Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 20. juni 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Klima- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 21. marts 2023 at sende forslag til spildevandstillæg nr. 8 i 8 ugers offentlig høring.

For at gøre regnvandssystemet omkring Ishøj Stationsvej mere robust skal der etableres et nyt bassin på det grønne areal sydvest for det nuværende bassin ved krydset (bassin Syd).

Der er ikke indkommet bemærkninger til tillægget i høringsperioden, og spildevandstillægget indstilles derfor til endelig vedtagelse uden yderligere ændringer.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om miljøbeskyttelse LBK nr. 5 af 03/01/2023 med seneste ændringer

Bekendtgørelse nr. 1393 om spildevandstilladelser mv. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4 af 21/06/2021

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at Spildevandstillæg nr. 8 - Vandvaretegnet(VAVA) vedtages endeligt

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der skal tages stilling til endelig vedtagelse af Spildevandstillæg nr. 8 - Vandvaretegnet (VAVA).

Bilag

Sagsfremstilling

Med den politiske aftale, "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi", har et flertal i Folketinget besluttet, at sortering og indsamling af husholdningsaffald skal strømlines med ti typer af husholdningsaffald (mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plastik-, tekstil- og restaffald samt mad- og drikkekartoner og farligt affald). Alle kommuner skal derfor indføre husstandsindsamling af tekstilaffald senest den 1. juli 2023. Tekstilaffald er tekstiler, der ikke kan gå til direkte genbrug, men stadig kan genanvendes. For at optimere den nye ordning har ejerkommunerne af Indsamling på Tværs og Ressourceindsamling A/S undersøgt, hvordan indsamling af tekstilaffald gøres mest hensigtsmæssigt.

Administrationen foreslår derfor, at tekstilaffald hentes i den eksisterende ordning for storskrald. Det betyder at:


-
I haveboliger (med individuel afhentning) hentes tekstilaffald i plastposer ved fortov sammen med det øvrige storskrald.

- I boligselskaber (med fælles afhentning) indsamles tekstilaffald i beholdere på hjul (240-400-660 liter).

Ved alle boliger afhentes tekstilaffaldet hver 4. uge. Andre kommuner har erfaring med en stor pulterkammer-effekt i opstartsperioden. Derfor vil der i boligselskaber blive tømt hver 14. dag i de første 2-3 måneder. Det indsamlede tekstilaffald afsættes gennem Vestforbrændings fælles afsætningsaftale. Vestforbrænding har afholdt EU-udbud, som blev vundet af Ragn-Sells. Der er stillet krav om, at minimum 85% udsorteres til genanvendelse, genbrug eller forberedelse til genbrug.

Plastposer
Tekstilaffald er en sårbar fraktion, som kan ødelægges af fugt. Derfor anbefales det, at tekstilaffald indsamles i plastposer med særtryk, som udleveres af kommunen. Ved haveboliger vil tekstilposerne med særtryk desuden give den fordel, at skraldemanden kan se forskel på borgernes tekstilaffald og sække med forbrændingsegnet affald i det storskrald, som borgerne lægger ud til fortov.

Ved opstart omdeles en rulle til alle husstande. Dernæst vil tekstilposer udleveres med samme procedure som madposer. Det vil sige i haveboliger bestilles en ny rulle ved at binde en pose om håndtaget på plast/papir-beholderen. I boligselskaber bestiller viceværten en kasse hos Vestforbrænding. Boligselskabet placerer kassen et sted, hvor beboerne kan tage en ny rulle.

Kommunikation og implementering
Alle borgere vil modtage et e-brev om den nye ordning for indsamling af tekstilaffald. Der vil også blive informeret med Nem-SMS, på kommunens hjemmeside og Facebook-profil. Erfaringer med indsamling af tekstilaffald er stadig meget begrænsede. Efter opstart vil der være behov for at antallet af beholdere justeres via tilbagemeldinger fra viceværter.

Den forventede tidsplan for den nye ordning for indsamling af tekstilaffald er:

Juni

1. behandling af ny ordning for indsamling af tekstilaffald og forslag til nyt regulativ

Juli-august

Høring af forlag til nyt regulativ
(høringsperioden 6 uger fremfor 4 uger pga. sommerferien)
Orientering til Grønt Råd

September

Vedtagelse af regulativ

September

Forberedelse af kommunikation
Bestilling af beholdere til boligselskaber
Planlægning af nye tømmedage

Oktober-november

Udrulning og opstart af indsamling af tekstilaffald

December-februar

Tilpasning af antal beholdere og størrelser i boligselskaber


Forslaget skal i høring i 4 uger. Da høringsperioden falder sammen med sommerferieperioden, forlænges høringsperiode til 6 uger.

