Referat
Social- og Sundhedsudvalget torsdag den 10. april 2025 kl. 19.00
Mødelokale Vandværket
Sagsfremstilling
Mødet i Social- og Sundhedsudvalget starter med prøvespisning fra den private madleverandør.
Teamledere i Hjemmeplejen Ina Haarbye Borup og Johanna Vaillant-Jørgensen deltager under dette punkt.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Udvalget prøvespiste mad fra den private leverandør i Hjemmeplejen. Det øvrige punkt blev aflyst.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Sagsfremstilling
Overordnet status
De borgernære teams i hjemmeplejen er opstartet med en klar organisering, fuld understøttelse på de nye digitale løsninger og positive forventninger blandt medarbejderne efter en omfattende inddragende proces frem mod opstart. I alt er der tre teams i dagvagten, et aftenteam og et team om natten. Hvert team omfatter rengøringsmedarbejdere, social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker samtidig med, at der er tilkoblet en teamleder, en planlægger og to til tre visitatorer. På den måde sikres et fokus på tværfaglighed og sammenhæng på tværs af afdelinger. (Bilag 1)
Efter kick-off for de nye teams er styregruppen nedlagt, og projekt borgernære teams er lagt ind under den styregruppe, der er nedsat til implementeringsprocessen af ældrereformen. Denne styregruppe består af centerchefen og den samlede afdelingsledergruppe i Center for Voksne og Velfærd.
Hjemmeplejen har ikke oplevet flere borgerhenvendelser end normalt og de borgere, der henvender sig vedrørende de borgernære teams, har primært konkrete spørgsmål til tidspunkter for deres aftaler. Der har på medarbejdersiden ikke været opsigelser, og sygefraværet ligger på et uændret niveau. Gennem LokalMED og via en proces med implementeringskonsulenten tilkendegiver medarbejderne, at de oplever mindre stjernekørsel og stress samt mere ansvarsfølelse, medansvar, faste borgere, at være del af et hold, og at det er blevet lettere at kommunikere om borgere og faglighed.
Opmærksomhedspunkter er følgende:
- At organisationen endnu ikke har fuldt udviklede rutiner for det tværgående samarbejde med visitationen.
- At de borgere, der er blevet koblet på et team, hvor de ikke kender medarbejderne på forhånd, bestyrkes i, at de nye ansigter er et fast team, som de kommer til at opbygge kendskab og relationer med.
- At sygeplejerskerne, som udgør få medarbejdere i hvert team, og derfor er nødt til også at samarbejde på tværs af teams, får lagt nogle gode strukturer ind i forhold til at arbejde på tværs af teams.
Næste fase
Den næste del af projektet vil omhandle kulturforandring i retning af en tillidsbåret læringskultur og omstilling til en rehabiliterende tilgang i den daglige opgaveløsning i et tæt koordineret tværfagligt samarbejde med helhedspleje og frisættelse som omdrejningspunkt.
Hen over det næste halve år vil der foregå kompetenceudvikling i forhold til teamledernes mere faciliterende rolle, medarbejdernes øgede selvstyring samt en rehabiliterende tilgang i medarbejdernes daglige arbejde.
Herudover vil terapeuter fra Forebyggelse og Rehabilitering i den kommende fase blive koblet på de borgernære teams, så de, på linje med visitationen, indgår med faste medarbejdere omkring de samme borgere.
Økonomistyring
Med den nye økonomistyringsmodel bliver visitationen budgetansvarlig for budgettet til hjemmeplejens administration, drift, medarbejdere og udmøntning af visitationen, mens hjemmeplejen styrer på leverede timer.
Styringsmodellens implementering afventer opbygning af systemet efter de nye forløb, der med implementering af ældreloven vil træde i stedet for de nuværende enkeltydelser, der bevilges til borgerne. I henhold til Ældreloven skal kommunen etablere få og sammenhængende forløb, som forventes at omfatte tre til fem forløb. Forløbene skal rumme helhedspleje og skal dermed både omfatte praktisk hjælp, pleje og genoptræning.
Social- og Sundhedsudvalget får en ny status på de borgernære teams inden sommerferien, hvor arbejdet med frisættelse og helhedspleje vil være i fokus.
Lovgrundlag
Ældreloven.
Økonomi
Udgifterne afholdes inden for rammen af de 3,9 mio. kr., der er afsat til løft af ældreområdet og implementering af faste teams, og som bliver forelagt i en udmøntningssag for Social- og Sundhedsudvalget, jf. budgetaftalen for 2025.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning
Taget til efterretning.
Social- og Sundhedsudvalget får en ny status inden sommerferien 2025.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres om status på etablering af Borgernære Teams i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen med beskrivelse af forankringsfasen i 2025. Seneste status til udvalget var den 14. november 2024.
Teamledere i Hjemmeplejen Ina Haarbye Borup og Johanna Vaillant-Jørgensen deltager under dette punkt.
Bilag
Sagsfremstilling
Ældrereformen er en omfattende frisættelse af ældreområdet, der forandrer måden hvorpå ældreplejen styres, leveres, dokumenteres og kontrolleres på. Omdrejningspunktet er helhedspleje, som skal tilbydes i sammenhængende og rummelige pleje- og omsorgsforløb med et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte. Reformens bærende værdier er selvbestemmelse for den ældre, tillid til medarbejdere og ledelse samt et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.
Fra ydelser til forløb
Når ældreloven træder i kraft den 1. juli 2025 bevilges ”nye” borgere forløb med helhedspleje inden for Ældreloven. De ca. 900 borgere, der frem til den 1. juli modtager de ydelser fra Serviceloven, der overgår til Ældreloven, skal overgå til i stedet at modtage forløb, som modsvarer deres behov inden den 1. juli 2027.
I Ældreloven fremgår det, at kommunen skal tilbyde få og sammenhængende forløb, forventeligt tre til fem forløb, som skal rumme helhedspleje og tage udgangspunkt i lovens tre bærende værdier i sin udførelse. Helhedsplejen dækker over personlig hjælp og pleje, hjælp eller støtte til praktiske opgaver i hjemmet samt genoptræning af fysisk funktionsnedsættelse forårsaget af sygdom, der ikke behandles i tilknytning til sygehusindlæggelse.
Rehabilitering er en grundlæggende tilgang i helhedsplejen. Det udgør et stort potentiale i Ishøj, og er ligeledes i overensstemmelse med ældrestrategien. Et styrket fokus på rehabilitering kan skabe øget livskvalitet for borgerne samtidig med, at det kan imødegå nogle af de udgiftsstigninger, der vil være forbundet med en voksende gruppe af +80-årige borgere.
Social- og Sundhedsudvalget vil blive forelagt en sag med administrationens forslag til forløb med udgangspunkt i Ældrelovens krav, samt hvordan administrationen vil tilrettelægge en proces for overgangen fra ydelser i Serviceloven til forløb i Ældreloven for de 900 borgere, som det omfatter, herunder sikre kommunikation om proces og forløb.
