Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 21. november 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Planlagte vej- og stianlæg i Høje Taastrups (HTK) kommuneplan samt et område udlagt til potentiel fremtidig byzone har vakt bekymring hos Torslunde Bylaug. De mener, at by- og infrastrukturplanerne udgør en trussel i form af trafikstøj, ødelagte naturværdier og forringede ejendomsværdier i og omkring Solhøj og Torslunde. Infrastrukturplanerne hænger blandet andet sammen med den nye byudviklingsplan for bydelen ’Nærheden’ placeret syd for Hedehusene og nord for Solhøj/Ishøj Kommune og et større potentielt byudviklingsområde. Nærheden er en ny bydel under udvikling, hvor der skal bygges boliger for op mod 8.000 beboere, og byggeriet forventes færdigt i 2036.

Ishøj Kommune har forståelse for bekymringen og har været i kontakt med HTK, da arealreservationerne udelukkende er beliggende i HTK. De nedenfor nævnte forbindelser er udtryk for arealreservationer, således at de friholdes for byudvikling og er endnu kun principielle linjeføringer. Forbindelserne vil i begge tilfælde være omfattet af Lov om Miljøvurdering af planer, programmer og af konkrete projekter, hvor Ishøj Kommune skal høres som berørt myndighed i forhold til en screening og afgrænsning af en miljørapport/VVM-redegørelse. En miljørapport skal desuden sendes i høring, hvor borgere har mulighed for at indsende bemærkninger og bekymringer.

Sydvejsforlængelse samt rampeanlæg

I forbindelse med udviklingen af Nærheden samt et potentielt udviklingsområde med længere tidshorisont, fremgår det af HTK's kommuneplanen 2021, at der vil ske en forøgelse af trafikbelastningen i området. I henhold til HTk's Kommuneplan 2021 skal denne afværges ved hjælp af en "Sydvejsforlængelse", dvs. en vejforbindelse mellem Brandhøjsgårdsvej og Sydvej/Ring 5 samt etablering af rampeanlæg med adgang til Ring 5. Det er planen, at nye borgere i Nærheden således skal have nem adgang til Ring 5 gennem en forlængelse af Sejlbjerg Allé med tilslutning til Sydvejsforlængelsen. Sydvejsforlængelsen skal således forløbe parallelt med kommunegrænsen til Ishøj - tæt på Solhøj. Det fremgår af HTK's Kommuneplan 2021, at berørte kommuner og Vejdirektoratet skal have mulighed for at udtale sig - det gælder også specifikt for denne forbindelse.

HTK vil skulle stå for udarbejdelsen af VVM-redegørelse for denne strækning.

Stisystem

Bylauget udtrykker ligeledes bekymring for en linjeføring planlagt til rekreativ sti, som skal forbinde Nærheden med Lille Solhøjvej og Vandværksskoven. Bylauget er bekymret over, at den løber lige igennem en eksisterende adresse. Det er en principiel arealreservation.

HTK vil skulle stå for udarbejdelsen af VVM-redegørelse for denne strækning.

Sydlig Ring 5, Tværvej mellem Tune Landevej og Sydvej (Greve, Høje-Taastrup og Ishøj kommuner)

I forbindelse med en eventuel realisering af en sydlig Ring 5, er der udlagt en principiel linjeføring til en ny tværvej - Ring 5 mellem den eksisterende Ring 5/Sydvej og Tune Landevej i Greve Kommune. Tværvejen til Ring 5 løber igennem Ishøj Kommune tæt på Solhøj. Arealreservationen er en statslig reservation til Ring 5, udlagt i overensstemmelse med Fingerplanens § 26 stk. 1, nr. 17. Arealreservationen fremgår også af Ishøj Kommunes Kommuneplan 2020. Vejdirektoratet har i 2022 udarbejdet en forundersøgelse af den sydlige Ring 5 mellem Køge og Frederikssundvej.

Her er det staten, der skal udarbejde en VVM-redegørelse for linjeføringen.


På baggrund af ovenstående foreslås det, at Ishøj Kommune indsender et høringssvar til HTK's næste kommuneplan, hvor der redegøres for ovennævnte forbehold, men hvori der også kvitteres for, at byudvikling i Nærheden kan skabe nye muligheder for borgerne i Torslunde, da f.eks. indkøbsmuligheder og infrastruktur udvikles i forbindelse med etableringen af Nærheden.
Administrationen vil desuden i høringssvaret
påpege, at det forventes, at Ishøj Kommune inddrages når og såfremt Høje-Tåstrup Kommune går videre med deres infrastrukturplaner. Høringssvaret bliver således en del af den formelle proces, som fremlægges for Kommunalbestyrelsen i HTK. Da HTK's seneste Kommuneplan er fra 2021 forventes næste Kommuneplan i 2025.





Økonomi

Ikke relevant

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

at der indsendes et høringssvar til HTK's Kommuneplan 2025 vedr. arealreservationerne.

