Referat
Udsatterådet onsdag den 12. juni 2024 kl. 15.00

Mødelokale Tårnbjerget

Beslutning

Referat fra mødet 17. april 2024 godkendt.
Der indgås aftale om, at referatet fremadrettet godkendes mens det skrives på selve mødedagen, og derfor udgår punktet i de kommende dagsordener.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Godkendelse af referat fra mødet i Udsatterådet 17. april 2024

Sagsfremstilling

I oktober 2023 indgik regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) sammen med Socialistisk Folkeparti, Det konservative Folkeparti og Radikale Venstre et forlig om et nyt kontanthjælpssystem under overskriften 'Aftale om Nyt kontakthjælpssystem - flere i arbejde, enklere regler og færre børn i lavindkomst'. Ambitionen er ifølge regeringen, et mere enkelt og gennemskueligt system for borgere og sagsbehandlere. Selve lovgivningen er endnu ikke vedtaget, så der kan stadig nå at ske ændringer til det der er aftalt mellem forligspartierne. Det forventes at aftalen får virkning fra sommeren 2025.

Jørgen Dan Pedersen vil informere om, hvad kontankthjælpsaftalen går ud på, og hvilke grupper, der er i risiko for at blive påvirket af den.

Lovgrundlag

Lov om aktiv socialpolitik (LBK nr 215 af 12/02/2021)

Økonomi

Ingen

Beslutning

Jørgen Dan Pedersen fortæller, at ideen med reformen er at forenkle systemet ved at have færre satser, og give tillæg til børns aktiviter og enlige. Han ser det som en udfordring, at flere kommer på den laveste sats, samt at det er en udfordring at diagnosetillæg bliver afskaffet.


Kontanthjælpsreformen vil få væsentlig indflydelse for udsatte borgere i Ishøj. Det er særligt borgere som ikke kan opfylde reformens nye krav om ophold og beskæftigelse (oplæg vedlagt som bilag).

Jørgen fortæller, at administrationen er opmærksom på, at der skal udarbejdes en beredskabsplan. Når reformen bliver vedtaget, laver Center for Beskæftigelse og Ejendom (jobcentret) en massiv informationskampagne, som oplyser om konsekvenser.


Udsatterådet opfordrer til, at der tænkes meget over ordlyden i informationsmaterialet.

Udsatterådet tilbyder, at de kan hjælpe med at kommunikerer bedskabet. Jørgen tager taknemmeligt imod forslaget.

Jobcentret tager Udsatterådet med i processen vedr. formuleringer i informationsmaterialet.


Jørgen tilbyder at komme tilbage og fortæller mere, når reformen er vedtaget.

Punktet er taget til efterretning

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

På Udsatterådets møde den 13. december 2023, blev det meddelt, at erhvervs- og beskæftigelseschef Jørgen Dan Pedersen, ville deltage i et møde i 2024 og orienterer om ændringer i kontanthjælpereformen.

Bilag

Beslutning

  • Kenneth sender et resume fra landspanelmødet ud på mail til medlemmer i Udsatterådet.
  • Der er opbakning om, at Udsatterådet stiller op til Stafet for Livet, selvom ikke alle ønsker at deltage.
  • Vicky inviterer Udsatterådet til et Brohusmøde eller personalemøder, hvor Udsatterådet kan præsenterer deres arbejde. Udsatterådet drøfter det til næste møde.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Nyt fra forperson og næstforperson

  • Orientering fra Landspanelmødet i Odense den 6. juni
  • Stafet for Livet holdes lørdag den 7. september i Gadekæret - opfordring til at Udsatterådet stiller op.


Opfølgning fra sidste møde

  • Etablering af specialiserede plejeboliger i Blok 6 på Kærbo til ældre borgere i botilbud har været behandlet i Social- og Sundhedsudvalget den 10. juni 2024. Alle høringssvar har været positive.
  • Sundheds-, social- og ældrestrategierne har efter høringssvar været behandlet i Social- og Sundhedsudvalget den 10. juni 2024 og er blevet endeligt godkendt. Social- og Sundhedsudvalget sender kvitteringsmail og et stort tak for indsatsen.
  • Etablering af nye væresteder (jf. punkt 13 på Udsatterådsmødet den 17. april) blev behandlet på Social- og Sundhedsudvalgets møde i punkt 44 den 18. april. Det blev besluttet,
    • at der i budget 2024 ikke arbejdes videre med etablering af nyt værested, men ses på muligheden for at forbedre rammerne for de eksisterende væresteder.
    • at der i forbindelse med udvalgets drøftelser af budget 2025 drøftes muligheden for at indgå et samarbejde med frivillige organisationer om etablering af aktivitetscafeer på Søstedet til målgruppen af hjemløse og borgere som er kommet i egen bolig efter ophold i herberg.