Lovgrundlag

-Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven)

-Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v. (affaldsaktørbekendtgørelsen)

-Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen)

Økonomi

Implementeringsomkostninger

Udgifter til udrulning af ordning for indsamling af tekstilaffald er estimeret til:

Indkøb, klargøring og levering af beholdere til boligselskaber

185.000 kr.

Indkøb og levering af tekstilposer samt levering af ny sorteringsguide

125.000 kr.

Kommunikation, kortlægning og projektledelse

90.000 kr.

I alt

400.000 kr.


Driftsomkostninger, årlig

De årlige driftsomkostninger til ordningen er estimeret til:

Transportomkostning (Ressourceindsamling A/S)

400.000 kr.

Indkøb og omdeling af tekstilposer

20.000 kr.

Behandlingsomkostninger

45.000 kr.

I alt

465.000 kr.


Udgifter til udrulning af ordningen vil blive afholdt på renovationsområdets driftsbudget for 2023. Udgifter til drift af ordningen vil blive indarbejdet i budgetforslag og gebyrer for 2024.

Indstilling

at udkast til revideret husholdningsregulativ sendes i offentlig høring i 6 uger.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Alle kommuner skal indføre husstandsindsamling af tekstilaffald senest den 1. juli 2023. Der skal tages stilling til, om udkastet til et revideret affaldsregulativ for husholdningsaffald i Ishøj Kommune kan udsendes i 6 ugers offentlig høring.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Byråd godkendte den 6. juni 2023 Ishøj Kommunes klimaplan. Der er ikke afsat midler i kommunens budget til at realisere de beskrevne virkemidler i de kommende år, derfor vil det kræve politisk beslutning om finansiering for at kunne realisere virkemidlerne. Det foreslås, at der afsættes en pulje til at gennemføre de konkrete virkemidler, og at der løbende undersøges muligheder for støtte til at gennemføre tiltag f.eks. fra fonde eller EU-midler. Efter sommerferien 2023 arbejder administrationen videre på en plan for gennemførelse af virkemidler, hvor der på alle virkemidler anføres forventninger til udgifter.


Administrationen foreslår, at der i 2024 f.eks. kan igangsættes 7 initiativer/virkemidler fra klimaplanen:


1) Mobilisering af civilsamfundet,

2) Mindre madspild og mere bæredygtige menuer,

3) Energitjek af enfamilieshuse og etageejendomme hos private borgere,

4) Klimakampen.nu (handlingskampagner målrettet a) administrationen og b) skoler),

5) Grøn mobilitets- og trafikhandlingsplan

6) Klimaambassadører i administrationen

7) Energi- og ressourcebesparelser i Ishøjs skoler

For kort uddybende beskrivelse af de 7 projekter, se bilag 1. Alle 7 initiativer vil spille ind i målsætningen om at reducere CO2-emissioner i civilsamfundet.


I forhold til virksomheder arrangeres, sammen med Erhvervshus Hovedstaden, et klimamøde i efteråret 2023. Fokus vil for virksomheder være på at identificere klimaudviklingsprojekter og finansieringsmuligheder, f.eks. via EU-fonde.


Administrationen foreslår, at der udarbejdes handleplaner for alle år, og for 2024 vil handleplanen tage udgangspunkt i ovenstående forslag.



Lovgrundlag

Ingen

Økonomi

Det foreslås, at der for 2024-2026 afsættes en pulje på 1 mio. kr. pr. år til realisering af Ishøjs klimamålsætninger.

Blandt de foreslåede projekter i 2024 forventes projekt 3 (vedr. "energitjek for private husstande" kun iværksat, hvis der kan opnås EU-fondsstøtte (idet projektet har et udlægsbudget på 1 mio. kr. hvoraf 0,845 mio. kr. kan refunderes af EU. Dvs. at den reelle udgift er 155.000 kr.) .