Beslutning

Tiltrådt med den bemærkning, at høringssvaret skal gengive, at Ishøj Kommune er imod den påtænkte udbygning af veje og stier tæt på Torslunde Landsby.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget

Beslutningstema

Torslunde Bylaug beder Ishøj Kommune om at tage stilling til og søge indflydelse på de planlagte by- og infrastrukturplaner i Høje-Taastrups kommuneplan, idet de er bekymrede for at planerne vil medføre øget støjbelastning, ødelagte naturværdier samt forringede ejendomsværdier i Torslunde og Solhøj. Sagen fremlægges til orientering.

Bilag

Sagsfremstilling

I det vedtagne budget for 2024 og overslagsår for Ishøj Kommune, er der i 2024 afsat 250.000 kr. til forbedring af træningsfaciliteter i Ishøj Idræts & Fritidscenter.


Anlægsprojektet indebærer en ombygning af tidligere depotrum ved siden af den lille gymnastiksal, hvilket omfatter etablering af trægulv og skillevæg, åbning mod gymnastiksal og etablering af opholdsområde. På nuværende tidspunkt fungerer gymnastiksal og det tidligere depot som en midlertidig kampsportsfacilitet for Ishøj Karate Klub. Med etablering af trægulv i det tidligere depotrum gøres det muligt at bruge det til kampsportstræning. Lokalerne vil i et vist omfang også kunne bruges til andre aktiviteter, hvis det er nødvendigt. Dette anlægsprojekt ønskes fremrykket til 2023.

Økonomi

Anlægsprojekt vedtaget i budget 2024 vedrørende Ishøj Idræts & Fritidscenter udgør en bevilling på 250.000 kr.
Anlægsprojektet ønskes fremrykket til 2023, hvor budgettet på 250.000 kr. frigives til at gennemføre projektet.

Indstilling

at anlægsbevillingen på 250.000 kr. til etablering af trægulv i Ishøj Idræts & Fritidscenter i 2024 fremrykkes og frigives i 2023.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget. Orientering i Kultur og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Fremrykning af anlægsprojekt til etablering af trægulv i depotrum i Idrætscentret, der herved kan benyttes til kampsportstræning, fra 2024 til 2023.

Sagsfremstilling

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil følge op på analysen fra Vejdirektoratet vedrørende Ring-5 korridor i Nordsjælland.

Det vil ministeren for landdistrikter gøre ved at indkalde til forhandlinger med Folketingets partier i efteråret 2023.


Ring-5 korridoren går også gennem Køge, Solrød, Greve og Ishøj Kommuner, og vedhæftede brev til godkendelse er derfor en anmodning til ministeren for landdistrikter om, at den sydlige del af korridoren også medtages i kommende forhandlinger (se bilag 1).

I henvendelsen anmodes der om, at korridoren medtages med henblik på, at muligheden for en motorvej i Ring-5 korridoren lukkes.

Kommunerne vurderer, at yderlige en motorvej på tværs af kommunerne vil skabe udfordringer, både i forhold til byudvikling, men også i forhold til støj.

Køge, Solrød, Greve og Ishøj Kommuner har på nuværende tidspunkt allerede problemer med støj fra Køge Bugt Motorvejen.


I Greve Kommune har et enigt byråd godkendt henvendelsen. I Køge og Solrød forelægges byrødderne henvendelsen på kommende møder.


Økonomi

Ingen

Indstilling

at det godkendes, at Ishøj Kommunes borgmester er medunderskriver på vedlagte henvendelse vedrørende Ring 5.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Fælleskommunal henvendelse fra Køge, Solrød, Greve og Ishøj Kommuner vedrørende Ring-5 fremlægges til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Køge Bugt Strandpark har i over 40 år været et effektivt værn mod stormflod og højvande, og da den blev etableret i 1979, svarede beskyttelsen til en 200 års hændelse.

De fremtidige klimaudfordringer med stigende havniveau og flere og kraftigere stormfloder betyder, at Køge Bugt Strandpark bør klimatilpasses ved en forhøjelse af digerne, hvis den fortsat skal fungere som effektiv stormflodsbeskyttelse.

Derfor har Ishøj, Greve, Vallensbæk og Brøndby Kommuner sammen med Strandparken I/S og Hvidovre på sidelinjen, fået udarbejdet et teknisk notat “Klimatilpasning af Køge Bugt Strandpark”. Notatet beskriver Køge Bugts Strandparks nuværende tilstand med fokus på kystbeskyttelsen og sekundært håndtering af regnvand fra baglandet, der også bliver påvirket af det stigende havniveau.


Kystbeskyttelse er en del af risikostyringsplanerne for de 4 kommuner, og i tråd med denne er det relevant, at der opstartes et kystbeskyttelsesprojekt på initiativ fra kommunen.


