Betwixt
Kunstværket Betwixt skaber magisk stemning ved letbanestationen Ishøj Strand ARKEN
Kunstværket Betwixt af kunstnergruppen YEARS står foran letbanestationen Ishøj Strand ARKEN. Værket består af ni figurer, der danner en slags koreografi på stationens forplads.
De ni figurer i kunstværket Betwixt fungerer som moderne mindesten og tilføjer et sanseligt og tankevækkende element til letbanestationen.
Ordet betwixt er oldengelsk og betyder "imellem". Værket undersøger det, der ligger mellem det synlige og det usynlige – et sted, hvor fantasien får plads.
YEARS har ønsket at skabe noget, der balancerer det monumentale med det flygtige og det gamle med det nye.
De ni figurer minder om moderne runesten eller reklamesøjler og står i kontrast til det funktionelle byrum omkring dem. De er uden praktisk funktion, men insisterer med deres tilstedeværelse. YEARS beskriver dem som vogtere af et særligt rum – måske endda et fredet eller helligt sted – midt i hverdagens travlhed.
Kunstneren:
YEARS er en dansk kunstnergruppe bestående af Merete Vyff Slyngborg, Ditte Soria, Steffen Jørgensen, Søren Aagaard og Anna Margrethe Pedersen.
Gruppen arbejder sammen om stedsspecifikke værker, hvor de udforsker samspillet mellem kunst, arkitektur og det offentlige rum.
Deres kunst er ofte sanselig, fortællende og rummer både alvor og leg.
Se alle skulpturerne i galleriet:
DEN BEMALEDE
Kunstnerne skriver:
"Farveskalaen på skulpturen er hentet fra runestens oprindelige udtryk, og på den måde vil de visuelle referencer fra historien mødes i figuren.
Maleriet kan desuden ved første øjekast ligne hærværk. Vi kan godt lide ideen om, at reklameskiltet mister sin let aflæselige og ofte konkrete betydning og gøres abstrakt. Abstraktionen udgør på en måde også et andet rum, et mulighedsrum, eller en indgang til en anden verden."
DEN FALDNE
Kunstnerne skriver:
"Motivet er udsmykningens tilblivelsesår i romertal, lavet som en slags udhugget digital font.
Figuren illustrerer med det væltede og knækkede en fiktiv tidslighed. Noget, der er ruinøst og som spiller op mod det digitale og leger med ideen om, hvornår og hvorfra skulpturerne kommer.
Figurens årstal indikerer et oprindelsestidspunkt, men dens udformning - altså det, at den ikke længere er hel - tyder på en længere historie."
PORTALEN
Kunstnerne skriver:
"Portalen er en af to afstikkere fra cirklen og står sådan, at man kan tilgå pladsen igennem den.
Portalen er et fænomen, som man kender fra en myriade af fortællinger, hvorfra man transporteres til andre verdener eller andre tidsperioder. Vi er interesseret i tankerne om overgangen fra én dimension til en anden, eller ideen om at befinde sig i en “tærskelsituation”.
På letbanens forplads indledes en rejse – lille eller stor – og du transporteres fra et sted til et andet."
TROLDETRÆET
Kunstnerne skriver:
"Vi er stødt på sagnet om trolden i Tranekilde (som nu hedder Tranegilde). Ifølge sagnet skulle Ishøj Kirke have været bygget på Kirkegaardsbakken ved Tranekilde, men da troldene rev murene ned om natten, blev kirken flyttet til sit nuværende sted.
Da vi i skitseprocessen er blevet ved med at vende tilbage til det eventyrlige, det mystiske og til tankerne om et magisk sted, syntes vi, det var passende at inkludere trolden fra sagnet."
DEN FORVITREDE
Kunstnerne skriver:
"Den forvitrede bryder med grundformen og er sammensat af mere ubearbejdede, grove sten, der mere bare antyder displayformen.
Figuren bærer præg af “gammel tid” i form og overflade og henleder tankerne på gamle stencirkler som Stonehenge, på natursten og på gamle kirkegårde.
Stenen understreges som noget, der i sig selv er bærer af en dyb og lang historie, der går ud over menneskets tid. Der var noget her før os, og der komme noget efter. Vi vil gerne have, at patos, liv og død møder reklamedisplayet."
LANDSKABET
Kunstnerne skriver:
"Motivet er et skovlandskab med en vej, der fortsætter ind i skovens dyb. Vejen er et samlingssted for rejsen og et sted for både foranderlighed og fare. (...)
I fiktionen symboliserer den ofte menneskets drift til at bevæge sig fremad og overleve, uanset omstændighederne. (...)
På begge sider af figuren ser vi det samme motiv, men det ene fremstår som et negativ af det andet. Hvor der i det ene er lyst, er der i det andet mørkt. Dette giver en fornemmelse af, at landskabet har en nat-og-dag-side."
DØREN
Kunstnerne skriver:
"På den ene side af “Døren” er en enkel fyldningsdør med håndtag og nøglehul, som man kan kigge igennem. På den anden side af døren er motiver, der måske leder tankerne hen på en hjemmeboende teenagers dør på værelset, måske til stickers og graffiti, der ses på barer og klubber.
Døren symboliserer noget mytologisk, rituelt og psykologisk. (...) Vi ønsker, at figuren skal vække tanker om dannelse og rejsen fra ung til voksen og fra modsatte side fra voksen tilbage til ungdommen eller minderne om den."
BAMSERNE
Kunstnerne skriver:
"To bamser går sammen med hinanden i hånden på vej mod nye eventyr. (...) De minder om Care Bears – oprindeligt design fra 1980’erne til lykønskningskort, som siden blev en stor merchandisesucces og fortsat er det.
Det er bamser, der med deres motiver på maven, skulle hjælpe med at identificere og udtrykke følelser. (...) Det er tanker om det barnlige eventyr og det pædagogiske ønske om barnets rejse mod socialisering og voksenliv, der er i fokus. Tanker om, hvordan det barndomsnostalgiske og det optimistiske kapitaliseres, og hvordan barnets følelser bliver til en vare."
SLØJFEN
Kunstnerne skriver:
"Vi har været interesserede i en form for dualitet i sløjfemotivet, hvor det sammenknyttede og forcerede på den ene side står overfor det løsnede og åbne på den anden side.
Sløjfen er interessant, fordi den har været, og er, et yndet pyntemotiv, som vi til dels forbinder med den ”lille pige” og som ornament i arkitektur, beklædning, smykker og selvfølgelig som båndet på en indpakket gave.
Sløjfen er på denne måde overflødig og fjantet, men på trods af sin lethed kæmper den med en dybereliggende og tungere problematik."