Sagsfremstilling

Administrationen fremlægger følgende kvalitetsstandarder til høring:

  • Støtte til praktisk hjælp i form af rengøring, madserviceordning, tøjvaskeordning (ny) og indkøbsordning (ny), Servicelovens § 83
  • Støtte til personlig hjælp i form af personlig pleje, Servicelovens § 83
  • FlexHandicap (ny), Servicelovens § 117


Administrationen har besluttet, at der fremadrettet højst kommer tre kvalitetsstandarder i høring på et møde. Derfor udskydes de øvrige kvalitetsstandarder fra tidsplanen. Tidsplanen for revidering af kvalitetsstandarder opdateres til august 2024, jf. beslutningen om højst at behandle tre kvalitetesstandarder på ét møde.

Lovgrundlag

Serviceloven

Økonomi

Ikke relevant.

Beslutning

Standarederne vil blive gennemgået på et særskilt møde. Administrationen tilbyder at deltage på mødet og skrive referat.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

I følge tidsplanen for revidering af kvalitetsstandarder fremlægger administrationen en række kvalitetsstandarder i høring.

Bilag

Sagsfremstilling

I perioden fra 1. januar til 31. december 2023 har der været 58 registrerede henvendelser til Borgerrådgivningen, som dækker på tværs af centre i hele kommunen mod 27 registrede hendvendelser i 2022. Det er Borgerrådgiverens vurdering, at stigningen skyldes et udbredet kendskab til Borgerrådgiverens funktion. 60% af henvendelserne har drejet sig om vejledning eller vejvisning, mens 40% af henvendelserne har været klager. I Ishøj har der ikke været sager, hvor det har været nødvendigt at give kritik eller lave henstillinger.

Center for Voksne og Velfærd har modtaget 27 henvendelser ud af de totalt 58 registrede, hvoraf 48% har været klager og 52% af henvendelserne har drejet sig om råd og vejledning. I 2022 fik CVV i alt 21 henvendelser i perioden august til december. Antallet af henvendelser synes altså mindre end forrige år.

Borgerrådgiveren kan se, at der bliver arbejdet med fokuspunkter fra sidste års anbefalinger, men fortæller også, at centret ikke er i mål med at løse udfordringerne endnu, og det afspeljer sig i henvendelserne, som har samme tendenser som sidste år:

  • Lang sagsbehandlings tid
  • manglende eller mangelfulde svar
  • kaotiske processer
  • manglende eller ubehagelig dialog med borgerne

Borgerrådgiveren bemærker, at den skriftelige kommunikation til og med borgerne er blevet bedre i og med at der er fokus på forståelige sproglige formuleringer, selvom om det stadig ses, at sagerne til tider gøres mere komplekse og besværlige end, hvad der er nødvendigt. Borgerrådgiveren beretter, at nogle borgere har oplevet, at få forskellige og modsatrettede beskeder fra ansatte i kommunen. Borgerrådgiveren påpeger at det tager tid at lave ændringer, såvel som tålmodighed i forhold til at genskabe tillden for de borgere, som har mistet den til systemet, og samtidig ser hun, at der med den nye ledelse og ansættelse af en jurist, bliver arbejdet med at lave tiltag til forbedringer.


Borgerrådgiverens anbefalinger ud fra erfaringer i 2023

  • at centrene bliver skarpere på sagsbehandlingsproccer og på kommunikation med borgerne
  • at centrene løbende arbejder med arbejdsgange og procesbeskrivelser, samt at alle relevante medarbejdere har kendskab til dem, så sagerne bliver løst på en ensartet struktureret måde
  • at medarbejderne arbejder struktureret med at forstå, hvem borgeren er og hvilke forklaringsbehov borgeren har for at kunne benytte sig af relevante kommunikationsmetoder

Lovgrundlag

Borgerrådgiverens afrapportering til byrådet sker inden for rammerne af vedtægten for funktionen, som er udarbejdet i medfør af lov om kommunernes styrelse § 65e og styrelsesvedtægtens §18

Økonomi

Ingen

Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Orientering om Borgerrådgiverens årsrapport for januar - december 2023

Bilag

Sagsfremstilling

Der har i Udsatterådet været et ønske om at se lejekontrakten til Det Gule Hus i forhold til hvordan denne tager højde for de ændringer, der har været i forhold til tilbuddet, herunder om tilbuddet kan fungerer som et uvisteret tilbud i følge aftalen. Herunder fremlægger administrationen punkter i lejekontrakten vedrørende anvendelser og målgruppe. Der står:


