Dagsorden
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 5. februar 2025 kl. 19.00
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Beskæftigelsestræf
KL arrangerer beskæftigelsestræf tirsdag den 5. marts i Odense. https://tilmeld.kl.dk/beskaeftigelsestraef25-8448
Der står således i indbydelsen:
Med en forestående reform af beskæftigelsesindsatsen ser området ind i store forandringer med nye opgaver og en ny faglig tilgang. Forandringerne giver nye muligheder for organisering af indsatsen og samarbejde på tværs i kommunen. Ledere og medarbejdere skal fremover i højere grad bruge deres faglige dømmekraft overfor borgeren. Mulighederne i en frisættelse skal udnyttes til at skabe de nødvendige forandringer lokalt, men samtidig er det vigtigt at holde fast i det, der virker.
De politiske intentioner i en ny beskæftigelsesindsats skal omsættes og fungere i praksis. Derfor er temaet for årets Beskæftigelsestræf: ”En ny æra – fra papir til praksis”, og programmet vil have fokus på følgende temaer:
- En ny beskæftigelsesindsats
- Reformer og økonomi
- Det danske arbejdsmarked – udfordringer og potentialer
- Et stærkt samarbejde med virksomhederne som fundament for et stærkere arbejdsmarked
- Sammenhæng mellem social og beskæftigelse skaber muligheder
Beskæftigelsestræffet henvender sig bredt til ledere og nøglemedarbejdere på beskæftigelsesområdet i kommunerne, repræsentanter for ministerier, styrelser, organisationer og private aktører.
Hvis nogen ønsker at deltage, så giv besked til administrationen, der vil sørge for tilmelding. Fristen er senest d. 20. februar.
Ungeløft
Beskæftigelsesministeriet har den 24. januar henvendt sig til borgmestrene i landets kommuner vedr. styrkelse af indsatsen for unge uden uddannelse og beskæftigelse. Se bilag 1.
Der er i forbindelse med Aftale om Ungeløftet afsat mere end 1 mia. kr. til at styrke indsatsen.
Med aftalen inviteres til et forpligtende partnerskab mellem kommuner, virksomheder og civilsamfundsorganisationer. De lokale partnerskaber skal udrulles i løbet af 2025. Kommunerne vil snarest modtage mere information.
Høring om beskæftigelsesreformen og den helhedsorienterede indsats
Kooperationen og Foreningen Socialøkonomi Danmark inviterer til en høring om beskæftigelsesreformen. Se bilag 2.
Dørene åbner kl. 14.30.Tilmelding er gratis men nødvendig.
Tilmelding: https://kooperationen.dk/arrangementer/hoering-christiansborg/
Økonomi
Til Beskæftigelsestræf er der et deltagergebyr på 2.295,00 kr. ekskl. moms pr. person samt transportudgifter.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationen ønsker at flytte mødet for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget fra den 12. marts til den 11. marts 2025.
Begrundelsen er, at centerchefen er blevet forhindret i at deltage den 12. marts. Normalt ville mødet kunne gennemføres uden centerchefen, men da forslaget om reform af beskæftigelsesindsatsen og nedlæggelsen af jobcentrene forventes fremlagt i løbet af februar måned, vil reformen blive et tema for mødet i marts, hvorfor det vurderes hensigtsmæssigt, at centerchefen har mulighed for at deltage under udvalgets behandling.
Lovgrundlag
Intet.
Indstilling
at flytte mødet for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget fra den 12. marts til den 11. marts 2025.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Udvalget skal træffe beslutning om at flytte udvalgsmødet i marts.
Sagsfremstilling
På udvalgets møde i december 2024 blev det besluttet at arrangere en studietur for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget til Femern Bælt og Lolland Kommune i foråret 2025.
Administrationen har været i dialog med Lolland Kommune, der gerne arrangerer et besøg for udvalget. Der er nu behov for fastlæggelse af en dato.