Styringsmodel
En vigtig del af udviklingen af borgenære teams i Ishøj Kommune er udviklingen af en styringsmodel. I Ishøj kommune vil der forventeligt være en stigning af +80-årige borgere på 67 % frem mod 2031, og i tillæg til dette indtager Ishøj andenpladsen blandt de danske kommuner, der har den højeste årlige udgift til pleje og omsorg pr. +80-årige borger (tal fra Kend din Kommune). Dermed bliver styring også væsentligt for at sikre optimal udnyttelse af ressourcerne og opbygning i fagsystemet, der genererer klar styringsdata. Styringsmodellen skal samtidig understøtte lovens krav om få og sammenhængende forløb samt de bærende værdier i loven. Det betyder, at medarbejderne skal have faglig frihed til tilrettelæggelse af arbejdsopgaverne, og at der skal være tillid til en høj faglighed i opgaveløsningen uden behov for tung dokumentation. Styringsmodellen skal således rumme begge elementer.
I udviklingen af styringsmodellen er der ligeledes fokus på den private leverandører, der også pr. 1. juli 2027 er forpligtet til at levere helhedspleje på lige fod med den kommunale leverandør, herunder forløb. Der er således behov for, at styringsmodellen også rummer den private leverandør.
DFS+, som er den private leverandør Ishøj Kommune har kontrakt med, er klar til at tilbyde helhedspleje, og administrationen er i samarbejde med Ishøj Kommunes udbudskonsulent i gang med at udarbejde en løsning på et tillæg til den eksisterende kontrakt, der udløber om halvandet år.
Robotstøvsugere
Med Ældrelovens § 15 kan byrådet udlåne robotstøvsugere eller yde økonomisk støtte til køb heraf til borgere, der modtager helhedspleje. Lige nu er det uafklaret, hvordan ”kan”-bestemmelsen skal tolkes. Social- og Sundhedsudvalget forelægges en sag omkring robotstøvsugere umiddelbar efter, der kommer en udmelding med endelig afklaring.
Lokalplejehjem
Med lov om lokalplejehjem har kommunerne mulighed for at etablere eller omlægge kommunale plejehjem til en ny type frisatte plejehjem, som har en aktieselskabskonstruktion og skal styres af en professionel bestyrelse bestående af repræsentanter fra lokalmiljøet og det lokale erhvervsliv.
Et lokalplejehjem er kommunalt ejet, men myndighed og drift er adskilt, så bestyrelsen har ansvaret for drift og økonomi – herunder mulighed for tilkøbsydelser - mens kommunalbestyrelsen fortsat har ansvaret for visitation, finansiering og forsyning.
Administrationen anbefaler, at et eventuelt arbejde med udvikling af lokalplejehjem afventer afklaring på, i hvilket omfang Regionen overtager midlertidige pladser fra Ishøj Kommunes drift ved implementering af sundhedsreformen, da det potentielt kan komme til at betyde ledig kapacitet, som kan omdannes til plejeboliger. Derudover er der fortsat behov for at følge udviklingen tæt i det forventede antal borgere, som på sigt får behov for plejeboliger med henblik på, at der politisk tages stilling til behovet for udvidelse af plejeboliger i nærhed af Kærbo. Der er afsat 103 mio. kr. i 2025 - 2027 i en pulje til kommuners etablering af lokalplejehjem til at afhjælpe midlertidige administrative etableringsudgifter. Puljen åbner første gang i foråret 2025 og herefter en gang årligt i de efterfølgende år. Orientering fra KL om etableringspuljen er vedhæftet. (Bilag 1)
Implementeringsstøtte og kompetenceudvikling
KL har sammen med Danske SOSU-skoler og Danske Professionshøjskoler indgået et samarbejde, der skal styrke omstillingen til faste teams og helhedspleje i ældreplejen. Det er forventningen, at kommunerne kan rekvirere tilbuddet fra foråret 2025 med henblik på praksisnær kompetenceudvikling i andet halvår af 2025 og frem til og med 2027.
CVV har iværksat implementeringsstøtte og kompetenceudvikling for DUT-midler løbende i 2024 og 2025. Administrationen vil følge, om der vil være behov for støtten fra KL i forlængelse af dette frem mod 2027.
Lovgrundlag
Ældreloven.
Indstilling
at orienteringen til efterretning
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres i denne sag om opmærksomhedspunkter for Ishøj Kommune i forbindelse med, at den nye ældrelov træder i kraft den 1. juli 2025. Udvalget drøftede hovedpunkterne i den nye ældrelov på mødet den 8. februar 2024 og den 14. november 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
På budgetseminaret den 5. marts 2025 blev der givet en status på kommunens økonomiske situation og udvikling. Derudover blev der drøftet fokusområder, som skal indgå i administrationens budgetarbejde som forberedelse af oplæg til budget 2026 - 2029.
Den økonomiske status er på nuværende tidspunkt ikke kendt, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt i juni måned.
På trods af de mange usikkerheder, der foreligger, er det administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog, der dels kan håndtere eventuelle budgetmæssige ubalancer, og dels kan håndtere eventuelle politiske ønsker til budget 2026. Det er vurderingen, at et rådighedskatalog vedr. servicerammeudgifterne på 10 mio. kr., vil kunne indgå i det politiske drøftelser som grundlag for at overholde servicerammen, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Administrationen fremlagde nedenstående fordeling på budgetseminaret, og efterfølgende for Økonomi- og Planudvalget. Modellen for fordeling af fagudvalgenes bidrag til rådighedskataloget blev godkendt. Modellen tager afsæt i fagudvalgenes andel af servicerammen i budget 2025, korrigeret for enkelte ikke påvirkelige poster, som fx udgifter til tjenestemandspensioner.
Udvalg | Andel af 10 mio.kr. (1.000 kr.) |
Økonomi- og Planudvalget | 1.860 |
Teknik- og Bygningsudvalget | 870 |
Klima- og Miljøudvalget | 50 |
Børne- og Undervisningsudvalget | 3.810 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 420 |
Social- og Sundhedsudvalget | 2.880 |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | 110 |
I alt | 10.000 |
I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i april og maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres. På udvalgsmøderne i april skal der tages en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget. På udvalgsmøderne i maj konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Der arbejdes henimod, at der på udvalgsmøderne i maj træffes beslutning om, hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger. I nogle fagudvalg kan det blive nødvendigt at inddrage mødet i juni.
Administrationen har udarbejdet et notat med relevante nøgletal, som skal understøtte fagudvalgets drøftelse i forhold til budget 2026 med henblik på at sætte en retning for de forslag som udvalget ønsker administrationen skal arbejde videre med.
Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2026:
- 16. juni - Deadline for indmeldelse af rådighedsforslag med udfyldte skemaer til Økonomistyring og Analyse.
- 24. juni - Temamøde for Byrådet og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2025.
- 24. juni - Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog med henblik på udsendelse til høring medio august.
- 15. august - Budgetmaterialet sendes til høring i råd, nævn og MED-udvalg med høringsfrist den 4. september.
Indkomne høringssvar udsendes til Byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.
