Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 16. maj 2023 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Etablering af letbane i hovedstadsområdet, herunder i Ishøj, er i proces.
Hovedstadens Letbane deltager derfor på mødet for at give en status på følgende:
- Information om tidsplan for de sidste faser inkl. test mv.
- Tidsplan for færdiggørelse af arbejderne i Ishøj.
- Generel orientering om økonomien for letbaneprojektet.
Lovgrundlag
Ingen
Økonomi
Orienteringen har ikke økonomiske konsekvenser
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget
Beslutningstema
Hovedstadens Letbane orienterer om letbaneprojektet.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte på mødet i marts 2022 at igangsætte en ny lokalplan og kommuneplantillæg for den nye stationsforplads ved letbanestoppet Ishøj Strand ARKEN.
Lokalplanen muliggør anlæg af en stationsforplads i tilknytning til letbanen, der understøtter brugen af den kollektive trafik. Der fastsættes i lokalplanen krav til indretningen af pladsen, så der sikres en hensigtsmæssig og tryg trafikafvikling, der understøtter det lette skift mellem forskellige trafikformer. Det betyder blandt andet plads til at parkere cykler tæt på, god belysning og belægning, samt mulighed for afsætning af passagerer, der ankommer med bil.
For at skabe en forplads med fokus på tilgængelighed, tryghed og en grøn profil, er der fokuseret på at skabe en ramme om pladsen i form af træer, der afgrænser mod nord og bevaring af den eksisterende trærække mod nord/øst. Pladsens belysning og indretning tager udgangspunkt i, at pladsen skal være for alle og skal være tryg at færdes på alle døgnets timer.
Endvidere er det lokalplanens formål, at den nye stationsforplads bliver et genkendeligt, identitetsskabende sted for Ishøj med indarbejdelse af kunst.
Forlænget høringsperiode
Der lægges op til en forlænget høringsperiode på 10 uger grundet sommerferie, samt at der afholdes et orienteringsmøde i høringsperioden med henblik på at drøfte planforslagene og dispositionsforslaget med borgere og andre interessenter. Orienteringsmødet afholdes torsdag den 8. juni 2023 mellem kl. 17 - 19.
Lovgrundlag
Planloven
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at lokalplanforslaget samt forslag til kommuneplantillægget sendes i 10 ugers offentlig høring.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om at sende forslag til lokalplan 2.00 Stationsforpladsen for Ishøj Strand ARKEN og forslag til kommuneplantillæg nr. 4 i offentlig høring i 10 uger. Planforslagene muliggør anlæg af den nye stationsforplads for letbanestoppet Ishøj Strand ARKEN.
Bilag
Sagsfremstilling
Det samlede projektforslag for hele Køge Bugt Strandpark skal vedtages i de fem ejerkommuner umiddelbart efter sommerferien 2023. Udarbejdelsen af forslag til anlægsloven, herunder miljøvurdering og høring sker i løbet af 2023/24 og lovforslaget forventes vedtaget af Folketinget i efteråret 2024.
De fem ejerkommuner i Strandparken I/S indgik i 2022, sammen med den daværende regering, en principaftale om modernisering af Strandparken. Partierne bag planlovsaftalen fra juni 2022 har efterfølgende besluttet at bakke op om, at der udarbejdes en anlægslov, som muliggør en modernisering og klimasikring af Køge Bugt Strandpark under hensyntagen til kystlandskabet og områdets natur. Konkret er der enighed om, at der udarbejdes en anlægslov, der bl.a. ophæver strandbeskyttelseslinjen og åbner mulighed for planlægning for helt specifikke formål, som fastlægges i loven.
Der er tale om et tværkommunalt projekt mellem de 5 ejer-kommuner og med udgangspunkt i den visionsplan, som Strandparken I/S tidligere har udarbejdet og som blev tiltrådt af Ishøj Byråd i 2021. Visionsplanen indeholder blandet andet en beskrivelse af, hvordan kommende anlæg kan bygges ind i digerne, samt beskriver det fælles udtryk og design på tværs af Strandparken.
