Sjælden flagermus registreret i Ishøj

Strandparken er et vigtigt jagtområde for flagermus. Det viser en undersøgelse i Strandparken, der er foretaget i forbindelse med arbejdet med den kommende tværkommunale Naturplan for Strandparken

En varieret kystnatur på 380 hektar med klitter, skovbevoksning, søer, vandhuller, overdrev og våde enge, gør Strandparken til et attraktivt område for flagermus at søge føde i.

Det viser resultaterne fra en spritny rapport, som du kan læse her.

Resultaterne fra dataindsamlingen viser, at der i Strandparken generelt er en høj aktivitet af flagermus både i sommer- og efterårsperioden. Der er registreret otte ud af i alt 17 kendte danske arter, hvoraf en af dem er den sjældne nordflagermus.

Nordflagermusen er almindelig i Sverige, men ikke i Danmark. I Danmark er den kun fundet få steder, såsom Bornholm og nogle enkelte andre steder i landet og nu også i Strandparken.

Kortlægningen har konstateret flagermus langs hele Strandparken, men især Ishøj udmærker sig ved høj aktivitet af nordflagermus.

Du kan læse mere om den sjældne nordflagermus i rapporten.

Strandparken er jagtområde for flagermus

Af registreringerne er der intet der tyder på, at hverken nordflagermus eller nogle af de andre arter af flagermus yngler eller har rastekvarter (overnatning- og overvintringssteder) i Strandparken, men at de bruger Strandparken som et vigtigt jagtområde.

Denne konklusion baserer sig på, at alle danske arter af flagermus starter fødesøgning umiddelbart efter solnedgang. De indsamlede data viser, at aktiviteten begynder et stykke tid efter solnedgang, hvilket indikerer at flagermusene kommer til Strandparken udefra.

Jo længere tid der går fra solen er gået ned, til der registreres flagermusaktivitet, desto længere væk er flagermusenes opholdssted. Ud fra registreringerne er det sandsynligt, at der er en ynglebestand af nordflagermus i andre dele af Ishøj Kommune, men altså ikke i Strandparken. Det er imidlertid positivt, at Strandparken kan understøtte flagermusenes fødegrundlag. 

Til undersøgelsen er der brugt stationære flagermusdetektorer, som i sommeren og efteråret 2024 har været opsat på 52 nøje udvalgte placeringer fordelt i hele Strandparken.

Placeringerne er udvalgt baseret på specialviden om de enkelte arters adfærd og brug af landskabet.

Flagermusdetektorerne indsamler lyde, som flagermusene udsender. Hver art af flagermus har en unik lyd, og på den måde kan man identificere hvilke flagermusarter der er i området.

Undersøgelsen kan ikke sige noget om, hvor mange flagermus der er i Strandparken, men man kan sige noget om flagermusenes aktivitet i området.

Alle flagermus er fredede og omfattet af Habitatdirektivets bilag IV.

Derudover er alle arter optaget på den såkaldte Danske Rødliste, der er en samlet oversigt over, hvor truede ca. 13.900 danske arter er.