Lovgrundlag
Økonomisk Politik for Ishøj Kommune samt den vedtagne budgetprocedure 2026 - 2029.
Økonomi
Materialet vedr. budget 2026 - 2029 fremlægges i forbindelse med høringen i sidste halvdel af august 2025.
Indstilling
at der træffes beslutning om, i hvilken retning administrationen skal arbejde med rådighedskataloget, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret på udvalgsmødet i maj.
Beslutning
Udvalget drøftede forslag til besparelser.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 17. marts 2025 besluttet, at der i forbindelse med budget 2026 udarbejdes et rådighedskatalog på 10,0 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2026.
Arbejdet blev igangsat på Økonomi- og Planudvalgets møde i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april og maj. På udvalgsmøderne i april - maj drøfter udvalgene budget 2026 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. Administrationen har udarbejdet et notat til Social- og Sundhedsudvalget med nøgletal fra udvalgets områder med henblik på at understøtte drøftelsen på mødet. (Bilag 1)
Bilag
Sagsfremstilling
SOSU-lærepladser i Ishøj Kommune
Det er en central prioritering fra Regeringen, KL og Danske Regioner, at der uddannes flere social- og sundhedsmedarbejdere til social- og sundhedssektoren. I 2021 blev der indgået aftale om en højere dimensionering på social- og sundhedsuddannelserne som led i trepartsaftalen. Der blev således fastsat en flerårig minimumsdimensionering for antallet af lærepladser på uddannelserne til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper, som kommuner og regioner er forpligtet til at oprette. Fordelingen mellem kommunerne er fastsat i KKR. Dimensioneringsaftalen er gældende fra 2022 til og med 2026.
Ishøj Kommune skal ifølge aftalen modtage minimum 18 assistent-elever og 9 hjælper-elever i 2025, hvilket Ishøj Kommune lever op til i lighed med tidligere år. Der er således ikke problemer med at få tilstrækkeligt antal kvalificerede ansøgere til at opfylde lærepladserne. Antallet af lærepladser vil være på samme niveau i 2026 og ikke mindre fra 2027, når en ny dimensioneringsaftale skal indgås. Ifølge KL forventes dimensioneringen at forblive på samme niveau.
Den budgetudvidelse til SOSU-uddannelser, som treparts-aftalen har nødvendiggjort i Ishøj Kommune, har været besluttet fra år til år i de sidste par år, da man har afventet den årlige justering på dimensioneringsaftalen og den faktiske rekruttering af elever i kommunen. Administrationen foreslår, at budgetudvidelsen gøres varig for at sikre stabilitet i driften af området. Herudover skal der være midler til færdiggørelse af de uddannelsesaftaler, der er indgået, og til at sikre, at Ishøj Kommune fortsat kan leve op til dimensioneringsaftalen.
Prioritering af SOSU-uddannelsesområdet er med til at løfte uddannelsesniveauet og beskæftigelsen i kommunen, idet 58 pct af kommunens SOSU-elever er Ishøj-borgere og mange elever fortsætter deres ansættelse i kommunen efter endt læretid. Derved understøttes pejlemærket ”Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke” i Byrådets vision. Det er er ligeledes i tråd med ældrestrategi temaer om ”Et værdigt liv” og ”Investering i forebyggelse” at forebygge rekrutteringsudfordringer på ældreområdet. Forebyggelse, rehabilitering og understøttelse af et værdigt liv er desuden centrale læringstemaer på SOSU-uddannelserne.
Budget til SOSU-uddannelsesområdet
Mio. kr.(2025-priser) | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 |
Nuværende budget sundhedsuddannelser | 9,461 (faktisk forbrug) | 9,712 | 6,393 | 6,393 | 6,393 | 6,393 |
Prognose - budgetbehov | 3,2 | 3,7 | 3,7 | 3,7 |
Som det ses af tabellen, er der behov for tilførsel af 3,2 mio. kr. til området i 2026 og 3,7 mio. kr. i 2027 samt overslagsårene for at sikre, at der er tilstrækkeligt budget til at opfylde dimensioneringen.
Understøttelse af SOSU-eleverne, og tiltag for at mindske frafald, er et vigtigt indsatsområde i Ishøj Kommune, såvel som på SOSU-skolerne. Det forventes, at de tiltag der arbejdes med, vil resultere i et mindre frafald de kommende år, og deraf afledt behov for øget budget fra 2027 og frem, da flere elever vil være under uddannelse samtidigt, når frafaldet reduceres. I prognosen er der taget udgangspunkt i den nuværende fordeling af elever på ordinærløn, voksenløn og voksenlærlingeløn.
Der er for nuværende 35 elever på uddannelsen til social- og sundhedsassistent og 10 elever på uddannelsen til social- og sundhedshjælper. Der optages 18 SOSU-assistentelever og 9 SOSU-hjælperelever årligt. Det sker ved optagelse fire gange om året. I år forventes 19 elever at dimittere.
Lovgrundlag
Aftale om minimumsdimensionering.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser i indeværende budgetår. De økonomiske konsekvenser for 2027 og overslagsårene fremgår af ovenstående tabel.
Indstilling
at der udarbejdes et udvidelsesforslag, som Social- og Sundhedsudvalget kan oversende til budgetforhandlingerne for 2026 og overslagsårene med henblik på at fastholde dimensioneringen af elever på SOSU-området.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres om økonomien på sundhedsuddannelsesområdet i Ishøj Kommune. Området er ikke fuldt budgetlagt fra 2026, da man har afventet dimensioneringsaftalen og den faktiske rekruttering af elever. Det foreslås, at der i forbindelse de kommende budgetforhandlinger drøftes afsættelse af 3,2 mio. kr. i 2026 og 3,7 mio. fra 2027 og frem som varige midler på Social- og Sundhedsudvalgets område med henblik på at sikre stabilitet i driften, understøtte udvikling på elevområdet og sikre, at kommunen kan opfylde dimensioneringsaftalen i KKR og forebygge rekrutteringsudfordringer på SOSU-området.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede den 2. marts 2021, at valg til Seniorrådet sker som fremmødevalg og afholdes den samme dag som Kommunal- og Regionsrådsvalget. Der er ca. 5.200 stemmeberettigede til Seniorrådsvalget.
Ved Kommunal- og Regionsrådsvalget den 18. november 2025 skal der implementeres et nyt IT-system til at understøtte valget. Netcompany har udarbejdet et tilkøbsmodul til det nye system, som understøtter afholdelse af Seniorrådsvalg. Ishøj Kommunes pris for modulet ved et indbyggerantal på 24.300 indbyggere er 45.000 kr. Prisen inkluderer afholdelse af ét valg, da løsningen købes pr. valg. Udsendelse af valgkort er ikke integreret i modulet og kræver en særskilt aftale med Intermail. Der er indhentet et tilbud fra Intermail, og det vil koste 49.000 kr. for print af valgkort. Hertil kommer udsendelse af valgkort. Prisen for at vælge Dao er 39.995, og prisen ved udsendelse med Postnord er 62.095 kr.