I forlængelse af visionsplansarbejdet har kommunerne afholdt en borgerinddragelsesproces i 2. halvår 2022. For Ishøjs vedkommende kom der mange ønsker om en generel opgradering og udbygning af de eksisterende faciliteter. Blandt andet var der ønske om helårstoiletter, bedre tilgængelighed for alle og ønske om flere nye rekreative muligheder, såsom en ny bro og flere udendørs opholdsmuligheder. Opgradering og evt. ændring af stiforbindelser fastlægges på et senere tidspunkt og i samarbejde mellem de fem ejerkommuner. De udpegede områder ligger både indenfor og udenfor Strandparken I/S, hvilket er i overensstemmelse med rammerne for den kommende anlægslov.
På baggrund af borgernes inputs samt med udgangspunkt i visionsplansarbejdet fremlægges nu et forslag til, hvilke områder Ishøj Kommune kan indmelde til det tværkommunale moderniseringsprojekt, se bilag 1. Områderne kaldes i oplægget for byggefelter, da dette er betegnelsen, der anvendes i principaftalen. Byggefelterne er dog alene et udtryk for indenfor hvilket areal, der kan placeres større og mindre bygningselementer. Til hver byggefelt (område) er der i bilaget en mere præcis beskrivelse af omfanget af det konkrete byggeri, der søges tilladelse til i anlægsloven. Eksempelvis støttepunkt Lynghusene, hvor der udpeges et byggefelt (område) på 11.880 m2 indenfor hvilket, der i dag er bygninger på i alt 134 m2, og hvor der ansøges om, at der fremover tillades et bygningsareal på i alt 250 m2.
I forslaget indgår der samlet set ni byggefelter (områder), hvor der kan ske en modernisering og udbygning af faciliteter i Ishøj. Byggefelterne (områderne) er primært placeret i forbindelse med eksisterende bebyggelse og i nærhed til parkering. Dermed tages et udstrakt hensyn til natur og landskabsinteresser samtidig med, at ønskerne om flere og nye rekreative faciliteter og muligheder, der styrker brugen af strandparken hele året rundt, imødekommes.
Økonomi
Der er på nuværende tidspunkt ikke vedtaget en anlægsøkonomi for forslagene. Der arbejdes på fondsfinansiering på tværs af kommunerne.
Indstilling
At forslaget om udpegning af ni byggefelter med dertilhørende anlæg og aktiviteter godkendes
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
I forbindelse med den kommende anlægslov for Køge Bugt Strandpark skal Ishøj Kommune beslutte hvilke områder i Ishøj, herunder anvendelse og omfang af anlæg indenfor områderne, der skal indgå i den samlede tværkommunale plan for modernisering af Strandparken.
Bilag
Sagsfremstilling
Teknik og Bygningsudvalget besluttede på mødet i februar 2023, at udvalget ønsker at få beskrevet muligheder for at forsyne Torslunde landsby med offentlig transport.
I forbindelse med nyt Ringnet, der skal forbinde busnettet med den kommende letbane, har administrationen afsøgt hvilke muligheder der er, for at etablere en buslinje, der forbinder Ishøj St. med Torslunde.
I dag er nærmeste stoppested ca. 1,5 km øst for Torslunde. Se bilag 1 med vejforbindelser omkring Torslunde.
Nedenstående forslag til ruter (foreslået af Movia), der forbinder Ishøj Bymidte med Torslunde er optegnet i bilag 2.
· Forslag 1: ny buslinje mellem Ishøj St. og Torslunde
· Forslag 2: ny buslinje mellem Ishøj St. og Hedehusene St. via Torslunde
De to løsningsforslag har samme linjeføring på strækningen mellem Ishøj St. og Torslunde, hvor ruten er via Ishøj Søvej, Ishøj Parkvej, Industribuen samt Ishøj Landsby. I begge forslag vil passagerer fra Torslunde kunne skifte til linje 127 eller 400S i Ishøj Landsby, og får på den måde forbindelse til Høje-Taastrup, hvorfra der kører S-tog, regionaltog og inter city-tog.
I forslag 2 bliver Torslunde desuden forbundet med Reerslev og med Hedehusene St., hvorfra der kører regionaltog mod Roskilde og København. (Fordele og ulemper ved de to løsninger er nærmere beskrevet i bilag 4). Forslag 2 forudsætter at Høje-Taastrup Byråd godkender, medfinansierer og er med til at etablere buslinjen.
