Referat
Handicaprådet onsdag den 2. april 2025 kl. 17.00
Mødelokale Vandværket
Sagsfremstilling
Nyt fra formand og næstformand
- Deltagelse i brugerinterview om trafikale forhold omkring Idrætscentret og den nye letbane.
Opfølgning fra sidst
- Stolelift i det Gule Hus
- Beredskab ved eventuelt nedbrud
- Høringsportal på Ishøj.dk
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning
Stolelift ved Det Gule Hus - Kommunen har haft nye øjne på mulighederne gennem de sagsbehandlende ergoteraputer og hjælpemiddeldepotet med henblik på igen at undersøge om det er muligt at etablere. Konklusionen er, at det ikke er muligt, da trappen er ikke tilstrækkelig bred. Brugerrådet i Det Gule Hus har været inddraget i processen og vedrørende konklusionen.
Beredskab ved eventuelt nedbrud: På plejecentrene er der mad og drikke til 3 dage samt nødgeneratorer, der tjekkes jævne mellemrum. Mange borgeres hjælpemidler har indbygget nødbatteri, som vil fungere i tilfælde af fx strømsvigt. Vedrørende borgere med f.eks. respirator eller lignende har administrationen været i kontakt med Respirationscenter Øst som har bekræftet at de har beredskab til at sikre at respiratorer m.v. fungerer ved eventuelt strømsvigt.
En høringsportal på ishøj.dk er et ønske. Det ville være godt hvis man modtager en notifikation og/eller e-mail, når der er høringer fra kommunen. Det kræver et tilkøbsmodul til kommunens hjemmeside. Der er tilslutning til at lave et fælles budgetforslag med Udsatteråd og Seniorråd, hvis de også ønsker dette.
Workshop – Der er mulighed for at tilmelde sig workshop om fremtidsvisioner for Køge Bugt strandpark. Det foregår i Danske Handicaporganisationers hus d. 28. april kl. 17-20. Tilmeldingsfristen er d. 10. april.
Foredrag - Den 4. juni er der mulighed for at høre et foredrag: "Sygt barn – sygt system"
Beslutningskompetence
Handicaprådet
Sagsfremstilling
I foråret 2024 indgik Ishøj Kommune i et langsigtet partnerskab med Center for Sundt Liv & Trivsel. Formålet med partnerskabet er at fremme børn og unges sundhed og trivsel. Kathrine og Nina blev i den forbindelse ansat i CLS for at styre og koordinere partnerskabet i Ishøj Kommune. De skal samarbejde med alle deres kollegaer på tværs af kommunens centre, civilsamfund, borgere, erhvervsliv – og ikke mindst børn og unge selv.
Første skridt i processen har været at være nysgerrige på, hvad der er fokus på i Ishøj Kommune og hvilke indsatser der allerede findes. Næste skridt er at finde ud af endnu mere om byen og få kontakt til så mange af byens borgere som muligt. Og derfor vil de bl.a. gerne i dialog med både Handicap- og Udsatterådet om, hvad I mener er vigtigt i forhold til børn og unges sundhed og trivsel – og så er de nysgerrige på om, I kender til steder i byen, som er vigtige at kende til.
Indstilling
at der er en drøftelse af emnet.
Beslutning
Emnet blev drøftet.
Beslutningskompetence
Handicaprådet
Beslutningstema
Projektlederne for partnerskabet CLST ønsker en dialog om, hvad I mener er vigtigt i forhold til børn og unges sundhed og trivsel – og også om I har kendskab til samlingssteder for unge i Ishøj, de ikke kender til. Konsulenterne Kathrine og Nina deltager under punktet.
Sagsfremstilling
Den 5. marts 2025 blev budgetprocessen for budget 2026 skudt i gang i byrådssalen med deltagelse politikere, HovedMed, råd og nævn fra Ishøj Kommune. Her blev der informeret om muligheden for at komme med forslag til drifts- og anlægsønsker.
I perioden april til maj 2025 er der planlagt drøftelser af den aktuelle budgetsituation, herunder bidrag til rådighedskatalog, prioriteringer af anlægs- og driftsønsker.
Sidste frist for at aflevere forslag til administrationen er den 16. juni 2025 på Budget@ishoj.dk
Den 24. juni afholdes temamøde i Byrådsalen vedrørende status på økonomien efter økonomiaftalen mellem Regeringen og KL.
Indstilling
at Handicaprådet stiller forslag og ønsker til budget 2026.
