Referat
Udsatterådet onsdag den 2. april 2025 kl. 15.00

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Nyt fra formand og næstformand

  • Udlevering af t-shirts og jakker med logo
  • Stafet for livet


Opfølgning fra sidste møde

Beslutning

T-shirts og jakker blev udleveret til dem, der nåede det. Sekretæren tager tøjet med igen til næste møde. Man er også velkommen til at komme forbi og hente det på Rådhuset. Skriv til Siv for at aftale tidspunkt - sberge@ishoj.dk.


Næstformanden fortalte at Stafet for Livet afholdes d. 6. september, hvor man kan overveje at deltage.


Der er også et løb den 10 maj, der foregår fra Havhytten, Ishøj Strandpark. Kontakt Betina, hvis man har lyst til at deltage.


Der er Landspanelmøde d. 4. juni. Rådets medlemmer er forhindret i at deltage.



Sagsfremstilling

Den 5. marts 2025 blev budgetprocessen for budget 2026 skudt i gang i byrådssalen med deltagelse politikere, HovedMed, råd og nævn fra Ishøj Kommune. Her blev der informeret om muligheden for at komme med forslag til drifts- og anlægsønsker.


I perioden april til maj 2025 er der planlagt drøftelser af den aktuelle budgetsituation, herunder bidrag til rådighedskatalog, prioriteringer af anlægs- og driftsønsker.


Sidste frist for at aflevere forslag til administrationen er den 16. juni 2025Budget@ishoj.dk


Den 24. juni afholdes temamøde i Byrådsalen vedrørende status på økonomien efter økonomiaftalen mellem Regeringen og KL.


Beslutning

Udsatterådet besluttede at udarbejde forslag til budget 2026, f.eks. vedrørende væresteder og aktiviteter. Administrationen indkalder til møde hvor forslag kan kvalificeres og beskrives.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Udsatterådet drøfter forslag til budget 2026

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune afholder frivilligfest én gang årligt for frivillige på det sociale område i Ishøj. Til frivilligfesten er der middag, underholdning og uddeling af Den Sociale Frivilligpris, Handicapprisen samt Ældreprisen.


Administrationen ønsker en tilbagemelding på rådenes oplevelse af frivilligfesten og eventuelle særlige opmærksomhedspunkter.

Økonomi

Økonomirammen er politisk bestemt.

Indstilling

at Udsatterådet giver en tilbagemelding vedr. afholdelse af frivilligfesten.

Beslutning

Sagen blev drøftet.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Administrationen ønsker en tilbagemelding vedr. afholdelse af fester for frivillige fra Handicaprådet, Udsatterådet og Seniorrådet.

Sagsfremstilling

Formål
Ishøj Kommune er forpligtet til at etablere sundhedsfremmende og forebyggende indsatser, der skal skabe rammerne for en sund levevis for Ishøj Kommunes borgere. Der er ansat to sundhedskonsulenter i Forebyggelse og Rehabilitering til at varetage disse indsatser for voksne. Sundhedskonsulenterne har til opgave at vejlede og motivere borgerne til at kunne mestre deres sygdom med udgangspunkt i de vilkår, ressourcer og sundhedskompetencer, som borgerne har. Sygdomsmestringen skal understøtte borgerne i at leve et sundt, aktivt og meningsfuldt liv på trods af sygdom samt forebygge forværring af sygdom. Derudover tilbyder sundhedskonsulenterne enkelte forebyggende indsatser, som fx hjælp til røg- og nikotinstop samt ernæringsterapi. Det sundhedsfremmende arbejde skal blandt andet være med til forbedre livskvaliteten for kommunens borgere og på længere sigt forbedre sundhedstilstanden i Ishøj Kommune. Derved er det sundhedsfremmende arbejde med til at realisere Byrådets vision samt Ishøj Kommunes sundhedsstrategi.

Henvendelser og forløb
Der har i 2024 været 197 henvendelser og 283 forløb på det sundhedsfremmende område. Der har været en fald i antal af henvendelser og forløb sammenlignet med 2023, hvilket blandt andet har skabt en opmærksom på opdateringen af sundhed.dk, så viden om Ishøj Kommunes sundhedstilbud er så lettilgængeligt som muligt.

Størstedelen af forløbene er for borgere med diabetes, hvilket udgjorde 30 % af forløbene i 2024. Dette antal er på samme niveau som i 2023. Der har været en stigning i antallet af forløb for borgere med hjertesygdomme og et fald i antallet af forløb for borgere med kræft. Niveauet for forløb indenfor ernæringsterapi, KOL, prædiabetes samt nikotin- og rygestop er på samme niveau i 2024 som i 2023.

