Referat
Børne- og Undervisningsudvalget tirsdag den 14. januar 2025 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget

Sagsfremstilling

På mødet præsenteres status og perspektiver for implementeringen af folkeskolens kvalitetsprogram med særligt fokus på, hvordan programmet understøtter læring, trivsel og udvikling i Ishøjs skoler. Derudover vil centrale erfaringer og muligheder for det videre arbejde blive belyst. Drøftelsen fokuserer på, hvordan vi fordeler beslutningskompetence mellem det politiske niveau, forvaltning og skoler. Drøftelsen vil fokusere på de områder i lovgivningen, hvor det lokale politiske niveau har beslutningskompetence. Formålet er at afklare, hvilke initiativer Børne- og Undervisningsudvalget og Byrådet skal godkende udmøntningen af. Temadrøftelsen fokuserer på følgende områder:

  • Juniormesterlære: Hvordan fordeles beslutningskompetencen mellem Børne- og Undervisningsudvalget, forvaltning og skoler i forhold til udvikling af en lokal model, aftaler med uddannelsesinstitutioner, finansiering og tilsyn?
  • Undervisningstid: Hvordan fordeles beslutningskompetencen mellem Børne- og Undervisningsudvalget, forvaltning og skoler, når det gælder reduktion af undervisningstiden og anvendelse af ressourcer til bl.a. indsatser, aktiviteter, undervisningsmaterialer og kompetenceudvikling?
  • Timefordeling: Skal beslutningen om anvendelse af tiden ud over minimumstimetallet træffes lokalt på den enkelte skole, eller skal vi fastlægge en fælles model på tværs af kommunens skoler?
  • Skolebestyrelser: Skal opgaven med tildeling af pladser i skolebestyrelsen til repræsentanter for det lokale erhvervsliv, ungdomsuddannelsesinstitutioner eller foreninger til skolebestyrelser fortsat delegeres?
  • Styrket indsats for de mest udfordrede elever i dansk og matematik: Hvordan fordeles beslutningskompetencen mellem Børne- og Undervisningsudvalget, forvaltning og skoler i relation til organiseringen af den styrkede indsats i dansk og matematik på udvalgte skoler og klassetrin i skoleårene 2025/26, 2026/27 og 2027/28?

Under punktet deltager leder af Kvalitet og Udvikling i Center for Dagtilbud og Uddannelse Gitte Smidt Blytt samt udviklingskonsulent på skoleområdet Christina Borup Pedersen.

Informationsbrev og tidslinje fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet samt aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram er vedhæftet. (Bilag 1, 2 og 3)

Lovgrundlag

Lovforslag (L 41) om ændring af lov om folkeskolen, vedtaget den 12. december 2024. Loven træder i kraft den 1. august 2025.

Økonomi

De kommunale initiativer under Folkeskolens Kvalitetsprogram finansieres altovervejende gennem omprioritering af de nuværende indsatser på skoleområdet. Afskaffelsen af den understøttende undervisning og afkortningen af minimumstimetallet i diverse fag, jf. bilag 3 "Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram frihed og fordybelse" finansierer således de nye tiltag, der er kommunale.

Der er i 2025, 2026 og 2027 afsat en anlægsramme til investering i faglokaler på 865 mio. kr., hvilket i Ishøj giver ca. 4 mio. kr. Midlerne indgår I bloktilskuddet til Ishøj Kommune og er en del af kommunens anlægsramme.

Der er herudover afsat midler til statslige initiativer fra Center for Undervisningsmidler (flere bøger og læsekampagner), implementeringsstøtte og styrket meritlæreruddannelse/videreuddannelse.

Indstilling

  • at orienteringen tages til efterretning
  • at perspektiver og input til det videre arbejde med kvalitetsprogrammet drøftes.

Beslutning

Taget til efterretning.


Præsentationen, der blev fremlagt på mødet, er vedhæftet referatet.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Temadrøftelse om udmøntning af folkeskolens kvalitetsprogram i Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

  • I forbindelse med Børn & Unge Topmødet 2025 lægger KL’s Børne- og Undervisningsudvalg op til en kommunal topmødeerklæring om dagtilbud og skole, der kan mere for flere. Formålet med topmødeerklæringen er – på tværs af landets kommunalpolitikere på børne- og ungeområdet i de 98 kommuner – at sende et signal om en overordnet fælles retning for arbejdet med at kunne give alle børn bedre deltagelsesmuligheder gennem det almene, mens der fortsat sikres specialtilbud af høj kvalitet. Udkastet til erklæringen er vedhæftet. (Bilag 1) Budskaberne er bl.a. baseret på drøftelser i Sammen om Skolen, men med det sigte, at de kan favne og er relevante for hele 0-18 års området. Erklæringen er kun et udkast, og KL's Børne- og Undervisningsudvalg opfordrer alle udvalgene i kommunerne til lokalt at drøfte topmødeerklæringen på et udvalgsmøde. Det skal være med til at sikre, at topmødeerklæringen rammer rigtigt i forhold til, hvordan man lokalt – både politisk og praktisk – kan arbejde med at skabe stærke almene tilbud, der kan mere for flere. De skriftlige tilbagemeldinger fra udvalgene gives på hbe@kl.dk senest den 24. januar 2025.
  • Årshjul for sager i Børne- og Undervisningsudvalget i 2025 er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 2)
  • Nyt fra dagtilbuds- og skolebestyrelser.


Indstilling

  • at udkast til topmødeerklæring drøftes med henblik på en tilbagemelding til KL
  • orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Svar til KL fra Børne- og Undervisningsudvalget vedr. topmødeerklæring er vedhæftet referatet.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

På udvalgsmødet den 16. februar 2023 blev de politiske pejlemærker prioriteret, og der blev peget på nye indsatser, der ønskes udviklet. Alle indsatser er prioriterede fokusområder for Børne- og Undervisningsudvalget, men nogle af områderne kræver, at der iværksættes et strategisk forankret udviklingsarbejde. I 2023 er der udarbejdet tre strategier på Børne- og Undervisningsudvalgets område:

1) Strategi for stærke fællesskaber for alle børn og unge (sammenhæng mellem almen- og specialindsatser i dagtilbud og skoler), 2) Strategi og handleplan for Ishøj Kommunes fælles aftenklub og 3) Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj.

