Hestekastanje

Hestekastanje og Sundhed og trivsel: Verdensmål 3

Hestekastanjetræet stammer fra Balkanområdet. Det blev hurtigt populært, da det kom til Danmark i 1721, hvor det blev plantet i dyrehaver og parker som pynt og blev brugt som foder til vildt.

Hestekastanjer giver os sine fine blanke frø pakket ind i en tyk skal fuld af stikkende pigge. I gamle dage brugte man hestekastanjens frø som brækmiddel og sæbe. Kastanjetræets bark brugte man mod væskeansamlinger i kroppen, hæmorider og åreknuder.

I dag bruger vi mest kastanjerne til at lave fine figurer af. Man kan også lave sæbe af kastanjerne. På den måde giver hestekastanjen både hygge og renlighed - trivsel og sundhed.

Fakta

Hvad er værd at vide?

Hestekastanje er et smukt træ med tæt krone. Det bliver ca. 30 meter højt. Bladene er 5-7 fingrede på en lang stilk.

I maj ses de store overdådige blomsterstande som fylder hele træet.  Blomsterne dufter dejligt og er hvide med små røde eller gule pletter.

Om efteråret kan du samle træets brune og blanke frø, det vi kalder for kastanjer. Den grå plet på kastanjerne er frøets tilhæftningssted på frøstrengen. Det sted kalder man for kastanjens navle.

Hygge og rene hænder

Hygge og rene hænder

Om efteråret falder kastanjerne ned fra hestekastanjetræerne. Så kan man gå ud og samle en hel lomme fuld af kastanjer. Tag dem med hjem og læg dem i en skål fordi de er flott,e eller brug dem til at lave kastanjedyr af.


Opskrift på hestekastanjesæbe

Tag tre kastanjer, og pil den brune skal af. Knus kastanjerne med en sten til en tyk pasta. Færdig! Nu kan du bruge sæbepastaen til at vaske hænder eller hår. Kastanjesæben opløser nemlig fedt og olie.

Du kan også vinke med din hånd til kastanjetræet, så kan du se om træet vinker tilbage med sine 5-7 fingrede blade.

Sundhed og trivsel

Sundhed og trivsel

Verdensmål 3 handler om, at alle børn og voksne skal have adgang til lægehjælp og medicin, når de bliver syge, og at folk i det hele taget har det godt og får den hjælp, de skal bruge, også i forhold psykisk sundhed og trivsel. Det er vigtigt at være sunde, fordi det gør os glade og i stand til at gøre de ting, vi elsker.