Til dimensionering af fremtidens Strandpark foreslås det at benytte de samme naturbaserede kystbeskyttelseselementer, som Strandparken oprindeligt er opbygget af – ydre diger med strandklitter af sand og indre diger med jorddiger af morænejord, muld og sand.

Arbejdet med at forhøje digerne i Strandparken skal ske i samarbejde med de øvrige kommuner og med et fælles sikringsniveau, da det laveste sikringsniveau definerer faren for oversvømmelse ved stormfloder for de bagvedliggende boliger på tværs af kommunegrænser.

Før Byrådet skal tage stilling til at gå ind i fase 2 om at fremme projektet, beslutte det ønskede sikringsniveau samt hvilken finansiering og bidragsmodel, der skal anvendes, jf. processkema, skal der skal først indhentes udtalelse fra Kystdirektoratet.
Der vil flere gange i processen være behov for politisk beslutning om projektets udvikling.


Lovgrundlag

LBK nr. 705 af 29/05/2020 - Kystbeskyttelsesloven

Økonomi

Opstarten af det fælleskommunale kystbeskyttelsesprojekt finansieres af anlægsbevillingen på 0,5 mio. kr., der er afsat til kystbeskyttelse i Budget 2024.

Indstilling

at vedlagte notat "Klimatilpasning af Køge Bugt Strandpark" af oktober 2023 tages til efterretning.

at der på kommunens initiativ igangsættes et fælleskommunalt kystbeskyttelsesprojekt efter § 1a, stk. 4 i kapitel 1a i Lov om Kystbeskyttelse, samt at de 0,5 mio. kr. anlægsmidler afsat til kystbeskyttelse i 2024 frigives.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Ishøj Kommune samarbejder med Greve, Vallensbæk og Brøndby Kommuner samt Strandparken I/S om kystbeskyttelse i Strandparken. Der bliver tale om fire fælleskommunale projekter, der sammen udgør et samlet kystbeskyttelsesprojekt i Strandparken.

Der skal derfor træffes afgørelse om opstart af et fælleskommunalt projekt i Ishøj Kommune om forhøjelse af sikringsniveauet af kystbeskyttelsen i Strandparken samt frigivelse af anlægsbevilling på 0,5 mio. kr.


Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har indgået et samarbejde med et eksternt rådgiverfirma - WSP med henblik på at kortlægge det nuværende plejeniveau for kommunens grønne arealer og områder samt på den baggrund at udarbejde nye plejestandarder for kommunens grønne områder, der understøtter en udvikling til gavn for biodiversitet, miljø og klima.


WSP står for at udarbejde en analyse i tæt samarbejde med kommunens driftsmedarbejdere og landskabsarkitekter. Analysen munder ud i en afrapportering med anbefalinger til de fremtidige plejestandarder. Afrapportering forventes at være færdig ultimo 2023.


I analysens kortlægningsdel inddeles kommunens grønne arealer i fire forskellige arealtyper, og for hver type udvælges konkrete grønne områder der i videst muligt omfang er repræsentative for kommunens arealer. På baggrund af eksisterende materiale, besigtigelse og dialog med medarbejdere kategoriseres arealerne med et plejeniveau på en skala fra 1-5. Med udgangspunkt i denne kortlægning bliver det muligt at beregne omkostningen eller besparelsen ved henholdsvis at øge eller reducere plejeniveauet. De 4 arealtyper er:

- skov

- åbne naturarealer

- have- og parkanlæg

- rabatter, vejarealer og skråningsanlæg


Der arbejdes desuden med tre forskellige temaer, der i højere eller mindre grad kan tilgodeses i forhold til fremtidige plejestandarder. På den måde bliver det muligt at se på den grønne drift ud fra flere dimensioner end ressourcer og arealtype i forhold til hvilken værdi der skal tilgodeses på de forskellige arealtyper:

- rekreativ værdi

- bæredygtighed

- biodiversitet


Når afrapporteringen foreligger, fremlægger administrationen anbefalingerne for Teknik- og Bygningsudvalget, hvorefter administrationen og driften arbejder videre med en plan for implementeringen af de eventuelt ændrede eller nye plejestandarder.

Lovgrundlag

Ingen

Økonomi

Projektet finansieres af den i forvejen afsatte bevilling på 0,4 mio. kr., heraf 0,2 mio. kr. i 2023 og 0,2 mio. kr. i 2024.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget

Beslutningstema

Der orienteres om projektstatus for arbejdet med plejestandarder for grønne områder i kommunen.

Sagsfremstilling

Der er konstateret råd flere steder i udhæng på Gildbroskolens tage (Gildbrovej 39). Forholdet er blevet belyst i en tilstandsrapport fra Borum Byggerådgivning. (Bilag 1)

På baggrund af rapporten er der behov for at få afklaret problemets omfang og anvisning af løsningsmuligheder.

