Referat
Seniorrådet tirsdag den 24. oktober 2023 kl. 10.00

Ishøj Rådhus 2. sal - Kæmpen

Sagsfremstilling

Mødets deltagere:

Afbud:

HUSK at melde afbud hvis man er ikke deltager.

Gæst:

Referant: Gitte Sørensen

Beslutning

Deltager: Formand Birgit Nielsen, Finn Andersen, Bjarne Boje, Bjarne Gosvig, Leif Christoffersen

Afbud: Ellis Andersen, Per Nørskov

Gæst: Maibritt Pedersen og Dina Munk

Referant: Gitte Sørensen

Sagsfremstilling

Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Dagsorden er godkendt.

Sagsfremstilling

Godkendelse af referat fra d. 26. september 2023

Beslutning

Referat fra d. 26. september 2023 er godkendt.

Beslutning

Birgit vil på mødet i kreds 8 d. 25.10.2023 sige at der til valget af nyt medlem skal være en tovholder og valget skal afholdes efter gældende regler for valg.

Beslutningstema

Orientering fra formanden

  • Frivillighedsfesten d. 29.09.2023 - ca. 60 deltog i festen
  • Næste frivillighedsfest ændres tilbage spisning og fest
  • 25. oktober 2023 - møde i kreds 8 hvor der skal vælges 1 nyt medlem + suppleant for de næste 2 år i Danske Ældreråd.

Sagsfremstilling

Besøg af afdelingsleder af økonomi og kvalitetssikring Maibritt Pedersen

Maibritt deltager fra kl. 10 og ca. 30-45 min frem

Maibritt forklarer om Seniorrådets økonomi og midler.

Beslutning

Formand Birgit byder velkommen til afdelingsleder af økonomi og kvalitetssikring Maibritt Pedersen.

Maibritt har et budgetoverslag med, som hun som udgangspunkt vil tale ud fra.

Budgetoversigten er fra år 2019 og til og med dags dato.

Maibritt forklarer om Seniorrådets budget og hvad der er sket med de år hvor der har været et mere- eller mindre forbrug.

Maibritt gør opmærksom på at man har en frist til ca. midt januar 2024 for at betale regninger på 2023 budgettet.

Hvis der evt. sker overskridelser af budgettet overføres de automatisk til næste års budget.

Bjarne G. spørger ind til puljemidler og størrelsesorden på disse. Maibritt svare at det har hun aldrig hørt om, men vil gerne undersøge det og så vende tilbage med et svar.

Der bliver snakket rundt om bordet om budgettet og om hvordan Seniorrådets midler bliver brugt.

Sagsfremstilling

Besøg af Hjemmeplejens leder Dina Munk

Dina deltager fra kl. 11 til ca. 11.45

Beslutning

Formand Birgit byder velkommen til Hjemmeplejens leder Dina Munk.

Birgit starter med at spørge ind til ledsagerordningen som er omtalt i pensionist håndbogen. Birgit spørger hvor længe en borger kan beholde denne ordning efter borger er blevet 67år.

Dina svare, at det er noget visitationen står for og dem som kender svaret, så Dina ønsker at Seniorrådet skal spørge visitationen ved deres besøg næste gang.

Dina informerer i stedet for om den nye ordning, hvor en borger kan søge ledsagelse til en bestemt undersøgelse/behandling og her er det Regionen der bevilliger og betaler for denne ordning.

Bjarne G. spørger ind til om der er nyt fra Hjemmeplejen som Seniorrådet skal vide noget om.

Dina forklarer at Hjemmeplejen og Hjemmesygeplejen har lavet en stor undersøgelse som firmaet PWC har været med ind over.

Undersøgelsen gik ud på, at hver medarbejder i 14 dage skulle udfylde et skema dagligt med hvad de har brugt af tid på transport tid, dokumentation tid, frokost, A til A tid hos hver borger på deres liste, telefonopkald til læge/hospital/samarbejdspartner osv.

