Referat
Udsatterådet onsdag den 9. oktober 2024 kl. 15.00

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Nyt fra formand og næstformand

  • Beretning af indsatsen i Stafet for livet
  • Frivilligfesten


Opfølgning siden sidst

  • intet til dette


Indstilling

at orienteringer tages til efterretning

Beslutning

Formanden fortæller at deltagelsen i Stafet for Livet var en god oplevelse. Samlet set gik de 233 omgange, som svarer til lidt over 390 km. De opnåede at samle 4500 kr. ind til støtte til Kræftens bekæmpelse. Det var tusinde kroner mere end målsætningen på 3500 kr.
Næstformanden supplerer med, at der var mange som kom hen til Udsatterådets telt og hilste på og spurgte ind til rådets arbejde. Der blev talt med pårørende til udsathed, som ikke var helt klar over rådets eksistens. Særligt blev høringer på kvalitetsstandarder frem-hævet.

Der blev informeret om vinderne af de tre priser til frivilligfesten. Det blev oplevet som en god aften.


Orienteringen er taget til efterretning.


Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Formand og næstformand afgiver meddelelser

Sagsfremstilling

Budget 2025 har i perioden den 16. august til den 6. september været i høring hos jer i rådene, i nævn, brugerforeninger og i MED-udvalg. Der har været forhandlinger og seks af partierne i Ishøj Kommunes Byråd har underskrevet budgetforliget (se bilag 1).


Budgettet blev behandlet i kommunernes Økonomi- og Planudvalg den 24. september og budgetaftalen skal til 2. behandling i Byrådet og endeligt godkendes den 1. oktober. Her kommer en orientering om resultaterne af processen.


I bilag 2 kan I se Udsatterådets høringssvar.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Orientering om budgetaftale 2025 med overslagsårene 2026-2028.

Bilag

Sagsfremstilling

Formål og metode
Formålet med tilsynet er at vurdere kvaliteten og sikre dialogen med tilbuddet med udgangspunkt i Kvalitetsmodellen, som beskrevet i bekendtgørelsen om socialtilsyn. Kvalitetsmodellen giver et systematisk og målrettet udgangspunkt for socialtilsynets samlede faglige vurdering af kvaliteten. Kvalitetsmodellen er struktureret ud fra de overordnede kvalitetstemaer, der fremgår af § 6, i Lov om socialtilsyn. I forbindelse med tilsynsbesøget har socialtilsynet, med udgangspunkt i Kvalitetsmodellens temaer, foretaget en konkret vurdering af tilbuddets samlede kvalitet, ligesom der er foretaget en vurdering om betingelserne for godkendelsen fortsat er opfyldt. Derudover indeholder tilsynsrapporten en gennemgang af de syv temaer fra kvalitetsmodellen, hvor der kan være lagt særligt fokus på udvalgte temaer.

Særlige fokusområder ved tilsynet:

  • Tema 1: Uddannelse og beskæftigelse.
  • Tema 2: Selvstændighed og relationer.
  • Tema 3: Målgruppe, metoder og resultater.


Tilsynets overordnede konklusion
Socialtilsynet vurderer, at Spindehuset understøtter borgernes mentale sundhed, trivsel samt udvikling og sikrer borgernes selv- og medbestemmelse. Tilbuddet har fokus på, at borgerne udnytter deres fulde potentiale i forhold til dagsbeskæftigelse tilrettet målgruppen. Tilbuddet støtter borgerne i at indgå i det omgivende samfund med en vis sociale relation og leve et så selvstændigt liv som muligt. Tilbuddet har en beskrevet målgruppe, hvor borgerne har individuelle behov og funktionsniveauer og heraf behov for individuelle tilgange og metoder. Tilbuddet har en hensigtsmæssig organisering samt en ansvarlig og kompetent ledelse, der driver tilbuddet fagligt og økonomisk forsvarligt. De fysiske rammer vurderes at kunne understøtte trivsel og tryghed for borgerne i målgruppen såvel inde som ude i forhold til indretning, faciliteter og stand. Herunder at kunne være rammen for tilbuddets indsats og sikre borgers ret til privatliv. Endelig vurderes det, at tilbuddet har en gennemsigtig økonomi, hvor der er sammenhæng mellem den faglige indsats og de afsatte økonomiske ressourcer.

Socialtilsynet har hverken givet påbud eller anbefalet opmærksomhedspunkter- og udviklingspunkter ved dette tilsyn.

På baggrund af tilsynet har administrationen udarbejdet en handleplan. (Bilag 2).

Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • Uddannelse og beskæftigelse scorer 4 ud af 5 point.
  • Selvstændighed og relationer scorer 5 ud af 5 point.
  • Målgruppe, metoder og resultater scorer 4,5 ud af 5 point.
  • Sundhed og trivsel scorer 5 ud af 5 point.
  • Organisation og ledelse scorer 4 ud af 5 point.
  • Kompetencer scorer 4,5 ud af 5 point.
  • Fysiske rammer scorer 4 ud af 5 point.

Lovgrundlag

Lov om socialtilsyn § 6 og Lejeloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at Udsatterådet tager orienteringen til efterretning

Administrationen indstiller, 12. september 2024, pkt. 96:

at orienteringen tages til efterretning.


Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 12. september 2024, pkt. 96:

Taget til efterretning.

Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Socialtilsyn Hovedstaden har den 19. juli 2024 gennemført et uanmeldt tilsyn på bofællesskabet Spindehuset, som er et botilbud til seks voksne udviklingshæmmede. Resultatet viser, at Spindehuset har den nødvendige kvalitet, jf. lov om socialtilsyn § 6 (Bilag 1).

Bilag

Sagsfremstilling

Formål og metode

Formålet med socialtilsynet er at vurdere kvaliteten og sikre dialogen med tilbuddet med udgangspunkt i kvalitetsmodellen, som beskrevet i Bekendtgørelse om socialtilsyn. Kvalitetsmodellen giver et systematisk og målrettet udgangspunkt for socialtilsynets samlede faglige vurdering af kvaliteten.

I forbindelse med tilsynsbesøget har socialtilsynet, med udgangspunkt i kvalitetsmodellens temaer, foretaget en konkret vurdering af tilbuddets samlede kvalitet, ligesom der er foretaget en aktuel risikovurdering af tilbuddets drift. Socialtilsynet har i indeværende tilsynsproces haft særlig fokus på tema 5 omhandlende organisation og ledelse, tema 6 omhandlende kompetencer, tema 7 fysiske rammer og endelig på tema om tilbuddets økonomi.

Særlige fokusområder ved tilsynet:

  • Tema 5: Organisation og ledelse
  • Tema 6: Kompetencer
  • Tema 7: Fysiske rammer samt økonomi


Det er socialtilsynets vurdering, at der ikke er fremkommet væsentlige nye data, der ændrer grundlæggende ved de tidligere vurderinger af de øvrige temaer i kvalitetsmodellen, som derfor indgår uændrede i den samlede rapport.

Tilsynets overordnede konklusion
Socialtilsynet vurderer, at Søstedet - De fleksible afklaringspladser er et velfungerende tilbud, og leverer relevante indsatser af høj kvalitet, der understøtter den faglige udvikling til gavn for borgernes tryghed og trivsel. Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet drives af en kompetent og ansvarlig ledelse, og at medarbejderne har relevante faglige og personlige kompetencer, som matcher målgruppens behov og personalegennemstrømningen er lav. Endvidere vurderes det, at eksterne samarbejdspartnere inddrages rettidigt og relevant, og derved sikres, at borgernes behov for hjælp og støtte imødekommes.

Rapporten peger på, at sygefraværet i 2023 har været betydeligt højere end i sammenlignelige tilbud i andre kommuner, og derfor scores tilbuddet lavt under denne indikator. Sygefraværet er stabiliseret i 2024, da der arbejdes aktivt med at nedbringe det, og derfor udgør det ikke et aktivt risikoparameter på nuværende tidspunkt. Tilsynet bemærker desuden, at der mangler opholdsplan for to borgere i forhold til konkrete og individuelle mål, der understøtter borgerens mulighed for uddannelse/beskæftigelse. Imidlertid bemærker tilsynet også, at de kan se, at der arbejdes aktivt med uddannelse og beskæftigelse i forhold til beboerne, selvom det ikke er dokumenteret i form af mål. Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at tilbuddets fysiske rammer understøtter målgruppens behov og formål med indsatsen, men at tilbuddet med fordel kan sætte ind med bedre lydisolering for at tilgodese borgernes behov. Tilbuddet vil derfor inddrage Center for Ejendomme og Arealer i at vurdere, hvordan der kan opnås en bedre lydisolering.

Endelig vurderes, at tilbuddet har den fornødne økonomiske kvalitet. For uddybning henvises til rapporten (Bilag 1).

Socialtilsynet har hverken givet påbud eller anbefalet opmærksomhedspunkter- og udviklingspunkter ved dette tilsyn. Afgørelse om godkendelse af Søstedet - De fleksible afklaringspladser for socialt udsatte er vedlagt. (Bilag 2)

Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • Uddannelse og beskæftigelse scorer 3,5 ud af 5 point.
  • Selvstændighed og relationer scorer 4,3 ud af 5 point.
  • Målgruppe, metoder og resultater scorer 5 ud af 5 point.
  • Sundhed og trivsel scorer 4,2 ud af 5 point.
  • Organisation og ledelse scorer 3,7 ud af 5 point.
  • Kompetencer scorer 5 ud af 5 point.
  • Fysiske rammer 3,5 ud af 5 point.