Det fremgår af de politiske pejlemærker for Børne- og Undervisningsudvalget (bilag 2), at der i 2025 skal udvikles nye strategiske indsatser på følgende områder:

  • Vi skal mindske fravalget af Ishøj Kommunes folkeskoler
  • Anbringelse/Forebyggelse


Udvikling og implementering af strategiske indsatser kræver mange ressourcer, og særligt 'Strategi for stærke fællesskaber for alle børn og unge' og 'Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj' kræver et stort og inddragende implementeringsarbejde, der er påbegyndt i 2024 og fortsætter i 2025 og frem, og der vil være behov for fuldt fokus på disse strategier for at få dem fulgt ordentligt til dørs.

Der arbejdes løbende med at mindske fravalget af Ishøj Kommunes folkeskole og derved øge tiltrækningen til skolerne. Det ses i den kommunale redegørelse, hvor trivsel er en del af årsplanen og i skolernes kvalitetsprogram, hvor Kvalitet i Folkeskolen medvirker til at understøtte undervisningsmiljøer af høj kvalitet.

I forhold til indsatsområdet vedr. anbringelse/forebyggelse kan det nævnes, at der i budgetaftalen for 2024 blev givet en bevilling på 0,7 mio. kr. til en investering i forebyggelse af anbringelser, og at der i den forbindelse arbejdes på at nedbringe andelen af anbringelser.

Administrationen foreslår på den baggrund, at der ikke udarbejdes nye strategier i 2025.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

  • at den årlige status vedr. Børne- og Undervisningsudvalgets politiske pejlemærker tages til efterretning
  • at der ikke udvikles nye indsatsområder, der omhandler at mindske fravalget af Ishøj Kommunes folkeskoler og Anbringelse/Forebyggelse.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget har besluttet en række politiske pejlemærker for denne byrådsperiode. Der gives en årlig status på de prioriterede pejlemærker (Bilag 1), og det foreslås, at der ikke iværksættes nye indsatser i 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

I dag indkaldes alle børn i Ishøj Kommune til deres første besøg i den kommunale tandpleje, når de er ca. 2 år gamle. Formålet med besøget er først og fremmest at have en samtale med forældrene om gode tandsundhedsvaner, og hvad de kan gøre for at forebygge, at deres børn får huller i tænderne.

Erfaringen fra Tandplejen viser, at nogle børn allerede har huller eller begyndende huller, når Tandplejen ser dem ved 2-års alderen. Det foreslås derfor at fremrykke tidspunktet for det første besøg i Tandplejen til, når barnet er ca. 1 år. Det er som hovedregel dér, hvor barnet har fået sine mælkefortænder, og hvor mælkehjørnetænder samt mælkekindtænder efterfølgende vil bryde frem. Det vil derfor også være på det tidspunkt, at Tandplejen har de bedste forudsætninger for at have dialogen med forældrene om, hvordan de sikrer, at deres børn bevarer en god tandsundhed og får skabt et fundament for god tandpleje resten af livet.

Et tidligere besøg vil også understøtte en øget opmærksomhed på sundheden tidligt i børnenes liv, hvilket er et fokusområde for Visionen for Ishøj Kommune samt i strategien for sunde børne- og ungeliv i Ishøj. Den foreslåede ændring vil være et alment sundhedsfremmende initiativ, som giver bedre mulighed for at sætte tidligt ind for at styrke børnenes tandsundhed.

Det bemærkes også, at der i ’Vejledning for omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje’ (udgivet 15. maj 2023) anbefales, at børn senest i ½-1-årsalderen indkaldes til sundhedsfremmende konsultation på klinikken med henblik på at sikre tidlig opstart af hensigtsmæssige tandplejevaner. Vejledningen indeholder bl.a. anbefalinger om kost- og drikkevaner, som fremmer tandsundhed.

Der er således flere grunde til, at tidspunktet for første besøg foreslås fremrykket, så barnet ses i Tandplejen første gang, når det er ca. 1 år gammel. Det bemærkes, at ændringen ikke har betydning for indkaldelse til tandpleje senere - f.eks. når barnet bliver 2 år, hvor børnene indkaldes første gang på nuværende tidspunkt.

Lovgrundlag

Efter Bekendtgørelse om Tandpleje § 34 (LBK nr. 959 af den 14. juni 2022) er det Sundhedsstyrelsen, som fastsætter nærmere retningslinjer for omfanget af og kravene til den kommunale og regionale tandpleje. Dette fremgår af ’Vejledning for omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje’ af 15. maj 2023.

Økonomi

Ændringen for førstegangsbesøgene afholdes økonomisk indenfor rammerne af budgettet til Ishøj Kommunale Tandpleje.

Indstilling

at tidspunktet for førstegangsbesøg i tandplejen ændres, så det fremadrettet bliver, når barnet er ca. 1 år.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen foreslår, at tidspunktet for førstegangsbesøg i Tandplejen fremadrettet bliver, når barnet er 1 år i stedet for, når barnet er 2 år, hvilket er tilfældet på nuværende tidspunkt.

Sagsfremstilling

Ultimo oktober 2024 meddelte Social- og Boligstyrelsen, at Ishøj Kommune var tildelt direkte tilskud (uden forudgående ansøgning) til implementering af metoden Teen Triple P. Følgende fremgår af meddelelsen: ”I har nu muligheden for at få del i midler, som er afsat til at udbrede den veldokumenterede indsats Gruppebaseret Teen Triple P. Med Teen Triple P får kommunen en indsats, der kan styrke den tidlige og forebyggende indsats mod psykisk mistrivsel blandt 12-16-årige. Indsatsen kan f.eks. hjælpe forældre med at håndtere deres teenagers skolevægring, begyndende misbrug eller kriminalitet eller indad- og udadreagerende adfærd. Da I allerede har en Triple P-indsats i jeres kommune (Stepping Stones Triple P), er I udvalgt som tilskudsmodtager.” (Social- og Boligstyrelsen, 25.10.2024) – Bilag 1.

