Turist i Ishøj
Ishøj har meget at byde på og er et fantastisk sted at besøge som turist
Vi har et internationalt anerkendt kunstmuseum i ARKEN Museum for Samtidskunst med skiftende udstillinger af danske og udenlandske kunstnere. ARKEN ligger skønt placeret i Køge Bugt Strandpark et 7 km langt menneskeskabt natur- og strandområde, som blev anlagt i 1976-79 med henblik på at sikre de lavtliggende boligområder fra oversvømmelser fra Øresund.
I dag er Strandparken et naturområde med sandstrande, klitter, strandeng, indsøer og havne. Strandparken har stor værdi for dyre- og fuglelivet og fungerer som rekreativt friluftsområde for borgere og besøgende.
Her kan du tage på cykel- eller fisketure.
Der er mulighed for kajaksejlads og lystsejlere kan lægge til i Ishøj Havn. Havnen byder på et hyggeligt maritimt miljø og flere små spisesteder.
I Strandparken finder du også Strandcaféen Ka´nalu som ligger skønt placeret bag klitterne ved Ishøj Strand, Ka´nalu udlejer også paddleboards til eventyrlystne strandgæster.
Læs mere om Ishøjs attraktioner herunder
Kommer du til Ishøj med toget, kører du direkte til Ishøj Bycenter og som noget helt særligt går du direkte fra stationen ned i butikscenteret.
Ishøj Station og Ishøj Bycenter blev bygget som led i en planlagt udbygning af byområderne langs Køge Bugt med Køge Bugt Jernbanen som ny trafikåre ind til byen.
Planen var, at byerne skulle ligge som perler på en snor centreret om de nye stationsbyer.
I Ishøjs bymidte blev rådhus, bibliotek, svømmehal og butikker samlet i Ishøj Bycenter og udenom blev de store boligområder Vildtbanegård og Vejleåparken placeret.
Kun 20 kilometer syd for København ligger ARKEN Museum for samtidskunst, hvor du opleve kunst og arkitektur i international topklasse.
ARKENs permanente samling består af dansk, nordisk og international kunst fra 1990 og frem, og en hel sal er tilegnet værker af den britiske kunstner Damien Hirst.
Museet viser skiftende særudstillinger, der både præsenterer nye, unge talenter og de største modernistiske kunstnere.
ARKEN har også en unik museumsshop spækket med bøger og lækkert dansk design. Desuden kan man nyde udsigten over Køge Bugt fra ARKENs café, hvor kokken hver dag sørger for nye spændende smagsoplevelser.
Læs mere om ARKEN og aktuelle udstillinger på ARKEN.dk.
Ishøj Strand er en del af Køge Bugt Strandpark med en kystlinie på 7 km med skøn sandstrand og klitlandskab.
Strandparken er også hjemsted for ARKEN Museum for Moderne Kunst og Ishøj Havn, som huser flere hyggelige spisesteder.
Ishøj Strand er et oplagt valg, hvis du søger en dejlig børnevenlig badestrand og i Strandparken finder du flere muligheder for såvel afslapning som aktiviteter.
Besøg fx Strandcaféen Ka´nalu, hvor du i skønne omgivelser kan nyde en is eller et let måltid.
Læs mere om Ka´nalu under fanen "Spisesteder i Ishøj"
Køge Bugt Strandpark strækker sig fra Hundige i Syd til Avedøre Holme i Nord.
Det giver syv km fantastisk sandstrand - noget af det bedste badestrand i Danmark, som naturligvis har fået tildelt det blå flag.
Men stranden er kun en del af Strandparken. Bag klitterne ind mod land ligge fire søer omgivet af rig og varieret natur.
Via det velholdte og omfattende stisystem er der let adgang for alle, der ønsker at nyde naturen.
Skabt af mennesker - formet af naturen
Strandparken er et kunstigt skabt kystmiljø bygget med sand, der er pumpet op fra Køge Bugt.
Parken blev anlagt som dige, så områdets lavtliggende boligområder ikke oversvømmes, når naturen slipper havets kræfter løs.
I dag er det svært at se, at Strandparken ikke er skabt af naturen, for selvom menneskehænder har skabt Strandparken, har naturen fået lov til at forme den.
Mange nye planter har fundet vej til strandparken, og nogle af de oprindelige er forsvundet. Interesserede kan bl.a. gå på jagt efter den sjældne danske orkide, Skov-hullæbe.