Indstilling

at forslag om en klimapulje på 1.000.000 kr. årligt til realisering af virkemidler i Klimaplanen oversendes til budgetforhandlingerne for Budget 2024

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Ishøj Kommune har netop vedtaget kommunens DK2020-klimaplan med klimamålsætninger vedr. CO2-neutralitet og klimatilpasning. I Klimaplanen er beskrevet en række virkemidler til at opnå de besluttede klimamålsætninger, og der lægges op til beslutning om at oversende et forslag til budgetforhandlingerne om at afsætte en pulje på 1.000.000 kr. årligt til at realisere virkemidlerne.

Bilag

Sagsfremstilling

Forslaget til biodiversitetsstrategi og handlingskatalog "Sammen om et VILDERE Ishøj" har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 10. marts 2023 til den 8. maj 2023.


I høringsperioden er der modtaget syv høringssvar, herunder et svar fra Danmarks Naturfredningsforening og seks svar fra borgere. Høringssvarene, administrationens bemærkninger og eventuelle ændringsforslag hertil behandles i vedlagte høringsnotat (Bilag A). Høringssvarene i deres fulde længde er vedlagt som Bilag B.


Høringssvarene er overordnet positive overfor biodiversitetsstrategi og handlingskatalog. Blandt de mange input berøres emner som at bevare gamle træer og plante nye træer, skabe mere plads til det grønne i byen, give plads til vilde blomster, lade dødt ved og kvasbunker ligge, udlægge stenbunker og sammentænke klima og biodiversitet, f.eks. ved regnvandshåndtering og søer og vandløb. Høringssvarene indeholder også forslag til forbedringer af biodiversiteten på konkrete arealer tæt ved Solhøj samt opkøb af moseareal langs Lille Vejleå. Herudover er der forslag om at ændre byggeformen i byen, parkeringsforhold, indskrænke vejarealer og begrænse støjgener. Danmarks Naturfredningsforening gør særligt opmærksom på markskellene, hvor der er brug for at beskæringen af bevoksningen nytænkes og hullerne i bevoksningen udfyldes og skellene ikke gøres smallere, hvis de skal have funktion som spredningskorridorer.


Der er på baggrund af høringssvarene ikke foretaget ændringer i biodiversitetsstrategien, da de fleste høringssvar gengiver tiltag, som allerede er indeholdt i biodiversitetsstrategien.


Ved Klima- og Miljøudvalgets behandling af forslaget til biodiversitetsstrategi og handlingskatalog den 14. februar 2023 kom der et konkret ønske om en handling, der koncentrerer sig om haverne i byen. På udvalgsmødet blev der også spurgt ind til, om der i administrationen var ressourcer til at gennemføre alle indsatserne i handlekataloget.


Handlingskataloget er efterfølgende, og i forlængelse af den politiske behandling den 14. februar 2023, ændret og tilføjet en ny handling: ”Biodiversitet i private haver og på grønne fællesarealer”. Tiltagene i handlingen omhandler inspirationsoplæg ved vild have ekspert Signe Schrøder (afholdt den 7. juni 2023) og tilgængeligt inspirationsmateriale på hjemmeside. Tiltagene er realiseret som led i udmøntningen af Pulje til natur, træer og oaser for 2023. Såfremt der skal igangsætter yderligere aktiviteter under dette tema kræver det at indsatsen finansieres via puljen eller gennem en budgetforøgelse.


Handlingskataloget er derudover på baggrund af udvalgsbehandlingen den 14. februar præciseret for så vidt angår de enkelte handlingers økonomiafsnit, hvor det er blevet tydeliggjort om tiltagene allerede er finansieret, eller om en realisering kræver at indsatserne enten prioriteres i forbindelse med udmøntning af "Puljen til mere natur, træer og oaser” eller som en budgetforøgelse på området.


Derudover er der lavet enkelte mindre justeringer af materialet, f.eks. i forhold til præcisering af invasive arter.


Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Strategien har i sig selv ikke direkte økonomiske konsekvenser. Nogle af de skitserede tiltag er allerede finansieret via "Pulje til mere natur, træer og oaser" hvilket fremgår under hvert enkelt tiltag i handlekataloget. Såfremt de øvrige tiltag i handlekataloget skal igangsættes kræver det at projekterne enten prioriteres i forbindelse med de kommende års udmøntning af "Pulje til mere natur, træer og oaser" eller ved en budgetforøgning til området.

