Referat
Teknik- og Bygningsudvalget tirsdag den 14. februar 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Stigende energipriser betyder, at Ishøj Kommunes samlede udgifter til el, vand og varme er steget de seneste år og forventes at stige igen i 2023. Forventningen er, at udgiften til energi og vand stiger med ca. 3 mio. kr. i forhold til 2022 og overskrider budgettet med ca. 1 mio. kr.


På fællesmøde i december 2022 drøftede Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Bygningsudvalget et virkemiddelkatalog for energibesparelser (bilag 1). Information om administrationens igangsatte tiltag blev taget til efterretning. Indstillingen vedrørende svømmehallen, vandkulturbåden og udebelysning blev ikke tiltrådt, men da udvalgene ønskede at få uddybet de økonomiske konsekvenser ved tiltagene. Notat med uddybende beregninger med mere er vedlagt som bilag 2


Prioriteringen af energibesparelser fra virkemiddelkataloget skal ske under hensyn til tre forhold: Kommunens økonomiske budget, energisystemets forsyningssikkerhed samt besparelsernes indflydelse på borgere og personale gennem serviceydelser, indeklima o.lign.


Energikrise

Akut mangel på energi og ekstreme energipriser er afværget på kort sigt. Anbefalingerne fra Energistyrelsen er dog, at alle holder fast i energibesparende tiltag, også på el og fjernvarme for at sikre, at energikrisen ikke tager til i styrke igen.


Budget 2023

Faldende el- og gaspriser, en varm vinter 2022-2023 og en stærkt forbedret afkøling af fjernvarmen, samt et forøget energibudget har betydet, at skønnet budgetoverskridelse til energi i ’23 ikke er på 5-10 millioner, som fremlagt i december, men snarere ca. 1 mio. kr. Når forbruget forventes at ligge højt i 2023, skyldes det især, at kommunens favorable fastprisaftale på naturgas er udløbet i 2022 og en forventet højere elpris end normalt. Der findes stadig et worst-case scenarie på 5 millioner, som tidligere fremlagt, hvis forudsætninger ændres, særligt hvis prisen på el og gas stiger.

Administrationen vurderer, at nogle tiltag i virkemiddelkataloget vil kunne give en samlet besparelse, men andre vurderes at betyde indtægtstab fra salg af billetter, af samme størrelser eller større end de forventede besparelser gennem reduceret energiforbrug.

Samlet forventes der at kunne opnås en netto-besparelse på 70.000 kr. fra reduceret saunadrift og 40.000 kr. fra reducerede tilbud i vandkulturbåden. I alt 110.000 kr.

Reviderede indstillinger (forklaringer er uddybet i bilag 2)

Ad. 1: Svømmehallen

  • Nedlukning af svømmehal begrænses til 7 uger i skolesommerferien, med undtagelse af elitesvømmere, som har adgang i 2 af de 7 uger.
  • I stedet for periodevis lukning og reduceret åbningstid på alle saunaer, lukkes herre- og damesaunaer helt, hele året.
  • Vandaktiviteter, herunder varmtvandsbassin, fortsætter som i dag, hvor personalet begrænser driften i perioder uden besøgende i området. Der igangsættes ikke øget nedlukning.

Ad. 2: Vandkulturbåden

  • Indstillingen fastholdes således, at sauna, varmt brugsvand og rumopvarmning lukker i perioden april til september (6 måneder).

Ad. 3: Udebelysning

  • Indstilling 4 er allerede implementeret i det mulige omfang og falder derfor bort
  • Indstillingen om at undersøge belysning på bygninger fastholdes som i bilag 1.
  • Det indstilles, at administrationen undersøger muligheder for at reducere sti- og gadebelysning uden at reducere trafiksikkerhed, orienteringsmuligheder og tryghed væsentligt.

Endelig indstiller administrationen, at mere vidtgående tiltag, med de største besparelser, kan iværksættes med kort varsel, hvis forsyningssituationen udvikler sig. Det kan være ved akut risiko for forsyningssikkerheden eller hvis energipriserne igen stiger markant (hvorved bundlinjen på regnestykkerne også ændrer sig markant).