Et muligt alternativ til etablering af en busrute til Torslunde kan være at øge kendskab og brugen af flex-tur, og det kan ske ved en informationsindsats målrettet borgerne Torslunde om Flextur, hvor ”en tur” kan bestilles med et vist forudgående tidsinterval og mod betaling (løsningen er kort beskrevet i bilag3).
Hvis der skal etableres buslinje, skal dette indgå i Trafikbestilling 2024, som skal afgives seneste 31. oktober 2023, og en eventuel ny buslinje vil dermed kunne sættes i drift medio 2024.
Lovgrundlag
Ingen
Økonomi
Forslag 1 vil medføre en øget økonomisk udgift på 2,6 – 2,8 mio.kr. årligt.
Forslag 2 vil medføre en øget økonomisk udgift på 2,2 – 2,3 mio.kr. og samtidig skal der afsættes midler til at oprette et nyt stoppested i Torslunde.
Alternativt forslag om at øge muligheden for flex-tur skønnes udgifter til Ishøj Kommune at ligge på mellem 0,2-0,3 mio. kr. pr. år.
Udgifterne er indenfor servicerammen.
Indstilling
at udvalget træffer beslutning om hvorvidt forslaget om etablering af busforbindelse til/fra Torslunde oversendes til drøftelse i budgetforhandlingerne for budget2024.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Der skal tages stilling til, om etablering en ny buslinje der inkluderer Torslunde skal oversendes til budgetforhandlingerne.
Bilag
Sagsfremstilling
Kommunens anlægsbudget for 2024 er samlet set 88,6 mio. kr., hvoraf de 21,0 mio. kr. er udbygning af Kærbo, som ligger udenfor anlægsrammen. På nuværende tidspunkt ser det ud til, at Ishøj Kommunes anlægsbudget er ca. 8,5 mio. kr. over den tekniske anlægsramme, som forventes udmeldt fra Kommunernes Landsforening (KL) 1. juli 2023.
Anlægsbudget 2024 - 2027
2024 | 2025 | 2026 | 2027 | |
Anlægsbudget indenfor anlægsramme | 67.550 | 48.575 | 43.225 | 6.775 |
Anlægsbudget udenfor anlægsramme | 21.000 | 24.500 | 0 | 0 |
Anlægsbudget i alt | 88.550 | 73.075 | 43.225 | 6.775 |
Teknisk anlægsramme* | 59.016 | 59.016 | 59.016 | 59.016 |
Overskridelse af teknisk anlægsramme | 8.534 | -10.441 | -15.791 | -52.241 |
* Udmeldes ca. 1. juli 2023
Overskridelse af den tekniske anlægsramme gør sig kun gældende for budget 2024, mens der for overslagsårene forventes at være rum for yderligere anlæg op til ca. 52 mio. kr. i 2027.
Som en del af budgetforberedelsen drøfter fagudvalgene den aktuelle budgetsituation, herunder prioritering af anlægsønsker. Drøftelsen tager udgangspunkt i det vedtagne anlægsbudget (bilag vedhæftet).
Det skal bemærkes, at såfremt et udvalg har nye anlægsønsker skal disse være politisk initieret, og det skal være afsøgt om disse nye ønsker kan imødekommes gennem omprioritering inden for udvalgets eksisterende anlægsprojekter. Hertil kommer, at såfremt udvalget har anlægsønsker, skal de være prioriteret, således at anlægsrammen i 2024 kan søges overholdt.
Nye anlæg har ofte afledte driftsudgifter, herunder vedligeholdelsesudgifter, som løfter kommunens serviceudgifter. Disse skal opgøres, således at de kan indgå i den samlede politiske prioritering i forbindelse med budgetvedtagelsen.
Tilsvarende henledes opmærksomheden på, at anlægsplanen også kan indeholde projekter, der med udgangspunkt i en engangsinvestering kan erstatte andre anlæg, og dermed på sigt reducere kommunens drift- og serviceudgifter.
Vedhæftede bilag viser Ishøj Kommunes investeringsoversigt for 2024 - 2027. Hvert enkelt anlægsprojekts budget fremgår heraf.
