Referat
Udsatterådet onsdag den 11. december 2024 kl. 15.00

Mødelokale Tårnbjerget

Sagsfremstilling

Nyt fra formand og næstformand:

  • Åbningsreceptionen på Vestergården den 15. november 2024
  • Finansloven i forhold til udsatteområdet


Opfølgning fra sidst:

  • intet til dette punkt

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Sagsfremstilling

Der er udarbejdet et årshjul for 2025 (bilag1).

Det er muligt at komme med input til tema til sidste møde i december 2025, som direkte godkendes af rådet ellers er der mulighed for at tage drøftelsen op igen i løbet af første halvår i 2025.

Århjulet er vejledende og ved behov kan der ske ændringer i tematikker.

Økonomi

Ingen

Indstilling

at Udsatterådet evt. tilføjer et tema til mødet i december 2025

at Udsatterådet godkender århjulet for 2025

Beslutning

Årshjulet godkendes uden yderligere bemærkninger

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Der er på baggrund af en drøftelse på forrige møde udarbejdet et årshjul for 2025 som sendes til godkendelse i Udsatterådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen fremlægger kvalitetsstandard om aflastning eller afløsning til nære pårørende, der passer en person med nedsat funktionsevne, SEL § 84 til høring.

SEL § 84 (bilag 1)

Lovgrundlag

Serviceloven

Økonomi

ingen

Indstilling

at Udsatterådet indgiver høringssvar

Beslutning

Udsatterådet indgav høringssvar.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Administrationen sender kvalitetsstandard for SEL § 84 i høring.

Bilag

Sagsfremstilling

Nøgletal på Social- og Sundhedsudvalgets område er vedhæftet dagsordenen.

Indstilling



Administrationen indstiller, 10. oktober 2024, pkt. 107:

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 10. oktober 2024, pkt. 107:

Taget til efterretning.

Beslutning

Taget til efteretning med bemærkning om, at Udsatterådet gerne fremadrettet vil have nøgletalene til orientering efter de har været forelagt Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Resultaterne af kortlægningen for Ishøj Kommune i 2024 viser, at der er sket en stigning i hjemløsheden i forhold til kortlægningen i 2022. I 2024 er der registreret 40 personer i hjemløshed, mens der i 2022 blev registreret 34 personer i Ishøj Kommune. I forhold til de registrerede antal i 2024 ses det, at brugere af herberger og personer, der overnatter hos familie, venner og bekendte (sofasovere) på grund af hjemløshed, er højst, ligesom ved kortlægningen i 2022 (bilag 3, tabel 1 og 3).

En forklaring på denne stigning i hjemløshed i 2024 kunne være, at Vildtbanegård I+II er kommet på listen over forebyggelsesområder i 2023 samtidig med, at Vejleåparken er udpeget som et udsat boligområde og parallelsamfund. I uge 6 i 2024 var der konkret tre borgere på herberg, der var vurderet klar til at flytte i egen bolig, men hvor det ikke var muligt at tilbyde dem en bolig grundet de skærpede anvisningskriterier. De tre borgere ville formodentligt ikke være talt med i denne opgørelse, såfremt der havde været det samme antal boliger til anvisning som i de foregående år, før Vejleåparken kom på parallelsamfundslisten og Vildtbanegården I+II kom på listen over forebyggelsesområder.

En anden årsag til stigningen er større systematik i optællingen. For det første er der sket en specialisering gennem etableringen af et team som led i Hjemløsereformen, der primært arbejder med hjemløshed med henblik at sikre gode overgange for borgerne i forbindelse med at de f.eks. flytter i egen bolig fra herberg. For det andet inddrages en bredere kreds af medarbejdere med kendskab til borgere i hjemløshed i optællingen. Det betyder f.eks., at de borgere, som overnatter hos familie, venner og bekendte, som ellers kan være vanskelige for kommunen at få kendskab til, hvis de ikke selv tager kontakt, kommer med i optællingen.

