Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 14. maj 2024 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Administrationen har i efteråret 2023 fået udarbejdet en ejendomsanalyse af konsulentvirksomheden Brøndum & Fliess, der har kortlagt kommunens bygninger og brugen af dem. Analysen har også omfattet kommunens styring af den samlede bygningsmasse, herunder processerne om fordeling af lokaler, vedligehold og drift. Analysen har udmøntet sig i to rapporter, henholdsvis en anbefalet ejendomsstrategi (bilag 1) og et mulighedskatalog med konkrete forslag til besparelsespotentialer gennem en optimering af ejendomskapaciteten (bilag 2). Derudover deltog Brøndum & Fliess med en præsentation af deres analyse og overordnede resultater på byrådsmødet den 19. marts 2024.

Anbefalet ejendomsstrategi (bilag 1)
Den anbefalede ejendomsstrategi tager udgangspunkt i visionen om at bruge færre ressourcer på mursten til fordel for at sikre de kommunale kerneydelser til borgerne. Derudover, er der et stort fokus på klima- og CO
2-reduktion, en grøn dagsorden i al ejendomsdrift og økonomisk effektivisering gennem reduktion og optimering af kommunale kvadratmeter. Der opstilles en række forskellige mål og styringsprincipper og et forslag om, at lave en tværgående governancestruktur, der skal sikre at udnyttelse af kommunens kvadratmeter sker strategisk og koordineret.

Mulighedskataloget, optimering af ejendomskapaciteten (bilag 2)
I mulighedskataloget fremgår seks konkrete forslag til rokadespor, dvs. alternativer til den eksisterende anvendelse af kommunens kvadratmeter. For hvert forslag er der estimeret økonomiske og klimamæssige konsekvenser.

Nogle af forslagene berører områder, hvor der allerede er påbegyndte indsatser. Det gør sig for eksempel gældende i arbejdet med parallelsamfundslisten, hvor udvalgte dagtilbud udvides og fysisk placeres på henholdsvis Gildbroskolen og Kulturskolen. Selvom det ikke er permanente løsninger, er det gode eksempler på, hvordan vi som kommune kan optimere brugen af vores bygninger og lokaler, hvis vi tænker på tværs.

Skal der træffes permanente beslutninger om ændret brug af lokaler og sameksistens af funktioner, kræver det, at der laves grundige analyser af de faglige konsekvenser. Administrationen har udarbejdet en oversigt over de seks konkrete forslag i mulighedskataloget, med en status på evt. igangværende initiativer og/eller en plan for det videre arbejde med initiativerne (se bilag 3).

Derudover, er der beskrevet yderligere tre områder, der rummer et besparelsespotentiale, men som administrationen for nuværende har valgt at afgrænse og derfor er de økonomiske og klimamæssige konsekvenser ikke beskrevet i detaljer.  

Det videre arbejde
Administrationen anbefaler, at:

  1. kommunen følger anbefalingerne om at etablere et tværgående bygningsstrategisk forum, der forankres i Center for Ejendomme og Arealer, men involverer alle centre og skal sikre at fordeling af lokaler og ændring af lokaleudnyttelse sker strategisk og koordineret.
  2. der formuleres en endelig ejendomsstrategi med enkle klare styringsprincipper, der tager udgangspunkt i den anbefalede rapport "Anbefalet ejendomsstrategi". Ishøj Kommunes ejendomsstrategi skal sikre et ensartet serviceniveau på tværs af centrale og decentrale enheder og skal danne grundlag for arbejdet i bygningsstrategisk forum.
  3. administrationen kvalificerer de forskellige rokadespor, der er præsenteret i mulighedskataloget, med henblik på at kunne fremlægge konkrete anbefalinger til besparelser ved budgetforhandlingerne i 2025. Det sker gennem faglige analyser og evalueringer af igangværende initiativer. Kvalificeringen sker i samarbejde med de berørte centre, hvor den relevante faglighed er. 

Lovgrundlag

Ingen

Økonomi

Udgifter afholdes inden for egen ramme.