Lovgrundlag

I forslag om reduceret service eller brugerbetaling på vandkulturbåden skal kommunens forpligtelser jf. folkeoplysningsloven vurderes.

Økonomi

Der forventes en samlet besparelse på 410.000 kr. på energibudgettet og ingen eller en reduceret indtægt på 300.000 kr.

Indstilling


  1. at svømmehallens åbningstider følger modellen fra før 2017 og lukker i skolernes sommerferie (7 uger) dog med adgang for elitesvømmere i de to første uger.
  2. at herre- og damesauna i svømmehallens omklædningsrum lukkes.
  3. at driften af børnebassin, morskabsbassin og vandrutschebane fortsætter som i dag, hvor der slukkes manuelt, når aktiviteter ikke bruges.
  4. at sauna, varmt brugsvand og rumopvarmning i vandkulturbåden lukker i perioden april til september (6 måneder)
  5. at udebelysning på kommunale ejendomme og arealer, der ikke har en tryghedsskabende eller sikkerhedsmæssig funktion, gennemgås og reduceres med henblik på at reducere drift.
  6. at administrationen undersøger i hvilket omfang, at sti- og gadebelysning kan reduceres uden væsentlig forværring af trafiksikkerhed, tryghed, orienteringsmulighed mm.
  7. at administrationen kan iværksætte mere vidtgående tiltag som nødforanstaltning, hvis forsyningssikkerheden er udfordret eller energipriserne stiger markant.



Beslutning

Tiltrådt.


Seyit Ahmet Özkan (L) kunne ikke støtte indstilling og havde følgende bemærkning: Ishøjlisten vil forslå at forhøje kontingent for at finansiere vandkulturbåd saunaen for ikke-medlemmer af Isbjørnen.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Til beslutning fremlægges virkemiddelkatalog for energibesparelser. Administrationen indstiller, at tilbud i Ishøj Svømmehal og Vandkulturbåden reduceres for at reducere omkostninger til vand og energi.


Bilag

Sagsfremstilling

Movia har den 20. januar 2023 sendt et notat om bustrafikken i forbindelse med anlæg af letbanen. Etableringen af letbanen fordrer, at busnettet i kommunen tilpasses, så der er et sammenhængende udbud af kollektiv transport. Forslag og muligheder for tilpasning af ruter, stoppesteder med videre kan ses i notatet "Nyt Ringnet", jævnfør bilag 1.
Tilpasning af busnettet skal understøtte sammenhængen på tværs af kommuneskel og lokale busruter. Notatet blev udsendt på baggrund af, en forventning om, at det samlede passagertal i kollektiv trafik i ring3-området (både bus, letbane og S-tog) stiger markant efter letbanens åbning i 2025.


Blandt de foreslåede tiltag kan nævnes nedenstående (der er beskrevet nærmere i bilag 1 og 2):

  • Fysiske tiltag, herunder udvidelse af vejarealer og etablering af nye stoppesteder
  • Linje 127 og linje 128 slås sammen, hvor linje 127 bliver den fortsættende linje og med rute fra Arken til Høje Tåstrup via Ishøj Station.
  • Linje 225, der i dag forbinder Karlslunde Station og Hundige Station, foreslås at blive forlænget til Ishøj Station (frekvensen for denne linje kan reduceres).
  • Et tilvalg kan være en ny buslinje mellem Torslunde og Ishøj Station, der ydermere kan betjene bl.a. Industribuen
  • Movia er for nærværende i dialog med Region Hovedstaden og Region Sjælland om linjerne 400S og 600S med tanke på, at 600S kan overtage betjeningen mellem Hundige Station og Ishøj Station, hvilket vil forøge frekvensen fra 3 til 4 gange i timen.

Forslagene indgår i de løbende drøftelser om bustrafikken, og der skal senest i forbindelse med åbningen af letbanen træffes beslutninger om det fremtidige busnet, herunder kommunal finansiering.