Sundhedsfremmende indsatser
Ishøj Kommune tilbyder indsatser indenfor forløbsprogrammerne målrettet borgere med henholdsvis diabetes, prædiabetes, KOL og kræft. Forløbsprogrammet for hjertesygdomme varetages af Albertslund Kommune, mens forløbsprogrammet for lænde/ryg varetages af terapeuter i Genoptræning Ishøj.

Indenfor forløbsprogrammerne tilbydes borgerne holdbaseret undervisning i sygdomsmestring og superviseret træning på hold. Der kan tilbydes individuelle samtaler i sygdomsmestring til borgere, der ikke kan indgå på hold, fx grundet psykiske udfordringer eller sproglige barrierer. Derved differentieres tilbuddene på baggrund af borgernes sundhedskompetencer.

Desuden tilbydes der ernæringsterapi for borgere med et uplanlagt vægttab eller en lav BMI samt ryge- og nikotinstopkurser for voksne.


I 2024 har sundhedskonsulenterne desuden haft fokus på:

  • Opkvalificering og netværksdannelse indenfor røg- og nikotinstop som en del af det tværkommunale samarbejde ”Klar livet uden røg og rusmidler”. I 2025 vil der være fokus på ryge- og nikotinstop til yngre voksne.
  • Tidlig opsporing af borgere, der enten har eller er i risiko for at udvikle kroniske sygdomme ved at være synlige i lokalsamfundet. Fx ved opstart af en sundhedscafé i samarbejde med den boligsociale helhedsplan ”Fælles om Vejleåparken”. Dette arbejde fortsætter i 2025.
  • Styrke brobygningen mellem kommunale sundhedstilbud og civilsamfundet, så borgerne understøttes i at deltage i og bidrage til fællesskaber og bevægelsesaktiviteter i Ishøj. Dette arbejde fortsætter i 2025.


Status for sundhedsfremmende indsatser er vedhæftet. (Bilag 1)

Lovgrundlag

Sundhedsloven § 119.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 13. marts 2025, pkt. 24:

at sagen tages til efterretning.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. marts 2025, pkt. 24:

Taget til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger status på sundhedsfremmende indsatser 2024 i Center for Voksne og Velfærd. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.

Leder af Forebyggelse og rehabilitering Nathalie Hjorth Pedersen deltager under punktet.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Hjerneskadekoordinatorens opgave har hidtil været at koordinere rehabiliteringsforløb for borgere med erhvervet hjerneskade. Vedkommende er borgerens og de pårørendes kontaktperson i det kommunale system, og det er hjerneskadekoordinatorens ansvar at sikre koordinering og tilpasning af rette indsats til rette tid og sted i forløbet, indtil borgerens situation er afklaret.

Hjerneskadekoordinatorstillingen i Ishøj Kommune har senest været forankret på socialområdet i relation til vejlederteamet. Der er pt. afsat 30 timer ugentligt til hjerneskadekoordinatorfunktionen, og det er administrationens vurdering, at der ikke er tilstrækkeligt med hjerneskadeforløb til de 30 timer, hvilket giver anledning til at afsøge, hvordan Ishøj Kommune bedst muligt kan hjælpe borgerne og organisere arbejdet med de ressourcer, der er til rådighed på området.

En tværgående sundhedsfaglig koordinator funktion
De behov, der viser sig i et rehabiliteringsforløb for borgere med erhvervet hjerneskade er fælles for andre alvorlige sygdomme og diagnoser, hvor borgeren og dennes pårørende befinder sig i en kompleks og livsomvæltende situation. Behovet for tværfaglig koordinering samt iværksætte af rette indsats på rette tid og sted vil være afgørende for resultatet af rehabiliteringsforløbet og derved for borgerens fremtidige funktionsniveau. Ofte vil et komplekst borgerforløb bestå af en indledende akutfase efterfulgt af en længerevarende fase, hvor borgeren skal lære at håndtere hverdagslivet og leve et liv med nye forudsætninger. Behovet for koordinering vil være størst i den akutte fase, hvorfor det er meningsfuldt at koordinatorfunktionen er en person med sundhedsfaglige kompetencer, der forankres i relation til genoptræningen. I relation til funktionen skal der skabes en struktur for et netværk på tværs af fagområder og funktioner, så der sikres sammenhængende og koordinerede borgerforløb. Dette skal sikre den nødvendige involvering af fx vejlederteamet, der kan have en stor rolle, når en borger har behov for socialpædagogisk støtte til at håndtere hverdagslivet med nye forudsætninger.

På den baggrund foreslår administrationen, at stillingen som hjerneskadekoordinator omformes til en tværgående koordinatorstilling til gavn for en udvidet målgruppe. Koordinatoren skal, ligesom hjerneskadekoordinatoren, koordinere de komplekse forløb, som borgerne ikke selv har overskuddet til på grund af de store livsomvæltninger. Derudover skal koordinatoren sikre inddragelse og understøttelse af pårørende samt samarbejde internt i kommunen, tværsektorielt og i forhold til civilsamfundet. En uddybende beskrivelse fremgår af bilag 1.