Ud fra alle disse skemaer har firmaet lavet en rapport som skal bruge som et arbejdsredskab for lederne og hvordan tingene kan gøres anderledes.

Birgit spørger indtil at Teams ikke er indført i Hjemmeplejen og hvorfor det tager så lang tid.

Dina forklarer baggrunden for Teams og alle de arbejdsgange medarbejderne skal kunne og skal kunne se sig selv i, i fremtiden.

Teams skal bestå af alle faggrupper som skal kunne tage mange beslutninger dog med ledelses støtte. Her vil leder støtten være på en helt ny måde.

Bjarne G. spørger ind til transporttid på medarbejdernes kørelister.

Dina forklarer, at PWC-rapporten viser, at det indkøbte system bliver en fordel, men er ikke indkørt endnu.

Birgit spørger ind til ledige stillinger og om de er lette at besætte med uddannet medarbejdere.

Dina svarer, at det er svært at skaffe faglærte medarbejder ligesom i andre kommuner, men heldigvis bliver stillingerne indtil videre besat af faglærte medarbejdere.

Bjarne G. spørger om PWC rapporten viser/peger på noget man ikke havde regnet med.

Dina svarer, at det der er, i rapporten viser at der skal være et større samarbejde imellem visiteringen og Hjemmeplejen, sådan at de visiteret ydelser og de leveret ydelser passer bedre sammen og viser et bedre billede af hvad borgeren har af behov.

Sagsfremstilling

Opfølgning og endelig beslutning på det kommende Seniorrådsbladet

  • Information fra Bjarne G. vedr. pris på antal sider og trykning af bladet

Blad på 8 sider koster 5 kr. pr. blad

Blad på 12 sider koster 7,50 kr. pr. blad

Beslutning

  • Bladets budget er godkendt til 12 sider og i 1.000 eksemplar.
  • Der skal laves en redaktions gruppe som skal stå for det endelige blad - gruppen bliver Bjarne B., Bjarne G. og Birgit.
  • Der skal sættes en dato for deadline for indlevering af indlæg til bladet - Datoen bliver d. 30. november 2023.
  • Bladet skal gerne trykkes i december 2023 og uddeles/udleveres i starten af januar 2024.
  • I det endelige blad skal der laves 2 løs sider om Seniorrådets informations møder d. 22. januar 2024 og d. 5. februar 2024 (mødet om testamenter, fremtids fuldmagt mm. med advokat Birgitte H. Lund og mødet om bedre tryghed, indbrud mm med Politiet)
  • Bladets artikler/indlæg skal være så korte som muligt, men inspirerende.
  • Redaktions gruppen mødes d. 14. november 2023 + d. 21. november 2023 for at følge bladets fremgang. Lokale E i Brohuset er booket til begge datoer fra kl. 10 til 14.

Sagsfremstilling

De gældende kvalitetsstandarder for hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning blev godkendt af Social- og Sundhedsudvalget i februar 2020. Kvalitetsstandarderne blev opdateret i forbindelse med ophør af det forpligtende samarbejde med Vallensbæk Kommune, hvor Vallensbæk Kommune blev skrevet ud af kvalitetsstandarderne.

De godkendte kvalitetsstandarder er meget lange, grundige og produktspecifikke. Det er et samlet katalog er på næsten 100 sider. Dvs. at der fx indenfor hjælpemidler til personlig pleje er beskrevet 14 kvalitetsstandarder på specifikke hjælpemidler. Disse kvalitetsstandarder udgør dog ikke en udtømmende liste, hvorfor der kan være relevante hjælpemidler, som ikke er beskrevet i de nuværende kvalitetsstandarder.

På baggrund af ovenstående har administrationen et ønske om fremover at have to overordnede kvalitetsstandarder på områderne. Én for hjælpemidler og forbrugsgoder samt én for boligindretning. Dette vil gøre det lettere tilgængeligt og nemmere for borgerne at forstå lovgrundlaget og kriterierne for at være berettiget til hjælpemidler, forbrugsgoder og/eller boligindretning. Derfor fremlægges forslag til to nye kvalitetstandarder, der kan favne alle mulighederne for bevilling af hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning. Se vedhæftede bilag.