Vælges løsningen uden udsendelse af fysiske valgkort, vil borgerne modtage deres valgkort digitalt, og valgkortet kan enten printes af borgeren eller vises på telefonen. Det vil også være muligt at fremvise sundhedskort og afgive sin stemme på den baggrund.
I den nye valgløsning vil det være muligt at sende en sms til borgere over 60 år med en opfordring om at afgive stemme til Seniorrådsvalget og med oplysning om, at man kan stemme med sit sundhedskort.
Seniorrådet har udtrykt ønske om, at det bliver muligt at brevstemme og afgive stemme på plejecentrene samt i eget hjem, hvilket ikke har været en mulighed ved tidligere valg til Seniorrådet. Dette vil være forbundet med en del administrative omkostninger.
Det vurderes, at det vil være nødvendigt at have en ekstra ressource i åbningstiden i Borgerservice i brevstemmeperioden fra den 7. oktober til 14. november, hvis det skal være muligt at brevstemme til Seniorrådsvalget. En ekstra ressource vil i perioden koste ca. 39.744 kr.
Ved afstemning på plejecentrene skal der ligeledes bruges ekstra ressourcer. Det er derfor en mulighed, at Seniorrådet forestår afstemningen på plejecentrene.
Det kan lade sig gøre at understøtte afstemning ved hjemmebesøg, hvor der i forvejen skal afgives stemme til Kommunal- og Regionsrådsvalget, uden brug af ekstra ressourcer.
På byrådsmødet den 7. september 2021 blev det besluttet, at valget til seniorrådet sker som fremmødevalg i tilstødende lokaler til valghandlingen for Kommunal- og Regionsrådsvalget, da afstemningen til Seniorrådsvalget ikke må være forstyrrende for valghandlingen. På valgsted 1, var der ikke plads til at afholde valg til Seniorrådet i forsamlingshuset, og afstemningen blev derfor afholdt i et lokale ved Ishøj Skole, som viste sig ikke at være egnet, bl.a. fordi der var en trappe. Administrationen undersøger på den baggrund, om valghandlingen, også for Kommunal- og Regionsrådsvalget, kan flyttes til Ishøj Skolehal. Dette vil blive forelagt for byrådet, når 'valgsagen' bliver behandlet på mødet i juni 2025. Ved valget i 2021 var afstemningen til Seniorrådsvalget på valgsted 5 placeret i lobbyen i Kulturium. Placeringen viste sig at være forstyrrende for valgafviklingen til Kommunal- og Regionsrådsvalget, hvilket ikke er lovligt, og der skal derfor findes en egnet placering i tilknytning til valgsted 5.
Lovgrundlag
LBK. nr. 1647 af 4. august 2021.
Økonomi
Ishøj Kommunes pris pr. Seniorrådsvalg, beregnet ud fra indbyggertal på 24.300, er 45.000 DKK. Prisen er inkl. systemudgifter og trækning af oplysninger fra CPR. Da løsningen købes pr. valg, er der ingen løbende driftsomkostninger. Inkluderet i denne pris er udsendelse af elektroniske valgkort.
Vælges der en løsning, hvor der udsendes papirvalgkort, vil der udover de 45.000 kr. være en udgift på 91.611 kr. eller 114.153 kr. til print af valgkort og porto, afhængigt af om DAO eller Postnord vælges som leverandør. Den samlede pris ved udsendelse af papirvalgkort vil være 136.611 kr. eller 159.153 kr., afhængig af leverandør.
Beregningen for en ressource i Borgerservice er med baggrund i en brevstemmeperiode på 6 uger, åbningstid i Borgerservice på 24 timer ugentligt og en timeløn på 230 kr. + pension. I beregningen indgår udvidet åbningstid til brevstemmeafgivning op til Kommunal- og Regionsrådsvalget ikke.
Der er ikke afsat et budget til afholdelse af Seniorrådsvalg i Center for Voksne og Velfærd. Den centrale valgkonto dækker indkøb af IT-system, opsætning af valgsteder, kontorartikler på valgdagen og forplejning til tilfordnede til Seniorrådsvalget.
Indstilling
- at Netcompanys løsning indkøbes til understøttelse af seniorrådsvalget den 18. november 2025, og at der ikke tilkøbes en løsning til udsendelse af valgkort
- at administrationen understøtter afgivning af stemmer i eget hjem til Seniorrådsvalget
- at administrationen ikke understøtter brevstemmeafgivning og afgivning af stemmer på plejecentrene til Seniorrådsvalget.
Beslutning
Tiltrådt med nedenstående supplerende sagsfremstilling.
Supplerende sagsfremstilling:
Administrationen har været i dialog med formanden for Seniorrådet om, at Seniorrådet gerne vil understøtte afgivning af stemmer på plejecentrene.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Netcompany har udarbejdet en ny IT-løsning til understøttelse af fremtidige valg, som skal tages i brug ved Kommunal- og Regionsrådsvalget den 18. november 2025. Da den nye løsning ikke understøtter afholdelse af Seniorrådsvalg, skal der besluttes indkøb af en ny løsning. Herudover skal der tages stilling til øvrig administrativ understøttelse af Seniorrådsvalget.
Sagen sendes til orientering i Seniorrådet.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetaftalen for 2025 blev det besluttet at gennemføre en række besparelsesforslag på social- og sundhedsudvalgets område.
• SSU05: Fælles hjælpemiddeldepot
• SSU08: Sammenlægning af daghjem og udvidelse af aktivitetstilbud
• SSU10: Omlægning af hjemmehjælp til borgere i ældrepleje på plejehjem
• SSU12: Ændring af hjemmeplejens aftenholds arbejdstid
• SSU13: Implementering af robotstøvsuger
Af Ishøj Kommunes budgetaftale for 2025 - 2028 fremgår følgende besparelser i 1.000 kr.:
Navn | Indhold | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 |
SSU05 | Fælles hjælpemiddeldepot | -250 | -250 | -250 | -250 |
SSU08 | Sammenlægning af daghjem og udvidelse af aktivitetstilbud | -300 | -600 | -600 | -600 |
SSU10 | Omlægning af hjemmehjælp til borgere i ældrepleje på plejehjem | -150 | -150 | -150 | -150 |
SSU12 | Ændring af hjemmeplejens aftenholds arbejdstid | -400 | -400 | -400 | -400 |
SSU13 | Implementering af robotstøvsuger | -150 | -150 | -150 | -150 |
Nedenfor gives en status for implementeringen af de enkelte forslag.
SSU05: Fælles hjælpemiddeldepot
Forslaget handler om etablering af et fælles depot for plejecentrene, så kommunen ikke har depoter på Kærbo og Torsbo, som drives adskilt fra Hjælpemiddeldepotet. Dermed kan man sikre en bedre udnyttelsesgrad af hjælpemidlerne. Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune har fælles hjælpemiddeldepot. Der pågår på nuværende tidspunkt en proces med oprydning, overblik over nuværende beholdning og nedlæggelse af depoter på plejecentrene. Senere vil der ske en flytning af hjælpemidler til det nye fælles hjælpemiddeldepot i Brohuset, når det står klar, forventeligt i efteråret 2025. Lokalerne på Kærbo forventes at blive benyttet til opbevaring af større hjælpemidler og arbejdsredskaber, som ikke kan rummes i den nye ramme for depotet i Brohuset.