Der er behov for en bevilling på 0,4 mio. kr. til en rådgivers udarbejdelse af en rapport samt udarbejdelse af udbudsmateriale der indeholder følgende:

- Afdækning af problemets omfang, herunder forventes at man finder råd og svamp i tagkonstruktionen.

- Anvisning af løsningsmuligheder og økonomisk overslag på udbedring.

- Udarbejdelse af udbudsmateriale og afholdelse af udbud i det omfang, der bliver behov for det.

Det råd, der er fundet, er konstateret i tagkonstruktionens udhæng, dvs. i fri luft. Der er ikke i forbindelse med nærværende foreløbige undersøgelse konstateret svamp eller råd under de tagplader, der ligger over bygningens indvendige lokaler. I forbindelse med de kommende undersøgelser vil administrationen i samarbejde med rådgiver være særlig opmærksom på, om der konstateres forhold af sundhedsskadelig karakter, og umiddelbart reagere på disse.


På det nuværende grundlag forventer administrationen, at der kan blive tale om 3 mulige scenarier for en løsning på problemet, og det er meget vanskeligt at vurdere omkostningerne i forbindelse med disse. Dog anslås, at der vil blive tale om et to-cifret millionbeløb:

  • Nødvendige reparationer af råd i tagudhæng og evt. delvis udskiftning zink taget.
  • Udskiftning af hele taget - Hvor konstruktionen ændres til en koldt tags løsning (som der er gjort på Strandgårdskolen, efter at lignende udfordringer blev konstateret der.)
  • Etablering af solceller i forbindelse med udskiftning af hele taget - Kræver etablering af et solcelleselskab, dette drøftes i en anden sammenhæng.


Økonomi

Der er behov for en anlægsbevilling på 0,4 mio. kr. i 2024 til rådgivers udarbejdelse af rapport samt udarbejdelse af udbudsmateriale. Bevillingen skal finansieres via kommunes kassebeholdning og vil påvirke regnskabet for kommunens anlægsloft i 2024.

Indstilling

at der frigives 0,4 mio. kr. i anlægsmidler, og der indgås aftale med en rådgiver.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

På baggrund af rådproblemer i tag på Gildbroskolen, skal der bevilges midler til at afdække problemets omfang og udarbejdelse af projektmateriale til at løse det.

Bilag

Sagsfremstilling

Der har i perioder siden 2021 været driftsproblemer med elevatoren i Brohuset ved Vejlebrovej nr. 47. Elevatoren er vigtig for tilgængeligheden i Brohuset, da en del borgere er afhængige af elevatoren for at komme op på 1. sal til de tre klinikker: læge, kiropraktor og fodterapi.

Driftsproblemerne med elevatoren har været en kilde til frustration for de berørte klinikker og borgere. I august-september i år blev problemerne med elevatoren værre. Der var hyppige driftsstop samt en episode, hvor en person sad fast i elevatoren. Tilsvarende steg frustrationerne hos de berørte klinikker og borgere. Administrationen har løbende været i dialog med Tilgængelighedspanelet, klinikkerne og borgere om problemerne og mulige tiltag.

Den 26. september 2023 afholdt administrationen et møde med repræsentanter for klinikkerne på 1. sal. Mødet handlede om de problemer, som klinikker oplever i forbindelse med lejemålet i Brohuset. Der blev på mødet lagt særlig vægt på problemer med elevatoren, udfordringer med temperaturer, manglende solafskærmning og begrænsede parkeringsmuligheder, især for borgere med handicap.

Danske Handicaporganisationer Ishøj har derudover afholdt et møde for borgere den 30. oktober 2023, hvor tilgængeligheden i Brohuset blev drøftet med klinikkerne og et udpluk af kommunens politikere. Administrationen blev orienteret om mødet.

Kommunens tiltag vedrørende elevatoren

Driftsproblemerne har trukket i langdrag på grund af uenigheder mellem leverandøren af elevatoren og firmaet, der har serviceret elevatoren for Ishøj Kommune. Ishøj Kommune havde en serviceaftale, som var en del af Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).

Kommunen lavede derfor en ny serviceaftale i september 2023 med leverandøren af elevatoren. Firmaets tekniker har undersøgt og repareret elevatoren gentagende gange i september og oktober. Elevatoren har sidenhen været i drift uden problemer siden den 6. oktober 2023. Administrationen har en aftale om, at firmaet rykker hurtigt ud og laver reparationer på elevatoren, hvis der kommer nye driftsproblemer. Administrationen tilser elevatoren daglig for at tjekke driften og der er gjort en indsats for at informere klinikker og borgere om hvem de skal henvende sig til, hvis der opstår nye problemer med elevatoren såvel i dagtimer som udenfor normal arbejdstid.

Administrationen fik den 10. oktober 2023 opsat en stolelift på trappen op til klinikkerne. Stoleliften er ment som en midlertidig og løsning til borgere med gangbesvær i tilfælde af nye driftsproblemer med elevatoren.