Beslutning
Rådet besluttede at fremsende følgende forslag til budget 2026:
- Indkøb af tilkøbsmodul til kommunens hjemmeside, så det er muligt at få en notifikation eller email, når der er høringer som er relevante for Handicaprådet og andre. Dette forslag stilles i samarbejde med Udsatterådet.
- Etablering af værested eller væresteder. Der er brug for et værested, der er visiteret. Der er også brug for bredere vifte af værestedslignende tilbud i eksisterende rammer, hvor der kobles medarbejder på som mere får en tovholder og koordinerende funktion. der må gerne tænkes tæt kobling til civilsamfundet og frivillige ind i tilbuddene. Det kunne f.eks være tilbud omkring madklub-fællesskaber. Det skal også være muligt at deltage, hvis man har et bevægelseshandicap. Det understøtter den forebyggende tankegang. Vi skal styrke rammerne for borgere med handicap, som også kan understøtte andre indsatser som borgere f.eks. har.
Beslutningskompetence
Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet drøfter forslag til buget 2026
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune afholder frivilligfest én gang årligt for frivillige på det sociale område i Ishøj. Til frivilligfesten er der middag, underholdning og uddeling af Den Sociale Frivilligpris, Handicapprisen samt Ældreprisen.
Administrationen ønsker en tilbagemelding på rådenes oplevelse af frivilligfesten og eventuelle særlige opmærksomhedspunkter.
Økonomi
Økonomirammen er politisk bestemt.
Indstilling
at Handicaprådet giver en tilbagemelding vedr. afholdelse af frivilligfesten.
Beslutning
Sagen blev drøftet.
Beslutningskompetence
Handicaprådet
Beslutningstema
Administrationen ønsker en tilbagemelding vedr. afholdelse af fester for frivillige fra Handicaprådet, Udsatterådet og Seniorrådet.
Sagsfremstilling
Omgørelsesprocenten tager udgangspunkt i de klager, som Ankestyrelsen har behandlet i det år, Danmarkskortet vedrører. Når en borger klager over en kommunal afgørelse på socialområdet, er det Ankestyrelsen, der behandler klagen. Omgørelsesprocenten viser således andelen af realitetsbehandlede klagesager i Ankestyrelsen, som ændres, ophæves eller hjemvises. Socialområdet dækker alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er klageadgang til Ankestyrelsen over kommunens afgørelse.
Omgørelsesprocenten fortæller derfor noget om rigtigheden af den del af kommunens afgørelser, der påklages til Ankestyrelsen, men ikke om den generelle kvalitet af kommunernes sagsbehandling. Omgørelsesprocenten viser andelen af realitetsbehandlede klagesager i Ankestyrelsen, som ændres, ophæves eller hjemvises. Den viser dermed, om dem der klager til Ankestyrelsen, enten har ret i deres klage eller har ret til at få genbehandlet deres sag.
Omgørelsesprocenten omfatter derimod ikke oplysninger om de sager i kommunerne, som ikke påklages til Ankestyrelsen. Den viser dermed ikke, hvor stor en del af det samlede antal sager eller afgørelser i kommunerne, som indeholder fejl, eller som påklages til Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten kan derfor ikke bruges til at udtale sig om den generelle kvalitet af kommunernes sagsbehandling.
Danmarkskortet 2024 viser, at Ankestyrelsen i 2023 har behandlet 38 sager i Ishøj Kommune indenfor servicelovens områder - 15 sager fra Center for Børn og Forebyggelse og 23 sager fra Center for Voksne og Velfærd. På området under Center for Børn og Forebyggelse er 4 sager ændret, og 3 sager er hjemvist. På området under Center for Voksne og Velfærd er 1 sag ændret, og 6 sager er hjemvist. Administrationen har vedlagt en gennemgang af omgørelsesprocenterne for hele socialområdet. (Bilag 2, tabel 3).
I 2023 var den samlede omgørelsesprocent på socialområdet i Ishøj Kommune 36,8 %, hvilket er 1,8 % lavere end landsgennemsnittet og 2,7 % lavere end sidste år i Ishøj Kommune. Omgørelsesprocenter for 2019 - 2023 kan ses i bilag 2. Der skal tages højde for, at der pga. det lave sagsantal i Ishøj let sker større procentvise udsving i opgørelsen.
Omgørelsesprocenten i Ishøj Kommune er højere end i de øvrige Vestegnskommuner med undtagelse af Vallensbæk Kommune. (Bilag 2, tabel 2).
Danmarkskortet viser desuden, at der er sket et fald i antallet af klagesager i Ishøj Kommune i forhold til forrige år. Ankestyrelsen har modtaget 66 sager i 2019, 74 sager i 2020, 52 sager i 2021, 43 sager i 2022 og 38 sager i 2023. (Bilag 2, tabel 1).