På baggrund af tilsynets resultater, har administrationen udarbejdet en handleplan (Bilag 3).

Lovgrundlag

Lov om Socialtilsyn.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at Udsatterådet tager orienteringen til efterretning

Administrationen indstiller, 15. august 2024, pkt. 86:

at orienteringen taget til efterretning.


Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. august 2024, pkt. 86:

Taget til efterretning.

Beslutning

Udsatterådet tager orienteringen til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om resultat af Socialtilsyn Hovedstadens anmeldte tilsyn den 18. marts 2024 hos Søstedet - De fleksible afklaringspladser, som er et herberg for boligløse socialt udsatte i Ishøj Kommune. Resultatet viser, at tilbuddet opfylder betingelserne for godkendelse, jf. §§ 6 og 12-18 i lov om socialtilsyn og opfylder kravene i kvalitetsmodellen.

Sagen sendes til orientering i Udsatterådet.

Bilag

Sagsfremstilling

På mødet den 12. juni 2024 inviterede Vicky Lund Hansen Udsatterådet på besøg til et Brohus- eller et personalemøde for at give Udsatterådet mulighed for at fortælle om det arbejde de laver. Udsatterådet ønskede at have en drøftelse om dette på et kommende møde.

Drøftelse

- Ønsker Udsatterådet at deltage på et møde.

- Og hvis de gør, hvad ønsker rådet at der skal være fokus på?

- Hvem ønsker at stille op til opgaven?

Evt. kan Udsatterådet drøfte, hvilken betydning det kan have, at der kommer et større generelt kenskab til det arbejde de laver.

Økonomi

Drøftelsen har ingen økonomiske konsekvenser

Indstilling

 at Udsatterådet

  • Godkender en invitation til et P-møde eller i Brohuset hos Det Sociale Udførerområde
  • Tilkendegiver hvem der deltager
  • Er enige om hvad der skal være i fokus

Beslutning

Der er enighed om at Udsatterådet besøger et P-møde for at fortælle om deres arbejde og rollefordeling.

Det er også muligt at invitere personale fra myndighed og genoptræningen med.

Det aftales at Udsatterådet holder et forberedende møde uden for de ordinære møder i forhold til oplæggets karakter.
De kontakter Vicky, når de er klar.  

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Afdelingsleder for Det Sociale Udførerområde, Vicky Lund Hansen, har i forbindelse med en drøftelse af muligheder for at synliggøre Udsatterådets arbejde, fremlagt et forslag til Udsatterådet om at det kan komme på besøg på enten et personale møde eller et Brohusmøde. Der ønskes afklaring på, om det er noget Udsatterådet ønsker.

Sagsfremstilling

Årshjulet for 2024 blev først færdig i starten af året, hvilket var lidt sent i forhold til de første møder.

Indstilling

at Udsatterådet foreslår temaer til årshjul 2025 og fastlægger datoer til møder.

Beslutning

Der fastsat datoer for møderne i 2025:

5. februar 2025 kl. 15 - 17

2. april 2025 kl. 15 - 17

18. juni kl. 15 - 17

20. august kl. 15 - 17

22. oktober kl. 15 - 17

10. december kl. 15 -17


Administrationen sender invationer på datoerne til medlemmerners kalendre.
Årshjul med de drøftede temaer bliver lagt til godkendelse til Udsatterådets møde i december.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Vi går i gang med at se på årshjulet for 2025 for at være på forkant med møder og temaer.

Sagsfremstilling

Behandling og opfølgning på Danmarkskortet vedr. omgørelsesprocenter på socialområdet

Ankestyrelsen foretager i perioden 2023 - 2025 en årlig gennemgang af samtlige kommuners behandling vedr. omgørelsesprocenter på socialområdet (Danmarkskortet) for at vurdere, om behandlingen sker i overensstemmelse med retssikkerhedsloven krav. Ankestyrelsen har gennemgået Byrådets behandling og opfølgning i 2023, og oplyser, at de ikke foretager sig yderligere i forhold til Ishøj Kommunes behandling af og opfølgning på Danmarkskortet 2023. Dette begrundes med, at Byrådet har behandlet Danmarkskortet på et møde og har taget stilling til, hvorvidt omgørelsesprocenterne gav anledning til at udarbejde en handleplan, eller om de allerede iværksatte initiativer var tilstrækkelige. I Ishøj Kommune er det Center for Voksne og Velfærd og Center for Børn og Forebyggelse, der behandler sager under Danmarkskortet.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Meddelser

Beslutning

Herberget Vestergården (Hus Forbi) er blevet godkendt og inviterer til åbningsreception den 15. november kl. 14-17.