Lovgrundlag
Ishøj Kommunes budgetprocedure og Ishøj Kommunes økonomiske politik.
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at nye anlægsønsker skal prioriteres, således at Ishøj Kommune kan overholde anlægsrammen i 2024.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Som en del af budgetproceduren indgår, at fagudvalgene skal drøfte investeringsoversigten for budget 2024-2027, herunder prioritering af eventuelle anlægsønsker og omprioriteringsforslag med henblik på overholdelse af anlægsrammen.
Sagsfremstilling
Det er stadigvæk for tidligt at vurdere den økonomiske situation for 2024, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni 2023. Men vi er dog kommet tættere på i forhold til marts måned, hvor vi gik i gang med at drøfte forslag til rådighedskataloget. Byrådets beslutning om, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau, gælder stadigvæk:
Udvalg | Andel af rådighedskatalog |
Social- og Sundhedsudvalget | 6 mio. kr. |
Børne- og Undervisningsudvalget | 6 mio. kr. |
Teknik- og Bygningsudvalget | 2 mio. kr. |
Klima- og Miljøudvalget | 0 mio. kr. |
Kultur- og Fritidsudvalget | 3 mio. kr. |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | 0,5 mio. kr. |
Økonomi- og Planudvalget | 3 mio. kr. |
Samlet | 20,5 mio. kr. |
I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i marts - maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres.
På udvalgsmøderne i marts er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget.
På udvalgsmøderne i april konkretiseredes retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på.
På udvalgsmøderne i maj træffes endelig beslutning, om hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.
Om nødvendigt kan udvalgsmøderne i juni inddrages til arbejdet med rådighedsforslagene.
Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2024:
- 15. juni: Deadline for aflevering af politiske drifts- og anlægsønsker og ikke udvalgsbehandlede besparelsesforslag vedr. service- og anlægsramme
- 23. juni: Deadline (administrativ) for indmeldelse af rådighedsforslag (overskrifter og beløb, så der kan dannes et samlet overblik)
- 26. juni: Temamøde for Byråd og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2024
- 28. juni: Administrativ frist for fremsendelse af udfyldte skemaer med rådighedsforslag til økonomiafdelingen er senest den 28. juni.
- 28. juni - 4. aug.: Hen over sommeren vil administrationen kvalitetssikre forslag og beregninger. De endelige skemaer til rådighedskataloget skal være færdige den 4. august.
- Uge 32: Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog.
- 16. aug. - 5. sep.: Budgetmaterialet sendes i høring til den 5. september i råd, brugerbestyrelser og MED-udvalg.
Indkomne høringssvar udsendes til byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.
Indstilling
at der træffes beslutning, om hvilke besparelsesforslag udvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2024. Arbejdet blev igangsat på udvalgsmøderne i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april og maj. På udvalgsmøderne i marts og april er budget 2024 drøftet med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. På maj møderne skal udvalgene beslutte hvilke forslag, der skal videre til de politiske forhandlinger.
Sagsfremstilling
Formålet med BO1 er at vurdere om forudsætningerne fra budgetvedtagelsen fortsat holder, eller om der er sket ændringer, som har væsentlige økonomiske konsekvenser - såvel i indeværende som i kommende budgetår.
Servicerammen
Resultatet af BO1/2023 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) og Center for Børn og Forebyggelse (CBF) på hhv. 13,4 mio. kr. og 5,7 mio. kr. samt et forventet merforbrug i Center for Ejendomme og Arealer (CEA) på 3,6 mio. kr. og et merforbrug på 2,4 mio. kr. i Center for Byudvikling og Natur (CBN). Omvendt har Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) et mindreforbrug indenfor servicerammen på 5,3 mio. kr. vedrørende STU (særlig tilrettelagt ungdomduddannelse).
Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til køb og salg af plejehjemspladser og hjemmehjælp, BPA-ordning samt stigende udgifter til flextrafik grundet flere ture til egne borgere (se bilag 1).