Følgende datoer er mulige for et besøg:
- Tirsdag den 6. maj
- Onsdag den 28. maj (dagen før Kr. Himmelfart)
Planen er afgang kl. 8.00 fra Ishøj og ankomst retur til Ishøj senest kl. 18.00.
Såfremt ingen af de ovenstående datoer er mulige, foreslår administrationen, at studieturen udskydes til efter sommerferien.
Indstilling
- at udvalget beslutter på hvilken af de ovenstående datoer, de ønsker studieturen til Femern Bælt.
- at udvalget udskyder studieturen til efter sommerferien, hvis ingen af de to datoer er mulige.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal fastlægge datoer for studietur til Femern Bælt
Sagsfremstilling
Erhvervshus Hovedstaden har i 2024 gennemført en særlig opsøgende indsats i Ishøj Kommune for at gøre virksomhederne opmærksomme på Erhvervshus Hovedstadens tilbud og muligheder for rådgivning.
Erhvervshus Hovedstaden har opsøgt 56 virksomheder i Ishøj telefonisk, heraf har de fået kontakt til 44 virksomheder. Ud af disse har 10 virksomheder taget imod tilbuddet om et møde for at høre mere om Erhvervshus Hovedstadens tilbud. To virksomheder er blevet henvist videre til en af Erhvervshus Hovedstadens forretningsudviklere (FU), og 11 virksomheder har fået fremsendt skriftlig information om Erhvervshus Hovedstadens tilbud. 16 af de kontaktede virksomheder har ikke været interesseret i at få mere viden om Erhvervshus Hovedstaden, og der er aftale om at ringe igen senere med 5 virksomheder.
Administrationen er derudover bekendt med, at Erhvervshus Hovedstaden har haft kontakt til yderligere 12 virksomheder fra Ishøj i 2024. Størstedelen er virksomheder, der i forvejen var i kontakt med Erhvervshuset i forbindelse med rådgivning og forløb.
Økonomi
Ishøj Kommune betaler i 2025 et bidrag til Erhvervshus Hovedstaden på 782.000 kr.
Den opsøgende indsats er indbefattet i Erhvervshusets service og indebærer ingen yderligere omkostninger udover bidraget.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Orientering om Erhvervshus Hovedstadens opsøgende arbejde i Ishøj 2024.
Sagsfremstilling
I Ishøj blev der i 2024 tilkendt førtidspension til i alt 88 personer. Det er samme niveau som i 2023. Af de 88 tilkendelser er de 73 tilkendt ved møder afholdt i perioden fra december 2023 - november 2024. Disse tilkendelser er gældende i perioden fra den 1. januar - 31. december 2024. De sager, som er behandlet på Pensionsnævnets møde i december 2024, er først gældende pr. 1. januar 2025, og er derfor ikke med i denne opgørelse.
Der er behandlet 94 sager, heraf har én fået afslag, og 20 sager er tilbagevisiteret til rehabiliteringsteamet, da sagerne ikke var tilstrækkeligt oplyst.15 sager er behandlet uden om Pensionsnævnet og tilkendt førtidspension. Det skyldes, at nogle sager går direkte til formandsafgørelse, da de skal behandles hurtigt, typisk i tilfælde med alvorlig sygdom.
Center for Voksne og Velfærd og Center for Beskæftigelse og Erhverv arbejder tæt sammen om at nedbringe antallet af pensionssager. Gennem tidligere indsatser tilstræbes det at fastholde borgerne på arbejdsmarkedet, evt. i småjob eller fleksjob. Center for Voksne og Velfærd understøtter dette gennem forebyggende indsatser på socialområdet. På den baggrund forventer administrationen et faldende antal nye tilkendelser af førtidspension i de kommende år. Der er samtidig fokus på, at dokumentationskravene er opfyldt, inden sagen kommer til behandling i Pensionsnævnet. Dermed forventes antallet af sager, der tilbagesendes til rehabiliteringsteamet, at blive væsentligt reduceret. På trods af at der er tilkendt færre pensioner end året før, kan der fortsat være en stigning i antallet af borgere, der modtager førtidspension. Det skyldes, at afgangen fra førtidspension kan være lavere end tilgangen. Årsagen er den stigende folkepensionsalder, som medfører, at man har flere år på førtidspension, inden man overgår til folkepension.