I forbindelse med projektet ”Én Koordineret Sagsbehandling” (2019 - 2022) blev familierådgiverne oplært i metoden ”Stepping Stones”, som blev anvendt til familier med nydiagnosticerede børn og unge. Projektet sluttede i 2022, og metoden "Stepping Stones" blev ikke videreført. Det skyldes først og fremmest, at de uddannede familierådgivere enten stoppede eller fulgte med til Vallensbæk Kommune i forbindelse med ophør af det forpligtende samarbejde. Der har siden ikke været kapacitet til at uddanne nye familierådgivere eller andre fagpersoner til at videreføre metoden. Metoden har således ikke været anvendt i Ishøj Kommune i de seneste to år. Såfremt Ishøj Kommune skulle indgå i implementeringen af Teen Triple P, vil det betyde, at der skal startes forfra.

Målgruppen af unge med psykiske vanskeligheder er helt central i implementeringen af STIME hos psykologerne. STIME er et omfattende program af indsatser målrettet børn og unge i mistrivsel. Udviklingen af STIME sker i samarbejde mellem regioner og kommuner. STIME opstartes i Ishøj Kommune i starten af 2025 som udmøntningen af den nye lovgivning for ”Lettilgængelig Behandling” i Sundhedsloven. Der pågår i øvrigt en del metodeudvikling både under strategien ”Stærke Fællesskaber” samt i indsatser på Familieværkstedet på Ishøjgård, hvor netop børn og unge med psykiske vanskeligheder og/eller mistrivsel er målgruppen.

Det er på den baggrund, at administrationen vurderer, at der aktuelt ikke er behov for at udvide omfanget af metoder til målgruppen af børn og unge med psykiske vanskeligheder og/eller i mistrivsel.

Lovgrundlag

Finansloven § 15.26.21.25 via aktstykke 19.

Økonomi

Såfremt indstillingen følges, gives der afkald på et tilskud fra Social- og Boligstyrelsen på kr. 464.285,71 kr. i 2024. Tilskuddet skal anvendes i perioden 1. januar 2025 – 31. december 2027.

Indstilling

at der gives afslag på at modtage tilskud på 464.285,71 kr. til implementering af Teen Triple P.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Boligministeriet har meddelt, at Ishøj Kommune har modtaget direkte tilskud til implementering af den gruppebaserede metode Teen Triple P. Tilskuddet udgør i alt 464.285,71 kr. Det er administrationens vurdering, at der aktuelt er en del andre initiativer i gang til samme målgruppe. Derfor indstilles det, at Ishøj Kommune giver afslag på at modtage tilskuddet.

Bilag

Sagsfremstilling

Projektet "Fritid for alle - børn og unge" begynder 1. januar 2025. Administrationen har igennem en længere periode været i dialog med DGI - Midt- og Vestsjælland om et muligt partnerskab i forbindelse med udmøntningen af særligt indsats 3, 4 og 5 i "Fritid for alle". Indsatserne omhandler bl.a. udvikling af fritidstilbud, styrket kommunikation og forpligtende tværgående samarbejder.

Tillægsaftalen med DGI indeholder en håndholdt indsats til foreningsudvikling (spor 1), hvilket ikke er indeholdt i "Fritid for alle - børn og unge". Ishøj Kommunes medfinansiering er et beløb indeholdt i økonomien for "Fritid for alle". Med aftalen har vi en partner, som i endnu højere grad kan understøtte foreningerne i foreningsudvikling og hjælpe dem i udviklingen mod, at flere børn og unge skal integreres og deltage i Ishøjs foreningsliv. Derudover indeholder tillægsaftalen konkrete aftaler om, hvordan DGI kan understøtte indsats 5 i Fritid for alle, som omhandler inspirationsforløb og samarbejder mellem foreningsliv og dagtilbud, SFO og dagpleje.

I forbindelse med tillægsaftalen lægges der op til en koordinerende styregruppe, som har til formål at sikre samarbejde og koordinering mellem DGI, DIF Get2sport og Den Boligsociale Helhedsplan.

Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Undervisningsudvalget vil en gang årligt få en status på tillægsaftalen med deltagelse fra DGI. Administrationen foreslår, at det sker samtidig med status på hele indsatsen i "Fritid for alle".

Tillægsaftale er vedhæftet. (Bilag 1)

Økonomi

DGI - Midt- og Vestsjælland bidrager med ydelser i form af projektledelse og foreningsudvikling svarende til i alt 700.000 kr. i 2025. Heraf svarer ydelserne til projektledelse til 300.000 kr. og foreningsudvikling til 400.000 kr. Økonomien forbliver hos DGI, som igennem partnerskabsaftalens løbetid leverer status i forhold til forbrug af ydelser til Ishøj Kommune.

Ishøj Kommunes medfinansiering er 400.000 kr., som er indeholdt i den samlede økonomi for "Fritid for alle".

Indstilling

at tillægsaftalen med DGI godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.
Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Undervisningsudvalget skal på møderne i januar tage stilling til en tillægsaftale til "Fritid for alle - børn og unge" og et formelt samarbejde med DGI - Midt- og Vestsjælland.

Bilag

Sagsfremstilling

Siden strategien blev vedtaget i foråret 2024 har den haft en central betydning for udviklingen af en række indsatser, som har fokus på netop overvægt og mistrivsel. Denne udvikling sker i høj grad i samarbejde med frivillige organisationer og andre eksterne samarbejdspartnere. Elementerne i handleplanen fremgår af bilag 1.