Til brug for den kommende behandling af og opfølgning på Danmarkskortet 2024 skal byrådet have drøftelse og behandle Danmarkskortet for omgørelsesprocenter på socialområdet, herunder børne- og voksenhandicapområdet.
Stillingsstagen til en handleplan vedrørende Danmarkskortet 2024
Byrådet skal tage stilling til behovet for at udarbejde en handleplan til Ankestyrelsen med udgangspunkt i drøftelsen af Danmarkskortet for 2024. Beslutter byrådet, at der ikke skal udarbejdes en handleplan, skal Ankestyrelsen orienteres herom.
Ishøj Byråd vedtog i 2023 en handleplan for udvikling af sagsarbejdet. Indholdet i handleplanen var at nedbringe antallet af hjemviste eller omgjorte sager fra Ankestyrelsen. Ishøj Kommune har haft øget fokus på klagesager samt på Ankestyrelsens afgørelser med henblik på at følge dem tæt, eftersom dette indeholder et vigtigt læringsperspektiv i forhold til at styrke kvaliteten i kommunens afgørelser på servicelovens områder. Derudover har administrationen løbede arbejdet med indsatser, der kan understøtte, at kvaliteten øges i samtlige afgørelser, der træffes, hvilket ligeledes skal medvirke til at nedbringe omgørelsesprocenten, f.eks. via undervisning vedrørende de juridiske rammer for sagsbehandling og afgørelsespraksis samt gennem en styrkelse af læringskulturen hos medarbejderne.
Dette ser ud til at have haft en god virkning, idet der ses en nedgang i antallet af afgørelser, der påklages til Ankestyrelsen. Administrationen vil derfor foreslå, at den nuværende handleplan forlænges med henblik på, at den gode læring og udviklingen af sagsbehandlingen i kommunen fortsætter.
5. februar 2025, pkt. 4:
Administrationen indstiller, 17. december 2024, pkt. 177:
at der ikke udarbejdes en handleplan vedr. Danmarkskortet 2024, og at Ankestyrelsen orienteres herom.
Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 5. december 2024, pkt. 107:
Tiltrådt.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 5. december 2024, pkt. 124:
Tiltrådt.
Beslutning fra Ishøj Byråd, 17. december 2024, pkt. 177:
Tiltrådt.
Beslutning fra Udsatterådet, 5. februar 2025, pkt. 4:
Orientering taget til efterretning
Lovgrundlag
Serviceloven og retssikkerhedslovens § 79 b.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Af orienteringen fra Ankestyrelsen fremgår det, at byrådet skal behandle Danmarkskortet 2024 over omgørelsesprocenter på socialområdet i 2023 på et møde inden udgangen af januar 2025 samt anbefale, hvorvidt der skal udarbejdes en handleplan på baggrund af Danmarkskortet over omgørelsesprocenter. Dette følger af retssikkerhedslovens § 79 b. Orienteringen fra Ankestyrelsen er vedhæftet (bilag 1).
Sagen sendes til orientering i Udsatterådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Status på Genoptræning Ishøj 2024
Genoptræningen har modtaget i alt 1.258 henvendelser med efterspørgsel på genoptræning og har opstartet 1.235 nye forløb i løbet af 2024. Der ses en stigning i antallet af forløb i 2024 i forhold til 2023. Stigningen ses dels i de forløb, der gives efter en genoptræningsplan på baggrund af hospitalskontakt. Her har der været en stigning på 125 forløb fra 2023 til 2024. Næsten 70 % af alle nye forløb i Genoptræning Ishøj er forløb efter en genoptræningsplan på baggrund af hospitalskontakt. Derudover ses en stigning i antallet af træningsforløb til borgere, der er henvist fra Jobcenteret, hvilket er et resultat af det udvidede samarbejde.
I 2024 er der 46 borgere, der har modtaget vederlagsfri fysioterapi i Genoptræning Ishøj. Der har været en stigning i antallet af leverede timer til vederlagsfri fysioterapi fra 2023 til 2024. Dette skyldes, at Genoptræning Ishøj overtog en del forløb fra de private klinikker i efteråret 2023. Det forventes, at niveauet for vederlagsfri fysioterapi har fundet et stabilt leje i 2024.
I 2024 var 12 % af borgerne i Genoptræning Ishøj mellem 0 - 39 år, hvor 27 % var mellem 40 - 59 år, ligesom 42 % var mellem 60 - 79 år og 19 % var 80+. Der findes kun data for 2024, men med baggrund i den demografiske udvikling vil aldersfordelingen blive fulgt fremover.
