Ishøj Jobcenter har rundet fleksjob nummer 300

14. juni 2024

Med et fleksjob er det stadig muligt at passe en hverdag, hvor man er en del af et lokalsamfund, og hvor man har noget at stå op til


”Jeg har været her i seks måneder nu,” fortæller Filis Sinanovski, som har et fleksjob i Rema 1000. ”Jeg står i kassen, og så er jeg ude på gulvet, hvor jeg fylder varer på hylderne.”

Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at ens arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, man kan klare. I Filis Sinanovskis tilfælde, er det tolv timer om ugen.

”Jeg var i arbejdsprøvning for to år siden, hvor vi fandt ud af, hvor meget og hvor længe jeg kan arbejde om ugen. Så begyndte jeg, med hjælp fra en sagsbehandler fra jobcentret, at sende ansøgninger ud, og kom så i praktik her i Rema 1000,” smiler Filis og peger ud i butikken fra baglokalet, hvor vi sidder.

”Jeg synes, at jeg har et ansvar for lokalsamfundet”

Det siger Harwinder Singh som er købmand og overtog butikken i 2023. 

"Det der med fleksjob. Det er ikke nemt. Men det er heller ikke svært. Det er mennesker,” smiler Harwinder og fortsætter. ”Jeg har et rigtig godt samarbejde med Ishøj Kommune. En jobkonsulent og Filis kom på besøg, så aftalte vi en praktikperiode, og så fandt vi en fælles løsning med timer og opgaver efterfølgende.”

For at blive tildelt fleksjob skal kommunen vurdere, at ens arbejdsevne er væsentligt og varigt nedsat. Alle muligheder for at opnå en almindelig ansættelse, skal være undersøgt. 
Arbejdet i fleksjobbet bliver efter en arbejdsprøvning tilrettelagt ud fra de fundne behov for at blive skånet. Det gælder både arbejdstid og opgaver. 

Harwinder var ansat i butikken, inden han overtog den, så hylderne, dagens gøren, kunderne og kollegaerne er langt fra fremmed for ham.

"Jeg har bygget mit team op fra starten af. Alle medarbejdere ved, hvem alle er, og hvad de kan, skal og ikke skal. På den måde er det ikke kun mig, der har ansvaret. Det har vi alle sammen, og så er vi sikre på, at alle får de opgaver, de kan løse. Alle knokler og er en værdifuld arbejdskraft her i butikken.”

Tallet er støt stigende

Det er virksomhedskonsulent i jobcenteret Pernille Hartvig Cleemann, der arbejder med fleksjob i Ishøj Kommune. 

"Jeg synes, det er noget at være stolt af. Det er ikke nemt at finde et fleksjob, men her i Ishøj er vi så heldige, at der er forholdsvis mange, der kan bruge en person, der ikke skal eller kan være på arbejdspladsen i 37 timer om ugen.”  

Pernille Hartvig Cleemann er med til at lave mellem seks og otte fleksjob om måneden. En tredjedel har selv fundet frem til fleksjobbet, og resten er Pernille med til at finde og lave aftaler med. 

Filis Sinanovski fortæller, ”jeg fik tildelt en jobagent, der hjalp med at lede efter jobmuligheder. Det var Pernille, der fandt frem til Rema 1000, hvor jeg først var i praktik og så efterfølgende fik tilbudt jobbet.”

Pernille Hartvig Cleemann tilføjer. ”Få timer gør en stor forskel. Man kommer ud og tale med kollegaer, man har et ansvar og man bidrager til samfundet. Det har en meget større værdi, end mange går og tror. Der er mange, der leder efter støtte, så de kan komme ud og passe et liv. Det er langt fra altid, at en førtidspension er den rigtige løsning. Jeg kan hjælpe og finde ud af, hvor de her borgere passer ind.”

”Det føles rigtigt lige nu,” slutter Filis Sinanovski, ”jeg havde måske lidt svært ved at sige fra i starten, altså med at sige til, hvis der er noget, jeg ikke kan, men nu kender vi hinanden, og de kender mine begrænsninger. Jeg regner med at blive her. Det er et godt sted at være.”