Det forventes, at besparelsen indhentes inden årets udgang.
SSU08: Sammenlægning af daghjem og udvidelse af aktivitetstilbud
Med dette forslag samles daghjemmene til et daghjem på Torsbo, og der etableres en afdeling i Aktivitetscentret på Kærbo med visiterede pladser. På nuværende tidspunkt er en arbejdsgruppe ved at udarbejde en procesplan for sammenlægningen af de nuværende daghjem på Kærbo og Torsbo. Pr. 1.juni 2025 er der to vakante stillinger i Aktivitetsenheden, hvoraf den ene stilling ikke genbesættes og den anden afventer, at ny organisering er på plads. Der er ligeledes påbegyndt en proces om at undersøge, hvordan der kan skabes et visiteret aktivitetstilbud for borgere, der har behov for mindre støtte end et daghjemstilbud, således at tilbuddene samlet set kan rumme en bredere målgruppe end i dag.
Sagen med nærmere beskrivelse af det nye samlede daghjem og de visiterede pladser i Aktivitetscentret fremlægges for Social- og Sundhedsudvalget senere på året. Besparelsen forventes realiseret.
SSU10: Omlægning af hjemmehjælp til borgere i ældrebolig på plejehjem
Besparelsesforslaget handler om at omlægge, hvem der leverer hjælp til borgere bosiddende i ældreboliger, som ligger i tilknytning til plejecentrene. Hidtil har plejecentrets personale leveret ydelser til borgerne i ældreboligerne. Besparelsen opnås ved at det fremover er hjemmeplejens personale, der leverer de visiterede ydelser, fremfor personalet på plejecentret. Dermed stemmer hjælpen i højere grad overens med den hjælp, borgerne er visiteret til, og der sikres et ensartet serviceniveau blandt borgere visiteret til hjemmepleje.
Status er, at forslaget er implementeret på Torsbo fra uge 2 i januar 2025 og omlægningen har været uproblematisk. På Kærbo er ældreboligerne under omdannelse til plejeboliger i takt med naturlig afgang, og det er kun få af boligerne, der fortsat fungerer som ældreboliger. Her har man valgt at bevare status quo, da det meget få borgere det drejer sig om, og besparelsen kan hentes indenfor budgettet. Besparelsesforslaget er realiseret.
SSU12: Ændring af hjemmeplejens aftenholds arbejdstid
Forslaget handler om at optimere vagtplanlægningen med hensyn til arbejdstider, således at man kan nedbringe tiden, hvor der er aften/nattillæg. Med denne optimering er antallet af medarbejdere, der er til stede i overlap, og som får tillæg, reduceret. Der er tale om en omlægning af rammen for vagtplanlægning til en mere tidssvarende ramme, og forslaget er i gang med at blive implementeret. Der er imidlertid afledte omkostninger i henhold til overenskomsten, der ikke er taget højde for i den oprindelige beregning, og det betyder en mindre økonomisk effekt end forventet. Der er desuden i hjemmeplejen en opmærksomhed på, at den nye ældrelov kommer til at fordre større fleksibilitet, og at den nye vagtplanlægning ikke må være en hindring for dette. Den del af besparelsen som ikke realiseres gennem implementering af forslaget forventes hentet på anden vis indenfor budgettet.
SSU13: Implementering af robotstøvsuger
Forslaget handler om at implementere, at borgere med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse i Ishøj Kommune selv skal anskaffe en robotstøvsuger, hvis en individuel og konkret vurdering tilsiger, at borgeren kan gøres mere selvhjulpen ved hjælp af en robotstøvsuger. Ordningen skal bygge på frivillighed hos borgerne. Det er administrationens forventning, at der er et besparelsespotentiale ved at introducere robotstøvsugere i hjemmeplejen. Robotstøvsuger indgår i den nye Ældrelov, hvor det af § 15 fremgår ”Kommunalbestyrelsen kan udlåne robotstøvsugere eller yde økonomisk støtte til køb heraf til personer, som modtager tilbud efter §10” (sammenhængende og rummeligt pleje- og omsorgsforløb). For at sikre en korrekt fortolkning af loven afventes vejledning til Ældreloven, hvorefter der kan udarbejdes en model for en hensigtsmæssig implementering i Ishøj Kommune. Administrationen vil da fremlægge en sag for Social- og Sundhedsudvalget. Besparelsen forsøges hentet på anden vis inden for driften.
Lovgrundlag
Lov om social service.
Økonomi
Budgetaftale 2025 - 2028.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres om status på budgetaftale 2025 vedr. SSU05 – Fælles hjælpemiddeldepot, SSU08 - Sammenlægning af daghjem og udvidelse af aktivitetstilbud, SSU10 – Omlægning af hjemmehjælp til borgere i ældrebolig på plejehjem, SSU12 – Ændring af hjemmeplejens aftenholds arbejdstid og SSU13 – Implementering af robotstøvsuger.
Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.
Sagsfremstilling
Baggrund
Som en del af budgetaftalen for 2024 - 2027 blev det besluttet at indkøbe IntelligentCares kaldesystem. Systemet fungerer via en app på mobiltelefoner, hvilket giver personalet et bedre overblik og mulighed for at yde støtte til beboere på tværs af afsnit på plejecenteret Kærbo. Ved brug af sensorer kan systemet følge beboernes normale bevægelsesmønster og advisere nattevagten, hvis en beboer afviger fra sine vante omgivelser. Pjece om systemet er vedlagt. (Bilag 1) Implementeringen af systemet understøtter Ishøj Kommunes vision om økonomisk robusthed ved at optimere ressourceforbruget og forbedre effektiviteten på plejehjemsområdet. Ved at give personalet bedre overblik og mulighed for at yde målrettet støtte, reduceres unødvendige omkostninger og arbejdsbyrde.
Status
Systemet blev idriftsat på Kærbo den 12. december 2024. Administrationen vurderer, at systemet fungerer godt og lever op til de forventede krav til systemet. Personalet har taget godt imod overgangen, da de nu kan tilgå administrationssystemet Cura og medicinhåndtering via mobiltelefonen, hvilket letter arbejdsgangene. Systemet understøtter en smidig integration af velfærdsteknologiske løsninger og øger sikkerheden, blandt andet ved at kunne advisere om brand til både beboere og personale. Systemet kan kobles til forskellige elektroniske løsninger. Blandt andet kan man ved brug af sensorer få besked ved ændring i adfærd hos beboerne om natten. På den måde ved personalet, hvornår de skal tilse en borger og kan dermed målrette deres indsats og opgaveløsning. Det betyder ligeledes at borgerne undgår unødvendige tjek om natten, hvor personalet kigger ind til dem. Opsætning af sensorer og monitorering sker kun med borgerens samtykke for at sikre deres sikkerhed og trivsel. Der forventes løbende justeringer i brugen af systemet (mobiltelefoner, opladning og opkaldsflow), og administrationen indsamler erfaringer fra implementeringen.