Status på genoptræningsområdet i 2024 viser desuden:
- Fokus på opkvalificering af medarbejdere med henblik på at overholde retningslinjerne for avanceret genoptræning.
- Fokus på udbygning af samarbejdet med Ishøj Jobcenter, der skal forbedre borgernes arbejdsparathed.
- Fokus på at udvikle brobygningsindsatserne og herunder selvtræningshold samt samarbejde med frivillige, foreninger og netværk, der skal være med til at styrke Ishøjborgernes mulighed for at leve sunde og aktive liv.
I 2025 vil der i Genoptræning Ishøj fortsat være fokus på at udvikle samarbejdet med Ishøj Jobcenter samt fokus på udviklingen af brobygningsindsatser. Derudover vil faldforebyggelse, dokumentation og teknologiske løsninger være i fokus fremover.
Indsatsområderne i Genoptræning Ishøj i 2024 og 2025 illustrerer, at Genoptræningen medvirker til realiseringen af Byrådets vision samt strategierne på voksenvelfærdsområderne blandt andet ved at fremme tværfagligt samarbejde og inddragelse af civilsamfund med henblik på at øge Ishøjborgernes mulighederne for at leve sunde og aktive liv.
Status på Kontinensklinikken 2024
Kontinensklinikken i Ishøj Kommune har eksisteret siden 2018 og er et tværfagligt samarbejde mellem en kontinenssygeplejerske fra Sygeplejen samt en gyn-obs fysioterapeut fra Genoptræning Ishøj. I Kontinensklinikken tilbydes voksne borgere udredning og vejledning i forhold til urin- og afføringsinkontinens, hyppige vandladninger/vandladningstrang, nedsynkningsgener samt problemer med forstoppelse og diarré. Herudover tilbydes de borgere, der ansøger om bleer, et udredningsforløb inden en eventuel blebevilling. Borgere, der allerede har en blebevilling tilbydes udredning og opfølgning, hvis der opstår forværring i deres inkontinens. En del af borgernes gener kan afhjælpes ved træning, ændring af vaner og medicin og derved uden behov for blebevilling.
Status på kontinensklinikken 2024 viser desuden:
- I 2024 har der været 58 borgere i forløb i Kontinensklinikken. Det er på samme niveau som i 2023.
- Der modtages langt færre genoptræningsplaner til bækkenbundstræning, da borgerne som regel er blevet udredt og har modtaget vejledning i Kontinensklinikken.
- Borgerne i Kontinensklinikken er i alle aldersgrupper, og er både mænd og kvinder.
- Gyn-obs fysioterapeuten har blandt andet holdt oplæg om udfordringer efter fødsel og bækkenbund for en kvindeforening og i en mødregruppe for unge mødre.
En stor del af borgerne kommer deres problemer med inkontinens og trangfølelse til livs ved et forløb i Kontinensklinikken, og den resterende del bliver henvist til hospital eller gynækolog for den rette udredning. Erfaringen i Kontinensklinikken er, at en relativt lille indsats gør en stor forskel for borgernes livskvalitet og hverdagsliv, da udfordringerne med inkontinens kan være begrænsende for borgernes liv og i værste fald føre til isolation og ensomhed.
De praktiserende læger henviser i højere grad til Kontinensklinikken før udredning på hospital, hvilket har positiv betydning for borgerne. Et forløb i Kontinensklinikken strækker sig over en til fire aftaler, hvorimod et udredningsforløb på hospital er mere omfattende og desuden forbundet med længere ventetid. Derved kommer borgerne hurtigere i gang med udredning og får ofte et mindre omfattende udredningsforløb i Kontinensklinikken.
Status for Genoptræning Ishøj og Kontinensklinikken 2024 er vedhæftet. (Bilag 1)
Lovgrundlag
Sundhedsloven §§ 119, 138, 140 og 140a.
Servicelovens §§ 86, stk. 1, 86, stk. 2 og 112.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 13. marts 2025, pkt. 22:
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. marts 2025, pkt. 22:
Taget til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
Administrationen fremlægger hermed status for Genoptræning Ishøj samt Kontinensklinikken 2025. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Leder af Forebyggelse og Rehabilitering Nathalie Hjorth Pedersen deltager under punktet.