Et paradis for fugle
Strandparken er også et paradis for fugle.
Strandparkens varierede natur give særdeles gode betingelser for fugle, så ornitologi-interesserede vil opleve Strandparken som et fugleparadis.
Øerne i Holmesø er Strandparkens vigtigste yngleområde. Hættemåge, stormmåge, havterne og splitter yngler her i stor stil, men også strandskade, klyde og rødben yngler på ørerne i Holmesø.
I resten af Strandparken boltrer edderfugl, gul vipstjert og engpibe sig, ligesom mange forskellige andefugle også holder til ved søerne.
De åbne arealer og det gode stisytem gør desuden tilgængeligheden helt i top.
Kunst i naturen
Strandparken er også et sted for kunstelskere.
Foruden et af Danmarks smukkeste og mest spændende kunstmuseer, nemlig ARKEN - museum for moderne kunst, finder man også kunstværker direkte i naturen.
Rundt om i Strandparken kan du bl.a. se Heerups Steen. Oprindeligt var der ti sten, men to af stenene er i dag udlånt til Heerup Museum i Rødovre.
Ishøj Havn er en dejlig lystbådehavn beliggende midt i Køge Bugt Strandpark, kun ca. 200 m fra den fineste badestrand og ARKEN Museum for Moderne Kunst.
Havnen byder på hyggeligt maritimt liv og flere små spisesteder herunder Hummeren og Kabyssen. Sidstnævnte lever fuldt ud op til sit navn og har retter som stjerneskud og skibberlabskovs på menuen.
Læs mere om spisesteder i Ishøj under fanen "Spisesteder i Ishøj".
Havnens kapacitet:
625 antal både
Maximum anløbsdybde: 3,0 meter
Takster pr døgn: Pris DKK 130,- incl. badekort og strøm.
Fra Ishøj Havn kører bus - nr. 128 - til Ishøj Centrum og S-tog til København hvert 10. minut.
Trænger du til at lægge hovedet på puden, byder Ishøj på flere gode overnatningsmuligheder. Her kan du let finde ly efter en begivenhedsrig dag.
Vil du gerne tæt på naturen og nyde det simple, frie liv, kan du overnatte på en af Ishøjs to campingpladser. Ishøj Strand Camping og Tangloppen Camping ligger begge kun få hundrede meter fra Køge Bugt Strandpark med skøn natur, dejlig klitstrand og havnemiljø som nabo. Der er rift om pladsen, så du opfordres til at bestille, inden du ankommer.
Læs mere på Ishøj Strand Camping eller Tangloppen Camping.
Er du helst fri for pløkker og luftmadras, kan du indkvartere dig på det femstjernede Danhostel Ishøj Strand eller få morgenmaden serveret og lidt mere luksus på Zleep Hotel i Ishøj, som i øvrigt kan prale af Ishøjs bedste udsigt.
Du kan også finde overnatning hos en af områdets mange lokale Bed & Breakfaststeder. Med indkvartering hos lokale, får du det ikke kun billigt, du får også en unik og autentisk oplevelse.
Ishøj har mange dejlige spisesteder og hyggelige caféer med et stort udbud af kulinariske oplevelser, hvad enten du er til sushi, burger eller dansk smørrebrød.
Se kort beskrivelse her:
Café A i Ishøj Bycenter byder på kvalitet til gode priser. Menukortet indeholder lækre retter til både brunch, frokost og aftensmad med et bredt udvalg for enhver smag.
Kyoto Sushi i Ishøj Bycenter serverer running sushi og retter fra det japanske køkken. Sushien er en god blanding af forskellige nigiri og maki, og de varme retter er små wok-retter, sticks, tempura etc.
Kabyssen, som har adresse i Ishøj Havn, er en havnecafé i ordets bedste forstand. Her kan du i maritime omgivelser nyde gode danske klassiske retter til favorable priser.
På restaurant Hummeren i Ishøj Havn er der om sommeren servering udenfor med udsigt til havnen. Hummeren serverer dansk traditionel mad som fx stjerneskud og smørrebrød, hertil kan du nyde en kold øl eller vand - alt til rimelige priser.
Dagens ret kan bestilles fra kl. 17.00. Også á la carte. Ingen bordbestilling. Selskaber arrangeres op til 50 personer.
Café SeSa ligger i Ishøj Havn og har en skøn terrasse. Menukortet er varieret og byder på alt fra søndagsbrunch, til burger, sandwiches, steaks, pasterretter, fiskeretter og stegt flæsk med persillesovs. Der er også mulighed for at holde dit selskab hos Café SeSa.
