Venskabsbysamarbejde

Ishøj Kommune har fire venskabsbyer rundt i Europa

Grundlaget for samarbejdet er opstået ud fra den filosofi, at en by aldrig må lukke sig om sig selv og at det er berigende og lærerigt at møde andre måder at arbejde og organisere sig på.

Venskabsbysamarbejdet udvider horisonten og giver mulighed for at udveksle ideer og erfaringer på tværs af landegrænser.

Formålet med venskabsbysamarbejdet er at udvikle forståelsen for mennesker i andre lande og at udveksle erfaringer inden for fx byplanlægning, miljøbeskyttelse og på det socialpolitiske område.

Sidst men ikke mindst er formålet at skabe kommercielle og politiske kontakter til gavn for kommunens erhvervsliv, forretningsdrivende og borgere.

Ishøjs venskabsbyer

Ishøj har venskabsbysamarbejde med:

  • Svedala, Sverige
  • Bad Salzungen, Tyskland
  • Trzebinia, Polen
  • Cihanbeyli, Tyrkiet

Byerne er meget forskellige i størrelse, geografisk beliggenhed og særlige kendetegn.

De har alle noget særegent at byde på og i venskabsbysamarbejdet ses forskellighed som en styrke.

I Skåne sydøst for Malmø, der hvor Söderslätt bliver til det sydsvenske sø- og bakkelandskab, ligger vores svenske venskabsby Svedala.
 
Svedala har et indbyggertal på ca. 19.625 og strækker sig over et areal på 219 km2.

Landskab

Indlandsisen har skabt et varieret landskab, som gennem årtusinder er blevet udnyttet af mennesker. Arkeologiske fund viser at området har været populæt siden opldtiden. Vindmølerne i Aggarp og Skabersjö står som stolte og velkendte silhuetter i landskabet og de mange slotte er med til at give området karakter.

Seværdigheder

Linholmens borg ved Börringesøens nordvestlige strand har stolte aner. Herfra regerede dronning Margrethe I de nordiske lande i slutningen af 1300-talet. I dag ligger kun borgbakken tilbage og voldgravene skimtes kun under græssets grønne måtte. Svedala er også kommunen med usædvanligt mange kirker, flere med aner helt tilbage til middelalderen.

Friluftsliv og museer

Kommunen har adskillige friluftsbade og kan byde på fantastiske golfoplevelser, med flere golfbaner. Ved Torups rekreative område midt i Bokskogen, finder du motionsstier, Statarmuseet med industrihistoriens kulturarv, skolemuseet, caféer og Torup slot med tilhørende park.

Rigt forenings- og kulturliv

Svedala er i vækst og har et rigt og levende foreningsliv, med blandt andet rideanlæg, Sturup Raceway, Boksskogens Golf Klub, Sturup Park Golf Klub og PGA of Sweden National. Derudover har den årlige event Sommer Rock igennem en årrække sat Svedala kommune på landkortet.

Bad Salzungen ligger i hjertet af Tyskland i landsdelen Thüringen. Indbyggertallet er på ca. 16.183 og kommunen strækker sig over et areal på 39 km2.

Bad Salzungen er 1225 år gammel og kendt for sine mange kilder med saltvand.

Historie

De gamle romere omtalte området som stedet med det saltholdige vand.

I 1500 tallet bygger man Gradierværket, som minder om åbne staklader, og hvor man på stakke af kviste udvandt råsalt.

Efter 1900 og helt frem til murens fald gravede man stadig saltet ud af miner og den gamle måde at udvinde salt på kan stadig opleves, nu som en turistattraktion på Gradierværket.

Forkælelse, velvære og sundhed

Saltvandskilderne bliver i dag brugt som kurbade og Bad Salzungen er en af Tysklands ældste kurbyer og har nogle af landets fineste kurbade, blandt andet det statsanerkendte kurbad Sole Heilbad.

Byen er derfor især kendt for forkælelse, velvære og sundhed.

Naturoplevelser

Området byder også på masser af naturoplevelser, bl.a. i den nærliggende Thüringen skov, hvorigennem floden Werra løber og hvor der er mulighed for at nyde den skønne natur, hvad enten du vil cykle, vandre eller sejle med kano.