Bilag
Sagsfremstilling
Formål og metode
Formålet med tilsynet er at vurdere, om genoptræningen lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau samt at afdække eventuelle udviklingspotentialer. Tilsynsresultatet baserer sig på følgende datagrundlag:
- Interview med centerets ledelse
- Gennemgang af dokumentation for fire borgere
- Interview af fire borgere
- Observation af tre holdtrænninger
- Gruppeinterview med fire medarbejdere.
Tilsynets overordnede konklusion
BDO vurderer, at den træningsindsats, der leveres af genoptræningen til borgerne, er med en høj faglig kvalitet med en målrettet opstartssamtale, med inddragelse af borgerne i træningsplanen og med løbende opfølgning i forløbet. I den forbindelse er der fokus på, at borgerne motiveres løbende, og at træningen afstemmes efter borgernes behov. Borgerne er særdeles tilfredse med træningsydelserne, hvor de på hver deres måde fortæller om fremdrift i deres forløb. Derudover fremhæver borgerne, at medarbejderne i genoptræningen er meget kompetente, og at kommunikationen mellem medarbejdere og borgere er respektfuld. BDO vurderer, at journalføringen indenfor Sundhedsloven har en høj faglig og professionel standard, hvor der er vurderet enkelte udviklingspotentialer.
Derudover vurderer BDO, at ledelsen redegør for, at der arbejdes med relevante temaer i kvalitetsarbejdet til fortsat udvikling af den samlede kvalitet.
Tilsynets vurdering sker på baggrund af fem temaer. Indenfor hvert tema bliver kvaliteten scoret på en skala fra 1 - 5, hvor 5 er den bedste score. Nedenfor er det oplistet, hvordan Genoptræning Ishøj scores:
- Organisatoriske rammer scorer 5 ud af 5 point
- Dokumentation scorer 4 ud af 5 point
- Træningsindsats scorer 5 ud af 5 point
- Fysiske rammer og træningsfaciliteter scorer 5 ud af 5 point
- Tværfagligt samarbejde scorer 5 ud af 5 point.
Handleplan
På baggrund af tilsynet anbefaler BDO, at ledelsen indarbejder en fast struktur i omsorgssystemet for dokumentation af opfølgning på holdtræning og ligeledes sikrer, at der er handlingsanvisninger på alle træningsforløb i omsorgssystemet. På baggrund heraf er der udarbejdet en handleplan. (Bilag 2)
Lovgrundlag
Serviceloven § 86 og § 140 samt Sundhedsloven § 119.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 13. marts 2025, pkt. 23:
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. marts 2025, pkt. 23:
Taget til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres om resultatet af BDO's anmeldte tilsynsbesøg den 3. december 2024 hos Genoptræning Ishøj. Den samlede vurdering er, at Genoptræning Ishøj er en velfungerende afdeling, der overordnet set lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau med kun enkelte udviklingspotentialer. Tilsynsrapporten er vedlagt. (Bilag 1) Sagen sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Leder af Forebyggelse og Rehabilitering Nathalie Hjorth Pedersen deltager under punktet.
Bilag
Sagsfremstilling
Formål
Ishøj Kommune er forpligtet til at etablere sundhedsfremmende og forebyggende indsatser, der skal skabe rammerne for en sund levevis for Ishøj Kommunes borgere. Der er ansat to sundhedskonsulenter i Forebyggelse og Rehabilitering til at varetage disse indsatser for voksne. Sundhedskonsulenterne har til opgave at vejlede og motivere borgerne til at kunne mestre deres sygdom med udgangspunkt i de vilkår, ressourcer og sundhedskompetencer, som borgerne har. Sygdomsmestringen skal understøtte borgerne i at leve et sundt, aktivt og meningsfuldt liv på trods af sygdom samt forebygge forværring af sygdom. Derudover tilbyder sundhedskonsulenterne enkelte forebyggende indsatser, som fx hjælp til røg- og nikotinstop samt ernæringsterapi. Det sundhedsfremmende arbejde skal blandt andet være med til forbedre livskvaliteten for kommunens borgere og på længere sigt forbedre sundhedstilstanden i Ishøj Kommune. Derved er det sundhedsfremmende arbejde med til at realisere Byrådets vision samt Ishøj Kommunes sundhedsstrategi.
Henvendelser og forløb
Der har i 2024 været 197 henvendelser og 283 forløb på det sundhedsfremmende område. Der har været en fald i antal af henvendelser og forløb sammenlignet med 2023, hvilket blandt andet har skabt en opmærksom på opdateringen af sundhed.dk, så viden om Ishøj Kommunes sundhedstilbud er så lettilgængeligt som muligt.