Kommunens tiltag vedrørende øvrige forhold

Administrationen er i gang med at opsætte temperaturmåling i Brohuset. Målingerne kan vise omfanget af problemer og på den baggrund vil administrationen finde en løsning.

Administrationen undersøger også om der kan sættes solafskærmning op for at reducere varmepåvirkning fra solen i sommermånederne.

Administrationen har ansøgt om tilladelse til at indføre tidsbegrænsning på de seks handicapparkeringspladser ved Brohuset. Det kan være med til at skabe mere gennemstrømning på disse pladser. Ansøgningen behandles hos politiet og når den er godkendt, kan kommunen kan iværksætte den nye regel.

Brohuset etape 3

I Brohuset etape 3 vil der komme en ny stor elevator ved Vejlebrovej nr. 45, som kan rumme en elscooter, en kørestol eller en båre. Brohuset etape 3 er i midt projekteringsfasen nu, byggefasen starter i marts 2024 og projektet forventes færdigt i slutningen af 2025.

Der bliver lavet omkring 50 nye parkeringspladser i etape 3. Efter byggeriet vil administrationen undersøge det samlede parkeringsbehov og finde ud af hvilke begrænsninger, der er nødvendige på parkering.

Samarbejde og kommunikation

Administrationen har aftalt med klinikkerne, at de bliver informeret, så hurtigt så muligt, hvis der sker nye driftsproblemer med elevatoren. Derudover er det aftalt, at administrationen planlægger et nyt møde med klinikkerne, hvor der kan gives en status på de iværksatte tiltag og på Brohuset etape 3. Den daglige dialog mellem brugerne, borgerne og ombygningen af Brohuset varetages af en navngiven projektleder i administrationen.

Historik – klinikkernes indflytning i Brohuset

Brohusets etaper og indflytning i lokaler er tilrettelagt ud fra et politisk ønske om at tage Brohusets lokalerne i brug, så snart at de var klar til indflytning. Administrationens arbejde har taget udgangspunkt i Brohusets rammer, behovet for tilgængelighed og brugernes behov. Medarbejderne i hjemmeplejen udtrykte ønske om at få placering i stuen, mens klinikkerne dengang ønskede placering på første sal.

Byrådet vedtog disponeringsplanen for Brohuset den 25. juni 2019 på baggrund af indstilling fra Økonomi- og Planudvalget.

Kommunen ansøgte og fik midler fra en statslig pulje til etablering af lægeklinikker i 2019. Ombygningen stod færdig i 2020 og lægerne flyttede ind i februar-marts 2021. Ideen var at placere lægerne tæt på Hjemmepleje og Sygeplejen, så der var gode rammer for samarbejde mellem kommunen og lægerne om at skabe sammenhængende patientforløb.

Senere i 2021 flyttede kiropraktoren og fodterapeuterne ind i Brohuset.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget

Beslutningstema

Det orienteres om status for de udfordringer klinikkerne oplever i Brohuset, herunder med elevatoren ved indgang fra Vejlebrovej 47.

Sagsfremstilling

Etape 1 af Støjvoldsprojektet er afsluttet og beplantningsprojektet for denne del stod færdigt i sommeren 2022.

Arbejdet med etape 2 pågår og færdiggørelse af den sidste del af støjvoldens jordentreprise langs Køge Bugt Motorvejen forventes igangsat medio november 2023 og forventes færdiganlagt ved udgangen af april 2024.  

For at gøre plads til volden skal regnvandsbassinet i Pilegårds Vænge omlægges. Bassinet tømmes for vand, og der oprenses slam fra bunden, og slammet lægges til tørring inden det bortkøres.

I forbindelse med omlægningen, sker der ændringer af bassinet, der på sigt vil give bedre forhold for dyreliv. Bl.a. udføres det nye bassin med mindre stejle brinker, så padder har lettere ved at komme op og ned i bassinet.

Arbejdet med beplantningsprojektet for etape 2 er igangsat. Udbudsmaterialet forventes udsendt i løbet af december 2023, med forventning om indgåelse af aftale i første kvartal 2024. Selve beplantningen vil blive foretaget i efteråret 2024, efter jordarbejderne er afsluttet og med hensyntagen til, at det er bedst at foretage beplantningen om efteråret.

I forhold til legepladser, er der udarbejdet projekt for tre legepladser langs støjvolden, og de igangsættes i udgangen af 2023 og forventes færdige start 2024. Se bilag 1 for placeringer.