Indstilling

at Teknik- og Bygningsudvalget tager orienteringen til efterretning

at Teknik- og Bygningsudvalget godkender administrationens anbefalinger til den videre proces.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Udvalget orienteres om arbejdet med ejendomsstrategien, og skal tage stilling til, om anbefalingerne til det videre arbejde skal godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Med udgangspunkt i et ønske om at belyse plejestandarder for den grønne drift i Ishøj Kommune blev der i budgetaftalen for 2021 afsat midler til at udarbejde kvalitetsstandarder for den grønne pleje i Ishøj Kommune. Dette arbejde er gennemført med rådgivning fra eksterne konsulenter, da Ishøj kommune ikke råder over de fornødne kompetencer på området. Der er gennemført en kategorisering af samtlige grønne arealer og udarbejdet et værktøj til at vurdere kvaliteten af arealtyperne ud fra forskellige dimensioner, så disse kan sammenlignes på tværs i kommunen. Rapporten er vedlagt som bilag 1. Med værktøjet vil administrationen fremadrettet være i stand til at arbejde mere struktureret ud fra standarder med henblik på at ensrette disse for givne arealtyper, eller træffe bevidste valg i forhold til at fravige pleje- og kvalitetsstandarden. Det flerdimensionelle værktøj er ambitiøst, idet det også tager hensyn til den grønne samt oplevede værdi af et givent areal, og ikke blot vurderer kvalitet og standarder ud fra plejeniveau, så som slåningsfrekvenser.

Der er foretaget en kortlægning af samtlige kommunens grønne områder, som konkluderer at kommunens arealer kan inddeles i 5 arealtyper:

  1. Skov
  2. Have- og parkanlæg
  3. Åbne naturarealer
  4. Veje, rabatter og skråningsanlæg
  5. Kommunale ejendomme, her menes grønne arealer i tilknytning til kommunens institutioner


Derudover, er der med udgangspunkt i Ishøj Kommunes vision og strategier udarbejdet et rammeværktøj til at vurdere kvaliteten af de forskellige arealtyper ud fra en værdiscore med afsæt i 4 kvalitetsindikatorer. Hver indikator omfatter forskellige kriterier, som er nøje udvalgt. De fire kvalitetsindikatorer er:

  1. Biodiversitet
  2. Rekreativ værdi
  3. Bæredygtighed
  4. Driftsøkonomi

For hver af de fire indikatorer gives en karakter fra 1-5 ud fra kriterierne, der varierer fra indikator til indikator, og derfor tager højde for deres særegne karakteristika. Vejrabatter sammenlignes eksempelvis derved med andre vejrabatter, men ud fra samme kvalitetsindikatorer til tilhørende kriterier som parker eller skov.

Rapporten udfolder tre forskellige projektområder, med konkrete eksempler på, hvordan hvert af de tre områder kan omlægges således, at de vil få en højere kvalitetsscore end de har på nuværende tidspunkt. At arbejde aktivt med værktøjet ved at gennemføre mindre målbare projekter vil give en god mulighed for at prøve værktøjet af i praksis. Fort kort præsentation af rapporten inklusive beskrivelse af de tre projektområder, se bilag 2. Projektområderne er valgt ud fra følgende kriterier:

  • Ishøj Kommune varetager den grønne drift
  • Området er repræsentativt for lignende områder i kommunen med hensyn til formål, elementtyper og udtryk.
  • Området har et væsentligt potentiale for forbedret kvalitet inden for flere eller alle de fire temaer biodiversitet, rekreativ værdi, bæredygtighed og økonomi.
  • Området er ikke i forvejen omfattet af detaljerede planer for udvikling eller pleje.

Administrationen har foretaget en prioritering af projektområderne ud fra en økonomisk helhedsvurdering, som man gerne vil arbejde videre med. Det drejer sig om udearealet for Firkløveren.
For uddybning af projektbeskrivelsen henvises til rapporten (bilag 1). For en kortere gennemgang af materialet henvises til præsentationen (bilag 2).


Med afsæt i rapporten anbefaler administrationen:

  • at rammeværktøjet fremadrettet bruges til at kategoriserer kommunens arealer for at kunne sammenligne, prioritere og ensrette plejestandarder.
  • at der i første omgang arbejdes videre med projektområdet ved Firkløveren, hvor der for få midler kan gøres en stor forskel i pleje- og kvalitetsniveauet.