Størstedelen af forløbene er for borgere med diabetes, hvilket udgjorde 30 % af forløbene i 2024. Dette antal er på samme niveau som i 2023. Der har været en stigning i antallet af forløb for borgere med hjertesygdomme og et fald i antallet af forløb for borgere med kræft. Niveauet for forløb indenfor ernæringsterapi, KOL, prædiabetes samt nikotin- og rygestop er på samme niveau i 2024 som i 2023.
Sundhedsfremmende indsatser
Ishøj Kommune tilbyder indsatser indenfor forløbsprogrammerne målrettet borgere med henholdsvis diabetes, prædiabetes, KOL og kræft. Forløbsprogrammet for hjertesygdomme varetages af Albertslund Kommune, mens forløbsprogrammet for lænde/ryg varetages af terapeuter i Genoptræning Ishøj.
Indenfor forløbsprogrammerne tilbydes borgerne holdbaseret undervisning i sygdomsmestring og superviseret træning på hold. Der kan tilbydes individuelle samtaler i sygdomsmestring til borgere, der ikke kan indgå på hold, fx grundet psykiske udfordringer eller sproglige barrierer. Derved differentieres tilbuddene på baggrund af borgernes sundhedskompetencer.
Desuden tilbydes der ernæringsterapi for borgere med et uplanlagt vægttab eller en lav BMI samt ryge- og nikotinstopkurser for voksne.
I 2024 har sundhedskonsulenterne desuden haft fokus på:
- Opkvalificering og netværksdannelse indenfor røg- og nikotinstop som en del af det tværkommunale samarbejde ”Klar livet uden røg og rusmidler”. I 2025 vil der være fokus på ryge- og nikotinstop til yngre voksne.
- Tidlig opsporing af borgere, der enten har eller er i risiko for at udvikle kroniske sygdomme ved at være synlige i lokalsamfundet. Fx ved opstart af en sundhedscafé i samarbejde med den boligsociale helhedsplan ”Fælles om Vejleåparken”. Dette arbejde fortsætter i 2025.
- Styrke brobygningen mellem kommunale sundhedstilbud og civilsamfundet, så borgerne understøttes i at deltage i og bidrage til fællesskaber og bevægelsesaktiviteter i Ishøj. Dette arbejde fortsætter i 2025.
Status for sundhedsfremmende indsatser er vedhæftet. (Bilag 1)
Lovgrundlag
Sundhedsloven § 119.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 13. marts 2025, pkt. 24:
at sagen tages til efterretning.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. marts 2025, pkt. 24:
Taget til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen fremlægger status på sundhedsfremmende indsatser 2024 i Center for Voksne og Velfærd. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.
Leder af Forebyggelse og rehabilitering Nathalie Hjorth Pedersen deltager under punktet.
Bilag
Sagsfremstilling
Baggrund
Hjerneskadekoordinatorens opgave har hidtil været at koordinere rehabiliteringsforløb for borgere med erhvervet hjerneskade. Vedkommende er borgerens og de pårørendes kontaktperson i det kommunale system, og det er hjerneskadekoordinatorens ansvar at sikre koordinering og tilpasning af rette indsats til rette tid og sted i forløbet, indtil borgerens situation er afklaret.
Hjerneskadekoordinatorstillingen i Ishøj Kommune har senest været forankret på socialområdet i relation til vejlederteamet. Der er pt. afsat 30 timer ugentligt til hjerneskadekoordinatorfunktionen, og det er administrationens vurdering, at der ikke er tilstrækkeligt med hjerneskadeforløb til de 30 timer, hvilket giver anledning til at afsøge, hvordan Ishøj Kommune bedst muligt kan hjælpe borgerne og organisere arbejdet med de ressourcer, der er til rådighed på området.
En tværgående sundhedsfaglig koordinator funktion
De behov, der viser sig i et rehabiliteringsforløb for borgere med erhvervet hjerneskade er fælles for andre alvorlige sygdomme og diagnoser, hvor borgeren og dennes pårørende befinder sig i en kompleks og livsomvæltende situation. Behovet for tværfaglig koordinering samt iværksætte af rette indsats på rette tid og sted vil være afgørende for resultatet af rehabiliteringsforløbet og derved for borgerens fremtidige funktionsniveau. Ofte vil et komplekst borgerforløb bestå af en indledende akutfase efterfulgt af en længerevarende fase, hvor borgeren skal lære at håndtere hverdagslivet og leve et liv med nye forudsætninger. Behovet for koordinering vil være størst i den akutte fase, hvorfor det er meningsfuldt at koordinatorfunktionen er en person med sundhedsfaglige kompetencer, der forankres i relation til genoptræningen. I relation til funktionen skal der skabes en struktur for et netværk på tværs af fagområder og funktioner, så der sikres sammenhængende og koordinerede borgerforløb. Dette skal sikre den nødvendige involvering af fx vejlederteamet, der kan have en stor rolle, når en borger har behov for socialpædagogisk støtte til at håndtere hverdagslivet med nye forudsætninger.