CBF forventer et merforbrug på specialundervisning på 4,5 mio. kr. i 2023, bl.a. baseret på børn med funktionsnedsættelser, som starter i skole i august 2023. Der forventes desuden merudgifter for 1,0 mio. kr. grundet en stigning i antallet af anbringelser. CBN og CEA forventer samlet set et merforbrug på 0,8 mio. kr. som vedrører manglende huslejeindtægter i forbindelse med tomgangsleje af rådhusets etage 4, et merforbrug på 3,2 mio. kr. til bl.a. renovation, hvor en del retteligt er skattefinansierede udgifter samt risiko for en merudgift på 2,0 mio. kr. til forsikringer. Det opgjorte merforbrug på i alt 5,8 mio. kr. i CEA og CBN er forbundet med stor usikkerhed, og administrationen forventer frem mod budgetopfølgning 2, at tallet kan reduceres, og det korrekte omfang afklares.
Ved den administrative budgetopfølgning, blev der identificeret udfordringer for 14,8 mio. kr., og det blev indstillet, at Social- og Sundhedsudvalget samt Børne- og Undervisningsudvalget frem mod BO1 skulle udarbejde kompenserende besparelser. Byrådet har den 2. maj 2023 vedtaget fagudvalgenes indstillinger til 11,1 mio. kr. i besparelser i 2023. Samlet set var der et forventet øget udgiftspres indenfor servicerammen på 16,8 mio. kr. ved BO1/2023. De vedtagne besparelser reducerer resultatet af BO1 til et forventet merforbrug på servicerammen på 5,7 mio. kr. i 2023, jf. tabel 1. Administrationen vil frem mod Budgetopfølgning 2 arbejde med at håndtere merforbruget på de berørte områder.
Tabel 1. Forventet regnskabsresultat indenfor servicerammen.
Udvalg | Forventet afvigelse | Modgående besparelser | Forventet afvigelse efter besparelser |
Økonomi- og Planudvalget | -1.784 | -1.784 | |
Teknik- og Bygningsudvalget | -240 | -240 | |
Klima- og Mijøudvalget | 3.200 | 3.200 | |
Børne- og Undervisningsudvalget | 6.522 | -2.320 | 4.202 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 740 | 740 | |
Social- og Sundhedsudvalget | 13.400 | -8.780 | 4.620 |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | -5.000 | -5.000 | |
I alt | 16.838 | -11.100 | 5.738 |
Tal er i 1.000 kr. (-) er mindreforbrug/merindtægt og (+) er merforbrug/mindreindtægt
Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et merforbrug på 1,8 mio. kr.
I korte træk består det forventede merforbrug af et øget antal, der forventes at få tilkendt førtidspension (3,0 mio. kr.) og omplacering af en del af STU, hvor aktiviteten rettelig er på en funktion udenfor servicerammen (5,3 mio. kr.). Der forventes desuden øget refusionsindtægter vedrørende særligt dyre enkeltsager (-7,0 mio. kr.).
Likviditet
Den samlede påvirkning af kommunens likviditet er en forventet reduktion på 7,6 mio. kr. i 2023.
Inflationspulje
I budgetforlig 2023 blev der afsat en Inflationspulje på 12,0 mio. kr., hvoraf 1,1 mio. kr. blev anvendt til at nedsætte forældrebetaling til frokostordning for børnehavebørn i 2023. Derudover er der afsat 0,154 mio. kr. til drift af Strandparken 2023. Restbudgettet på puljen er dermed på 10,8 mio. kr.
De forventede afvigelser til budget 2023 kan ses i ”Bilag 1. Ændringsskema BO1 2023.”
Det indstilles at foretage budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer), med henblik på at opnå et retvisende budget. Budgetomplaceringerne vil afspejle de forventede merforbrug og de vedtagne kompenserende besparelser (jf. Byrådsmøde d. 2. maj 2023). I "Bilag 2. Budgetneutrale tillægsbevillinger" kan det ses, hvilke budgetområder der søges omplaceringer imellem.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Økonomi
Der foretages budgetneutrale omplaceringer indenfor fagudvalgenes budgetområder.
Indstilling
at budgetopfølgning 1/2023 tages til efterretning.
at administrationen frem mod Budgetopfølgning 2 arbejder med at håndtere merforbruget på de berørte områder.
at inflationspuljen fastholdes til evt. imødegåelse af høje energipriser med mere.
at der gives budgetneutrale tillægsbevillinger i henhold til bilag 2. Budgetneutrale tillægsbevillinger.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byråd.