To rådgivere fra MOVIA deltager under punktet, og præsenterer notatet.

Lovgrundlag

Ingen


Økonomi

Orienteringen har ikke økonomiske konsekvenser. Alt efter hvilke forslag og tilpasninger af busnettet, der vedtages, vil de økonomiske konsekvenser variere, jævnfør bilag med specificeret økonomi.


En ny buslinje mellem Torslunde og Ishøj Station kan etableres, og kommunens samlede tilskud til busdriften ved etablering af en Torslunderute vil blive forøget årligt med 2,8 til 3,0 mio. kr.


Budgetmæssige konsekvenser af ændringer i busnettet indgår i budgetprocessen for budget2024 og 2025. Udgifterne til bustrafik er indenfor servicerammen.




Indstilling

 at orienteringen om busnettet i Ring3-området efter letbanen er etableret tages til efterretning.

 at aftaler om ændringer i busnettet og finansiering heraf indgår i budgetforhandlingerne for Budget 2024.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget

Beslutningstema

Der orienteres om muligheder for bustrafikken i "Ringbyen" (et samarbejde med Region Hovedstaden og 11 kommuner med henblik på en tættere sammenhæng i trafikken) efter letbanens etablering og idriftsætning.

Bilag

Sagsfremstilling

Sammen med regeringen og de fire andre kommuner i Køge Bugt Strandpark har Ishøj Kommune indgået en principaftale, der skal resultere i en anlægslov og dermed sikre en modernisering af Køge Bugt Strandpark. Aftalen skal bidrage til, at der bliver flere attraktive tilbud hele året rundt og sætte den nødvendige ramme for at kunne modernisere faciliteterne inden for særligt udvalgte arealer i strandparken.


I henhold til aftalen skal der, inden kommunen kan udpege arealer, være afholdt en borgerinddragelse. Ishøj Kommune afholdt borgerinddragelsen i efteråret 2022 i form af en "strandvandring" og en workshop. Til arrangementerne kunne borgere, brugere, foreninger med videre stille spørgsmål og komme med input og forslag til nye faciliteter, aktiviteter og placeringer i den del af strandparken, som ligger i Ishøj Kommune. Der var blandt andet ønsker om at forbedre toiletforholdene og skabe flere mødesteder og oplevelser. Der er udarbejdet en opsamling og kort beskrivelse af borgerinddragelsen, se bilag. Alle input er taget med, og der kan derfor være forslag og ønsker, som ikke umiddelbart kan medtages i en anlægslov.


Der er nu igangsat en proces, hvor forslagene bearbejdes. De vil til sommer 2023 blive fremlagt i et forslag med udvalgte arealer og overordnet beskrivelse af bygninger og aktiviteter, for den del af strandparken, som ligger i Ishøj kommune.


Økonomi

Orienteringen har ikke økonomiske konsekvenser. Økonomi forbundet med realisering af forslag vil præsenteret i en særskilt sag.

Indstilling

At orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget

Beslutningstema

Orientering om forslag fra borgerne til nye faciliteter i forbindelse med en kommende modernisering og anlægslov for Køge Bugt Strandpark.

Bilag

Sagsfremstilling

Der er i januar ikke givet dispensationer i forbindelse med byggesager.


Afgørelse af voldgiftssag mellem Ishøj Kommune og G.V.L.

Voldgiftssagen mellem Ishøj Kommune og G.V.L. vedrørende zinktagene på bygning A,B og D på Strandgårdsskolen blev afgjort til Ishøjs fordel i 2021 hvor kommunen fik tildelt ca. 21. mio. i erstatning. Efterfølgende har G.V.L. påklaget voldgiftsrettens afgørelse til byretten for procedurefejl. Denne sag blev behandlet hos Bornholms Byret i december 2022, og er nu blevet afgjort, ligeledes til Ishøj Kommunes fordel. Ankefristen for denne dom er overskredet Ifølge vores advokat DLA Piper og dermed er ca. 11 års juridisk forløb afsluttet.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.