Økonomi

Anlægsudgifterne på 22.800 kr. afholdes indenfor egen ramme.

Indstilling

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

at udvalget godkender administrationens anbefalinger til den videre proces.

Beslutning

Tiltrådt.

Ole Beckmann Skourup (V) ønskede at benytte sin standsningsret og få sagen forelagt Byrådet.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget

Beslutningstema

Der orienteres om hovedpointerne fra den eksterne rådgiverrapport om plejestandarder for grøn drift med administrationens anbefalinger til den videre proces.

Bilag

Sagsfremstilling

Lokalplanområdet boligbebyggelsen Jægerbuen, Jægergården mv. består af 180 rækkehuse (Jægerbuen), 16 rækkehuse (Jægergården), 9 gårdhavehuse og enkelte friarealer. Området afgrænses mod øst af Ishøj Strandvej og mod syd og vest af Vejlebrovej og mod nord af etageboligbebyggelsen Ishøj Centrum.

Økonomi- og Planudvalget besluttede i januar 2023, at administrationen kunne igangsætte arbejdet med at revidere lokalplanen for området, da den eksisterende lokalplan ikke var hensigtsmæssig i sin udformning. Lokalplanens udformning betød bl.a., at der i mange tilfælde skulle gives dispensationer til lokalplanen til mindre ændringer såsom udvidelse af udhuse, forlængelse af carporte, anden type hegn, andre typer af døre og vinduer i facader og bryggers og lignende.

Det opdaterede lokalplanforslag bibeholder boligområdet som et tæt-lavt boligområde. I dialog med grundejerforeningen er standardprojekter og dispensationer blevet vurderet på ny og de relevante er indarbejdet i lokalplanen, så borgerne nu kan udføre projekterne i henhold til lokalplanen, dog fortsat under forudsætning af en byggesagsgodkendelse. Lokalplansforslaget præciserer således bestemmelser om terrasseoverdækning, udestuer, udhuse, hegn (udseende og højde), solceller, farver/materialer på vinduesrammer, glas, beplantning, befæstning mv.

Derudover er der indsat bestemmelser i forhold til muligheder for mere beplantning, klimasikring og tryghedsskabende foranstaltninger.

Jf. planlovens § 24 om offentliggørelse af planforslag foreslås det at forkorte høringsperioden til 4 uger. Det begrundes i, at lokalplanforslaget kun indeholder mindre ændringer i forhold til det, der tidligere var tilladt og fordi grundejerforeningen har deltaget i processen undervejs. Det foreslås desuden, at Byrådet uddelegerer beslutning om den endelige vedtagelse af lokalplanen til Teknik- og Bygningsudvalget såfremt, der ikke modtages væsentlige høringssvar i høringsperioden.

Lokalplanforslaget forventes at blive sendt i høring i perioden 30. maj til 27. juni 2024. Den endelige lokalplan forventes forelagt Teknik- og Bygningsudvalget i august.

Lokalplanforslaget kan læses via dette link: https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?LokalplanId=170

Lovgrundlag

Planloven § 13 og § 24.

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune ved forslaget.

Indstilling

at lokalplanforslaget 2.02 sendes i offentlig høring i 4 uger

at byrådet uddelegerer beslutning om endelig vedtagelse til Teknik- og Bygningsudvalget, medmindre der modtages væsentlige høringssvar i høringsperioden.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget godkendte januar 2023 igangsættelse af ny lokalplan for boligområdet Jægerbuen, Jægergården. Der skal træffes beslutning om at sende nyt lokalplanforslag nr. 2.02 for boligbebyggelsen Jægerbuen, Jægergården i offentlig høring i 4 uger.

Sagsfremstilling

Movia har på baggrund af temadrøftelsen i Teknik- og Bygningsudvalget 6. februar 2024 vurderet og beregnet forskellige muligheder til styrkelse af busdriften i kommunen. Der har ligeledes været et fælles møde mellem Movia og Høje-Taastrup og Ishøj Kommunes administration. På den baggrund har Movia udarbejdet et notat til administrationen med løsningsforslag, som har fokus på sammenhængende busdrift i Ishøj Kommune.
Movias analyse og løsningsforslag er udarbejdet efter principperne vedtaget med budgetaftalen for Ishøj Kommune 2024-27 og ud fra følgende punkter, som skulle afklares efter udvalgets temadrøftelse i februar;

Hvor skal busserne køre?