Tilkøbte funktioner i aftalen:
- Besked om, hvilke borgere der aktiverer alarm
- Identifikation af borgere via bolignummer
- Angivelse af alarmtype (f.eks. om borger har aktiveret alarmtryk, dørsensor mv.)
- Lokation ved alarmaktivering (etage og placering af borger/personale)
Der kan tilkøbes følgende produkter: Borgerkald, digitalt tilsyn, sensorer, demenssikring, dørløse, medicinskabslåse, krampealarmer og specialprodukter. Ved tilkøb af disse løsninger, kan de samles i den samme platform, hvilket betyder effektiv udnyttelse af ressourcer og midler. Administrationen har ikke aktuelle planer om at tilkøbe alle systemets funktioner, da der er behov for mere erfaring med brugen.
Som en del af budgetaftalen for 2025-2028 blev der bevilget midler til at implementere systemet på Torsbo. Administrationen forventer at indgå en aftale om implementeringen i løbet af 2025.
Økonomi
Navn Hele 1.000 kr. | Indhold | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 |
SSU04 | Investeringsforslag: Effektivisering gennem velfærdsteknologi på Kærbo | 1.100 | 1.600 | 1.600 | 1.600 |
Forslaget indebærer en besparelse på 1,7 mio. kr. samt en investering på 0,5 mio. kr. i 2024 til indkøb af systemet til plejehjemsområdet. Derudover er der afsat ca. 100.000 kr. årligt til driftsudgifter, herunder abonnement samt løbende vedligeholdelse og udskiftning af mobiltelefoner.
Som en del af implementeringen er der desuden anskaffet smartphones og SIM-kort. På grund af forsinket ibrugtagning, som første skete i december 2024, kunne den planlagte besparelse ikke realiseres i 2024. Kærbo vil arbejde på at hente en stor en del af besparelsen i 2025, mens den fulde besparelse forventes realiseret fra 2025 og frem.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres i denne sag om status på implementeringsprocessen af IntelligentCares kaldesystem på plejecenteret Kærbo, i henhold til punktet i budgetaftalen 2024 - 2027 om effektivisering gennem velfærdsteknologi på Kærbo (SSU04).
Bilag
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetaftalen for 2025 blev det besluttet at gennemføre en række udvidelsesforslag på Social- og Sundhedsudvalgets område.
- PAR09 – Fælles botilbud med andre kommuner
- PAR20 – Styrket overgang fra ung til voksen
Der blev ligeledes besluttet følgende forslag på anlæg:
- PAR01 – Uderum og sammenhæng blok 4-6 Kærbo
Nedenfor gives en status for implementering af det enkelte vedtagne forslag i 1.000 kr.
Navn | Indhold | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 |
PAR09 | Fælles botilbud med andre kommuner | 200 | 200 | 0 | 0 |
PAR20 | Styrket overgang fra ung til voksen | 300 | 300 | 300 | 300 |
PAR01 (anlæg) | Uderum og sammenhæng blok 4-6 Kærbo | 500 | 0 | 0 | 0 |
PAR09: Fælles botilbud med andre kommuner
Forslaget handler om at indgå samarbejde med andre kommuner om etablering af botilbud til borgere med komplekse udfordringer og behov for et mere specialiseret tilbud. Et sådant samarbejde omkring botilbud vil medvirke til, at Ishøj Kommune i højere grad kan bruge egne tilbud fremfor at købe botilbudspladser eksternt. Ishøj Kommune har sendt en interessetilkendegivelse om et samarbejde med Frederiksberg Kommune omkring etablering af botilbud i forbindelse med, at Frederiksberg indsendte ansøgning til lånepuljen 2025-2026, som blev aftalt i Økonomiaftalen for 2024. Frederiksberg Kommune har fået tilsagn om 45 mio. kr. fra lånepuljen til etablering af et botilbud for borgere med autisme, der har stort støttebehov, og som kan have udadreagerende adfærd.
De afsatte midler på Ishøj Kommunes budget 2025 er anvendt til administrative ressourcer for at sikre en god proces for etablering og indgåelse af en samarbejdsaftale. Der er påbegyndt en dialog mellem Ishøj og Frederiksberg Kommune om den rette samarbejdsmodel mellem kommunerne. Frederiksberg Kommune er på nuværende tidspunkt i gang med at finde en egnet grund eller ejendom, hvor der kan etableres et botilbud. Der forventes en analyse og projektoplæg tilsendt fra Frederiksberg Kommune senere på året, som vil danne grundlag for, at der kan påbegyndes dialog om samarbejdet. Derudover er administrationen optaget af at belyse andre muligheder for samarbejde på tværs af kommuner. På nuværende tidspunkt er der fokus på dialog med aktivitets- og samværstilbud med henblik på afdækning af eventuelle muligheder for at indgå samarbejder.
PAR20: Styrket overgang fra ung til voksen
Forslaget handler om at styrke overgangen til voksenlivet for udsatte børn og deres forældre. Der er nu oprettet en halv stilling som overgangssagsbehandler, der i samarbejde med familierådgiverne og/eller psykologerne i Center for Børn og Forebyggelse koordinerer og sikrer en god overgang. Derved er der organisatorisk sket en styrkelse i forhold til at sikre en tidlig dialog fra Center for Voksne og Velfærds side med den unge og dennes forældre. På ledelsesniveau er der fastlagt et struktureret samarbejde mellem Center for Børn og Forebyggelse og Center for Voksne og Velfærd, hvor området følges og evalueres. Dette er i tråd med Ishøj Kommunes strategi om, at borgere modtager sammenhængende og koordinerede forløb, også ved overgange, idet kommunen gør brug af formaliseret og struktureret samarbejde internt. Forslaget er implementeret.
PAR01: Uderum og sammenhæng blok 4 og 6 på Kærbo
Der er i budget 2025 afsat midler til at få udarbejdet at idéoplæg og en procesplan for etablering af udeområde på plejecentret Kærbo. Udeområdet kan tilføre daglig værdi til plejecentrets beboere og personale. Et uderum kan ligeledes skabe sammenhæng mellem blok 4 og 6, så de tidligere ældreboliger, som er under konvertering til plejeboliger, bliver mere integreret i plejecentret. Den efterfølgende anlægspris kan variere afhængig af, hvad man ønsker at etablere. Det kunne f.eks. være orangeri, sansehave eller lignende.
Etableres der en løsning, som øger plejecentrets fællesareal vil det medføre en stigning i huslejen for beboerne. Der vil ligeledes være afledte driftsomkostninger af et uderum i forhold til vedligeholdelse, som ligeledes vil blive afspejlet i huslejen. Hvor stor en stigning der vil være tale om, afhænger af projektets omfang og lånoptagelse. Beboerne skal godkende både anlægsudgiften og de øgede driftsomkostninger. Sagen koordineres fra Center for Ejendomme og fremlægges senere i Teknik- og Bygningsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.
Lovgrundlag
Lov om social service.
Lov om almene boliger.
