuden er omdannelsesmulighederne øget med helhedsplanen i 2022 for de to bilforhandlere, og der er således ikke nok navne til de resterende områder. Pt. er der således kun 4 tilbageværende navne. For at fremtidige grundejere kan få indflydelse på adressen på deres boligbyggeri foreslås, at de tilbageværende navne fra sagen i 2019: Høge-, Solsorte-, Due-, Ugle- suppleres med flere nye navne på skovfugle. Administrationens forslag til liste fremgår af bilag 2. Endelsen på navnet afhænger fortsat af, om der er vejadgang fra Industriskellet eller Industrivangen.
I forbindelse med den egentlige tildeling af adresser gennemføres parthøring af grundejere, eventuelle lejere samt eventuelle relevante myndigheder, som dog typisk er en formsag, når grundejere selv er med til at vælge vejnavnet.
Lovgrundlag
Adresseloven LOV nr. 136 af 01/02/2017
Økonomi
Der er ikke økonomiske konsekvenser for kommune ifm. beslutningen
Indstilling
at listen med mulige vejnavne godkendes.
Beslutning
Tiltrådt med den bemærkning, at navnet Falkeskellet og Ørnevangen er reserveret til vejnavne af Industriskellet og Industrivangen jf. tidligere beslutning.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til nye navne for fremtidige veje i Sydengen.
Bilag
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på mødet den 29. april at igangsætte en erfaringsopsamling for indeværende byrådsperiode med henblik på at sikre en god onboarding af det nye byråd.
Erfaringsopsamlingen består af tre trin:
- En spørgeskemaundersøgelse (som er gennemført).
- Udvalgsdrøftelse af resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen samt udvalgte temaer.
- Opsamling på resultaterne af ovenstående for hele byrådet.
Denne sag omhandler trin 2.
Erfaringsopsamlingen om handler følgende temaer:
- Arbejdsvilkår
- Administrationens betjening
- Møder
- Tid til det politiske arbejde
- Adgang til viden
- Teknisk udstyr
- Arbejdsformer og roller
- Processer, møder, samarbejde og dialogformer
- Introduktion i byråd og udvalg
Direktionssekretær Susanne M. Nielsen deltager under punktet med henblik på at samle op på udvalgets drøftelser.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at udvalget drøfter erfaringerne med udvalgsarbejdet i denne byrådsperiode.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Teknik- og Bygningsudvalget skal samle op på erfaringer med udvalgsarbejdet i indeværende byrådsperiode.
Sagsfremstilling
Årshjul for Teknik- og Bygningsudvalget 2025
Årshjulet for Teknik- og Bygningsudvalget er blevet revideret. Der er tale om mindre ændringer. Se årshjulet i bilag 1.
Status på ny buslinje - linje 128
Der gives en mundtlig status på buslinje 128 på udvalgsmødet. Bussens første dag i drift er søndag den 29. juni 2025.
Regionale midler til opgradering af stoppesteder
Region Hovedstaden meldte i april ud, at der var oprettet en pulje på 1 mio. kroner til medfinansiering af opgradering af stoppestedsfaciliteter, som betjenes af regionale busser, med ansøgningsfrist den 16. maj. Grundet den korte tidsfrist var det ikke muligt at informere TBU om puljen. Administrationen søgte medfinansiering på 50 %, svarende til 165.000 kr. til udskiftning af i alt 4 busskure ved stoppestederne Fyrrelunden og Lundestien, da de eksisterende skure, er slidte. Stoppestedet Lundestien betjener udover en regional buslinje, også kommunens linje 127. Udskiftningen ønskes for at højne trygheden, passageroplevelsen samt det visuelle udtryk ved stoppestederne. Regionen har givet tilsagn om tilskud til udskiftningen. Ishøj Kommune finansierer selv de resterende 165.000 kr. af de resterende midler, som var bevilliget til forbedring af busnettet i Ishøj.
Status for hærværk mod buslæskure i Ishøj Kommune
I forbindelse med temadrøftelsen om udbud af reklamefinansieret byudstyr, drøftede udvalget omfanget af hærværk (knust glas) på busstoppestederne. Administrationen har på den baggrund undersøgt hvor ofte det forekommer, at glasvæggene i stoppestederne ødelægges. I 2024 har der i alt været 9 stk. knusninger af glas, fordelt på måneder som følger: 1 x Feb, 2 x Apr, 1 x Maj, 1 x Jul, 1 x Aug, 1 x Sep og 2 x Nov. I 2025 er der indtil videre registreret ét enkelt tilfælde af knust glas. Det er sket i januar måned.
I forhold til udbedring, så konstateres knust glas oftest i forbindelse med en opsætning af reklamer, der foregår mandag og ind i tirsdagen. Herfra går der normalt maksimalt 48 timer inden der er ryddet op (glasskår), og glasset er skiftet ud med et nyt. Der er ikke jf. kontrakten et beredskab, der rykker ud ved hærværk i weekenden eller på søn-helligdage. Dvs. at hærværk begået i weekenden ligger frem til det bliver opdaget af leverandørens medarbejdere, eller hvis vi i kommunen ringer/mailer det til leverandøren.
Aftale om energieffektivitet i offentlige bygninger
KL og Danske Regioner indgik 22. maj 2025 en aftale med staten om energirenovering af offentlige bygninger. Aftalen implementerer en del af EU’s energieffektiviseringsdirektiv.
Aftalen indebærer, at staten, kommunerne og regionerne tilsammen udpeger og 3,9 mio. m2, som skal energirenoveres til energimærke ’B’ eller bedre inden 2040. Hvert år indmelder hhv. kommuner, regioner og staten minimum 3 % af deres respektive bygningsmasse til staten, som overvåger, at de 3,9 mio. m2 er udpeget senest i 2030. Den første udpegning skal ske inden udgangen af 2025.
Anlægsønsket vedrørende Ejendomsoptimering har fokus på at opfylde kravene i direktiverne og kan dermed bruges som grundlag for udpegninger af bygninger i Ishøj Kommune.
Det fremgår ikke, om de øvrige krav i energieffektiviseringsdirektivet også forventes indfriet med denne aftale eller om de implementeres med andre virkemidler. Det fremgår dog af aftalen, at der kommer yderligere krav eller aftaler ifm. implementering af bygningsdirektivet. Se aftale i bilag 3.
Se dagsordenpunkt på Teknik- og Bygningsudvalgsmødet den 3. december 2024 for nærmere information om EU’s reviderede energieffektivisering- og bygningsdirektiv.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Deltagere på mødet:
Henrik Olsen (A)
Thomas Hjort Rasmussen (A)
Murat Kütük (A)
Seyit Ahmet Özkan (L)
Ole Beckmann Skourup (V)
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.