  • Herunder behov for nye buslinjer og justeringer af eksisterende linjer

Hvornår skal busserne køre?

  • Hvor længe og ofte busserne skal køre i dag- og aftentimer, samt hverdag og weekend

Kan Nærbus eller andre nye busprodukter supplere busnettet i Ishøj?

  • Undersøgelse af Nærbus’ potentiale for at være supplement til busnettet i kommunen


Movia vurderer på baggrund af gennemgang af busnettet i Ishøj Kommune, at der mangler busbetjening vest for Køgevej - primært Torslunde, samt at der er potentiale for at forenkle linje 127 vest for Ishøj Station.

På baggrund af Ishøj Kommunes samtidige ønske om betjening af Torslunde har Movia udarbejdet et hovedforslag for et nyt busnet i Ishøj Kommune, et alternativ og et muligt tilkøb.

Movias hovedforslag

Movia foreslår, at der oprettes en ny buslinje, som forbinder Torslunde med Ishøj Station, og ud til Arken. Der er dialog med Høje-Taastrup Kommune om at lade den nye buslinje køre fra Torslunde videre til Reerslev og Hedehusene, så der skabes en ny forbindelse mellem Ishøj Station og Hedehusene Station. Administrationen i Høje-Taastrup Kommune er positive overfor forslaget. De tre landsbyer Reerslev, Torslunde og Ishøj Landsby vil blive forbundet, og Reerslev vil få en ny forbindelse til Ishøj. Forslaget vil give Torslunde busbetjening, samt styrke betjeningen af Ishøj Landsby.

En ulempe ved forslaget er, at stoppestederne Ishøj Stien, Strandskolen og Skyttestien vil få én afgang i timen imod de nuværende to. Dog vil betjeningen forlænges alle ugens dage. I området styrkes betjeningen dog generelt, da bus 600S vil have afgang fire gange i timen mod linje 400S’ tre afgange i timen. Ellers vil serviceniveauet i busbetjeningen være uændret i kommunen. Se bilag 1 for komplet oversigt.

Den nye buslinje forslås også at betjene Ishøj Parkvej og Ishøj Søvej i stedet for linje 127. Dette vil forenkle og forbedre linje 127, da rejsetiden mellem Ishøj Station og Ishøj Landsby vil kunne reduceres fra 17 til 11 minutter.

Hovedforslaget vil øge Ishøj Kommunes udgift til busdrift med 2,2-2,4 mio. kr. om året, og det samlede passagertal forventes at stige med 15-25.000 passagerer pr. år i Ishøj. Ønsker man ikke at forenkle linje 127 vil den nye buslinje koste 3,1-3,3 mio. kr. pr. år, samt medføre en øget udgift for Høje-Taastrup Kommune, da det vil være nødvendigt at indkøbe en ekstra bus.

Alternativ betjening af Torslunde

Movias hovedforslag har som præmis, at Høje-Taastrup Kommune ønsker at implementere buslinjen. Hvis dette ikke er tilfældet, kan Ishøj Kommune vælge at etablere en buslinje mellem Torslunde og Ishøj. En sådan linje vil kunne sikre betjening af Torslunde, øge frekvensen i Ishøj Landsby og sikre mere betjening i aftentimerne, samt give mulighed for forenkling af linje 127.

En sådan linje, samt en forenkling af linje 127, vil betyde, at Ishøj Kommunes tilskud til busdriften vil øges med 2,1-2,3 millioner kroner om året, og det samlede passagertal forventes at stige med 10.-15.000 passagerer om året.

Muligt tilkøb

Besluttes det at gå videre med Movias hovedforslag, skal der tages stilling til, om man ønsker at lave et muligt tilkøb på natdrift på timebasis mellem fredag og søndag. Et sådan tilkøb, vil være med til at sikre sammenhæng i den kollektive transport, da S- og regionaltog har natdrift i weekenden. Natdrift sikrer generelt passagerfremgang i og uden for nattimerne. Dette tilkøb vil øge Ishøj Kommunes udgift til busdrift med 0,2-0,4 mio. kr. om året.