På den baggrund foreslår administrationen, at stillingen som hjerneskadekoordinator omformes til en tværgående koordinatorstilling til gavn for en udvidet målgruppe. Koordinatoren skal, ligesom hjerneskadekoordinatoren, koordinere de komplekse forløb, som borgerne ikke selv har overskuddet til på grund af de store livsomvæltninger. Derudover skal koordinatoren sikre inddragelse og understøttelse af pårørende samt samarbejde internt i kommunen, tværsektorielt og i forhold til civilsamfundet. En uddybende beskrivelse fremgår af bilag 1.
Fremadrettet proces
Koordinatorfunktionen skal sikre, at borgerne modtager sammenhængende og koordinerede forløb med gode overgange, idet der etableres formaliserede og strukturerede rammer for internt samarbejde. De sammenhængende og koordinerende forløb vil ligeledes være med til at gøre Ishøjborgernes sundhed til et fælles anliggende, fremme samarbejdet på tværs og sikre indsatser på tværs af generationer. Derudover skal koordinatorfunktionen være med til at understøtte differentieringen i tilbud overfor borgerne, idet indsatsernes omfang og varighed dels afgøres af borgerens og de pårørendes sundhedskompetencer og dels af graden af kompleksitet i forløbet. Omdannelsen af funktionen vil bidrage til realiseringen af både socialstrategien og sundhedsstrategien.
Administrationen foreslår, at omdannelsen af stillingen drøftes i relevante MED-udvalg, så medarbejderne kan bidrage med faglige perspektiver og opmærksomhedspunkter, der kan være med til at uddybe funktionens rolle og arbejdsområder.
Lovgrundlag
Flere forskellige lovgivninger kan danne grundlag for hjerneskadekoordinatorens arbejde. I løbet af en borgers rehabiliteringsforløb kan lovgivning indenfor eksempelvis genoptræning, økonomiske ydelser, ledsageordning, hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver samt hjælpemidler komme i anvendelse.
Følgende er eksempler på lovgivning, der kan være relevante i et rehabiliteringsforløb: Sundhedsloven, Lov om Specialundervisning for voksne, Lov om Social Service, Lov om Aktiv beskæftigelsesindsats, Sygedagpengeloven samt Bekendtgørelse af Lov om Kompensation til handicappede i erhverv.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 13. marts 2025, pkt. 28:
at hjerneskadekoordinator stillingen omdannes til en tværgående koordinatorstilling med sundhedsfaglige kompetencer.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. marts 2025, pkt. 28:
Tiltrådt.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
I budgetaftalen for 2025-2028 fremgår det, at rådighedsforslaget om nedlæggelse af hjerneskadekoordinatorstillingen udgår, og at Social- og Sundhedsudvalget skal drøfte, hvordan hjerneskadekoordinatorens opgaver indgår i det samlede vejlederteam. På den baggrund fremlægges forslag til omdannelse af hjerneskadekoordinatorstillingen, så funktionen tilpasses borgernes behov og mængden af forløb. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Baggrund
Med udgangspunkt i budgetaftalen for 2025 har administrationen pr. 1. november 2024 etableret et fleksibelt bostøtteteam efter servicelovens § 85. Ishøj Kommunes ambition er at arbejde forebyggende og rehabiliterende samt sikre, at borgerne får et liv tæt på deres netværk og vante omgivelser. Bostøtteteamet skal medvirke til at øge Ishøj Kommunes selvforsyning på det specialiserede voksenområde ved at flere borgere får mulighed for at benytte kommunens eget tilbud fremfor køb af støtte hos eksterne leverandører. Med etableringen af bostøtteteamet er det muligt at tilbyde støtte i aftentimer og i weekenderne, hvilket betyder, at Ishøj Kommune i langt højere grad selv kan imødekomme borgernes behov.