Indstilling

at biodiversitetsstrategien samt tilhørende handlingskatalog "Sammen om et VILDERE Ishøj" vedtages endeligt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Der skal tages stilling til endelig vedtagelse af Ishøjs Kommunes biodiversitetsstrategi og handlingskatalog "Sammen om et VILDERE Ishøj".

Bilag

Sagsfremstilling

Vestforbrænding har gennem en årrække haft dialog med AAB afdl. 55 om udrulning af nye affaldsløsninger, men uden at der er truffet endelig beslutning om valg af affaldssystem.

Boligforeningen fik derfor en frist for indlevering af projektforslag til implementering af en affaldssorteringsløsning inden den 1. juni 2023.


AAB har indsendt dokumentation (formandsberetning) for valg af løsning samt en anmodning om fristudsættelse til den 7.juli til indsendelse af projektforslag jf. bilag 1. Ønsket om fristforlængelse begrundes med at manglende afklaring ift. leverandører og endelig projektering. Indeholdt i anmodning om fristforlængelse fremgår også en tidsplan for projektet:

Pkt.

Opgave

Periode

1.

Juni 2023

Remondis mangler afklaring om de kan komme til med deres lastbiler på to de foreslåede placeringer. Dette er i gang med at blive afklaret. Melding fra Vestforbrænding dags dato er at hvis der skulle være problemer med de sidste to placeringer, kan dette imødegås ved at ændre lidt på placeringerne.

2.

Juni 2023

Der hyres rådgiver til at sikre at placeringerne (gravearbejderne) kan lade sig gøre i forhold til ledningsoplysninger. Der er anmodet om tilbud fra rådgiver på denne opgave.

3.

Juni – 7. juli 2023

Projektforslag tilrettes og fremsendes til Ishøj Kommune

4.

August 2023

Projektforslaget kommer til godkendelse i Ishøj Kommune. Følgende punkter kan først igangsættes efter der er opnået kommunal godkendelse.

5.

September 2023

Såfremt der er givet kommunal godkendelse til projektet kan affaldssystemerne bestilles hos Vestforbrændings leverandør, Joca. Der meldes om lang leveringstid for tiden og det forventes at systemerne først kan leveres en gang i 2024.

6.

Tidligst oktober 2023

Når systemerne er bestilt, kan der hyres graveentreprenør til at klargøre placeringer.

7.

2024

Levering af affaldssystemer.


Administrationen vurderer, at der med fremsendt dokumentation og tidsplan er fremdrift i projektet, og det vurderes på den baggrund, at der bør gives en fristforlængelse til den 7. juli 2023.

Endeligt projektforslag og finansiering heraf forventes at blive fremlagt til politisk godkendelse i enten september eller oktober, hvorefter affaldssystemer kan bestilles som ansøgt.


Lovgrundlag

-Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven)

-Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.m. (affaldsaktørbekendtgørelsen)

-Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen)

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at anmodningen fra AAB afdl.55 om fristforlængelse til den 7. juli 2023 imødekommes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalget besluttede den 21. marts at give boligforeningen en frist til den1. juni 2023 for indlevering af et projektforslag, der sikre at foreningen lever op til gældende regler. Boligforeningen har 1. juni 2023 indsendt en anmodning om fristforlængelse til den 7. juli 2023. Der skal træffes beslutning om, hvorvidt ansøgningen skal imødekommes.

Bilag

Sagsfremstilling

For at øge genanvendelse af affald skal alle virksomheder fra 1. januar 2023 sortere deres husholdningslignende affald på samme måde som borgerne. Dette skal ske i overensstemmelse med kravene i Affaldsbekendtgørelsen. Kravene gælder for alle 10 affaldsfraktioner.

Indsamling af sorteret affald, der i art og mængde svarer til en husholdning, kan ske ved en privat aktør eller kommunen. Vælger kommunen at tilbyde indsamling af affald, skal dette ske til markedspris.

Ishøj Kommune har ikke tidligere benyttet sig af muligheden for at tilbyde de små virksomheder at få hentet affald. Med vedtægtsændringen åbnes mulighed for, at Ishøj Kommune kan tilbyde dette via RI. Implementeringen af dette vil dog kræve en politisk beslutning om regulativændring mm.

Bestyrelsen for IPT ønsker at sikre, at vedtægterne understøtter lovgivningen således, at RI kan tilbyde kommunerne at indsamle sorteret affald fra små- og mellemstore virksomheder, egnet til materialeudnyttelse. For at dette kan lade sig gøre, skal vedtægterne for IPT ændres og godkendes i de respektive Kommunalbestyrelser/Byråd jf. vedtægterne for IPT, punkt. 10.13.