Resultaterne for Ishøj Kommune viser, at borgere i hjemløshed i 2024 er flest i aldersgruppen 25-29 år og dernæst i aldersgruppen 30-39 år. I 2022 var borgere i hjemløshed flest i aldersgruppen 30-39 år og dernæst i aldersgruppen 40-49 år (bilag 3, tabel 2 og 4).

I Ishøj Kommune er antallet af borgere i hjemløshed 1,7 pr. 1.000 indbyggere. Resultaterne viser, at antallet af borgere i hjemløshed i Ishøj Kommune ligger over både landsgennemsnittet og gennemsnittet for Vestegnskommunerne (bilag 3, tabel 5).

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser

Indstilling



Administrationen indstiller, 10. oktober 2024, pkt. 105:

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 10. oktober 2024, pkt. 105:

Taget til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger kortlægning af nøgletal for hjemløshed i Ishøj Kommune i 2024. VIVE har gennemført kortlægningen af hjemløshed i uge 6, 2024. Rapporten tegner et billede af omfanget af og udviklingen i hjemløsheden samt hjemløshedens fordeling på byområder, regioner og kommuner. Ligeledes afdækkes den demografiske og sociale profil i forhold til fx køn, alder og helbredsmæssige forhold. Rapporten fra VIVE er vedlagt som bilag 1 og 2.

Bilag

Sagsfremstilling

Udsatterådet ønsker en drøftelse af, hvordan borgere der modtager § 85 støtte sikres støtte i forbindelse med ferier, andet fravær og vakancer i Den Sociale Udførerenhed.
Signe-Marie, Christina Beringskjold og Anne Kirstine laver indledende oplæg til drøftelsen.

Lovgrundlag

Serviceloven

Økonomi

ingen

Beslutning

Udsatterådet blev præsenteret for hvordan CVV sikrer at borgere tilbydes hjælp ved fravær i hjemmevejlederteamet. Udsatterådet foreslå at der allerede under visitationen spørges ind til hvordan den enkelte borger ønsker kontakten skal foregå ved vejleders fravær, herunder også ønsker til hvordan fravær skal dækkes. Aftalen kan så løbende tilpasses. Derudover foreslå Udsatterådet at der arbejdes med en teamstruktur omkring den enkelte borger, så man som borger har kendskab til hvem der eventuelt kan dække ved fravær fra den faste vejleder. CVV tager input fra udsatterådet til efterretning og arbejder videre med modellen for dækning under fravær, ferie, vakancer m.v.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Der vil være en drøftelse af hvordan § 85 støtte sikres i forbindelse med ferie, andet fravær og vankancer i DSU

Sagsfremstilling

Nye ansøgningsfrister og opdaterede kriterier for midler til frivilligt socialt arbejde

I juni 2024 blev lovgrundlaget for uddeling af midler til frivilligt socialt arbejde udvidet, så der nu uddeles midler på baggrund af Lov om Social Service §18 samt Barnets Lov §17. Derfor har Social- og Sundhedsudvalget opdateret kriterierne for midler til frivilligt socialt arbejde og ændret ansøgningsfristerne.

Fristerne er ændret fra den 15. maj og den 15. november til den 1. februar og 1. oktober og dermed behandling på Social- og Sundhedsudvalgets møder i marts og november. I kriterierne er der lavet en præcisering af målgruppebeskrivelsen og hvad en frivillig social indsats er. Derudover er kravet om lokal forankring eller tilknytning samt muligheden for at søge til aktiviteter for en afgrænset målgruppe i et afgrænset område af Ishøj præciseret. De opdaterede kriterier og nye ansøgningsfrister er gældende fra 2025. Administrationen vurderer, at dem der hidtil har fået midlet ligeledes, vil få midler fremadrettet.

Information om nye frister og opdaterede kriterier vil fra november og frem blive delt på Ishøj Kommunes kommunikationsplatforme (hjemmesiden, Facebook og Sydkysten) samt blive udsendt på mail til så mange tidligere ansøgere som muligt. Ansøgningsfrister og kriterier for midler til frivilligt socialt arbejdes findes på: https://ishoj.dk/frivillig


Økonomi

Ingen

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutning

Ingen.