Fremadrettet proces

Koordinatorfunktionen skal sikre, at borgerne modtager sammenhængende og koordinerede forløb med gode overgange, idet der etableres formaliserede og strukturerede rammer for internt samarbejde. De sammenhængende og koordinerende forløb vil ligeledes være med til at gøre Ishøjborgernes sundhed til et fælles anliggende, fremme samarbejdet på tværs og sikre indsatser på tværs af generationer. Derudover skal koordinatorfunktionen være med til at understøtte differentieringen i tilbud overfor borgerne, idet indsatsernes omfang og varighed dels afgøres af borgerens og de pårørendes sundhedskompetencer og dels af graden af kompleksitet i forløbet. Omdannelsen af funktionen vil bidrage til realiseringen af både socialstrategien og sundhedsstrategien.

Administrationen foreslår, at omdannelsen af stillingen drøftes i relevante MED-udvalg, så medarbejderne kan bidrage med faglige perspektiver og opmærksomhedspunkter, der kan være med til at uddybe funktionens rolle og arbejdsområder.

Lovgrundlag

Flere forskellige lovgivninger kan danne grundlag for hjerneskadekoordinatorens arbejde. I løbet af en borgers rehabiliteringsforløb kan lovgivning indenfor eksempelvis genoptræning, økonomiske ydelser, ledsageordning, hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver samt hjælpemidler komme i anvendelse.

Følgende er eksempler på lovgivning, der kan være relevante i et rehabiliteringsforløb: Sundhedsloven, Lov om Specialundervisning for voksne, Lov om Social Service, Lov om Aktiv beskæftigelsesindsats, Sygedagpengeloven samt Bekendtgørelse af Lov om Kompensation til handicappede i erhverv.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 13. marts 2025, pkt. 28:

at hjerneskadekoordinator stillingen omdannes til en tværgående koordinatorstilling med sundhedsfaglige kompetencer.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. marts 2025, pkt. 28:

Tiltrådt.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

I budgetaftalen for 2025-2028 fremgår det, at rådighedsforslaget om nedlæggelse af hjerneskadekoordinatorstillingen udgår, og at Social- og Sundhedsudvalget skal drøfte, hvordan hjerneskadekoordinatorens opgaver indgår i det samlede vejlederteam. På den baggrund fremlægges forslag til omdannelse af hjerneskadekoordinatorstillingen, så funktionen tilpasses borgernes behov og mængden af forløb. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Med udgangspunkt i budgetaftalen for 2025 har administrationen pr. 1. november 2024 etableret et fleksibelt bostøtteteam efter servicelovens § 85. Ishøj Kommunes ambition er at arbejde forebyggende og rehabiliterende samt sikre, at borgerne får et liv tæt på deres netværk og vante omgivelser. Bostøtteteamet skal medvirke til at øge Ishøj Kommunes selvforsyning på det specialiserede voksenområde ved at flere borgere får mulighed for at benytte kommunens eget tilbud fremfor køb af støtte hos eksterne leverandører. Med etableringen af bostøtteteamet er det muligt at tilbyde støtte i aftentimer og i weekenderne, hvilket betyder, at Ishøj Kommune i langt højere grad selv kan imødekomme borgernes behov.

Mange borgere ønsker at bevare deres tilknytning til familie, netværk og lokalområde, men har samtidig behov for omfattende socialpædagogisk støtte for at kunne mestre en selvstændig tilværelse i egen bolig. Gennem fleksibel socialpædagogisk støtte og en individuelt tilpasset tilgang vil bostøtteteamet sikre, at borgeren får den nødvendige støtte til at håndtere hverdagen og udvikle nye færdigheder, der styrker deres mulighed for at leve et selvstændigt og meningsfuldt liv. Indsatsen understøtter Ishøj Kommunes socialstrategi 2024, som bygger på principperne om selvbestemmelse, inklusion, trivsel, forebyggelse og rehabilitering. Bostøtteteamet arbejder tæt sammen med psykiatri, politi og frivillige indsatser for at sikre en helhedsorienteret støtte til borgerne.

Bostøtteteamet arbejder ud fra en rehabiliterende tilgang til borgerens egen recovery-proces. Det er et helhedsorienteret og individuelt tilpasset støtteforløb, der sikrer, at borgerne modtager den nødvendige hjælp for at kunne leve et trygt og selvstændigt liv i eget hjem. Der tilbydes støtte alle ugens dage i tidsrummet fra kl. 7 - 22. Borgere, der har behov for støtte om natten, henvises til eksterne samarbejdspartnere, hvilket sikrer kontinuerlig støtte.