Ka'nalu er Ishøjs skønne strandcafé. Her kan du nyde et let måltid mad, dejlige kager eller bare købe en is. Alt er af høj kvalitet, og der er kræset for detaljen.
Hos Max Burger på Ishøj Stationsforplads kan du få en hurtig burger af god kvalitet.
I forbindelse med Vestegnens Kulturuge i 2016 byggede kunstneren Thomas Dambo seks kæmper af genbrugstræ.
De seks kæmper står "gemt" ved skov, sø og bakketop på udvalgte steder på Vestegnen.
Tag på tur ud for at besøge de flotte kæmper, som indbyder børnene til leg og fantasi.
Den danske kunstner Thomas Dambo skaber kunst ud af “affald” eller genbrugsmaterialer, som han finder rundt omkring i byen.
Med sine kunstværker ønsker Thomas at inspirere andre til at bruge affald som en resource - og samtidigt have det sjovt.
Kæmpen Oscar gemmer sig ved Jægersø i Ishøj.
For at finde de seks kæmper kan du følge Thomas Dambos skattekort.
Ishøj er anlagt efter Fingerplanen.
Fingerplanen er en plan for hovedstadsområdets planlægning og udvikling, som blev vedtaget i 1947.
Planen tegnede en overordnet linje for byudviklingen ved at fastslå, at København og de omkringliggende kommuner skulle vokse ud i "fingre" med S-togslinjerne i midten af hver finger og med grønne områder mellem fingrene (de såkaldte grønne kiler).
Ishøjs bycentrum blev således anlagt så det havde Ishøj Station som omdrejningspunkt, hvor omkring bycenter, rådhus, svømmehal, institutioner, skoler og boliger blev anlagt. B
en blev anlagt, så den har et naturligt centrum hvoromkring livet leves, hvor det er let at komme omkring med gode transportmuligheder og let adgang til bycenter, byens rådhus, kultur- og idrætsfaciliteter, institutioner, skoler osv.
Omkring stationen skød der i løbet af 70'erne store boligbyggerier op og byen voksede eksplosivt i befolkningstal i løbet af få årtier.
Vejleåparken
Et af de byggerier der blev bygget, er det der i dag hedder Vejleåparken.
Vejleåparken er Ishøjs største boligområde og er på mange måder kendetegnende for Ishøjs historie og indbyggersammensætning.
Byggeriet skød op i starten af 70'erne, dengang under navnet Ishøj-planen. I dag har området undergået en gennemgribende forskønnelse og ændret navn.
Vejleåparken er et typisk storskalabyggeri og et eksempel på tidens herskende filosofi om, at vejen til billige og solide boliger til den brede befolkning var at bygge store planlagte byggerier.
Byggeriet blev rejst med færdige betonelementer på blot få år.
53 boligblokke blev placeret langs gågader med parkering udenom.
Karrerne danner store, beplantede gårdhaver, hvori børneinstitutioner og lokalcenter blev placeret i lave pavilloner.
Danmarks største totalrenovering
Boligselskabet AAB og Ishøj kommune gennemførte fra 2003-2008 danmarkshistoriens hidtil største totalrenovering, og byggeriet fik i den andledning sit nye navn; Vejleåparken.
Boligområdet blev i den forbindelse inddelt i otte kvarterer, som fik hvert sit selvstændige udtryk.
Det kunstneriske arbejde blev ledet af Bjørn Nørgaard.
Nye facader med eksklusivt murværk, varierede pladebeklædninger og raffinerede detaljer udført af kunstnere, har sammen med de grønne omgivelser gjort en ende på det grå og triste betonmiljø.
Vejleåparken fik efter renoveringen et markant bedre image.
I dag er Vejleåparken et eftertragtet boligområde med attraktive energibesparende boliger og skønne grønne fællesarealer.
Byggeriet har vundet flere internationale arkitekturpriser med begrundelse i den gode kvalitet og den høje boligstandard.
Vejleåparken er AAB’s største boligafdeling med 1700 boliger og 5000 beboere. Indbyggerne i Vejleåparken udgør dermed næsten en fjerdel af Ishøjs samlede indbyggertal.
Den planlagte by
Vil du gerne opleve den planlagte, by kan du tage toget til Ishøj Station.