Det står frit for de enkelte kommuner, om man vil benytte ordningen.

Horten Advokatpartnerselskab har revideret vedtægterne for IPT. Følgende generelle ændringer er foretaget:

· Beskrivelser af praksis er tilpasset praksis fra kommunaltilsynet samt de faktiske forhold hvad angår varsling, mødeindkaldelse, referatskrivning mm.

· Henvisning til ”Indsamling på Tværs kontrakten” er erstattet af ”Serviceaftalen”, der blev tiltrådt i september 2021.

Der er desuden foretaget en del redaktionelle ændringer jævnfør nye tilsynsafgørelser.

Desuden følgende specifikke ændringer:


Pkt.(gld./ny)

Emne

Bemærkning


Terminologi – generelt

Justering af en række bestemmelser, så det fremgår tydeligt, at kommunerne kompetenceoverdrager opgaver til IPT, jf. også kommunestyrelseslovens §§ 60 og 60a.

2.2/2.2

Ejerfordeling

Ejerfordelingen har betydning for kommunernes indbyrdes hæftelse for IPT's forpligtelser (og dermed indirekte for andelen af ejerskab af RI). Metoden er som hidtil baseret på kommunernes forholdsmæssige betaling for de ydelser, der er kompetenceoverdraget til IPT, men da de kontrakter, der var med Vestforbrænding ved stiftelsen, er udløbet, er terminologien tilpasset og gjort robust ift. eventuelle fremtidige ændringer ift., hvilken aktør, der udfører de konkrete opgaver. Bestemmelsen er udarbejdet efter input fra revisor, der også har set det endelige udkast.

3.3

Erhvervs-affald

Det nye punkt 3.3 indebærer, at den enkelte kommune kan vælge at kompetenceoverdrage indsamlingen af det husholdningslignende erhvervsaffald til IPT; se også pkt. 18.2.

3.4.3/3.3

Visuel kontrol

Udgået, da der – blandt andet henset til arbejdsmiljøet – arbejdes med forskellige løsninger herpå.

6.2/6.2

Ansvar for sortering

Terminologien med "ansvar" er uhensigtsmæssig, da kommunerne ikke har rådighed over sorteringen (herunder i erhverv), og det er derfor i stedet anført, at kommunerne skal understøtte korrekt sortering.

9.3/9.3

Revisor

Den eksisterende tekst gav anledning til fortolkningstvivl. Der kan nu vælges enten en statsautoriseret eller en godkendt revisor, jf. også Erhvervsstyrelsens anbefaling.

10.5/10.5

Takster

Godkendelse af "takster" er udgået fra listen over bestyrelsens opgaver, da taksterne fastsættes af kommunerne.

10.7/10.7

Budget

Budgettet for det kommende kalenderår vedtages af bestyrelsen i 4. kvartal, og der gives derfor en status på budget på det bestyrelsesmøde, hvor regnskabet godkendes.

15/15

Udtræden

Afsnittet er opdateret, så det afspejler, at de tidligere aftaler med I/S Vestforbrænding er udløbet. Udtræden kan – som også forudsat i de eksisterende vedtægter – ske med 12 mdr. varsel til udgangen af et kalenderår. Der er ingen indholdsmæssig ændring ift. den økonomiske opgørelse af mellemværender ved udtræden.


I tillæg til de reviderede vedtægter for IPT, revideres også:

· Vedtægter for RI, som godkendes af IPT (som ejer) på generalforsamlingen for RI.

·Forretningsordener for hhv. IPT og RI, som godkendes af bestyrelsen for hhv. IPT og RI.

Økonomi

Ingen

Indstilling

at de reviderede vedtægter for IPT godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om de reviderede vedtægter for Indsamling på Tværs (IPT) godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Albertslund, Ballerup, Furesø, Ishøj og Vallensbæk kommuner stiftede i oktober 2019 interessentskabet Indsamling på Tværs I/S og købte affaldsselskabet Ressourceindsamling A/S for at sikre forsyningssikkerheden i de fem kommuner.

Ved køb af Ressourceindsamling A/S medfulgte en ældre flåde. Skraldebilerne kører på diesel og skal ofte på værksted, hvilket er dyrt og forstyrrende for driften. Derfor besluttede bestyrelsen for Ressourceindsamling A/S i august 2021 at investere i 10 nye el-skraldebiler og en mikrobil.