Økonomi
Budgetaftale 2025- 2028.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres om status på de vedtagne forslag fra partierne i budgetaftale 2025 - 2028: PAR09 – Fælles botilbud med andre kommuner; PAR20 – Styrket overgang fra ung til voksen og anlægsforslaget PAR01 – Uderum og sammenhæng blok 4-6 Kærbo.
Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Udsatterådet og Handicaprådet.
Sagsfremstilling
Formål og metode
Formålet med tilsynet er at vurdere om tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet og samlet set fortsat opfylder betingelserne for godkendelse, jf. §§ 6 og 12-18 i Lov om socialtilsyn. Socialtilsyn Hovedstaden vurderer kvaliteten og sikrer dialogen med tilbuddet med udgangspunkt i kvalitetsmodellen, som giver et systematisk og målrettet udgangspunkt for socialtilsynets samlede faglige vurdering af kvaliteten. Kvalitetsmodellen er struktureret ud fra de syv overordnede kvalitetstemaer, hvor hvert tema er konkretiseret i et antal kvalitetskriterier (mål). For hvert kriterium er fastlagt en eller flere kvalitetsindikatorer, som er tegn på, at den kvalitet, der er udtrykt i kriteriet, forekommer i praksis.
Ved dette tilsyn er udvalgt følgende særlige fokusområder:
Tema 1: Uddannelse og beskæftigelse
Tema 2: Selvstændighed og relationer
Tema 3: Målgruppe, metoder og resultater
Tema 5: Organisation og ledelse.
Tilsynets samlede konklusion
Socialtilsynet konkluderer, at Pitstop understøtter borgernes mentale sundhed, trivsel samt udvikling og sikrer borgernes selv- og medbestemmelse. Tilbuddets borgerrettede indsats tilrettelægges med fokus på, at borgerne sideløbende med deres behandlingsforløb har mulighed for at udnytte deres potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse, og på at borgerne støttes i at blive i stand til at indgå i sociale relationer og leve et så selvstændigt liv som muligt som en del af samfundet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en hensigtsmæssig organisering samt en ansvarlig og kompetent ledelse, der driver fagligt og økonomisk forsvarligt. Ledelsen formår at skabe et fagmiljø, der understøtter målgruppens behov og formålet med indsatsen. De fysiske rammer er velholdte og velegnede til målgruppen. Der er mulighed for at gennemføre individuelle samtaleforløb og gruppebaserede indsatser, og derudover er der fællesarealer, hvor borgerne kan vente eller holde pause. Tilbuddet har den fornødne økonomiske kvalitet. Der henvises til temaet økonomi for uddybning heraf. Socialtilsynet har hverken givet påbud eller anbefalet opmærksomhedspunkter- og udviklingspunkter ved dette tilsyn.
Tilsynets vurdering i forhold til temaer
- Uddannelse og beskæftigelse scorer 4 ud af 5 point.
- Selvstændighed og relationer scorer 4,5 ud af 5 point.
- Målgruppe, metoder og resultater scorer 3,7 ud af 5 point.
- Sundhed og trivsel scorer 5 ud af 5 point. (ikke vurderet ved dette tilsyn)
- Organisation og ledelse scorer 4,3 ud af 5 point.
- Kompetencer scorer 2,5 ud af 5 point. (ikke vurderet ved dette tilsyn - handleplan er tidligere udarbejdet)
- Fysiske rammer scorer 5 ud af 5 point. (ikke vurderet ved dette tilsyn)
På baggrund af tilsynets resultater vedr. tema 1-3 og tema 5, har administrationen udarbejdet en handleplan (Bilag 2).
Lovgrundlag
Lov om socialtilsyn §§ 6 og 12-18.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres om resultatet af Socialtilsyn Hovedstadens uanmeldte tilsynsbesøg den 21. januar 2025 på misbrugstilbuddet Pitstop (Bilag 1). Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet har den fornødne kvalitet.
Sagen sendes til orientering i Udsatterådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Formål og metode
Formålet med tilsynet er at vurdere om tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet og samlet set fortsat opfylder betingelserne for godkendelse, jf. §§ 6 og 12-18 i Lov om socialtilsyn. Socialtilsynet vurderer kvaliteten og sikrer dialogen med tilbuddet med udgangspunkt i Bekendtgørelse om socialtilsyn. Kvalitetsmodellen giver et systematisk og målrettet udgangspunkt for socialtilsynets samlede faglige vurdering af kvaliteten. Kvalitetsmodellen er struktureret ud fra de syv overordnede kvalitetstemaer, hvor hvert tema er konkretiseret i et antal kvalitetskriterier (mål). For hvert kriterium er fastlagt en eller flere kvalitetsindikatorer, som er tegn på, at den kvalitet, som er udtrykt i kriteriet, forekommer i praksis.
Ved dette tilsyn er udvalgt følgende særlige fokusområder:
- Tema 1: Uddannelse og beskæftigelse
- Tema 2: Selvstændighed og relationer
- Tema 4: Sundhed og trivsel
Tilsynets overordnede konklusion
Socialtilsynet vurderer, at Søstedet understøtter borgernes mentale sundhed, trivsel samt udvikling og sikrer borgernes selv- og medbestemmelse. Borgerne inddrages systematisk i individuel målopsætning, og tilbuddet følger løbende op på indsatsen. Tilbuddet har fokus på, at borgerne udnytter deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse, og at borgerne inkluderes i det omkringliggende samfund. Tilbuddet støtter borgerne i at indgå i sociale relationer og leve et så selvstændigt liv som muligt. Det vurderes, at tilbuddet har en hensigtsmæssig organisering samt en ansvarlig og kompetent ledelse, der driver tilbuddet fagligt og økonomisk forsvarligt. Socialtilsynet bemærker, at ledelsen formår at skabe et robust fagmiljø, der understøtter målgruppens behov og formålet med indsatsen. Socialtilsynet vurderer endvidere, at medarbejdere har de nødvendige faglige, personlige og relationelle kompetencer og tilbydes løbende relevant kompetenceudvikling. De fysiske rammer er velholdte og velegnede til målgruppen, og tilbuddet ligger i umiddelbar tilknytning til rekreativt naturområde. Endelig vurderes det, at tilbuddet har den fornødne økonomiske kvalitet. For uddybning henvises til rapporten.
Socialtilsynet har hverken givet påbud eller anbefalet opmærksomhedspunkter- og udviklingspunkter ved dette tilsyn.
Tilsynets vurdering i forhold til temaer
- Uddannelse og beskæftigelse scorer 4,5 ud af 5 point.
- Selvstændighed og relationer scorer 4,3 ud af 5 point.
- Målgruppe, metoder og resultater scorer 5 ud af 5 point. (ikke vurderet ved dette tilsyn)
- Sundhed og trivsel scorer 4,8 ud af 5 point.