Udflugtsmål

Du kan blandt andet besøge den romerske borg Wartburg ved byen Eisenach, opført i 11. og 12. århundrede, hvor Martin Luther boede, da han oversatte Bibelen i 1521-1522 eller du kan tage til Bad Liebenstein, som har egnens ældste kurbad og hvor Hertug Georgs Slot Altensteiner ligger med sin tilhørende slotspark.

Herfra kan du også via fint afmærkede stier besøge bjerglandsbyen Altensteiner eller Bad Liebensteins borgruin, hvorfra udsigten strækker sig ud over Thüringen skov og Werra.

Vores polske venskabsby Trzebinia ligger på et højdedrag i den vestlige del af Malopolska-provinsen, i Chrzanów distriktet.

Området er kendt for smuk natur, kirker og slotte.

Kommunen omfatter Trzebinia by og flere mindre landsbyer og dets territorium er befolket med ca. 34 100 indbyggere.

Trzebinia strækker sig over et areal på ca. 105 km2 og er placeret 270-470 meter over havets overflade.

Historie

I 1817 blev Trzebinia indlemmet i republikken Krakow og blev en del af den frie by ved samme navn.

Kulmine- og glasindustrien voksede, man forarbejdede Zink fra Krakow-området og senere opstod jernvalseværk, teglværker og olieraffinaderier.

Industri

Byen har i lang tid været et industrielt knudepunkt ikke mindst på grund af områdets naturressourcer, muligheden for minedrift og den gode beliggenhed i forhold til transport.

Natur og dyreliv

43 procent af Trzebinias areal består af skov og området byder på smuk natur, blomstrende enge og et varieret dyreliv.

Her er rig mulighed for at tage på vandre- eller cykelture.

Trzebinia er også kendt for den smukke Balatonsø, som er opstået i udgravningerne fra et nedlagt stenbrud.

Søens vand er meget klart og rent, og den bliver i sommerhalvåret brugt, som rekreativt område, til badning og afslapning.

Venskab og erfaringsudveksling

Kontakten mellem Ishøj og Trzebinia blev skabt af forretningsmanden P. Sund, der handlede med kul fra Polen.

Han bad Ishøj Kommune medvirke i udbygningen af Trzebinia Varmeværk, hvilket der i 1992 kom en aftale i stand om.

Siden 1994 har de to bystyrer jævnligt besøgt hinanden og udvekslet idéer og erfaringer.

Vores tyrkisk-kurdiske venskabsby hedder ikke længere Yeniceoba, men Cihanbeyli

Vores tidligere venskabsby Yeniceoba er blevet underlagt et fælles regionalt bystyre i Cihanbeyli og vores venskabsby hedder derfor nu Cihanbeyli og dækker et større område af den anatolske højslette.

Cihanbeyli er en by og et distrikt i Konya-provinsen i det central Anatolien i Tyrkiet.

Indbyggertallet i hele distriktet er ca. 75.871, hvoraf ca. 18.306 bor i Cihanbeyli by. 
 
Om sommeren stiger indbyggertallet væsentligt, da mange emigranter holder ferie i byen, hvor de har familiemæssig tilknytning.

Cihanbeyli er landbrugsområde, og befolkningen har igennem tiden primært ernæret sig ved landbrug. 

Ishøjs tilknytning

Ishøj har en særlig tilknytning til dette område, da en stor del af Ishøjs tyrkiske og kurdiske befolkningsgruppe har sin oprindelse her.

Repræsentanter fra Ishøj Byråd var i efteråret 2012 på besøg i Yeniceoba for at indvie byens nye park, Ishoj Ole Bjorstorp Parkı, opkaldt efter Ishøjs borgmester.

I det hele taget har Ishøj Kommune siden 2006, hvor Ishøj og Yeniceoba blev venskabsbyer, haft et godt venskabsbysamarbejde.

Det er muligt at søge tilskud til at besøge eller få besøg fra en af Ishøj Kommunes venskabsbyer
 
For at skabe gode samarbejdsrelationer mellem foreninger i Ishøj Kommune og foreninger fra vores venskabsbyer er der mulighed for at søge økonomisk tilskud til enten at besøge en venskabsby eller få besøg fra en venskabsby.

For at få tilskud skal foreningen være godkendt under folkeoplysningsloven.

Yderligere oplysninger kan fås via ishojkommune@ishoj.dk.