Forenkling af arbejdsgang
Administrationen arbejder på en forenkling af arbejdsgangen i forhold til førtidspension. Forenklingen vil medføre, at Pensionsnævnet på sigt nedlægges, og Rehabiliteringsteamet i stedet vil have beslutningskompetencen til at tilkende førtidspension. Dette er for at afbureaukratisere processerne, så sagsbehandlingstiden forkortes, og borgere oplever smidigere sagsbehandling. Det vil ikke ændre på kriterierne for tilkendelse af førtidspension, og det vil være de samme krav, der skal opfyldes som i dag, før man er berettiget til pension. Rehabiliteringsteamets sammensætning sikrer, at de kompetencer, der i dag er til stede i Pensionsnævnet også vil være til stede i Rehabiliteringsteamet – sammen med en række andre faglige kompetencer.
Rehabiliteringsteamet består af repræsentanter fra henholdsvis: Center for Voksne og Velfærd, Genoptræningen, Forebyggelse og Rehabilitering, sundhedskoordinator fra Socialmedicinsk Center samt mødeleder fra Jobcenteret. I Rehabiliteringsteamet mødes de forskellige repræsentanter med forskellige fagligheder for at drøfte, om de hver især har mulighed for at udvikle borgerens arbejdsevne. Hvis det ikke er tilfældet, anbefaler rehabiliteringsteamet at indstille til en førtidspension.
Som det fungerer i dag, så indstiller Rehabiliteringsteamet sagen til Pensionsnævnet. Der kan gå noget tid fra en sag er behandlet i Rehabiliteringsteamet til den bliver behandlet i Pensionsnævnet. Det er denne sagsgang, der arbejdes på at forenkle, så det bliver Rehabiliteringsteamet, der træffer afgørelsen om pension, og pensionsnævnet dermed nedlægges. Det sker dog først, når Rehabiliteringsteamet har været gennem et kompetenceforløb, der sikrer, at afgørelserne også fremover vil have samme høje faglige kvalitet som i dag.
Lovgrundlag
Lov om socialpension § 17.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om antal tilkendte førtidspensioner i Ishøj Kommune i 2024 samt om en kommende forenkling af arbejdsgangen i førtidspensionssager.
Sagsfremstilling
Den regionale uddannelsespulje
Formålet med den regionale uddannelsespulje er, at flere ledige får mulighed for at deltage i korte erhvervsrettede kurser inden for områder, hvor der forventes jobåbninger i de næste seks måneder, eller hvor der er en konkret jobåbning hos en arbejdsgiver. Målgruppen for den regionale uddannelsespulje er alle ledige, dog ikke borgere i fleksjob. Tilsagnet for 2025 er 675.000 kr.
Puljen bruges til kortere erhvervsrettede uddannelsesforløb inden for brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft. Det kan fx være et kørekort, et specialiseret svejsekursus, et hygiejnebevis eller en voksenpædagogisk grunduddannelse.
Uddannelsesløft
Formålet med puljen til uddannelsesløft er at give mulighed for, at dagpengemodtagere over 30 år, kan få tilbud om en hel eller dele af en erhvervsuddannelse. Endvidere er formålet, at jobparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år og overgangsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, og som er fyldt 30 år, kan få tilbud om et grundforløb på en erhvervsuddannelse hvis:
1) personen ikke har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, eller
2) personen har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, men ikke har anvendt denne uddannelse i de sidste 5 år.
Tilsagnet for 2025 er 336.000 kr.