Strategien haf haft en vigtig betydning for etableringen af samarbejdet med Center for Sundt Liv og Trivsel (CSLT), da indholdet i strategien i høj grad er sammenfaldende med de fokusområder, som Center for Sundt Liv og Trivsel står for. Siden strategiens vedtagelse i foråret er to konsulenter blevet ansat i Ishøj Kommune og én konsulent i CSLT, som er gået i gang med at afdække problemstillingen i Ishøj Kommune via dialog med fagpersoner. I starten af 2025 bliver denne analyse udvidet til at indeholde en problemforståelse set fra borgernes perspektiv – bl.a. via interview og dialog med civile samfundsaktører. De konkrete resultater af dette samarbejde vil blive tydeligere over en længere tidsperiode, da aftalen med Center for Sundt Liv og Trivsel først og fremmest er en analyse af området, hvor resultatet bliver præsenteret i 2026. På sigt forventes det således, at denne analyse og forskning vil give bud på, hvordan området kan styrkes for børn og unge i Ishøj Kommune.

Fokus på både fysisk sundhed og mental sundhed genfindes i høj grad i strategien ”Stærke Fællesskaber for børn og unge”, hvor der både er fokus på fællesskabets store betydning for den mentale trivsel, og hvor der også er et helt centralt element om at skabe brobygning til fritidstilbud. Netop det store fokus på at få flere til at deltage i fritidsaktiviteter kan også genfindes i indsatsen ”Fritid for alle”, som for alvor går i gang i 2025. Udmøntningen af strategien bliver således hjulpet godt på vej af andre strategier og projekter.

Der er behov for at få styrket, og dermed systematiseret, kommunikationen om strategien samt dialogen om udmøntningen. Der vil derfor i starten af 2025 blive ændret på organiseringen af strategiens udmøntning.

Børne- og Undervisningsudvalget vil få en orientering om status for handleplanen i januar i de kommende tre år (2026, 2027 og 2028). Denne status vil bl.a. indeholde en opdateret handle- og indsatsplan.

Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj er vedhæftet. (Bilag 2)

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.


Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget præsenteres med sagen for handleplanen for udmøntning af strategien "Det Sunde Liv for Børn og Unge i Ishøj".

Bilag

Sagsfremstilling

Bestyrelsen for Tandreguleringen I/S godkendte den 29. oktober 2024 en implementeringsplan, som er udarbejdet på baggrund af BDOs analyse af tandreguleringssamarbejdet.
Bestyrelsen tog den opdaterede implementeringsplan til efterretning på et møde i bestyrelsen den 18. december 2024. Alle BDOs anbefalinger indgår i implementeringsplanen. Ventelisteproblematikken prioriteres højt, og der er ved at blive lavet et udbud af en del af sagerne på ventelisten.

Implementeringsplanen består af følgende hovedområder:

  • Udbud og reduktion af ventelisten med 1.600 patienter. Dette er reduceret til 1.400 patienter, som følge af Hvidovre Kommunes beslutning om at indgå i udbuddet med 200 patienter som følge af deres varslede udtræden af samarbejdet fra 2026.
  • Ansættelser (varig stilling á et halvt årsværk til en tandlægefaglig leder, midlertidig stilling á 1½ år til konsulent til understøttelse af implementeringsplanen, opgavebestemt ansættelse af tandlægefaglig konsulent til sortering af venteliste og udarbejdelse af principper for fast-track-ordning)
  • Organisering, som omfatter et revideret aftalegrundlag, samarbejde mellem Tandreguleringen og tandplejeklinikkerne, etablering af et ledelsesteam samt inddragelse af teams i Tandreguleringen i målopfølgning
  • Økonomi og budget, der omfatter udarbejdelse af en budgetmodel og en model for afrapportering om patientforløb, økonomi m.v.
  • Sammenhængende patientforløb med fælles visitations- og behandlingspraksis fra tandplejeklinkkerne til Tandreguleringen I/S
  • Fælles værdier om sammenhængende patientforløb på tværs af Tandreguleringen I/S og de kommunale tandplejeklinikker
  • Udnytte muligheder i rettidig interceptiv og forebyggende behandling, hvor interceptiv og forebyggende behandlingsmetoder implementeres trinvis, så tandplejeklinikkerne lærer metoderne at kende og indøver fælles praksis i samarbejde med Tandreguleringen I/S
  • Øget kapacitetsudnyttelse gennem effektiviseringer i driften, som bygger på en best pratice-tilgang i Tandreguleringen I/S
  • Ledelsesfokus på forventningsafstemning om rette behandlingsniveau, som omfatter opdatering af en visitationsvejledning og fælles kvalitetsstandarder mellem tandplejerne i kommunerne og i Tandreguleringen I/S.
  • Patient-/borger-inddragelse, som omfatter udvikling af koncept for og implementering af brugermålinger og etablering af et brugerpanel.


Af den første status på implementeringsplanen fremgår det, at der indtil videre er arbejdet på de første to punkter. Implementeringsplanen forventes af løbe frem til sommeren 2026, og kommunalbestyrelserne bag Tandreguleringen I/S vil fremadrettet få en halvårlig status på implementeringsplanen. Som det fremgår af ovenstående, indgår Hvidovre Kommune i udbuddet med 200 patienter, hvilket er halvdelen af det antal patienter, som udgør Hvidovre Kommunes forventede andel i udbuddet.

Venteliste

De første patienter fra Tandreguleringen I/S’ venteliste forventes at komme i behandling hos ekstern tandregulering i marts 2025. De sidste patienter forventes at starte i behandling i september 2026. Der er ved at blive udarbejdet en kommunikationsplan i forhold til borgerne om tandregulering hos eksterne leverandører for patienterne på ventelisten. Når de patienter, som kommer i ekstern tandregulering, er fratrukket ventelisten, og da Tandreguleringen I/S selv er påbegyndt behandling af patienter fra ventelisten, forventes der at være 900 patienter på ventelisten. Ved Hvidovre Kommunens udtræden bliver ventelisten endnu mindre.