Økonomi

Projektøkonomien er fordelt, så de indtægter, der kommer ind på jordentreprisen (indtægt fra modtagelse af overskudsjord fra bygge- og anlægsbranchen), dækker størstedelen af projektets anlægsudgifter. Projektet er primært finansieret af de indtægter kommunen modtager fra jordopfyldning. Samlet beløber indtægterne sig til 34 mio. kr.. Der er tildelt en anlægsbevilling på 39,5 mio. kr., hvilket i praksis betyder at kommunens netto anlægsudgift til projektet er 5,5 mio. kr. (39,5 - 34 mio.kr.). Af disse udestår udmøntning af 3,1 mio. kr., som overføres til 2024. Den resterende bevilling bruges til arbejdet med regnvandsbassinet, beplantning og etablering af legepladser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Orientering om status på støjvoldsprojektet langs Køge Bugt Motorvejen.

Bilag

Sagsfremstilling

I september 2022 indsendte Ishøj Kommune to arealer til den statslige screening af arealer til energiparker. Nu er der kommet en tilbagemelding fra staten, som netop har sendt "Screening for arealer til potentielle større energiparker på land" i høring fra 10. okt. til 14. nov. De arealer, som Ishøj Kommune har meldt ind, er ikke blevet taget i betragtning, idet de begge ligger i transportkorridor.


I juni 2022 inviterede den daværende Indenrigs- og Boligminister, kommuner og VE-opstillere til at indsende forslag til arealer, der kunne være egnede til potentielle

energiparker. Frist for indmelding var den 1. oktober 2022. 28 kommuner og 14 VE-opstillere indmeldte i alt 122 arealer til potentielle energiparker.

Sideløbende har Plan- og Landdistriktsstyrelsen, i samarbejde med Energistyrelsen og Miljøstyrelsen, identificeret mulige arealer til energiparker i hele landet. Identifikationen er sket med afsæt i Energistyrelsens Landvindpotentialemodel, og der er også set på mulige yderligere arealer i hovedstadsområdet og arealer ejet af staten. Ud fra kriterier om størrelse og geografisk fordeling i hele landet, blev der identificeret 66 arealer, som kunne indgå i screeningen.


På baggrund af screeningsresultaterne er 131 forslag til arealer blevet frasorteret på grund af:


  1. konflikt med væsentlige anvendelses- eller beskyttelsesinteresser
  2. at der var tale om mindre arealer med et anslået mindre energimæssigt potentiale
  3. at arealet ikke blev indmeldt til energiproduktion
  4. at forslaget blev trukket tilbage, eller
  5. at det ikke anses for sandsynligt at opnå indpasning i transmissionsnettet før 2030.


For Ishøjs vedkommende lå begge de indmeldte arealer i transportkorridoren, og det ene areal var ikke tiltænkt et anlæg med decideret energiproduktion, da det var VEKS, der havde brug for at etablere et varmeknudepunkt.


Administrationen har igen kontaktet Plan- og Landdistriktsstyrelsen for at høre, om der kunne være andre måder, hvorpå Ishøj kan arbejdere videre med mindre VE-anlæg i transportkorridoren, som ikke har karakter af energiparker. Det kunne fx være ved meddelelse af landzonetilladelse med fjernelsesdeklaration i tilfælde af, at staten skal udnytte arealet til infrastrukturelle anlæg. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har svaret tilbage, "at der ikke for nuværende indledes dialog om disse arealer. Planlægning for VE-anlæg i transportkorridorerne vil ikke være muligt indenfor gældende regler".


Idet Ishøj Kommunes åbne land, for en stor dels vedkommende, er omfattet af henholdsvis transportkorridor og grønne kiler, er der ikke mange arealer, som kommunen kan bringe i spil til VE-anlæg. Kommunen rummer et mindre areal uden disse restriktioner syd for Torslundevej, men der er ikke set nærmere på dette areal, da hverken grundejer eller VE-opstillere har henvendt sig til kommunen med ønske om VE-udvikling.


I forbindelse med Kommuneplan 2025 skal der ses på arealer til VE-anlæg både på land og på bygninger, og der vil indgå en nærmere analyse af potentialet. Idet staten nu også har skabt sig et overblik over transportkorridorens påvirkning af mulighederne for VE-opstilling i hovedstadsområdet, kan det desuden tænkes, at der ses på gældende regler, som er en barriere for VE-anlæg i Ishøj.


Bilag 2 er det høringsnotat, som netop er sendt i høring af Plan- og landsdistriktsstyrelsen. Det beskriver screeningsprocessen samt de 32 potentielle arealer til energiparker, som regeringen har besluttet at indlede dialog med kommunerne om. Den offentlige høring har til formål at oplyse om den gennemførte screening samt at kvalificere og indhente oplysninger og bemærkninger til de 32 arealer.

Økonomi

Ingen

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

at borgmesteren bemyndiges til at rette henvendelse til ministeren med henblik på at opfordre til, at der gives tilladelse til at anlægge VE-parker i transportkorridoren.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Der orienteres om Statens tilbagemelding på de arealer, som Ishøj Kommune havde indsendt som arealer til energiparker til vedvarende energi (VE).

Bilag

Sagsfremstilling

Driften og aktiviteter på Bredekærgård foregår i dag i et tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme og Arealer, Center for Kultur og Fritid og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Mange borgere og institutioner benytter sig aktivt af stedets aktiviteter og muligheder.