De tidligere beskrevne sagsbehandlingsfrister har ikke taget højde for, at virkeligheden er kompleks. Der er behov for forskellige frister for forskellige typer af hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretninger. I nogle situationer er der behov for en akut bevilling, mens andre bevillinger kræver mere tid til sagsbehandling. I vedhæftede kvalitetsstandarder er beskrevet at sagsbehandlingstiden som udgangspunkt vil være op til 12 uger, mens ansøgninger der vurderes som akutte vil blive behandlet indenfor få dage. Dette er for at sikre at sagsbehandlingstiderne er i overensstemmelse med det realistiske, således at der skabes gennemsigtighed for borgerne i forhold til hvad de kan forvente, når de ansøger.

Det har ikke været muligt at synliggøre rettelserne i de nye kvalitetstandarder, da formen på de nye og de gamle er meget forskellige fra hinanden. På nær sagsbehandlingstiden vil serviceniveauet være uændret ved overgangen til de nye kvalitetsstandarder. Afgørelsen vil altid tage udgangspunkt i en konkret individuel vurdering af den enkelte borgers udfordringer og behov med henblik på at udvælge hvilke hjælpemidler, forbrugsgoder og/eller boligindretninger, der kan kompensere for den enkelte borgeres nedsatte funktionsniveau.

Kvalitetsstandarderne indeholder information om følgende:

  • Lovgrundlag
  • Ventetider
  • Målgruppe
  • Formål
  • Tildelingskriterier
  • Rettigheder og pligter
  • Klagemuligheder


Social- og Sundhedsudvalget blev på mødet i juni orienteret om, at administrationen påtænker at udarbejde en indledning til hver af kvalitetsstandarderne i Center for Voksne og Velfærd. Indledningen skal indeholde en kort beskrivelse af kvalitetsstandardens indhold skrevet i et letforståeligt og borgerrettet sprog. Denne er ikke udarbejdet på de kvalitetsstandarder, der forelægges på dette møde, men vil blive tilføjet i forbindelse med, at de godkendte kvalitetsstandarder offentliggøres på Ishøj Kommunes hjemmeside efter endelig godkendelse.

De nuværende produktspecifikke kvalitetstandarder vil fremadrettet fungere som et internt ydelseskatalog for medarbejderne på området i forbindelse med sagsbehandlingen.

Lovgrundlag

Lov om Social Service §§ 112, 113 og 116.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

Deadline for indgivelse af høringssvar er den 7. november 2023. Høringssvar sendes til akaje@ishoj.dk.

Administrationen indstiller, 17. august 2023, pkt. 75:

at reviderede kvalitetsstander for genbrugshjælpemidler, forbrugsgoder og kropsbårne hjælpemidler samt boligindretning sendes i høring hos Seniorrådet og Handicaprådet.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 17. august 2023, pkt. 75:

Tiltrådt med følgende bemærkninger:

I kvalitetsstandard vedrørende boligindretning præciseres det, at der ikke ydes tilskud til lovpligtige eftersyn.

Det præciseres i begge kvalitetsstandarder, at sagsbehandlingsfristen er hurtigst muligt med en sagsbehandlingstid op til 12 uger.

Beslutning

Seniorrådet tager sagen til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Administrationen fremlægger reviderede kvalitetsstandarder for henholdsvis genbrugshjælpemidler, forbrugsgoder og kropsbårne hjælpemidler samt for boligindretning efter Lov om Social Service §§ 112, 113. Kvalitetsstandarderne sendes i høring hos Seniorrådet og Handicaprådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen foreslår en revideret tidsplan, der giver plads til, at rådene kan få opdateringerne i høring, inden disse behandles i Social- og Sundhedsudvalget. Dette foreslås med baggrund i, at erfaringerne viser, at rådenes brugerrepræsentanter ofte har input, som kvalificerer kvalitetsstandarderne og derfor er relevante at få medtaget i administrationens udarbejdelse af den pågældende standard.