Forhandlinger i forbindelse med Hvidovre Kommunes udtræden

Der er nedsat et administrativt forhandlingsudvalg med de ansvarlige direktører og chefer fra Ishøj og Tårnby kommuner, der understøttes af en juridisk konsulent fra Vallensbæk Kommune, en økonomisk konsulent fra Ishøj Kommune og ekstern advokatbistand. Desuden tilbagebetales de overskydende midler, der blev givet i forbindelse med budget 2024 til kommunerne.

Lovgrundlag

Sundhedsloven (LBK nr. 1015 af 05/09/2024) og Bekendtgørelse om tandpleje (BEK nr 871 af 26/06/2024).

Økonomi

Budgetaftale for Ishøj Kommune 2025 - 2028: Udvidelsesforslag SSU07.

Indstilling

at orientering om status for implementeringsplanen for Tandreguleringen I/S tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Der gives en orientering til Børne- og Undervisningsudvalget om status på den implementeringsplan, som er udarbejdet som følge af BDO’s analyse af tandreguleringssamarbejdet i de seks kommuner, der indgår i § 60-selskabet Tandreguleringen I/S. Denne status er en fælles politisk orientering til alle seks kommuner. Orienteringen er en opfølgning på budgetaftalen for 2025 - 2028: Udvidelsesforslag SSU07.

Status på implementeringsplanen er vedhæftet. (Bilag 1)

Bilag

Sagsfremstilling

Ankestyrelsen har den 8. oktober 2024 rettet henvendelse til Ishøj Kommune og bedt byrådet om en udtalelse med henblik på at vurdere, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag mod Ishøj Kommune. Dette sker, da det er Ankestyrelsens opfattelse, at Ishøj Kommune ikke har fastsat sagsbehandlingsfrister på alle de ansøgningsparagraffer inden for social- og beskæftigelsesområdet, hvilket kommunen er forpligtet til. (Bilag 1)

Ishøj Byråd har i den anledning afgivet en udtalelse efter behandling af sagen på byrådsmødet den 26. november 2024. (Bilag 2)

På baggrund af denne henvendelse har administrationen genbesøgt de offentlige sagsbehandlingsfrister på de lovområder, som er omfattet retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 for at sikre, at der er fastsat og offentliggjort sagsbehandlingsfrister i overensstemmelse hermed, og at disse sagsbehandlingstider er retvisende.

Der efterlyses bl.a. sagsbehandlingsfrister på barnets lov i forhold til "forebyggende indsatser". Der gøres opmærksom på, at der allerede er offentliggjort sagsbehandlingstider på de otte bestemmelser om forebyggelse indsatser under barnets lov § 32. Såfremt der i formuleringen "forebyggende indsatser" menes afsnittet i barnets lov under overskriften " Tidligt forebyggende indsatser" (§§ 30 og 31), er det korrekt, at der ikke er fastsat kommunale sagsbehandlingstider. Det er vurderingen, at der ikke er tale om ansøgningsparagraffer, da der ikke er tale om indsatser, hvor der skal tilvejebringes et beslutningsgrundlag og/eller træffes afgørelser. Desuden er der ikke klageadgang (Se udtalelsen i bilag 2).

På den baggrund har Center for Børn og Forebyggelse ikke foretaget ændringer i sagsbehandlingstiderne på ansøgningsparagraffer. Sagsbehandlingsfristerne under Center for Børne og Forebyggelse kan findes på Ishøj Kommunes hjemmeside på dette link: https://ishoj.dk/om/kommunens-sagsbehandling/

Lovgrundlag

Retssikkerhedslovens § 3, stk. 2.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen orienterer om opfølgning på offentliggjorte sagsbehandlingstider for ansøgningsparagraffer, der mangler i Ishøj Kommune, på baggrund af Ankestyrelsens henvendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund for uddeling af midler
Der er afsat 413.000 kr. til frivilligt socialt arbejde i Ishøj Kommune i 2024. Der uddeles 1/3 af midlerne i juni og 2/3 i december. Herudover er der tilbagebetalt 14.495 kr. i ubrugte midler. I juni 2024 blev der uddelt 146.000 kr. Derfor er der 281.495 kr. til uddeling til frivillige foreninger, netværk, grupper og enkeltpersoner på det frivillige sociale område i december 2024.

Uddeling af midler til frivilligt socialt arbejde og de forskellige frivillige sociale initiativ understøtter på forskellig vis Byrådets vision og dens pejlemærkerne om sunde og aktive liv, stærkt fællesskab med sammenhold og engagement, lokalt ansvar for klima, natur og miljø samt en økonomisk robust kommune med en stærk arbejdsstyrke.

Tildelingen af midler sker på baggrund af følgende kriterier:

  • Foreninger, grupper, netværk og enkeltpersoner, der yder en frivillig social indsats til gavn for Ishøj Kommunes borgere.
  • Lokal forankring og aktiviteter der fremmer samarbejdet mellem borgere, frivillige foreninger, netværk og private aktører m.fl.
  • Fokus på sårbare og udsatte målgrupper.
  • Initiativer der støtter op om kommunens politikker.
  • Aktiviteter i Ishøj Kommune. Der kan dog ydes tilskud til konkrete aktiviteter, som foregår uden for Ishøj, hvis der er deltagelse af borgere fra kommunen, og der ikke findes et lignende tilbud inden for kommunen.


Der er ved denne uddeling indkommet i alt 23 ansøgninger. Der er indkommet ansøgninger for ca. 200.000 kr. mere, end der er midler til.