Lovgrundlag
Lov nr. 548 af 7. maj 2019 om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Økonomi
Center for Beskæftigelse og Erhverv har modtaget tilsagn om støtte på 336.000,00 kr. vedr. uddannelsesløft samt 675.000,00 kr. vedr. den regionale uddannelsespulje - i alt 1.011.000,00 kr. Begge puljer er til afholdelse i perioden 1. januar 2025 - 31. december 2025, og påvirker ikke servicerammen. Midlerne forventes udbetalt foråret 2026. I 2024 var det samlede forbrug på ca. 3,5 mio. kr.
Indstilling
at der gives en bevilling til merudgifter på 1.011.000,00 kr. i 2025 samt en tillægsbevilling til merindtægter på 1.011.000,00 kr. i 2026.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Center for Beskæftigelse og Erhverv har modtaget tilsagn fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) vedrørende midler i Den regionale uddannelsespulje samt midler til Uddannelsesløft. Midlerne er til brug i 2025. Se bilag 1 - 2.
Bilag
Sagsfremstilling
Via småjobpuljen kan uddannelses- og aktivitetsparate unge blive ordinært ansat i Ishøj Kommune i max 26 uger med et timetal, der gør, at de bliver selvforsørgede.
Formålet med ansættelsen er at hjælpe de unge i gang på arbejdsmarkedet.
I alt er 23 unge startet på et småjob i perioden april 2023 - december 2024. Fire unge er pr. 25.01.25 fortsat ansat i småjobs, og 19 unge er stoppet i småjobs.
Se Bilag 1 for en uddybende status på småjobpuljen.
Lovgrundlag
Intet.
Økonomi
I 2024 er der udbetalt 668.065 kr. fra småjobpuljen.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på småjobpuljen til unge.
Bilag
Sagsfremstilling
Ankestyrelsen har den 8. oktober 2024 rettet henvendelse til Ishøj Kommune og bedt byrådet om en udtalelse med henblik på at vurdere, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag mod Ishøj Kommune. Dette sker, da det er Ankestyrelsens opfattelse, at Ishøj Kommune ikke har offentliggjort sagsbehandlingsfrister på alle ansøgningsparagraffer inden for social- og beskæftigelsesområdet, hvilket kommunen er forpligtet til (Bilag 1).
Ishøj Byråd har i den anledning afgivet en udtalelse efter behandling af sagen på byrådsmødet den 26. november 2024 (Bilag 2).
På baggrund af denne henvendelse har administrationen genbesøgt de offentlige sagsbehandlingsfrister på de lovområder, som er omfattet retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 for at sikre, at der er fastsat og offentliggjort sagsbehandlingsfrister i overensstemmelse hermed, og at disse sagsbehandlingstider er retvisende.
Dette har givet anledning til, at Ishøj Kommune bl.a. har tilføjet frister på enkelte ansøgningsparagraffer, som desværre ved en fejl endnu ikke var blevet offentliggjort bl.a. i forhold til lov om seniorjob samt foretaget nogle rettelser på beskæftigelsesområdet. Se udtalelsen i bilag 2.
Sagsbehandlingsfristerne under Center for Beskæftigelse og Erhverv kan findes på Ishøj Kommunes hjemmeside på dette link: https://ishoj.dk/om/kommunens-sagsbehandling/
Udvalget har på mødet i juni 2024 tiltrådt sagsbehandlingsfristerne på ydelsesområdet.
Lovgrundlag
Retssikkerhedslovens § 3, stk. 2.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
På baggrund af Ankestyrelsens henvendelse orienterer Administrationen om opfølgning på offentliggjorte sagsbehandlingstider for ansøgningsparagraffer, der mangler i Ishøj Kommune.