Beslutningstema
Resultatet af budgetopfølgning 1 (BO1) pr. 31. marts 2023 er et forventet udgiftspres indenfor servicerammen på 16,8 mio. kr. samt en udfordring udenfor servicerammen på 1,8 mio. kr. Byrådet vedtog den 2. maj besparelser for 11,1 mio. kr. i 2023, hvilket reducerer presset på servicerammeudgifterne til 5,7 mio. kr., og den forventede reduktion af kommunens likviditet i 2023 er dermed 7,6 mio. kr.
Bilag
Sagsfremstilling
Klimatænketanken Concito har forhåndsgodkendt Ishøj Kommunes klimaplan, men for at planen kan blive endelig godkendt af Concito og C40, skal klimaplanen godkendes af Ishøj Byråd.
I klimaplanen beskrives det, hvordan Ishøj Kommune vil blive CO2-neutral inden 2050, og hvordan Ishøj vil arbejde på at blive en klimarobust kommune. Se bilag 5.
At være klimarobust betyder, at vi er forberedte på ændrede vejr- og klimaforhold.
Indholdsmæssigt er de væsentligste virkemidler i klimaplanen, som skal gøre Ishøj CO2-neutral, udfasning af olie- og naturgasfyr, udrulning af CO2-neutral fjernvarme og en gradvis elektrificering af person- og varebiler. Administrationen arbejder på en række understøttende virkemidler, se bilag 1 og 2, som også omfatter borgernes forbrug og adfærd. Der arbejdes med disse virkemidler, da forbrugsvarer (tøj, boliginventar, computere mv) er forbundet med væsentlige CO2-udledninger, og dermed kan mere klimavenlige forbrugsmønstre bidrage til, at Ishøj bliver CO2-neutral.
Realiseringen af Ishøj Klimaplan forudsætter en omfattende mobilisering af civilsamfundet og virksomheder. En foreløbig plan for dette er skitseret i klimaplanen.
I bilag 6 ses et notat over det forudgående arbejde med klimaplanen i Ishøj Kommune.
I følge beregningerne af klimaeffekterne af de tiltag, der beskrives i klimaplanen ( se beregningerne i bilag 4) vil Ishøj have reduceret de samlede CO2-udledninger i 2030 med 66 % og med 92 % i 2050, hvis tiltagene realiseres. Reduktionen ligger meget tæt på det nationale mål for 2030 (70 %). Administrationen arbejder på, at identificere tiltag, der kan gøre Ishøj Kommune 100 % CO2-neutral i 2050.
En meget stor andel af Ishøjs samlede CO2-udledning skyldes transit-biltrafik på motorvejene, hvilket gør det svært at reducere disse udledninger, men administrationen vil, blandt andet sammen med nabokommunerne, frem mod 2030 finde virkemidler, der kan reducere de store CO2-udledninger, som er forbundet med motorvejene.
Implementeringen af klimaplanen vil forventeligt skabe merværdi ved blandt andet at fremme demokratisk deltagelse og sundhed. I bilag 3 ses en oversigt over, hvordan indførelsen af klimaplanen konkret forventes at skabe merværdi i Ishøj Kommune.
Lovgrundlag
Ingen.
Økonomi
Udarbejdelsen af klimaplanen afholdes indenfor det afsatte budget til udarbejdelse af DK2020-klimaplanen.
På sigt forventes finansieringsbehov til delelementer i klimaplanen. De vil blive fremlagt til pågældende års budgetforhandlinger. En skitse over forventet fremtidigt finansieringsbehov findes i bilag 1 og 2.
Indstilling
at Klimaplanen, virkemidlerne og merværdierne godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Ishøj Klimaplan 2050, virkemidler og merværdi fremlægges til godkendelse. Såfremt klimaplanen godkendes i Byrådet i juni, sendes den til endelig godkendelse i Concitio og C40, som henholdsvis er en klimatænketank, der er national projektleder på DK2020, og et klima-storbynetværk.