Nye busprodukter

Ved temadrøftelsen blev det også besluttet, at Movia skulle undersøge, om nye busprodukter som Nærbus med fordel kunne supplere busnettet i Ishøj. Movia har ved en nærmere gennemgang af Ishøj Kommunes busnet vurderet, at en Nærbus ikke vil være egnet til at supplere busnettet i Ishøj Kommune. Dette er begrundet i, at Nærbus har størst potentiale, når flere buslinjer kan blive til én, omvejskørsel kan begrænses væsentligt eller en eksisterende skolebus eller lignende kan bruges til Nærbus i andre tidsrum. Det er efter Movias vurdering ikke er oplagt at benytte Nærbus til at erstatte busbetjeningen i Ishøj. Det skyldes det eksisterende høje serviceniveau, og at der på ruten til Torslunde ingen reel mulighed er for at reducere omvejskørsel, samt at der ikke er potentiale for at lade eksisterende skolebusser bruges til offentlig kørsel på andre tider af døgnet. Derfor vurderer Movia ikke, at Nærbus er et egnet supplement til busnettet i Ishøj. Nærbus vil efter Movia vurdering koste det samme, eller mere end en traditionel buslinje, uden at styrke betjeningen i den østlige del af kommunen på samme måde som en traditionels buslinje ville gøre, hvorfor administrationen anbefaler, at der ikke arbejdes videre med en Nærbus-løsning.

Lovgrundlag

Lov om trafikselskaber

Økonomi

Begge løsningers økonomi vil være indeholdt i Aftale om budget for Ishøj Kommune 2024-27. Movias hovedforslag vil øge Ishøj Kommunes udgift til busdrift med 2,2-2,4 mio. kr. om året. Vælges tilkøbet af natdrift vil dette koste 0,2-0,4 mio. kr. om året.

Alternativ betjening af Torslunde vil betyde at Ishøj Kommunes udgift til busdriften vil øges med 2,1-2,3 mio. kr. om året.

Indstilling

at det besluttes at arbejde videre med Movias hovedforslag til trafikbestilling 2025 om at etablere en buslinje mellem Ishøj Station og Hedehusene Station, hvor landsbyerne Ishøj Landsby, Torslunde og Reerslev betjenes.

at buslinjen mellem Ishøj Station og Hedehusene Station, hvor landsbyerne Ishøj Landsby, Torslunde og Reerslev betjenes, evalueres efter 2 år.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og bygningsudvalget

Beslutningstema

Teknik- og Bygningsudvalget skal tage stilling til, om man ønsker at gå videre med Movias hovedforslag til trafikbestillingen 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommunes broer, også kaldet bygningsværker, skal løbende efterses og vedligeholdes. Hvert 5. år foretages der et generaleftersyn af samtlige broer, med henblik på at kunne prioritere kommunens allokerede midler effektivt ud fra en konkret faglig vurdering. Der er i 2024 foretaget generaleftersyn af kommunens broer og betonbygværker. Generaleftersynet har resulteret i anbefalinger til vedligeholdsarbejder og udbedringer, som bør foretages.
Anbefalingerne sker på baggrund af bygværkernes tilstandsvurdering, der ud fra en række kriterier får point fra 1-5, hvor 5 er det dårligste. Kriterierne er blandt andet korrosion, slid og fugtgennemtrængning, hvilket samlet set giver et billede af bygværkets forventede levetid og bæreevne. Det er konkret besluttet at arbejde videre med to større projekter af presserende karakter, som er henholdsvis udbedring af bro 82 i Strandparken til en estimeret sum på 1,95 mio. kr., samt skråningssikring og omisolering ved Lille Vejleå og Baldersbækken til en estimeret sum på 1,87 mio. kr.  Hertil skal lægges udgifter til rådgivning.

Det var oprindeligt planen, at der skulle laves tre projekter, men da to af projekterne havde mange komplicerede, fælles snitflader, blev det vurderet, at prisen på udførelse af arbejderne ville blive optimeret ved at lægge projekterne sammen, hvorfor administrationen i april har godkendt rådgiverkontrakt for de to ovennævnte projekter, og rådgiver er nu i gang med at udarbejde udbudsmateriale til projekterne. Det forventes, at projekterne kan færdiggøres i indeværende kalenderår.

