Sjælden bille med tykke lår er flyttet til Ishøj
14. juni 2022
Ishøj Kommunes arbejde med biodiversitet og insektvenlig beplantning gør en forskel. Flere sjældne insektarter er fundet i Ishøj
Tykke lår og en hang til solbadning har givet navnet til tyklårs-solbillen, som er blandt flere sjældne insektarter, der i de seneste år har fundet vej til Ishøj.
Ishøj Kommune arbejder målrettet med at forøge biodiversiteten med flere vildtvoksende grønne områder og blomstrende grøftekanter.
Faktisk er omkring 70.000 m2 i dag tilsået med planter i Ishøj. Det svarer til omkring ti fodboldbaner. Blandt andet i erhvervsområdet Winthersminde, den store støjvold ved Køge Bugt-motorvejen og Ishøj Stationsvej.
Det arbejde har gjort Ishøj til et slaraffenland for insekter, fortæller naturforvalter i Ishøj Kommune, Lennie Rotvit.
”Umiddelbart kan man jo tænke, at et smalt stykke midterrabat med blomster, hvor trafikale barrierer og asfalt dominerer, ikke kan huse særligt meget. Men når man dykker ned mellem blomsterkroner og græs, får man øjnene op for et væld af liv i alle afskygninger. Selv insekter af de mere sjældne, som tyklårs-solbillen,” fortæller Lennie Rotvit.
Jonas har øje for at spotte insektarter
De sjældne insekter er spottet af Jonas Hansen. Han er naturhjælper hos Ishøj Naturcenter og har i perioden 2021-22 haft som opgave at overvåge og registrere livet mellem blomsterkroner og græs i de nye vildtvoksende grønne områder og grøftekanter.
”Tyklårs-solbillen er fundet på det udsået område, som kaldes kødbenet, på stationsvejen ved Bilka og i Vejleåparken ved Firkløveren. Den Blå Cikade, som er en anden sjælden art, har jeg spottet ved et vandhul på strækningen langs Ringstedbanen, hvilket er Sjællands eneste fund. Udover Ishøj er der gjort et enkelt fund på Fyn i 1916,” fortæller Jonas Hansen.
Interessen for at registrere nye insektarter har Jonas Hansen haft længe. Siden 2017 har han som personlig hobby fundet 400 nye arter i Ishøj, som han har registreret i naturbasen.dk.
”De nye arter jeg har fundet, kan være set af andre, men ikke registreret. Flere er sjældne arter, som tyklårsbillen og den blå cikade,” fortæller Jonas, og han er rigtig glad for, at det går den rigtig vej for biodiversiteten i kommunen.
”Jeg tænker på natur, fra jeg vågner, til jeg går i seng. Derfor gør det mig rigtig glad, når naturen har det godt og dyrelivet trives.”
Indsatsen for biodiversiteten fortsætter
Indsatsen med at registrere insektarterne i Ishøj er et vigtigt arbejde, fortæller Lennie Rotvit.
”På den måde kan Ishøj Kommune følge med i effekten af de tiltag, vi gør. Derudover kan vi gøre opmærksom på, at vi faktisk har rigtig mange arter i vores kommune, som vi skal passe på. Det fokus fortsætter og er et positivt bidrag til Ishøjs indsats for biodiversiteten,” fortæller Lennie Rotvit.
Vil du vide mere om naturhjælperne, som Jonas Hansen er tilknyttet, kan du læse mere her.
Her kan du læse mere om de sjældne insekter, som er blevet registreret i Ishøj.
Tykke lår og en hang til solbadning har givet navnet til tyklårs-solbillen, som er blandt flere sjældne insektarter, der i de seneste år har fundet vej til Ishøj