Uddelte midler målrettet ansøgere på børne- og ungeområdet

  • Kvisten: 8.000 kr. (uddelt efter barnets lov § 17 og lov om social service § 18)
  • Fremtidens børn: 7.500 kr. (uddelt efter barnets lov § 17)
  • Børns Vilkår: 30.000 kr. (uddelt efter barnets lov § 17)
  • Epilepsiforeningen Kreds København: 2.000 kr. (uddelt efter barnets lov § 17)
  • Fødevarebanken: 10.000 kr. (uddelt efter barnets lov § 17 og lov om social service § 18)
  • UngTrivsel: 7.000 kr. (uddelt efter barnets lov § 17)
  • Kantmaskerne Kirkehaven: 5.000 kr. (uddelt efter barnets lov § 17 og lov om social service § 18)
  • Mødrehjælpen lokalafdeling Høje Taastrup: 14.800 kr. (uddelt efter barnets lov § 17)
  • Sind Ungdom Ishøj: 25.000 kr. (uddelt efter barnets lov § 17 og lov om social service § 18)

Der er i alt uddelt midler for 109.300 kr. til ansøgere målrettet børne- og ungeområdet, hvoraf nogle bevillinger alene er på baggrund af § 17 i barnets lov, nogle alene på baggrund af § 18 i lov om social service og nogle med baggrund i begge lovgivninger,

Lovgrundlag

Lov om social service § 18 og barnets lov § 17.

Økonomi

Der er i alt afsat 413.000 kr. til frivilligt socialt arbejde i Ishøj Kommune i 2024. I første halvår af 2024 blev der tilbagebetalt 14.495 kr. fra tidligere ansøgere. I juni 2024 blev der uddelt 152.000 kr., og der var således 275.495 kr. til uddeling til frivilligt socialt arbejde i december 2024.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Børne- og Undervisningsudvalget ønsker fremover at få ansøgningerne, der vedr. børne- og ungeområdet, forlods, så udvalget har mulighed for at give en udtalelse til Social- og Sundhedsudvalget, inden deres behandling af sagen

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget traf på mødet den 5. december 2024 beslutning om tildeling af midler efter lov om social service § 18 og barnets lov § 17. Administrationens indstilling og Social- og Sundhedsudvalgets beslutning om tildeling af midler fremgår af bilag 1.
Sagen fremlægges til orientering i Børne- og Undervisningsudvalget i forhold til de midler, der er uddelt til ansøgere målrettet børne- og ungeområdet.

Bilag

Sagsfremstilling

I tilfælde, hvor en elev har 15 % ulovligt fravær eller derover i et kvartal, er skolelederne forpligtet til at udarbejde underretning om fraværet til administrationen, som herefter træffer afgørelse om standsning af børne- og ungeydelsen. Skolen skal endvidere sende en besked til forældrene, når eleven har 10 % fravær. Der er i de fleste tilfælde ganske få dage mellem eleven går fra 10 til 15 % fravær.

Skolerne foretager en række forebyggende tiltag og er i dialog med såvel forældre som elev, længe før eleven når de 10/15 % fravær. Her følger skolerne bl.a. tiltagene i de fælles retningslinjer for håndtering af elevfravær.

I perioden fra oktober 2024 til ultimo december 2024 er der behandlet en sag om ulovligt elevfravær på 15 % eller derover, hvor der er truffet afgørelse for 3. kvartal 2024.

Administrationen foreslår, at der fremadrettet gives en årlig status om ulovligt elevfravær til Børne- og Undervisningsudvalget, som ikke sendes til orientering i byrådet.

Lovgrundlag

Folkeskoleloven § 39, stk. 3, bekendtgørelse om elevers fravær fra undervisningen i folkeskolen samt i barnets lov §§133 og 134

Folkeskoleloven § 32 vedr. undervisningspligt.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

  • at orientering tages til efterretning
  • at der fremadrettet gives en årlig status om ulovligt elevfravær til Børne- og Undervisningsudvalget, som ikke sendes til orientering i byrådet.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Orientering om ulovligt elevfravær over 15 % fremlægges hvert kvartal på møderne i januar, april, august og oktober. I denne sag orienteres der om behandlede sager vedr. ulovligt elevfravær over 15 % for perioden fra oktober 2024 til ultimo december 2024. Sagen sendes efterfølgende til orientering i Byrådet.

Der indstilles i sagen til, at der fremadrettet gives en årlig status om ulovligt elevfravær til Børne- og Undervisningsudvalget, som ikke sendes til orientering i byrådet.

Sagsfremstilling

På baggrund af budgetaftalen besluttede Økonomi- og Planudvalget, at ”der udarbejdes en vejledning samt at brug af eksterne konsulenter drøftes i fagudvalgene”.

Vejledningen ”Checkliste ved anvendelse af eksterne konsulenter i Ishøj Kommune” er udarbejdet og forelægges til efterretning. (Bilag 1) Checklisten giver en systematisk tilgang til, hvilke overvejelser man som leder skal have, før man eventuelt anvender eksterne konsulenter frem for interne medarbejdere til løsning af opgaven.

Vejledningen/checklisten er blevet drøftet i koncernledelsen og efterfølgende godkendt i Økonomi- og Planudvalget. Vejledningen/checklisten ønskes udbredt til fagområderne på baggrund af
drøftelserne i fagudvalgene.

Økonomi

Sagen har i sig selv ingen økonomisk betydning.

Indstilling

  • at vejledningen tages til efterretning
  • at fagudvalget drøfter tilgangen til anvendelse af eksterne konsulenter på eget fagområde, med udgangspunkt i vejledningen.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Kommunernes anvendelse af eksterne konsulenter indgik som en del af budgetaftalen for 2024, hvor Økonomi- og Planudvalget besluttede, at administrationen skal udarbejde en vejledning til organisationen i forbindelse med vurdering af eventuel anvendelse af eksterne konsulenter fremadrettet.