Der er udover de to større projekter udgifter på bro- og betonbygværksområdet til anbefalede særeftersyn, ad hoc-rådgivning samt generaleftersyn.

Det estimeres, at gennemførsel af de to projekter samlet set beløber sig til 4,3 mio. kroner. Den resterende bevilling på knap 0,7 mio. kr. forbeholdes øvrigt vedligehold og mindre udbedringer.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om offentlige veje

Økonomi

Der er i det oprindelige 2024 budget allokeret 2,8 mio. kroner til broer og betonbygværker. Der blev fra sidste års budget overført 2,185 mio. kr., således at den samlede anlægsbevilling udgør 4,985 mio. kr. Udgifter til de planlagte vedligehold afholdes indenfor de afsatte midler.

Indstilling

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Teknik- og Bygningsudvalget orienteres om vedligehold af Ishøj Kommunes broer og betonbygværker i 2024

Bilag

Sagsfremstilling

Fagudvalgene har mulighed for at komme på to besigtigelsesture i løbet af en byrådsperiode, hvoraf én tur kan erstattes af en udlandstur.

Teknik- og Bygningsudvalget og Klima- og Miljøudvalget besluttede i foråret 2023, at udvalgene ønskede at slå de to udvalgs studieture sammen, og tage på en fælles studietur til udlandet.

På samme møde drøftede udvalgene også, hvilke temaer, som udvalgene ønskede, at der blev fokuseret på på studieturene.

På baggrund af disse drøftelser, har administrationen arbejdet videre med Holland som destination for studieturen med temaerne:

  • Byrum og mikromobilitet
  • Byliv, byrum og klimatilpasning med merværdi
  • Kystbeskyttelse.


Administrationen har fået udarbejdet et forslag til et program for en to-dages tur til Holland af firmaet Smidt-Jensen. Se forslag til studietur og program i bilag 1.

Det foreslås, at studieturen bliver med en rejseleder, med afrejsedato onsdag den 30. oktober og hjemkomst fredag den 1. november.



Lovgrundlag

Ishøj Kommunes Retningslinjer for studieture, KL-møder og øvrige arrangementer for byrådsmedlemmer

Økonomi

12.800 kr. pr deltager, i alt 128.000 kr.

Indstilling

at foreslåede program til studieturen godkendes

at studieturen afholdes den 30. oktober - 1. november.

Beslutning

Tiltrådt.

Datoer for studietur afklares efterfølgende.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Udvalget skal tage stilling til om forslaget til studietur i efteråret 2024 samt datoer kan godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

På baggrund af administrationens vurdering har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025 også indgår i besparelsen i 2026.

Fordelingen af besparelsen er som herunder:


1.000 kr.

2025

2026

Ishøj Kommune i alt

10.000

15.000

Økonomi- og Planudvalget

1.860

2.790

Teknik- og Bygningsudvalget

870

1.305

Klima- og Miljøudvalget

50

75

Børne- og Undervisningsudvalget

3.810

5.715

Kultur- og Fritidsudvalget

420

630

Social- og Sundhedsudvalget

2.880

4.320

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

110

165


Fagudvalgene skal drøfte budgettet inden for eget område på møderne i april – juni 2024 med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.


På udvalgsmøderne i maj forventes fagudvalgene at konkretisere retningen yderligere herunder, hvilke opgaveområder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder rådighedsforslag. Processen skal understøtte, at der dels udarbejdes et tilstrækkeligt antal rådighedsforslag, dels at rådighedsforslagene kan indgå i de videre politiske forhandlinger, efter forslagene har været i høring.


I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:

  • Sundt og aktivt liv
  • Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
  • Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
  • Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke


Komponents slides fra budgetseminariet i marts 2024 vedlægges til fortsat inspiration.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024.

Indstilling

at udvalget beslutter, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med konkretisering af forslag til rådighedskataloget.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema


Økonomi- og Planudvalget har på mødet 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder.