Den forberedende grunduddannelse (FGU) henvender sig til unge under 25 år, som endnu ikke er parate til at gå i gang med at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Det kan være af faglige, personlige eller sociale årsager. Formålet med FGU er, at de unge efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.

FGU Vestegnen har indtil 1. januar 2024 en lokal afdeling på Pilemølle i Ishøj. Ishøj Kommune ønsker fortsat en lokal afdeling/skole i Ishøj Kommune, således at vi kan sikre lokale uddannelsesmuligheder for kommunens unge. Samtidig er erfaringen, at Ishøjs unge oftere benytter sig af tilbud tæt på deres bopæl.

Administrationen vurderer derfor, at etablering af en FGU afdeling/skole på Bredekærgård kan fremme muligheden for et tættere samarbejde med FGU, så flere unge i Ishøj Kommune kan komme i et FGU tilbud og efterfølgende gennemføre en anden ungdomsuddannelse eller komme i job.

FGU Vestegnen har følgende behov i forhold til at kunne fortsætte med en lokal afdeling/skole i Ishøj Kommune:

  • Der skal være plads til et hold primo 2024 med fokus på natur og dyrehold. På sigt er der et ønske om, at der kan være plads til to hold på gennemsnitligt 15 elever pr. hold. Dette kunne fx være i forhold til ejendomsservice eller miljø og genbrug.
  • Der skal være et undervisningslokale, toiletfaciliteter, omklædningsfaciliteter og gerne køkkenfaciliteter.
  • Der skal være adgang til dyr, som eleverne er en del af den daglige pasning af, og eleverne skal have mulighed for at følge dyrene fra fødsel til slagtning (avl).
  • Der skal være adgang med offentlig transport.

Ishøj Kommune ser følgende muligheder i et samarbejde med FGU på Bredekærgård:

  • Der er mulighed for at samarbejde om dyreholdet af Ishøj Dyrepark og dyrene på Bredekærgård.
  • Der er supplerende mulighed for at lære om produktion af foder og læring om biodiversitet.
  • Der er mulighed for at samarbejde med Ishøj Naturcenter omkring formidling overfor fx børn.
  • Der er mulighed for yderligere samarbejder, fx ift. vedligehold af bygninger og arealer, såfremt der udvides med yderligere hold indenfor ejendomsservice eller miljø og genbrug

Administrationen har afsøgt de forskellige muligheder i faciliteterne på Bredekærgård i forhold til at etablere en lokal afdeling/skole af FGU Vestegnen. Hensyn til borgere og brugere i forhold til den nuværende brug har været vurderet, og administrationen vurderer, at følgende løsning vil få færrest konsekvenser for borgere og brugere og de nuværende aktiviteter:

Forslag til udlejning af lokaler og faciliteter til FGU afdeling/skole på Bredekærgård:

  • Kontorlokale til FGU medarbejdere etableres på 1. salen i hovedhuset på Bredekærgård
    • Lokalet er eksisterende og ombygges ikke. Der skal samarbejdes med øvrige brugere af kontorlokalet ift. flere brugere end pladser.
  • Omklædning, toilet og badefaciliteter til FGU elever og medarbejdere
    • Enten eksisterende faciliteter, såfremt der findes gode løsninger for nuværende brugere og medarbejdere
    • Eller midlertidig pavillonløsning indtil en varig løsning etableres
    • Varig løsning etableres ved ombygning af staldene
  • Undervisningslokale til FGU med undervisningsmulighed for 1-2 hold med gennemsnitligt 15 elever på hvert hold
    • Etablering af en midlertidig pavillonløsning indtil en varig løsning etableres
    • Varig løsning etableres ved ombygning af staldene

I ovenstående løsning er der etablerings- og driftsomkostninger til en pavillonløsning på kort sigt og en ombygning af staldene på længere sigt. En ombygning af staldene er et ønske, som administrationen omkring Bredekærgård har haft i en længere årrække, idet det har perspektiver for ikke blot et samarbejde med FGU, men ligeledes understøtter de forskellige aktiviteter, der er på Bredekærgård. Omkostninger ved etableringen af den midlertidige pavillonløsning og den varige løsning med ombygning af staldene forelægges til politisk beslutning forud for etablering samtidig med samarbejdsaftalen mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune, som ligeledes indeholder lejeaftale. Administrationen vil efter den politiske principbeslutning gå videre med at indhente de nødvendige tilladelser til at etablere en midlertidig pavillonløsning.

FGU Vestegnen har på administrativt niveau tilkendegivet overfor administrationen, at de er interesserede i at etablere en skole/afdeling på Bredekærgård. Forslaget forelægges FGU Vestegnens bestyrelse i november 2023. Til brug for FGU bestyrelsens behandling af sagen er der sendt et brev til FGUs direktør med angivelse af en interessetilkendegivelse for, at FGU Vestegnen kan etablere skole/afdeling ved Bredekærgård. Interessetilkendegivelsen tager forbehold for den politiske behandling i Ishøj. Brevet er vedlagt som bilag 1.