Bilag
Sagsfremstilling
Der etableres på nuværende tidspunkt et nyt kabeltracé fra transformerstationerne på Roskildevej og Husmandsvej til Microsofts nye datacenter i Høje-Taastrup Kommune.
Det nye datacenter i Høje-Taastrup er et af 3 nye centre, der ellers placeres i Roskilde og i Køge, og samlet under navnet "Denmark East".
Microsoft Denmark er påbegyndt en ny kabling på denne strækning med en ny datacentral i Taastrup som endestation.
Cowi er rådgiver for Microsoft Denmark.
Kablingen vil følge et forløb som angivet på oversigtskort (bilag) og vil bl.a. passere tre mindre lodder ejet af kommunen. Øvrige lodsejere, som berøres, er typisk i privat eje, og Cowi har indgået særskilte aftaler med disse.
Der er tale om dels en nedgravet kabelføring, og dels en styret underboring de steder, hvor enten vejkryds eller kommunalt ejede diger berøres.
Kablingen vil bidrage til en sikker udvidelse af datanettet, som bl.a. understøtter internettet, og desuden sikre en maksimal oppetid.
Kablerne ligger på gæsteprincip, hvilket betyder at Microsoft Danmark må flytte ledningerne, trods de ikke ejer grundene.
Projektet er gennemgået af administrationen uden kommentarer.
Lovgrundlag
Kommunalfuldmagten
Bestemmelser knyttet til Ledningsretten
Økonomi
Der er ikke udgifter forbundet hermed for Ishøj Kommune.
Indstilling
at orienteringen om kabelføringen for kabler vedrørende Microsofts Datacenter i Høje-Taastrup tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Der orienteres om igangværende kabelføring (datakabling) til Microsofts nye datacenter på grænsen mellem Ishøj Kommune og Høje-Taastrup Kommune.
Bilag
Sagsfremstilling
Støjvoldsprojektet er i gang med gennemførelse. Status vedrørende etableringen af jordvolden er, at: på etape 1 er jordarbejdet gennemført. På etape 2 er jordarbejdet gennemført frem til regnvandsbassin. Jordarbejde fra regnvandsbassin til Ishøj Stationsvej har ligget stille siden sommeren 2022, da en forudsætning for at færdiggøre volden, er at regnvandsbassinet (§3 vandhul) i Pilegårds Vænge ændres. Myndighedsarbejdet er igangsat, og det forventes at jordarbejdet kan igangsættes i marken oktober 2023. Frem mod oktober 2023 vil entreprenøren færdiggøre al øvrigt jordarbejde (se bilag1).
Vedrørende beplantning er status, at på etape 1 er beplantningen gennemført. Se bilag 2. Der er indhentet tilbud på færdiggørelse af beplantningsprojektet for etape 2, og det forventes, at der kan indgås aftale, så projektet kan sendes i udbud september med henblik på udførelse i efteråret 2023.
I støjvoldsprojektet er det forudsat at de tre legepladser, som er fjernet (i Vildtbaneparken, Landlyst Vænge samt Ørnekærs Vænge) skal genetableres, og der er afsat budget hertil i projektet. Projektering af legepladser vil køre sideløbende med beplantningsprojektet og det er aftalt, at brugere af arealerne, dagplejere og daginstitutioner inddrages.
Tidsplan for de kommende arbejder på projektet er:
Omlægning af regnvandsbassin på etape 2 | Oktober 2023 |
Resterende jordarbejde på etape 2 igangsættes | Oktober 2023 |
Beplantning af etape 2 fra regnvandsbassin til støjvoldens vestligste punkt | November 2023 |
Beplantning af etape 2 fra regnvandsbassin til Ishøj Stationsvej igangsættes | November 2024 |
genopførsel af 3 offentlige legepladser langs støjvolden – vildtbaneparken, landlyst vænge og ørnekærs vænge | November 2023 |
Lovgrundlag
Lov om offentlige veje.
Økonomi
Ingen ændringer i forventningen til den samlede projektøkonomi, dvs. projektet forventes at kunne afholdes indenfor det afsatte budget.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningstema
Orientering om status på støjvoldsprojektet langs Køge Bugt Motorvejen.
Bilag
Sagsfremstilling
Årshjul for Teknik- og Bygningsudvalget, se bilag 1.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.