Det er aftalt, at fagudvalgene på udvalgsmøderne i april – juni 2024 skal drøfte input til budget 2025 med henblik på, at administrationen kan udarbejde et rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO1 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i Bilag 1 - "Forventede afvigelser BO1 2024", og Bilag 2 - "Fagcenteroversigt - afvigelser", som viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.

Servicerammen
Det samlede resultat af BO1/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 15,4 mio. kr., som langt overvejende skyldes et forventet merforbrug i Center for Voksen og Velfærd (CVV). Hertil kommer tidligere tillægsbevilgede midler vedrørende parallelsamfundsudgifter på 9,3 mio. kr. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.

Resultatet af BO1/2024 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) på 18,9 mio. kr., hvoraf 1,5 mio. kr. kan finansieres af Demografipuljen på ældreområdet. Dvs. et merforbrug på 17,4 mio. kr. Det vurderes, at 5,6 mio. kr. er en afledt økonomisk konsekvens af, at Vejleåparken er optaget på Parallelsamfundslisten. Hertil kommer et mindreforbrug på 1,8 mio. kr. i Center for Dagtilbud og Uddannelse (CDU). Endelig forventes en række mindre afvigelser i de øvrige fagcentre.

Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til ekstern socialpædagogisk støtte (6,1 mio. kr.), aktivitets- og samværstilbud (7,5 mio. kr.), borgerstyret personlig assistance (1,7 mio. kr.), hjemmehjælp (1,8 mio. kr.) og hjælpemidler (1,0 mio. kr.). Der er primo 2024 igangsat en række initiativer i CVV med henblik på at reducere den forventede budgetoverskridelse i 2024. Der er eksempelvis foretaget en gennemgående visitation på hjælpemiddelområdet, gennemgang af borgere på BPA-ordning og øget antallet af borgere, som flytter fra botilbud til egen bolig. CVV's forventede regnskabsresultat ved BO1 er inklusive de forventede udgiftsreduktioner af disse indsatser.

I forbindelse med den administrative budgetopfølgning 2024 blev der identificeret en forventet overskridelse af servicerammen på 17,2 mio. kr. inklusive forventede merudgifter på 7,1 mio. kr. som følge af Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten. Det blev efterfølgende besluttet, at parallelsamfundsudgifter skal håndteres i et separat regnskab, og den forventede overskridelse af servicerammen blev dermed reduceret til 10,1 mio. kr.

Den forventede overskridelse af servicerammen er således steget med 5,3 mio. kr. siden den administrative budgetopfølgning pr. 31. januar 2024.

Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 13,2 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes øget refusion fra særligt dyre enkeltsager (-11,5 mio. kr.) samt en lavere tilgang af borgere på førtidspension end budgetteret (-2,5 mio. kr.).

Anlæg
Der forventes et mindreforbrug på 3,0 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede, hvilket bidrager til en forbedring af kommunens likviditet i 2024.

Likviditet
Det forventede driftsresultat af ovenstående ordinære drift er et mindreforbrug på 0,4 mio. kr., som forbedrer kommunens likviditet i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)

Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling fremgår af bilag 1.

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov, Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør "Bilag 1. Forventede afvigelser BO1 2024".

Indstilling

- at budgetopfølgning 1/2024 tages til efterretning.

- at der foretages budgetneutrale omplaceringer jævnfør "Bilag 1. Forventede afvigelser BO1 2024".


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 1(BO1) pr. 31. marts 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 15,4 mio. kr. samt et mindreforbrug udenfor servicerammen på 13,2 mio. kr. Hertil kommer merudgifter forbundet med Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten indenfor servicerammen på 9,3 mio. kr. Anlægsniveauet i 2024 forventes ikke at kunne realiseres, og der forventes et mindreforbrug på anlægsrammen på 3,0 mio. kr. Samlet set forventes en forbedring af likviditeten på 0,4 mio. kr. i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Administrationen indstiller, at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer med henblik på at opnå et mere retvisende budget i 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Årshjul for Teknik- og Bygningsudvalget, se bilag 1.


Åbent hus hos Hovedstadens Letbane

Hovedstadens Letbane inviterer til åbent hus i letbanens kontrol- og vedligeholdelsescenter den 1. november 2024. Tilmelding skal ske til letbanen. Se mere i vedhæftede invitation.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.