Ved udbud af nye el-skraldebiler indskrev Ressourceindsamling A/S en option på køb af yderligere biler til samme pris og vilkår. Ressourceindsamling A/S indgik i foråret 2023 en aftale med en leverandør om køb af 16 nye el-skraldebiler, idet Ressourceindsamling A/S fik mulighed for at købe el-skraldebilerne til en lavere pris end forventet før udbud. De nye el-skraldebiler bliver leveret fra medio 2023 og frem til 2024.

Ressourceindsamling A/S ønsker at investere i fire el-skraldebiler for at optimere drift og økonomi indenfor rammerne af den indgåede aftale, så der ikke anvendes unødige ressourcer på et nyt udbud og købet gennemføres til den tilbudte, fordelagtige pris.

Af bilag 2 fremgår det, at de årlige omkostninger til drift og vedligehold af fire skraldebiler fra den nuværende flåde udgør 2.733.600 kr., mens de årlige omkostninger til fire nye el-skraldebiler udgør 2.140.400 kr. Således er de årlige udgifter 593.200 kr. lavere ved køb og vedligeholdelse af el-skraldebiler, fremfor afskrivning og vedligeholdelse af de nuværende.

Udover hensynet til økonomi og drift vil køb af yderligere fire nye el-skraldebiler understøtte ejerstrategien for Indsamling på Tværs I/S, som bl.a. omhandler hensynet til miljø, arbejdsmiljø og kundeservice. De nye el-skraldebiler udleder mindre CO2 og støjer mindre, hvilket både skraldemænd og borgere vil opleve positivt.

Ressourceindsamling A/S drives efter ”hvile-i-sig-selv-princippet”, hvorfor virksomheden ikke har opsparede midler til køb og anlæg. Da Ressourceindsamling A/S er kommunalt ejet, har virksomheden mulighed for at låne midler gennem Kommune Kredit, hvilket bestyrelsen for Ressourceindsamling A/S har godkendt jf. bilag 1.

Lån til anlæg via Kommune Kredit kræver, at Byrådet stiller garanti for lånet og godkender, at lånet finansieres som en bygge-kredit i leveringsperioden efter dialog med leverandøren, idet bilerne først skal bygges og muligvis ikke kan leveres indenfor samme år.

Lånet optages som et fastforrentet lån med en løbetid på 10 år og finansieres som en byggekredit i leveringsperioden.

Udgifter til Ressourceindsamling A/S afholdes af ejer-kommunerne efter følgende fordelingsnøgle:

·         Albertslund Kommune 14,37 pct.

·         Ballerup Kommune 33,39 pct.

·         Furesø Kommune 26,21 pct.

·         Ishøj Kommune 14,05 pct.

·         Vallensbæk Kommune 11,53 pct.

Ishøj Kommunes andel af den samlede låneramme á 15 mio. kr. samt garantiforpligtigelse udgør således 2,1 mio. kr.

Økonomi

Ved garantistillelse påtager kommunen sig en risiko, hvis Ressourceindsamling A/S ikke er i stand til at afbetale lånet eller går konkurs. Kommunen kompenseres herfor via garantiprovision.


Ishøj Kommune er en blandt flere ejere af Ressourceindsamling A/S, hvorfor kommunen hæfter for udgifter og evt. gæld i virksomheden. Kommunen og de øvrige ejere vil således uanset lån og garantistillelse hæfte for økonomien i Ressourceindsamling A/S.

Ishøj Kommune stiller garanti for 2,1 mio. kr., svarende til 14,05 % af lånet.

Indstilling

at det godkendes:

- at der stilles garanti for lån til anlæg på 15 mio. kr.

- at finansiering af lånet sker som en byggekredit indenfor leveringsperioden.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om man vil godkende, sammen med de andre ejerkommuner i Ressourceindsamlingen A/S, at stille garanti, så Ressourceindsamlingen kan optage et lån til anlæg til investering i fire elskraldebiler. Byrådet skal derudover godkende, at lånet finansieres som en byggekredit.

Bilag

Sagsfremstilling

Der arbejdes på planlægningen og udrulningen af fjernvarme i Ishøj.