Bilag

Sagsfremstilling

Status på Tip Tab Tynde for skoleåret 2023/2024
Tip Tab Tynde er Ishøj Kommunes tilbud til børn med overvægt og deres familier. Administrationen har besluttet, at "Tip Tab Tynde" skal skifte navn fra 1. marts 2025 på grund af den stigmatisering, der kan ligge i navnet. Det er på nuværende tidspunkt ikke besluttet, hvad det nye navn bliver. Statusbeskrivelsen for Tip Tab Tynde for skoleåret 2023/2024 opsummerer resultater og samarbejdet omkring indsatsen. (Bilag 1) Resultaterne i børnenes BMI viser, at familierne fortsat er udfordret af væsentlige overvægtsproblematikker. Det fremgår af statusbeskrivelsen, at der i skoleåret 2023/2024 deltog i alt 34 børn i Tip Tab Tynde. Heraf er 12 nyindskrevet i skoleåret 2023/2024, hvoraf 11 var svært overvægtige. Ud af de børn som indgik i skoleåret i 2023/2024, har 9 børn reduceret deres vægt, 8 børn har taget på i vægt, og 5 børn har været vægtstabile. Resultaterne viser, at trods reduktionerne i børnenes BMI, er familierne i Tip Tab Tynde dog fortsat udfordret af væsentlige overvægtsproblematikker ligesom i de foregående år. Det må dog formodes, at børnenes vægtproblematikker ville have været endnu større, hvis ikke de havde deltaget i indsatsen. Der er stor tilfredshed med undervisningen i svømmeklubben. Administrationen oplever udfordringer med at rekruttere børn og familier til Tip Tab Tynde. Der har været kontakt med andre kommuner, hvor der også er tendens til faldende tilslutning og fastholdelse. På baggrund af resultaterne i skoleåret 2023/2024 og foregående år har administrationen indledt en proces med henblik på nytænkning og udvikling af tilbuddet med afsæt i følgende områder: 1) Sammenhæng 2) Fortælling og kerneområder og 3) Udvikling og organisering.

Status vedr. brug af børnehusene i 2023

Siden oktober 2013 har det været lovpligtigt for kommunerne at benytte et børnehus som et led i den børnefaglige undersøgelse i sager, hvor der er mistanke eller viden om, at et barn i aldersgruppen 0-17 år har været udsat for overgreb, og hvor det samtidig vurderes relevant for kommunen at inddrage sygehusvæsenet eller politiet. Disse sager kaldes "børnehussager". Børnehusene yder desuden konsultativ bistand til kommunale myndighedsrådgivere i sager om overgreb eller mistanke om overgreb mod børn. Disse sager kaldes "konsultative sager". Der er udkommet årsrapport for børnehusene i Danmark (Bilag 2), hvor der blandt andet konstateres, at der generelt er sket en stigning i antallet af nye sager i børnehusene i perioden fra 2014 - 2023. Der er dog tale om en markant stigning på 20 % fra 2022 til 2023. En mulig forklaring kan være, at der er kommet et øget fokus på at sætte ind, når der er viden eller mistanke om, at børn udsættes for overgreb. Der er betydelige regionale forskelle i brugen af børnehuse. I Region Syddanmark bruges børnehusene fortsat mere end resten af regionerne. I 2023 havde Ishøj Kommune 10 sager, hvor der blev udarbejdet børnefaglige undersøgelser i samarbejde med Børnehuset Hovedstaden. Dette er under gennemsnittet i regionen, som ligger på 17,6 sager. Administrationen oplever pt. et stigende samarbejde med Børnehuset Hovedstaden, og det er oplevelsen, at der generelt er et godt samarbejde. Det administrationens vurdering, at Børnehuset har fagligt kvalificerede indsatser (f.eks. psykologhjælp), som kan tilkøbes som opfølgning på de børnefaglige undersøgelser, hvor overgreb er en del af problematikken.

Orientering om folkeskoler med bekymrende kvalitet
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har udsendt den årlige orientering om folkeskoler med bekymrende kvalitet. I Ishøj Kommune er Strandgårdskolen udpeget som folkeskole med bekymrende kvalitet, fordi skolen har et karaktergennemsnit på 5,5 i de bundne prøver i 9. klasse. Skolen er ikke udtaget til tilsyn. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet oplyser endvidere, at kvalitetstilsynet forventes afskaffet pr. 1. april 2025. Brev fra Styrelsen for Undervisning og kvalitet med tilhørende bilag er vedhæftet. (Bilag 3 og 4) Administrationen følger op på Strandgårdskolens kvalitetsudvikling på skoleudviklingssamtalen i marts 2025.


Udbud af privat behandlings- og specialundervisningstilbud
Københavns Kommune har taget initiativ til at udarbejde et fælles udbud på private behandlings- og undervisningstilbud. Kommunerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland er tilbudt at deltage i udbudsprocessen. Ishøj Kommune bruger ca. 7 millioner kroner årligt på køb af dagbehandlingstilbud hos private leverandører for hjemmeboende børn. Herudover anvendes private aktører til anbragte børn og unge. Det vurderes dog, at et udbud vil have mindre betydning, da disse børn og unge ofte bor langt væk fra Københavnsområdet, hvor de fleste private leverandører af behandlings- og specialundervisningstilbud ligger. Det koster 150.000 kr. for Ishøj Kommune at være en del af udbuddet, som finansieres af budgettet til specialundervisning/dagbehandling. Det bemærkes dog, at qua strategien ”Stærke Fællesskaber for alle børn og unge” er det bestræbelsen at reducere brugen af private dagbehandlingstilbud. Det er dog stadig vurderingen, at det økonomisk vil være en fordel at indgå i udbudsprocessen. Derfor er det tilkendegivet overfor Københavns Kommune, at Ishøj Kommune indgår i udbudsprocessen. Ishøj Kommune er med tilkendegivelsen ikke forpligtiget til at indgå i selve udbuddet, hvilket der skal tages endelig stilling til i august/september 2025. Denne beslutning vil blive forelagt Børne- og Undervisningsudvalget. Samarbejdsmodellen for deltagelse i udbud er vedhæftet. (Bilag 5)


Udtrædelse af skolebestyrelsen på Gildbroskolen
Jilali Daf har den 19. december 2024 meddelt, at han ønsker at træde ud af skolebestyrelsen på Gildbroskolen.