  • at Ishøj Kommune er berettiget til at anvende Vildtbanehus [tidligere navn for Det Gule Hus] som værested for udviklingshæmmede
  • Vildtbanehus kan tillige anvendes som base for de medarbejdere, der beskæftiger sig med udviklingshæmmede, men Vildtbanehus skal dog fortsat have karakter som værested.
  • andre brugergrupper, som for eksempel AA, mødregrupper og lignende, kan efter nærmere aftale mellem Vildtbanegård II og Ishøj Kommune anvende Vildtbanehus som møde- og værested


Ud over punkterner om målgruppe og tilbudsform har administrationen vurderet, at det også kan være i Udsatterådets interesse at have kendskab til følgende punkter i lejekontrakten.

Vedrørende kommunikation står:


  • at afdelingsbestyrelsen i Vildtbanegård II løbende, og mindst hvert halve år, skal orienteres om forløbet i Vildtbanehus
  • dette skal også være gældende for øvrige brugere af Vildtbanehus
  • afdelingsbetyrelsen skal se lejekontrakter og medunderskrive dem


Vedrørende opsigelse står:


  • Nærværende aftale afløser tidligere overenskomst underskrevet 2. og 14. oktober 1997. Overenskomsten er fra begge partes side uopsigelig i 5 år fra 1. januar 2007, hvorefter den kan opsiges med 12 måneders varsel til den første i en måned.


Formandsskabet i Udsatterådet har set den fulde lejekontrakt og henstiller til, at administrationen lever op til punktet om kommunikation i lejekontrakten.

Beslutning

Administrationen tager til efterretning, at den skal leve op til de forpligtelser der står i lejekontrakten. Administrationen tager kontakt til Vildtbanegård II og vender tilbage til Udsatterådet.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Under punktet 'godkendelse af referat' til Udsatterådsmøde den 17. april, blev det aftalt at rådet skulle orienteres om indholdet i lejekontrakten til Det Gule Hus, særligt i forhold til målgruppe.

Sagsfremstilling

Orientering om overblik over initiativer på det sociale området i Ishøj.


Administrationen opdaterer overblik over initiativer på sociale området en gang om året. Overblikket indeholder korte beskrivelser og praktiske og oplysninger om initiativerne (se bilag). Listen er ikke udtømmende, og der tages forbehold for, at der kan ske ændringer i løbet af året. Overblikket ligger på kommunens hjemmeside, biblioteket og i Brohuset.

Beslutning

Oversigten kan bruges som fælles udgangspunkt når der drøftes aktiviteter.

Forslag om at oversigten skal hænge synligt og tilgængeligt i Det Gule Hus.


Orienteringen er taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Udsatterådet

Beslutningstema

Der lægges op til en gennemgang af eksisterende initiativer og en drøftelse af om der mangler tilbud i forhold til initiativer.

Bilag

Sagsfremstilling

Orientering om arrangementer og aftaler

  • Der er reception hos Lænken lørdag den 29. juni kl. 13-17 i anledning af nye lokaler
  • Der er lavet aftale med administrationen om at opdatere Udsatterådet på Ishøjs hjemmeside
  • Temamøde om status på på økonomien efter økonomiaftalen mellem Regeringen og KL den 25. juni kl. 16.30-17.30 i Kulturium  

Orientering: Nyt forvaltningsgrundlag for handicapparkering på boligselskabernbes arealer (jf. punkt 21 i Teknik- og Bygningsudvalgets dagsorden den 16. april 2024)

  • Proceduren for godkendelse af handicapparkering har ifølge politiet været ukorrekt – og derfor orienteres om ændringer af procedure.
  • Boligselskaberne kan fremadrettet tildele handicapparkeringspladser ud fra kriterier, de finder passende, og som ikke nødvendigvis er lig kommunens. Dog har administrationen opfordret boligselskaberne til ikke at fratage de reserverede handicapsparkeringspladser fra personer, som er blevet tildelt disse under den gamle procesdure, for at beskytte kommunens udsatte borgere.

Beslutning

Meddelser taget til efterretning

Beslutning

  • Lænken fratræder sin plads i Udsatterådet, derfor stilles der spørgsmål om, hvilke andre organisationer, der kan tage Lænkens plads i Udsatterådet.

- Der er konsensus om at inviterer Hus Forbi med. Hus Forbi deltager i august mødet og fortæller, hvad de kan byde ind med.


  • Der er ønske om, at få en drøftelse af forpligtelse i forhold til at deltage på møderne som udpeget repræsentant til Udsatterådet.