Status for hver af de 3 fjernvarmeudrulningsprojekter:

  • Tranegilde Landsby: Gravearbejdet starter som planlagt i uge 27.
  • Øst for motorvejen:
    • Fase 1: Prækvalifikation til EU-udbuddet er i gang, der er ansøgningsfrist den. 23. juni 2023. Detaljeret udbudsplan er vedlagt i bilag 1.    
    • Fase 2: Rækkefølgen for område 3 og 5 besluttes tidligst i 2024.
  • Ishøj Landsbyer: Arbejdet er under forberedelse og forventes igangsat som planlagt i 2024.

Fælles for alle projekter er, at "tryghedsordningen" er klar. Det vil sige, at borgere med defekte gasfyr i et af de igangværende fjernvarmeudbygningsområder i Ishøj kan indgå en aftale om at leje/låne et gasfyr. Formularen er tilgængelig på hjemmesiden på ishojvv.dk.

Kommunikation:

  • Hjemmeside opdateres løbende. Prisen for at få indlagt fjernvarme og en detaljeret beskrivelse af de 2 modeller ved tilslutning til fjernvarme er tilgængelige på hjemmesiden
  • Borgermøder planlægges i Tranegilde Landsby og i område 1 (Ørnekærsvænge og Vibenholmsvænge) og område 2 (Pilegårdsvænge). Møderne forvemtes afholdt i løbet af sommeren.
  • Standardbrochure med pris og status til hvert enkelt projekt er ved at blive udarbejdet. Borgerne i Tranegilde Landsby vil modtage en flyer inden sommerferien. Borgerne øst for motorvejen vil modtage en brochure august 2023.

Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser

Indstilling

at orienteringen om status på fjernvarmeudrulningen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Orientering om status på fjernvarmeudrulning i Ishøj.

Sagsfremstilling

VEKS har fremsendt tillægsaftale til varmeleveringsaftale til underskrift senest medio august.

Den nuværende varmeleveringsaftale giver ikke mulighed for at levere VEKS-varme gennem andres distributionsnet, da der ved varmeleveringsaftalens indgåelse ikke var tænkt på denne løsning. Dette er et behov, som bl.a. Ishøj Varmeværk har peget på i forbindelse med udrulning af fjernvarme i landsbyerne.

Tillægget til aftalen giver mulighed for, at der kan ske transport af varme gennem andres net, og princippet er, at det gennemføres, hvis det er billigere end direkte forsyning fra VEKS’ eksisterende leveringsgrænser.

I tillægget til varmeleveringsaftalen gives der således mulighed for, at der kan transporteres varme fra VEKS gennem andre distributionsnet, og rammerne for i hvilke tilfælde, dette er muligt, samt rammerne for af måling og afregning for denne ydelse, beskrives i tilægget.

For Ishøj Varmeværk muliggør tillægget den planlagte løsning for forsyning af fjernvarme til landsbyerne gennem Høje-Taastrup Fjernvarmes distributionsnet. 

Administrationen anbefaler underskrift af tillægsaftalerne - dels fordi tillægget muliggør fjernvarmeudrulning på en hensigtsmæssig måde, der ikke var tænkt på, da aftalen blev indgået oprindeligt, og som der er bred enighed om er fornuftigt til at understøtte fjernvarmeudrulningen i området, og dels fordi det er nødvendigt for en hensigtsmæssig løsning for fjernvarmeudrulning i Ishøj.

Tillægget til aftale skal underskrives inden medio august. Sagen fremlægges til beslutning i Klima og Miljøudvalget, som allerede kender varmeleveringsaftalerne, fremfor at fremlægge sagen i Ishøj Forsyning til en hurtig afklaring primo august. Ishøj Forsyning er orienteret om sagen, der fremlægges til orientering på det kommende bestyrelsesmøde.

Økonomi

Tillægget påvirker Ikke kommunens budget.

Indstilling

at tillægsaftale til varmeleveirngsaftale mellem VEKS og IVV vedr. mulighed for transport af VEKS varme gennem andre distributionsselskabers net underskrives.

at direktør for by, kultur og miljø bemyndiges til at underskrive de to tillægsaftaler.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Der lægges op til at tiltræde tillægsaftale til varmeleveringsaftale med VEKS, der sikrer en metode og vilkår for at kunne forsyne fjernvarmeforbrugere gennem andres distributionsnet.

Bilag

Sagsfremstilling


Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


Referat fra møde i Grønt Råd den 26. april, se bilag 2.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.