Den nye tidsplan tager derfor højde for rådenes mødekadencer, ligesom der er sat tid af til høringsperioder (den politiske mødeplan for 2024 kendes ikke endnu, så de konkrete datoer for 2024, er endnu ikke anført). Den enkelte kvalitetsstandard sendes kun i høring i det/de relevante råd for det område, som kvalitetsstandarden vedrører.

Følgende seks kvalitetsstandarder tilføjet, ud fra en administrativ vurdering af, at der er behov for at få udarbejdet disse:

  • Vejledende specialrådgivning efter Lov om Social Service § 13
  • Kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service § 98
  • Behandlingstilbud efter Lov om Social Service § 102
  • Tilskud til individuel befordring efter Lov om Social Service § 117
  • Hjælp og støtte til borgere med en hastigt fremadskridende sygdom efter Lov om Social Service § 117a
  • Midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer efter Lov om Social Service § 110.

Tidsplanen opdateres med datoer for 2024, når disse er fastlagt.

Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.

Lovgrundlag

Lov om Social Service og Sundhedsloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 21. september 2023, pkt. 85:

at den nye tidsplan for opdatering af kvalitetsstandarder i Center for Voksne og Velfærd godkendes.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 21. september 2023, pkt. 85:

Tiltrådt.

Beslutning

Seniorrådet tager sagen til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget godkendte på mødet den 22. juni 2023 en tidsplan for opdatering af kvalitetsstandarder i Center for Voksne og Velfærd. Tidsplanen er nu revideret med henblik på, at de høringsberettigede råd får forslag til opdateringer i høring, inden sagerne behandles i Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Gennemgang af nyt valgsystem til Ældre- og Seniorrådsudvalg

Beslutning

Seniorrådet laver et nyt punkt på deres dagsorden til mødet i februar 2024.

  • Bjarne G. kommer med oplæg angående valgsystemer til Seniorrådsvalg i år 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Er der orienteringer fra udvalgene, der skal deles?

Beslutning

Birgit informerer fra Social udvalget, at de har haft et punkt på deres dagsorden vedr. PWC-rapporten fra Hjemmeplejen. Dette ønsker Seniorrådet at høre noget om.

Sagsfremstilling

Er der orientering fra udvalgene der skal deles?

Beslutning

Birgit starter med at hun har en bemærkning til Plejehjemsbestyrelsen (Bjarne G.)

Når der kommer noget mere konkret frem med hensyn til lokale planlægning på Plejehjemmene syntes Birgit, at det skal sendes til Seniorrådet, så de også kan komme med en udtalelse.

Bjarne B. informerer fra Folo - intet at dele

Bjarne B. informerer fra Tilgængelighedspanelet, at han skal afholde møde d. 15. november 2023 med koordinator for byggeface 3 Maja L. Vesterlin

Bjarne B. fortælle at borger Helle Næs fra Handicaprådet afholder møde d. 30. november vedr. tilgængeligheden i Brohuset (elevator, adgangs forhold mm.) men dette er ikke noget Tilgængelighedspanelet er med inden over.

Bjarne B. informerer dog om, at der i Tilgængelighedspanelet har og er snakket meget om elevatorerne i Brohuset.

Sagsfremstilling

Eventuelt

Beslutning

Finn informerer fra konferencen "Ensomme ældre"

Konferencen handlet meget rigtig meget kun om ensomme mænd - Finn og Bjarne G. følte lidt at her manglede de ensomme kvinder.

Finn og Bjarne G. syntes der var mange gode oplæg henover dagen.

Finn og Bjarne G. har sendt notat ud til Seniorrådet fra konferencen.

Dette notat skal forkortes til 1/3 således så det kan komme med i det nye Seniorrådsblad.