Status
Den Sociale Udførerenhed har i de senere år optimeret driften af den almindelige støtte efter Lov om Social Service § 85, hvilket har gjort det muligt at tilbyde flere borgere et forløb inden for den samme ramme af ressourcer. Denne udvikling har desuden medvirket til at understøtte muligheden for at etablere et bostøtteteam, da det kræver en effektiv udnyttelse af timerne. Bostøtteteamet har i opstartsfasen brugt tid på at udarbejde arbejdsgange, forberede kommende støtteforløb og udvikle nye metoder for at sikre en høj kvalitet i forløbene. Udover at tilbyde bostøtteforløb understøtter bostøtteteamet også opgaver på tværs af andre tilbud efter Lov om Social Service § 85 samt forebyggende og tidlig indsats efter Lov om Social Service § 82b, hvilket gør det muligt at anvende ressourcerne fleksibelt og effektivt.

På nuværende tidspunkt modtager 10 borgere forløb gennem bostøtteteamet, hvor otte borgere startede i november 2024 og to startede i forløb i løbet af februar 2025. Derudover forventes det, at syv borgere vil modtage støtte i den nærmeste fremtid. Herefter vil kapaciteten være fuldt udnyttet, og besparelsen i forbindelse med budgetaftalen for 2025 vil være realiseret. Indsatsen har en fleksibel tilgang, hvor intensiteten af støtten tilpasses borgerens aktuelle situation. Det betyder, at teamet skal kunne agere fleksibelt i timeomfanget samtidig med, at der løbende arbejdes med henblik på at reducere timeantallet, som ydes til den enkelte borger. Det forventes derfor, at der løbende vil være ledig kapacitet til rådighed, ligesom det også er en mulighed at udvide bostøtteteamet med henblik på at sikre, at endnu flere borgere kan få tilbud om støtte gennem kommunens eget tilbud fremfor gennem en privat leverandør. Statusbeskrivelse om bostøtteteamet er vedhæftet. (Bilag 1)

Lovgrundlag

Lov om Social Service

Økonomi

Af Ishøj Kommunes budgetaftale 2025 - 2028 fremgår følgende besparelse på den lovpligtige opfølgning på støtte efter Lov om Social Service § 85:


Navn

Indhold

2025

2026

2027

2028

SSU01

Omlægning af § 85 og udbygning af kapacitet

0 kr.

- 0,5 mio. kr.

- 0,5 mio. kr.

- 0,5 kr.


Besparelsen skal udmøntes ved etablering af det fleksible bostøtteteam. Besparelsen sættes på 0 kr. i 2025 for ikke at presse en besparelse igennem.

Der er tilført 0,5 mio. kr. til etablering af bostøtteteamet, hvilket betyder, at den samlede besparelse som skal realiseres i 2025 og frem udgør 2,0 mio. kr. Med de nuværende forløb i bostøtteteamet og de kommende forløb, som opstartes i løbet af foråret, er det forventningen, at besparelsen realiseres i 2025 og årene frem.

Indstilling



Administrationen indstiller, 13. marts 2025, pkt. 29:

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. marts 2025, pkt. 29:

Taget til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres i denne sag om status på punktet i budgetaftalen for 2025 - 2028, som vedrører omlægning af § 85 og udbygning af kapacitet (SSU 01). Sagen sendes til orientering i Udsatterådet og Handicaprådet.

Bilag

Beslutning

Intet.

Beslutning

.

Sagsfremstilling

I forbindelse med udarbejdelsen af Udsatterådets årshjul for 2025, blev det besluttet at Udsatterådet i god tid før processen med budget 2026 gik i gang, skulle invitere politikerne til et kaffemøde, hvor det er muligt for udsatterådet at dele deres erfaringer med eksisterende tiltag til udsatte borgere i Ishøj, samt at komme med input til forbederinger og mangler.


Mødet har til formål at skabe dialog og åbne op for nye mulighedsrum i forhold til, hvordan vi sammen kan forbedre tilbuddene for udsatte borgere i Ishøj Kommune.


Udsatterådet vil gerne drøfte:

• Mental og fysisk sundhed

• Væresteder

• Aktiviteter


Udsatterådet præsenterer nogle spørgsmål inden for hvert tema og vil gerne høre politikernes input hertil.


Beslutning

Et godt dialogmøde med gode drøftelser om, hvordan man kan styrke og udvikle tilbud til udsatte borgere i Ishøj Kommune.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Ishøj Udsatteråd har inviteret medlemmer af byrådet til et uformelt kaffemøde for at høre politikernes holdninger til vigtige emner, der berører udsatte borgere i Ishøj Kommune.