Fyrsten - Ishøjs nye stenrev

Foreningen Køge Bugt Stenrev har i samarbejde med Ishøj Kommune opført Formidlingsstenrevet ’Fyrsten’ ud for Ishøj Havn.

Med sin placering tæt på udmundingen af Store Vejle å vil Fyrsten med tiden tilbyde nye skjulesteder og spisekamre for mange af de dyrearter der findes i bugten, og til de arter, der i løbet af deres liv, vandrer mellem de ferske åer og det salte vand i bugten. 

Udover at understøtte bugtens biodiversitet, skal stenrevet Fyrsten fungere som et formidlingsrev, der kan gøre interesserede borgere klogere på de livsformer der findes i Køge Bugts marine økosystem, og hvad der kan gøres for at passe bedre på det. 

Revet er konstrueret af 300 kubikmeter natursten, som alle er blevet indsamlet i stenbanker rundt om på Sjælland, som er blevet fyldt op via stendonationer fra private borgere og lokale firmaer. I Ishøj har Arla Foods givet mange af deres store kampesten til projektet.

Realiseringen af stenrevet Fyrsten er blevet gjort mulig med hjælp fra Velux Fonden, som i maj 2022 bevilligede omtrent 10 mio. kr. til stenrevsforeningens visioner for ’Projekt Køge Bugt Marine Park’. Ishøj Kommune har bevilliget 100.000 kr. til etableringen af Fyrsten. 

Stenrevet Fyrsten er placeret langs med molen i den sydlige del af indsejlingen ved Ishøj Havn. Det ligger på ca. 2 meter dybt vand, og er ca. 80 meter langt og 15 meter bredt, og er konstrueret af sten i størrelser af 0,5 til 1,0 meter. Hele stenrevet findes under vand, og markeres tydeligt med flag og bøjer, som skal gøre opmærksom på revets placering og forhindre kollisioner. 

Med på sidelinjen til at sikre, at der udføres bred formidling i høj faglig kvalitet til folkeskoler og undervisningsinstitutioner, vil holdet naturvejledere tilknyttet Ishøjs Naturcenter ’Havhytten’ inddrage Fyrsten i deres undervisningspakker om Køge Bugt. Stenrevet Fyrsten vil dermed komme til at tilbyde unikke ’se-med- fingrene-formidling’ til de unge besøgende hos Havhytten, som nu får flere og bedre muligheder for at udforske den kystnære del af bugten med udstyr såsom snorkler og våddragter.

Københavns Universitet/Fiskeatlas har udført undersøgelser af fiskearternes tætheder på lokaliteten før stenrevet blev opført, og vil udføre lignende undersøgelser i fremtiden, for at undersøge fiskesamfundets kolonisering af det nye stenrevshabitat. 

WSP Danmark har bistået Køge Bugt Stenrev med myndighedsarbejdet og indsamlingen af tilladelser ved Kystdirektoratet, og HedeDanmark har faciliteret udlægningen af stenene. 

Du kan se optagelser fra anlæggelsen af stenrevet og et ministerbesøg, hvor der der blev sat fokus på vigtigheden af indsatser i Køge Bugt. Se med her:

https://youtu.be/Y6CZrc0OE6o?si=2hhCLTdBA-z2qZLH

Ved spørgsmål omkring Fyrsten, er man velkommen til at kontakte Foreningen Køge Bugt Stenrev. Der kan læses mere om projektet på foreningens hjemmeside: https://koegebugtstenrev.dk/stenrevet-ishoej-fyrsten/