Som noget helt enestående træder du fra stationen og direkte ned i Ishøj Bycenter, herfra kan du slentre gennem centret, fra centertorvet kan du til venstre træde ud på en gangbro som fører dig henover Byhaven forbi svømmehallens indgang og videre over en gang- og cykelbro der fører dig til Vejleåparken.
På denne lille gåtur og korte strækning på et par hundrede meter, vil du opleve flere af den planlagte bys kendetegn, byens centrum nær stationen, adskillelsen af bløde og hårde trafikanter og det monumentale planlagte montagebyggeri i Vejleåparken.
Udover Ishøj by består kommunen også af de tre oprindelige landsbyer: Torslunde, Tranegilde og Ishøj Landsby, som alle tre emmer af oprindelig landsbyidyl.
Tranegilde huser Bredekærgård, som er Ishøj Kommunes formidlingsgård med dyrehold og et lille lokalt museum. På gården kan du se geder, høns, kaniner m.m., og i museet kan du se det arkæologisk fund af en fyrste fra egnen kaldet Ishøj Fyrsten.
Bredekærgård er Ishøjs hyggelige firlængede besøgsgård.
Gården ligger i Tranegilde Landsby og byder dagligt velkommen til besøgende fra nær og fjern. Her kan børn fra lokale institutioner og skoler få et indblik i deres lokalhistorie og komme tæt på høns, kaniner og geder.
Bag hovedlængen ligger en overdækket bålplads, hvor der kan bages snobrød eller bare hygges om bålet.
Bredekærgård rummer også en del af Naturskolen, det lokalhistoriske arkiv og ikke mindst udstillingen af det arkæologiske fund Ishøj Fyrsten.
I efteråret 2007 foretog Kroppedal Museum en arkæologisk udgravning i udkanten af Torslunde Landsby i Ishøj.
Det, der ved udgravningens start var en fodboldbane, skulle snart vise sig at dække over en rig fyrstegrav fra romersk jernalder - fra omkring år 250 e.Kr.
I dag ligger Fyrsten udstillet på Bredekærgård.
Ishøj Fyrsten er et vidnesbyrd på livet, som det tegnede sig for én af jernalderens rige fyrster.
Et liv, der var omgivet af romerske luksusvarer, men som endte med en voldelig død på slagmarken.
Besøg Ishøjs Dyrepark, som både byder på oplevelser med natur, kulturhistoriske minder og sjov leg for børn og barnlige sjæle.
Ved Trangilde Landsby i Ishøj ligger Ishøj Dyrepark. Indgangen til Dyreparken er markeret med en fin asiatisk portal, som i mange år prydede indgangen til Tivoli i Bernstoffsgade.
Ishøj Dyrepark fungerede i mange år som aflastningsområde for dyr fra Københavns Zoo. Når dyrene blev for stressede af forholdene i den dengang snævre københavnske Zoo, kom de på rekreation i Ishøj.
I dag er dette heldigvis ikke længere nødvendigt, og parken huser i dag andre dyr som langhåret køer af racen Highland Cattle, afrikanske dværggeder og geder af racen dansk landrace.
Parkens areal er på ca. 30 tønder land, og der er rig mulighed for korte og lange gåture i den skønne natur.
Ishøj Dyrepark har også sin egen naturlegeplads, hvor børn og barnlige sjæle kan prøve kræfter med en sjov forhindringsbane udformet i naturlige materialer.
I udkanten af Dyreparken finder du Vildtbanestenen, som blev sat af Kong Christian 7. for at markere, at vildtbanen, eller jagtområdet, var forbeholdt kongen.
I 1775 rejste Christian 7. Vildtbanestenen i Tranegilde som en markering af sit jagtområde.
Jagthornet i Ishøj Kommunes byvåben henviser til denne vildtbane.
Allerede i 1624 havde Christian 4. erhvervet fire gårde i Tranegilde, som han havde udlagt til jagtområde, eller til vildtbane som det hed.
En jagt krævede ikke kun marker befolket med dyr, men også at jægerne havde mulighed for at se dyrene.
For at få dyrene frem benyttede jægerne sig af folk, der fungerede som klappere.
De fire gårde, der bestred dette hverv, blev aflønnet i naturalier.
Området hvor denne sten blev rejst, er i dag en del af Ishøj Dyrepark.
Skal du finde stenen, som i dag står godt gemt, skal du gå ind i Dyreparken og til venstre mod Motorring 04 af en sti.