Bilag
Sagsfremstilling
Der er 2 fokusmål, der er vigtige at holde for øje:
- Rettidigheden på samtaler skal være mindst 80 %
- Mindst 70 % skal være i et beskæftigelsesrettet tilbud
I 2023 overholdt vi fokusmålet om beskæftigelsestilbud, men opfyldte ikke målet om samtaler. Det er derfor på samtaledelen, at vi er kommet under skærpet tilsyn.
Med hensyn til overholdelse af fokusmålet på 80 % for samtaler, ser det således ud i 2024:
januar 82,7 %
februar 81,0 %
marts 76,6 %
april 76,5 %
maj 80,0 %
juni 81,6 %
juli 82,0 %
august 82,1 %
september 82,6 %
oktober 82,1 %
november 85,7 %
Samlet 81,3 %
Det betyder, at vi i årets 11 første måneder samlet set ligger over de 80 % i rettidighed på samtaler. Det er forventningen, at vi også i december vil ligge over de 80 % og dermed samlet set kommer ud af året med en opfyldelse af fokusmålet. Dermed undgår vi at komme under fortsat skærpet tilsyn på dette fokusmål - eller under administration, hvis det var gået helt galt.
Udvalget er tidligere blevet holdt løbende orienteret om målopfyldelsen, hvor det ikke har set så positivt ud. Når en række tidligere måneder nu pludselig har bedre tal for målopfyldelsen, så skyldes det to forhold. Dels har der været afholdt en række samtaler, hvor journalnotatet endnu ikke var skrevet færdigt. Der lå således en lang række journal-kladder, som nu er blevet gjort færdige, og derfor tæller positivt med i opgørelsen. For det andet har en række samtaler været registreret med en forkert kode i systemet. De er således ikke registreret med en kode, der tæller med i opgørelsen. Denne fejl er blevet rettet, og de er nu registreret korrekt, så de tæller med i opgørelsen. Samlet må vi konstatere, at der har været afholdt de krævede samtaler hen over året, men at fejl i registreringerne har medført de lave tal. Vi må desværre formode, at det samme har været gældende i 2023, og dermed en medvirkende årsag til, at vi er kommet under skærpet tilsyn. Skift af fagsystem i 2023 og dermed ændret registreringsmetode kan være en bagvedliggende forklaring.
Fokusmålet for beskæftigelsestilbud
Fokusmålet for beskæftigelsestilbud blev ændret i 2023 fra 80 % til 70 %. I 2024 er vores målopfyldelse:
januar 76,9 %
februar 74,9 %
marts 72,7 %
april 68,5 %
maj 62,6 %
juni 60,4 %
juli 59,5 %
august 59,2 %
september 59,2 %
oktober 60,5 %
november 61,0 %
Samlet 65,1 %
Det viser, at vi desværre ikke kommer til at opfylde fokusmålet i 2024. Det ville i givet fald kræve, at der i december skulle opnås mindst 92,6 %, som kommer i beskæftigelsestilbud.
Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) har iværksat en række initiativer for at komme i mål, herunder etablering af nytteindsats, holdbaseret jobfokus forløb, fokus på praktikker m.v. Desværre har tiltagene været igangsat for sent, og de har ikke medført den ønskede effekt i 2024.
Vi må derfor forvente, at vi kigger ind i et nyt skærpet tilsyn i 2025. Denne gang ikke på samtaler, men på de beskæftigelsesrettede tilbud (praktik, løntilskud, løntimer, ordinære uddannelser eller nytteindsats).
Udvalget vil fortsat blive holdt løbende orienteret om udviklingen i de to fokusmål.
Lovgrundlag
Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB).
Økonomi
-
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på skærpet tilsyn.
Sagsfremstilling
Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned. Se bilag 1.
Lovgrundlag
Intet.
Økonomi
Intet.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om nøgletal for beskæftigelsesområdet.
Bilag
Sagsfremstilling
Erhvervsrådets ønske om et fyraftensmøde om AI i samarbejde med Erhvervshus Hovedstaden er iværksat og afholdes den 4. marts i byrådssalen.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.