Projekt Ishøjs vilde haver
Sammen med Ishøjs borgere vil Ishøj Kommune styrke engagementet for grønne projekter i folks nærområde.
Vi inviterer byens borgere til at deltage for at få inspiration, uddannelse og være sammen om at anlægge nye, vilde levesteder i Ishøjs vilde haver.
Vil du være med i Ishøjs Vilde Haver, så se her hvordan: Ishøjs vilde haver 2025
Nedenfor kan du se hvilke projekter Ishøjs vilde haver har støttet i 2024.
Projekter 2024
Kvashegn til fri benyttelse hos Dagrofa , Vejleåvej 13
Hvis din kvasbunke i haven er blevet for stor, så kom forbi med dit afklip på Vejleåvej 13.
Dagrofa har nemlig fået et stort og flot kvashegn som kan benyttes af alle. Kvashegnet har til formål at skabe ly og levesteder for insekter, smådyr og fugle.
Du kan benytte kvashegnet i alle hverdage indtil kl. 17. Se hvordan du kommer til kvashegnet her: Vejviser Kvashegn
Temaet er græs!
Biolog Hans Wernberg fra Care4Nature har delt sin viden om, hvad der egentlig kommer ud af at bevare højden på sit græs.
Du får her hovedpunkterne fra en inspirerende tur i Strandgårdsparken d. 10. juni med fokus på drift af større arealer.
Havevandring med Torslunde Bylaug d. 18/6
Sammen med Torslunde Bylaug fik vi set nogle flotte haver på den første havevandring af forhåbentlig mange.
Turen startede hos Kirsten på Annexgård, Torslundevej 195 og fortsatte til Torslunde Landsby.
Det var en inspirerende tur med virkelig flotte haver. Du kan se udpluk fra turen her
Vild have ambassadørkursus afholdt i august
Det var to spændende og lærerige tirsdage hvor der blev undervist i alt fra årsager til biodiversitetskrisen, virkemidler for biodiversitet i det bynære miljø, samt design af vilde haver.
Se udpluk af billeder fra kurset her
Ådalens privatskole har fået kvashegn
To nye kvashegn er kommet op på Ådalens Privatskole. Ishøjs vilde haver har banket pæle i jorden og skolen har fyldt op med kvas.
Udover at kvashegnene giver gode levevilkår for insekter, smådyr og småfugle, kan de også danne grundlag for god læring om affald, klima og biodiversitet i børnehøjde.
To store højbede har fået nyt liv i Gadekæret
Der blev gået til den da to store højbede i Gadekæret blev plantet til med hjemmehørende planter. Mere end 300 stk. planter blev sat da Ishøjs Vilde Haver besøgte Gadekærets ude udvalg d. 1. oktober.
Vandhul og blomstereng i Strandgårdsparken
Ishøjs Vilde Haver her været i jorden på Strandgårdsparkens fællesareal.
Vandhul, blomstereng og udlagte sten vil give nyt liv til den grønne plæne.
Hos G/F Bakkebo er der plantet buske og udlagt sten og stammer
På Bakkebos fællesareal blev der sidst i oktober udplantet buske og udlagt sten og stammer. Der er lagt op til mere natur og mere leg med den lille aktivitetsbane til børnene
Ny sø skal være centrum for årlig havevandring
Ishøjs vilde haver er taget på landet, hvor en ny sø bliver etableret i landskabet på Torslundevej i løbet af efteråret.
Søen vil blive centrum for en årlig havevandring som arrangeres af Torslunde Bylaug. Første havevandring foregik i sommers. Se mere om havevandringen her: Torslunde Havevandring
Målgruppen er borgere, der ser værdien af høj biodiversitet og gerne vil gøre en forskel for at modvirke biodiversitetskrisen. Det er ikke så vigtigt, hvor meget man kender til natur og biodiversitet, men man skal være nysgerrig på mere viden.
Vi vil ramme målgruppen ved at invitere til at få mere inspiration, viden og uddannelse indenfor emnet og ved at invitere til fælles aktion.
Det er vigtigt også at ramme en målgruppe, som foruden at have interesse for biodiversitet også har egne arealer i form af fx fællesarealer i bolig- eller grundejerforeninger og som formår at etablere et netværk omkring biodiversitet i nærområdet.
Ishøjs vilde haver vil:
- Anlægge og skabe mere biodiversitet med kvashegn, vedmure, vildeng, vandhuller og hjemmehørende planter, træer og buske. Vi søger derfor haver og private fællesarealer til aktiviteterne.
- Tilbyde Uddannelse af vild-have ambassadører både for borgere med villa/rækkehuse og for de almene boligområder. Interesserede driftsfolk i de almene boligområder, hos virksomheder og i grundejerforeninger skal også have mere viden om, hvordan man tilpasser driften, når der tages initiativ til at arbejde for biodiversitet.
- Invitere til Inspirationsture for at besøge private haver, hvor der er eller kan skabes mere plads til biodiversitet
Det handler bl.a. om at lade græsslåmaskinen stå og kun slå det mest nødvendige, at nyttiggøre haveaffaldet fremfor at køre det på genbrugspladsen og at tænke i blomstring i hele sæsonen.
Vi vil gerne ændre haveæstetikken til både at være mere bæredygtig og med fokus på at gavner biodiversitet.
Du kan være med i Ishøj Vilde Haver ved at ansøge her: Ishøjs vilde haver 2025