Tilsynssag vedr. Tandreguleringen I/S lukkes
I oktober 2024 modtog Børne- og Undervisningsudvalget en orientering om, at Styrelsen for Patientsikkerhed den 9. september 2024 havde henvendt sig til Ishøj Kommune vedrørende en bekymringshenvendelse fra specialtandlægerne i Tandreguleringen I/S. Spørgsmålene fra Styrelsen for Patientsikkerhed blev besvaret den 23. september, hvor der blev redegjort for påtænkte initiativer på baggrund af en analyse fra BDO. Styrelsen kvitterede for redegørelsen den 19. november 2024 – dog med anmodning om supplerende oplysninger om, hvorvidt alle kommunerne i samarbejdet havde godkendt indstillingen til ekstrabevilling. Desuden blev der efterspurgt en redegørelse om, hvad Hvidovre Kommunes udtræden af samarbejdet ville betyde. Det blev bekræftet, at alle kommuner havde tiltrådt ekstrabevillingen. Det blev orienteret om den besluttede implementeringsplan samt en orientering om processen i forbindelse med Hvidovre Kommunes udtræden. Ishøj Kommune modtog den 18. december 2024 meddelelse om, at Styrelsen for Patientsikkerhed lukker sagen med en forventning om, at implementeringsplanen vil blive fulgt.(Bilag 6) Der gøres opmærksom på, at alle kommunerne i tandreguleringssamarbejdet har modtaget tilsvarende henvendelser, og besvarelserne til Styrelsen for Patientsikkerhed er koordineret.

Opfølgning på budgetaftale om kommunalt tilskud til frokost i dagtilbud
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2025 - 2028 blev der afsat et budget på 2,9 mio. kr. i 2025 stigende til 3,3 mio. kr. i 2026 og frem, med det formål at fortsætte praksis fra 2024, hvor der er ydet et tilskud til frokost til vuggestuerne på 591 kr. pr. måned pr. barn, og til frokost i børnehaverne på 234 kr. pr. måned pr. barn. Tilskuddet er indregnet i de takster, som blev vedtaget for 2025 i sag nr. 160 på byrådets møde i november 2024. Sag nr. 160 og taksterne er vedhæftet. (Bilag 7)

Opfølgning på budgetaftale om forslag vedr. effektivisering af synskonsulentbistand
Byrådet besluttede i forbindelse med vedtagelse af budget 2025 - 2028 en besparelse på 100.000 kr. af budgettet til (syns-)konsulentbistand (BUU 02). Konsulentbistanden iværksættes til børn i almindelige dagtilbud og almindelige klasser samt til elever i specialklasser eller på specialskoler. Det er Kommunikationscenteret i Ballerup (under Region Hovedstaden), der tilkøbes som leverandør på ydelsen. I 2024 er der uddannet en tale-/hørekonsulent indenfor synsområdet. Det har betydet, at vi som kommune nu bedre kan kvalificere indstillinger fra Kommunikationscenteret og selv varetage lettere rådgivningsopgaver. Det undersøges aktuelt, om det bliver muligt at hjemtage konsulentbistanden på 0 – 6 års området.

Orientering om kommunernes pligt til hurtig udmøntning af Ungdomskriminalitetsnævnets afgørelser samt indberetningspligt i forbindelse med registrering af afgørelser
Social- og Boligminister Sophie Hæstorp Andersen har den 4. december 2024 fremsendt en skrivelse til alle kommuner, hvor det indskærpes, at der er indberetningspligt af afgørelser i Ungdomskriminalitetsnævnet (UKN), og at kommunerne har en forpligtelse til at iværksætte de afgørelser, som Ungdomskriminalitetsnævnet træffer med det samme. (Bilag 8) I forhold til sidstnævnte noterer social- og boligministeren, at kommunerne i hver 4. sag bruger mere end tre uger til iværksættelse af afgørelsen. I forhold til indberetning af iværksatte indsatser følger dette den almindelige indberetning til Danmarks Statistik. Der er gennem flere år udarbejdet arbejdsgange, som sikrer mere korrekt og rettidig indberetning til Danmarks Statistik. Opgaven med indberetninger er vokset markant de senere år, da der er langt flere lovområder, der skal indberettes end tidligere. Der i ansat en økonomikonsulent i Center for Børn og Forebyggelse, som bl.a. skal være med til at sikre korrekte indberetninger. Fra foråret 2025 implementeres journalsystemet DUBU, som i højere grad kan understøtte og automatisere indberetninger til Danmarks Statistik. I forhold til rettidig iværksættelse af UKN-domme skal det bemærkes, at de mest almindelige indsatser er: (1) kontaktperson, (2) fritidsjob, (3) fritidsaktiviteter og (4) kurser i håndtering af aggression. I enkelte tilfælde er dommen en anbringelse. Ishøj Kommune har ikke generelle registreringer af, hvor lang tid det tager fra dom til iværksættelse. Det er dog korrekt, at det i nogle tilfælde kan være vanskeligt at etablere indsatsen på mindre end tre uger, da det kræver ansættelse af kvalificeret fagpersonale eller aftaler med relevante arbejdsgivere, som er indstillet på at løse opgaven. Normalt er Centre for Børne og Forebyggelse forberedt på afgørelser om anbringelser, så i disse tilfælde kan foranstaltningen iværksættes straks efter domsafsigelsen. Ishøj Kommune vil i perioden fra januar 2025 til og med juni 2025 registrere tiden mellem afgørelse og iværksættelse af foranstaltninger. Børne- og Undervisningsudvalget vil i august modtage orientering om, og i hvilket omfang Ishøj Kommune lever op til forpligtigelsen til at iværksætte indsats med det samme.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.