Mange borgere ønsker at bevare deres tilknytning til familie, netværk og lokalområde, men har samtidig behov for omfattende socialpædagogisk støtte for at kunne mestre en selvstændig tilværelse i egen bolig. Gennem fleksibel socialpædagogisk støtte og en individuelt tilpasset tilgang vil bostøtteteamet sikre, at borgeren får den nødvendige støtte til at håndtere hverdagen og udvikle nye færdigheder, der styrker deres mulighed for at leve et selvstændigt og meningsfuldt liv. Indsatsen understøtter Ishøj Kommunes socialstrategi 2024, som bygger på principperne om selvbestemmelse, inklusion, trivsel, forebyggelse og rehabilitering. Bostøtteteamet arbejder tæt sammen med psykiatri, politi og frivillige indsatser for at sikre en helhedsorienteret støtte til borgerne.
Bostøtteteamet arbejder ud fra en rehabiliterende tilgang til borgerens egen recovery-proces. Det er et helhedsorienteret og individuelt tilpasset støtteforløb, der sikrer, at borgerne modtager den nødvendige hjælp for at kunne leve et trygt og selvstændigt liv i eget hjem. Der tilbydes støtte alle ugens dage i tidsrummet fra kl. 7 - 22. Borgere, der har behov for støtte om natten, henvises til eksterne samarbejdspartnere, hvilket sikrer kontinuerlig støtte.
Status
Den Sociale Udførerenhed har i de senere år optimeret driften af den almindelige støtte efter Lov om Social Service § 85, hvilket har gjort det muligt at tilbyde flere borgere et forløb inden for den samme ramme af ressourcer. Denne udvikling har desuden medvirket til at understøtte muligheden for at etablere et bostøtteteam, da det kræver en effektiv udnyttelse af timerne. Bostøtteteamet har i opstartsfasen brugt tid på at udarbejde arbejdsgange, forberede kommende støtteforløb og udvikle nye metoder for at sikre en høj kvalitet i forløbene. Udover at tilbyde bostøtteforløb understøtter bostøtteteamet også opgaver på tværs af andre tilbud efter Lov om Social Service § 85 samt forebyggende og tidlig indsats efter Lov om Social Service § 82b, hvilket gør det muligt at anvende ressourcerne fleksibelt og effektivt.
På nuværende tidspunkt modtager 10 borgere forløb gennem bostøtteteamet, hvor otte borgere startede i november 2024 og to startede i forløb i løbet af februar 2025. Derudover forventes det, at syv borgere vil modtage støtte i den nærmeste fremtid. Herefter vil kapaciteten være fuldt udnyttet, og besparelsen i forbindelse med budgetaftalen for 2025 vil være realiseret. Indsatsen har en fleksibel tilgang, hvor intensiteten af støtten tilpasses borgerens aktuelle situation. Det betyder, at teamet skal kunne agere fleksibelt i timeomfanget samtidig med, at der løbende arbejdes med henblik på at reducere timeantallet, som ydes til den enkelte borger. Det forventes derfor, at der løbende vil være ledig kapacitet til rådighed, ligesom det også er en mulighed at udvide bostøtteteamet med henblik på at sikre, at endnu flere borgere kan få tilbud om støtte gennem kommunens eget tilbud fremfor gennem en privat leverandør. Statusbeskrivelse om bostøtteteamet er vedhæftet. (Bilag 1)
Lovgrundlag
Lov om Social Service
Økonomi
Af Ishøj Kommunes budgetaftale 2025 - 2028 fremgår følgende besparelse på den lovpligtige opfølgning på støtte efter Lov om Social Service § 85:
Navn | Indhold | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 |
SSU01 | Omlægning af § 85 og udbygning af kapacitet | 0 kr. | - 0,5 mio. kr. | - 0,5 mio. kr. | - 0,5 kr. |
Besparelsen skal udmøntes ved etablering af det fleksible bostøtteteam. Besparelsen sættes på 0 kr. i 2025 for ikke at presse en besparelse igennem.
Der er tilført 0,5 mio. kr. til etablering af bostøtteteamet, hvilket betyder, at den samlede besparelse som skal realiseres i 2025 og frem udgør 2,0 mio. kr. Med de nuværende forløb i bostøtteteamet og de kommende forløb, som opstartes i løbet af foråret, er det forventningen, at besparelsen realiseres i 2025 og årene frem.
Indstilling
Administrationen indstiller, 13. marts 2025, pkt. 29:
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. marts 2025, pkt. 29:
Taget til efterretning
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget orienteres i denne sag om status på punktet i budgetaftalen for 2025 - 2028, som vedrører omlægning af § 85 og udbygning af kapacitet (SSU 01). Sagen sendes til orientering i Udsatterådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Handicaprådets opdaterede årshjul er vedlagt. OBS tema om overgang fra ung til voksen er flyttet til oktobermødet.
Beslutning
.
Bilag
Beslutning
.