- Organisation og ledelse scorer 3,7 ud af 5 point. (ikke vurderet ved dette tilsyn - handleplan udarbejdet tidligere)
- Kompetencer scorer 5 ud af 5 point. (ikke vurderet ved dette tilsyn)
- Fysiske rammer 3,5 ud af 5 point. (ikke vurderet ved dette tilsyn - handleplan udarbejdet tidligere)
På baggrund af tilsynets resultater, har administrationen udarbejdet en handleplan. (Bilag 2)
Lovgrundlag
Lov om socialtilsyn §§ 6 og 12-18.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres om resultat af Socialtilsyn Hovedstadens uanmeldte tilsyn den 21. januar 2025 hos Søstedet - De fleksible afklaringspladser, som er et herberg for boligløse socialt udsatte i Ishøj Kommune (Bilag 1). Resultatet viser, at tilbuddet har den fornødne kvalitet, jf. § 6 i lov om socialtilsyn.
Sagen sendes til orientering i Udsatterådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har modtaget Ankestyrelsens ankestatistik for 2024 omhandlende alle sager på områderne under Center for Børn og Forebyggelse, Center for Beskæftigelse og Erhverv og Center for Voksne og Velfærd.
Sammenligningsgrundlaget går kun tilbage til 2022, da statistikken tidligere også vedrørte borgere fra Vallensbæk Kommune på de områder, hvor Ishøj Kommune som følge af det forpligtende samarbejde varetog opgaver inden for det specialiserede socialområde, og Vallensbæk Kommune varetog opgaver på beskæftigelsesområdet.
Ankestyrelsen har i 2024 modtaget i alt 66 klagesager fra Ishøj Kommune (80 i 2022 og 88 i 2023), hvoraf:
- 22 sager vedrører Aktivloven (27 sager i 2023)
- 19 sager vedrører Sygedagpengeloven (9 sager i 2023)
- 11 sager vedrører Serviceloven (40 sager i 2023)
- 11 sager vedrørende Barnets lov (0 sager i 2023)
- 2 sager vedrører Lov om social pension (4 sager i 2023)
- 1 sag vedrører Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (fra 2020) (2 sager i 2023)
- 0 sager vedrører Integrationsloven (3 sager i 2023)
- 0 sager vedrører Almenboligloven (2 sager i 2022)
- 0 sager vedrører Boligstøtteloven (1 sag i 2023)
- 0 sager vedrører Dagtilbudsloven (0 sager i 2023)
Aktivloven og Sygedagpengeloven er således de to områder, der vejer tungest i ankestatistikken både i Ishøj Kommune. (Bilag 1)
Sagerne er fordelt bredt på mange forskellige paragraffer, følgende paragraffer omfatter flest sager:
- Sygedagpengeloven § 7 – Uarbejdsdygtighed (11 sager)
- Aktivloven §§ 82-82a - Hjælp til sygebehandling (6 sager)
- Barnets lov § 187 og § 188 - Børn - Forældrebetaling og ungebetaling (4 sager)
- Sygedagpengeloven §§ 54, 56, 57, 58 og 60 - Arbejdsgiverrefusion - øvrige betingelser (3 sager)
- Sygedagpengeloven §§ 24-29 Revurdering og forlængelse (3 sager)
- Serviceloven § 107 - Voksne - midlertidigt botilbud (3 sager)
Af bilag 2 fremgår den øvrige fordeling.
Ankestyrelsen har i perioden truffet afgørelse i 56 sager i Ishøj Kommune:
- Heraf er 41 sager stadfæstet.
- I 8 sager er der truffet afgørelse om hjemvisning (fornyet behandling i kommunen).
- I 7 sager er der sket ændring/ophævelse (Ankestyrelsen har ændret/ophævet kommunens afgørelse).
- 10 sager er afgjort med afvisning/henvisning (hvilket betyder, at Ankestyrelsen ikke behandler sagen, enten fordi der er klaget for sent, eller fordi de ikke er rette rekursmyndighed).
I alt er 10 sager behandlet i Ankestyrelsen i 2024 indenfor Servicelovens paragraffer og en sag er afvist. Af de 10 behandlede sager er 6 afgørelser stadfæstet, ingen afgørelser er ophævet/ændret og 4 er hjemviste til fornyet vurdering. Til sammenligning behandlede Ankestyrelsen 38 sager i 2023 på Servicelovens område.
Tabel 1 – Sager i Ankestyrelsen i perioden 2022-2024
År | ||||
2022 | 2023 | 2024 | ||
Ishøj | Antal behandlede sager | 73 | 82 | 56 |
Antal afviste sager | 7 | 6 | 10 | |
Ændrede/ophævede | 5 | 11 | 7 | |
Hjemviste | 18 | 14 | 8 | |
Omgørelsesprocent | 31,5 % | 30,5 % | 26,8 % | |
Hele Landet | Omgørelsesprocent | 30,2 % | 29,6 % | 31,3 % |
Ishøj Kommune har en omgørelsesprocent på 26,8. Omgørelsesprocenten er siden 2022 faldet hvert år og ligger i år 4,5 procentpoint lavere end på landsplan.
Der kan være flere klagesager, der er indgivet året forinden, men som først blev afgjort i 2024, hvilket skal tages med i betragtning. På samme måde kan der være indgivet sager i 2024, som først bliver afgjort i 2025.
Lovgrundlag
Retssikkerhedsloven §§ 76 - 79b.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Udvalget orienteres om Ankestyrelsens ankestatistik 2024 for Ishøj Kommune.
Bilag
Sagsfremstilling
Fælles kommunalt høringssvar fra kommunerne i Sundhedsklynge Syd til lovforslag om ny regional forvaltningsmodel
På baggrund af sundhedsreformen 2024, udsendte Indenrigs- og Sundhedsministeriet den 5. februar 2025 en høring over udkast til lovforslag om en ny regional forvaltningsmodel, herunder om afskaffelsen af de nuværende sundhedsklynger og oprettelsen af 17 nye sundhedsråd. Med henblik på at skabe det bedst mulige fundament for de kommende sundhedsråd og det nære sundhedsvæsen, indgav kommunerne i Sundhedsklynge Syd et fælles høringssvar, der fremhæver de kommunalpolitiske perspektiver, herunder at der ses et behov for at skabe de rette rammer og forudsætninger for, at kommunal viden og erfaring fortsat kan bringes i spil, og at sammenhængen til øvrige kommunale indsatser indtænkes. (Bilag 1)
Implementering af sundhedsstrukturreformen
På mødet i Politisk Sundhedsklynge Syd den 18. marts 2025 blev der præsenteret en procesplan for kommunernes arbejde med at implementere sundhedsstrukturreformen. Præsentationen er vedhæftet. (Bilag 2)
Lokaleregulativ
Kultur- og Fritidsudvalget har på deres møde onsdag den 12. marts 2025 godkendt reviderede retningslinjer for det folkeoplysende område herunder lokaleregulativet med retningslinjer for udlån af lokaler, hvilket også omhandler selvorganiserede grupper, patientforeninger, netværk og sociale foreninger. Hele sagen kan læses på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 12. marts 2025, sag nr. 20: Dagsorden
Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalget 2025
Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalgets møder i 2025 er vedhæftet dagsordenen. (Bilag 3).
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Bilag
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Sagsfremstilling
Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.