Procesplan

Hvornår

Hvad

August- oktober

Administrativ afsøgning af muligheder for samarbejde omkring en lokal afdeling af FGU Vestegnen på Bredekærgård.

November

Politisk principbeslutning om, at administrationen skal gå videre med at forberede etablering af en lokal afdeling af FGU Vestegnen på Bredekærgård. Sagen skal behandles i BUU, KFU, TBU, EBU og ØPU med endelig beslutning på Byrådsmødet i december.

November

Samarbejdsaftale mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune udarbejdes

November

Lejekontrakt udarbejdes .

December

Orienteringsmøde for Bylaug, naboer og brugere af Bredekærgård.

December/februar

Indhentning af byggetilladelse til etablering af midlertidig pavillonløsning.

Februar/marts

Etablering af en midlertidig pavillon løsning.

Marts/april

FGU Vestegnens afdeling/skole for Natur og Dyrehold flytter til Bredekærgård og kan indtil indflytning blive på Pilemølle, indtil den midlertidige pavillon står klar på Bredekærgård.


Lovgrundlag

Det juridiske grundlag for etablering af samarbejdsaftale om udlejning af lokaler til FGU Vestegnen er vedlagt son bilag 2.

Økonomi

Økonomimodellen præsenteres forud for endelig politisk beslutning om etablering af FGU tilbud på Bredekærgård gennem samarbejdsaftale og lejeaftale.

Indstilling

at Byrådet træffer principbeslutning om

  • at administrationen går videre med at skabe grundlag for, at FGU Vestegnen etablerer en afdeling/skole på Bredekærgård.

at Byrådet træffer beslutning om

  • at administrationen går videre med at etablere et politisk beslutningsgrundlag for en samarbejdsaftale, som beskriver det faglige samarbejde, anlægsinvesteringerne og lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune
  • at administrationen går videre med at indhente de nødvendige tilladelser til etablering af en midlertidig pavillon løsning, som Ishøj Kommune kan udleje til FGU Vestegnen til brug for en lokalafdeling for Natur og Dyrehold.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til byggesagen samt udlejning af lokaler.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget samt Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til det faglige samarbejde.

Beslutningstema

FGU Vestegnen har ansøgt ministeriet om at lukke deres Ishøj afdeling/skole på Pilemølle pga. udfordringer med stedet. Derfor har Ishøj Kommune i samarbejde med FGU Vestegnen afsøgt muligheder for at etablere en lokal afdeling/skole på Bredekærgård i Ishøj med fokus på et tæt samarbejde mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.

I sagen fremlægges perspektiverne ved at etablere et lokalt FGU tilbud på Bredekærgård og procesplanen for etableringen med henblik på en politisk principbeslutning i forhold til, om administrationen skal gå videre med at etablere en FGU afdeling/skole på Bredekærgård primo 2024 og tilvejebringe et politisk beslutningsoplæg til en samarbejdsaftale, som beskriver det faglige samarbejde, anlægsinvesteringerne og lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

Årshjul for Teknik- og Bygningsudvalget, se bilag 1.


Fælleskommunal henvendelse til miljøministeren og finansministeren

Ishøj har, sammen med 10 andre kommuner med østvendt kyst, skrevet en henvendelse til miljøministeren og finansministeren. Se bilag to. Henvendelsen er en opfordring til, at der sikres statsstøtte til kystsikring over hele Danmark, også til de østvendte kyster.



Status på Movias økonomi

Movia har den 7. november 2023 fremsendt et revideret estimat på budget for busdrift i indeværende år, hvor der kommer et yderligere tilskudsbehov på 72 mio. kr.
det skyldtes primært lavere passagerindtægter – mens lavere aktivitetsniveau for flextrafik og regulering af Covid-kompensation for 2022 reducerer tilskudsbehovet. Ift. estimat fra tidligere på året er tilskudsbehovet reduceret med 112 mio. kr.

Der er mulighed for en frivillig indbetaling af den samlede efterregulering på 92 mio. kr. som kommuner og regioner i fællesskab skal indbetale efter gældende regler i 2025. Forskellen mellem de 72 mio. kr. og 92 mio. kr.
er rettelser af aconto betalinger i kommuner og regioner på 5 mio. kr.

Hertil reduceres tilskudsbehovet til flextrafik med 15 mio. kr. – flextrafik opkræves efter forbrug, og der er derfor ikke forventet efterregulering.

Ønsker Ishøj Kommune at indbetale kommunens del at dette i indeværende år, skal det meldes til Movia senest den 10. december 2023. Ishøj Kommunes s andel udgør i alt 265.000 kr.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.